Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Szent Jakab nyomában
Baszkföld története
Kis Camino statisztika
1.-2. nap: Budapest - Madrid -Saint Jean Pied de Port
3.nap: S. Jean Pied de Port - Roncesvalles
4.nap: Roncesvalles - Zubiri
5.nap: Zubiri - Pamplona/Iruna
6.nap: Pamplona/Iruna - Puente la Reina/Gares
7.nap: Puente la Reina/Gares - Estella/Lizarra
8.nap: Estella/Lizarra - Torres del Río
9.nap: Torres del Río - Logrono
10.nap: Logrono - Nájera
11.nap: Nájera - Rioja bortúra - San Millan de la Cogolla
12.nap: Nájera - Viloria de Rioja
13.nap: Viloria de Rioja - Villafranca Montes de Oca
14.nap: Villafranca Montes de Oca - Burgos
15.nap: Burgos - Hontanas
16.nap: Hontanas - Fromista
17.nap: Frómista - Carrion de los Condes
18.nap: Carrión de los Condes - Sahagún
19.nap: Sahagún - Mansilla de las Mulas
20.nap: Mansilla de las Mulas - León
21.nap: León - távozás és érkezés
22.nap: León - Hospital de Orbigo
23.nap: Hospital de Orbigo - Astorga
24.nap: Astorga - Rabanal del Camino
25.nap: Rabanal del Camino - Ponferrada
26.nap: Ponferrada - Villafranca del Bierzo
27.nap: Bierzo - A Menciák nyomában
28.nap: Villafranca del Bierzo - O Cebreiro
29.nap: O Cebreiro - Triacastela, Vilavella
30.nap: Vilavella, Tricastela - Sarria
31.nap: Sarria - Portomarin
32.nap: Portomarin - Leboreiro
33.nap: Leboreiro - Arzúa
34.nap: Arzúa - Lavacolla
35.nap: Lavacolla - Santiago de Compostela
Praktikus információk
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


2011.09.28., 19.nap: Sahagún - Mansilla de las Mulas (36km, 9,5 óra)Reggel 9-kor indultunk. Egy picit körbe néztünk a városban, majd 10 óra körül léptünk rá a Rio Cea folyó felett átívelő ún. Canto-hídra. 5 boltozattal rendelkező masszív kő híd, amelyet 1085-ben VI. Alfonz parancsára kezdtek építeni.Calzada del Coto (5km) után két lehetőségünk van, vagy a "királyi" (Real) Camino Frances-t választjuk, vagy a Via Traiana régi római útvonalat. Majdnem párhuzamosan megy, de ez utóbbi nem érint egy falut sem, amit éhező Dani fiam nem preferál. Így a francia úton megyünk tovább. El Burgero Raneroig közel 18km-tert teszünk meg, az útvonal mellett elég sok a fa, több patakot keresztezünk, így ütemesen haladunk. Dani egy korrekt csákány-metál alapú zenelistát állít össze, amit kis hátizsákomra szerelt hangszóróból hallgatunk. Nagyokat nevetünk a punk fejű fiú és copfos apa duón, amint botokon gitározva halad a Caminon. Jó hangulatban, viszonylag gyorsan megtesszük a 11 km-tert Bercianois-ig. Itt összefutunk a 2 nappal ezelőtti olasz fiúval, aki papucsban sántikálva meséli nincs túl jól. A lábát elnézve mindent értünk. Tegnap már azon gondolkodott feladja és hazamegy Olaszországba. Ma Ranero-ig akar eljutni (18km), ahol mi az ebédet tervezzük. Mi fél 2-kor már a falu egy éttermében ettük középgyenge menünket, majd megindultunk az újabb 12 km-es etapra.

Ezt már közel sem élvezztük ennyire. Elfogynak a fák, a nap is hevesen tűz, a táj egyhangú. Mindkettőnket a zene élteti. Szép lassan Daninak is megfájdul a lába, és nekem is egyre hevesebb a csontból jövő talp fájdalmam. Ennek ellenére szép lassan elhagyunk mindenkit, kevesen akarnak 2 nap alatt 78km-tert menni. Azon gondolkodom, hogy ez egyébként nem is feltétlenül embernek való, főleg így lassan 3 hét után. Többen vannak, akik nem bírják, mint akik igen.

Fél 6-kor kicsit elcsigázva érünk be Reliegos falucskába, amelyet a rómaiak Pallantia néven hívtak. Útközben láttunk és ettünk 2 helyen is szőlőt, de ez nem indokolja feltétlen a pincék számát, amely már a régmúltban is a település jellegzetessége volt. A nap legemlékezetesebb pillanata a Bar la Torre kis kocsmában elfogyasztott fröccs volt.
A tulajdonos egy végtelenül jó arc öreg rocker, aki büszke arra, hogy nála Elvis Presley is ivott valamit anno. A közös fotózkodás után már 6 óra van, mire rászánjuk magunkat az indulásra. Dani fiam felélénkül és csacsogása motivál, hogy képes legyek a lábam égő fájdalma ellenére megtenni a maradék 6km-tert. 2 síremlék is emlékeztet a zarándoklat közben meghalt vándorokra. Útközben azon gondolkodom, hogy ez a szakasz szinte mindenkinek egyfajta holtpont. Én nem látom magam előtt, hogy Leóntól egyben megtegyem a további közel 2 hetet. Pedig sokan vannak, akik ezt teszik. Minden tiszteletem az övék, de én is büszke vagyok magamra, hogy holnap már elmondhatom, végig jártam a Camino minden pontját Saint Jean-tól.

Végül fél 8-kor landolunk Mansilla de las Mulas-ban. Áthaladunk a 12. századi kőből rakott városfalak egyik kapuján, amelyet II. Ferdinánd építtetett 1181-ben és hamarosan megérkeztünk a Hostal Alberguería del Camino nevű szállásunkra, amely egy ódon hangulatú épületben van. Mindenünk fáj, de ezt feledteti vacsoránk a szőlővel befuttatott belső kertben. Isteni nyúlpaprikást kapunk, majd 11-kor mindketten megfekszünk.

A város látnivalói közül, ha van erőnk, megnézhetjük a 13. századi a Szent Márton templomot, amely ma a városi tanácsnak ad otthont, és a 16. századi Szent Ágoston-kolostort és a remeteséget. Ez utóbbi nagyon fontos nyelvi emlékekkel és könyvtárral rendelkezett, amíg Napóleon hadai le nem rombolták 1808-ban.

Fotógaléria: Sahagún - Mansilla de las Mulas