Útleírások

Balkáni kalandozások
Makedónia története
Macedón Köztársaság?
Budapest - Berkovitsa (Bulgária)
Berkovitsa - Rila - Melnik
Rozhen Kolostor - Görögország - Kavala - Maronia
Görögország: Maronia
Maronia-Makazai Bolgár Határ-Gomba Sziklák-Assen Erődje-Plovdiv
Szkopje
Görögország: Meteorák
Aigai (Vergina), Makedón Királysírok
Thesszaloniki
Amphipolisz
Filippi (Philippi)
Eikosifoinissa Kolostor - Alistratis barlang
Melnik - Belogradcsik - Vidin
Bolgár és görög szőlőfajták
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Mi köze van a Macedón Köztársaságnak az Ókori Makedóniához?


Az utazás előtt csak homályos emlékeim voltak arról, hogy a van valami névvita a Jugoszláviától 1991-ben különvált Macedón Köztársaság, illetve Görögország között. Kicsit utánanéztem a dolgoknak.

Görögország északi tartományát hivatalosan Makedóniának hívják, egyébként földrajzilag nagyjából le is fedi az ókori történelmi Makedónia magjának kb. 90%-át (a későbbi hódításokat ide nem értve). A történelem úgy hozta, hogy a területre a 7. századtól beérkező szlávok egy törzsére, földrajzi megkülönböztetésül elkezdték használni a macedón jelzőt. Őket hívják már hosszú ideje macedón szlávoknak, egyszerűsítve macedónoknak.
Görögország északi részén, a Macedón Köztársasággal határos részeken jelentős macedón szláv kisebbség él, így a görögök úgy vélték, ha elismerik a megszűnt Jugoszláv tagköztársaság új nevét, akkor ez területi követelések alapja lehet. Emiatt folyamatosan tiltakoztak a hasonló név ellen, és sikeresen akadályozták az ország EU integrációját. Görögország gazdasági blokádot indított, sőt 1995-ig lezárta a Szalonikihez, és így az Égei-tengerhez vezető utat, ami súlyos károkat okozott az ország kereskedelmében. Nemzetközileg ezért a "Macedónia Egykori Jugoszláv Köztársaság" volt a hivatalos név sokáig.
Mondhatnám, hogy a görög logikát és félelmet a Balkáni történelem fényében talán még értem is. De hogy egy szláv ország miért keresi identitását ennyire görcsösen Nagy Sándor egykori birodalmában? Még a Skopjei reptér is a nevét viseli, akár csak a görög Kaválai reptér. Legalább ez utóbbi város bizonyítottan a Nagy Sándor apjáról elnevezett Philippi kikötője volt.

Sok olyan macedón szláv weboldalt találtam, ahol ókori régészeti leletek DNS vizsgálata alapján bizonygatják, hogy a makedónok genetikailag nem is görögök. Ez feltehetően igaz is, de a szlávok sem. Az ókori görög népek nem is tekintették a barbár hegyi népeket közéjük tartozónak. A makedónok először nyelvükben és kultúrájukban hellenizálódtak, majd miután erőszakkal megszerezték a görög területek feletti hatalmat, már egységes hellén/görög államként indultak hódítani.

Összefoglalva az rögzíthető, hogy területileg a Volt Jugoszláv Köztársaság Macedóniájának kevés köze van az ókori Makedón Királysághoz. Míg az i.e. 168-ig fennmaradt Makedón Királyság szinte az egész mai Görögország területét felölelte.
Nem is beszélve a nyelvi - kulturális azonosulásról és folytonosságról. Az ősi makedón nyelvről nem sokat tudunk, mert viszonylag hamar elgörögösödött. A macedón szlávok nyelve viszont szinte teljesen megegyezik a bolgárral. Oly annyira, hogy sok bolgár nyelvész egyszerűen nyugat-bolgári nyelvjárásnak tekinti a macedónt. Ezt erősíti az a folyamat is, miszerint a fiatal macedón szlávok kevéssé a volt jugoszláv Szerbiában (amit nem is értenek jól), hanem Bulgáriában keresik boldogulásukat.
Biztosan sokan kiakadnának a véleményemen, de ha én lennék egy kvázi bolgárul beszélő volt jugoszláv köztársaság szláv népe, akkor - ha nem Bulgáriához akarnék csatlakozni - valahogy mindenáron demonstrálnom kellene történelmi állandóságomat és önállóságomat. No szerintem ez az alapja az egész Macedón/Makedón névvitának.
A témáról találtam egy remek elmélkedést: Itt

A helyzet megoldódni látszik, ugyanis 2018. június 17-én Görögország és Macedónia külügyminisztere aláírta a megállapodást, amelynek értelmében a volt jugoszláv köztársaságot Észak-Macedóniára nevezik át, és ezt mindkét ország miniszterelnöke elfogadta. Természetesen a hülyeség határtalan, mert erre a hírre Görögországban több ezres tüntetések pattantak ki, míg Gjorge Ivanov, a - már tényleg nem tudom milyen - Macedón Köztársaság elnöke, pedig nem akarja ratifikálni.

Első hazaérkezésünket követően 2018. szeptember 30-én tartották a Macedón népszavazást az ügyben, ami azonban nem ügydöntő, csak politikai erőt meríthet belőle a kormány. A népszavazási kérdés úgy szólt, hogy "Támogatja-e Macedónia EU- és NATO-tagságának érdekében a Macedónia és Görögország közötti megállapodást?". Ennek az oka állítólag az volt, hogy az ország kb. 65%-át kitevő ún. etnikai macedónok körében - az előzetes felmérések alapján - kb. 60-70%-os volt az új név elutasítottsága, így őket nem akarták hergelni a név kérdéssel. A többi etnikumnak (leginkább az albánoknak) a név pedig teljesen érdektelen. Ők az EU csatlakozásban a leginkább érdekeltek, így várható volt, hogy nagyobb arányban mennek el szavazni. Ez részben meg is történt, mert a nem macedón többségű településeken lényegesen magasabb volt a részvételi arány. Országosan azonban így sem lett érvényes a népszavazás, mert a jogosultak mindössze 36,89%-a adta le voksát. Igaz, azoknak, akik elmentek a 91%-a igennel válaszolt. Tehát a kormány a politikai felhatalmazását meg tudta találni.

A történet vége az, hogy a macedón parlament 2019. január 11-én elfogadta az ország nevének megváltoztatásáról szóló alkotmánymódosítási javaslatot. Ehhez a 120 tagú parlamentből 2/3-ra volt szükség, ami annak ellenére meglett (81 szavazattal) hogy az ülést bojkottálta a legnagyobb ellenzéki párt, a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE). Következő lépésként 2019. január 25-én a görög parlament éppen hogy, de 153 igennel (146 nem mellett) ratifikálta a megállapodást.
Az ország neve 2019. február 12-től hivatalosan Észak-Macedónia.