Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Dalmát borok
Látnivalók, kirándulások
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


TAVASZI HOSSZÚ HÉTVÉGE DUBROVNIKBAN

2007. április 5.-9.


Fotógaléria

 

1. Előzmények, ajánlás

 

Gyermekeink a tavaszi szünetet - a Húsvétot is beleértve - bicikli túrával töltötték. Így mi megpróbáltuk a júniusra várható szülés előtti talán utolsó hosszú hétvégét kettesben tölteni. Repülnünk már nem volt szabad, így autós célpontot keresve esett a választásunk Dubrovnikra.

Volt bennem szorongás, részben a távolság, részben az előző évben szerzett rossz, nyaralós horvát tapasztalatok miatt. Így utólag azonban elmondhatom, kellemeset csalódtunk! Dél-Dalmácia ideális hely egy kellemes tavaszi hosszú hétvégére, amikor nyoma sincs a nyári, az infrastruktúra határait feszegető sörözős-szandis-német turista dömpingnek és az őket fáradtan és fásultan kiszolgálni képtelen horvát embereknek. Talán még az árak is reálisak, de legalábbis ár/érték arányban rendben lévők voltak.

 

Dalmácia ilyenkor egy csoda! A nyáron megszokottan kiégett sziklákat virágtenger borítja. Legjellemzőbb a sárga zanót, de kamillák, margaréták, harangvirágok és pipacsok tűnnek elő lépten-nyomon a harsogó tavaszi zöldből. Makarska után árusok tömege jelzi, itt már beérett a narancs, a citrom és a mandarin is.

 

Több embert ismerek, aki állítja, hogy ha Horvátország, akkor csakis Dél-Dalmácia. Ezt nem osztom teljesen, hiszen imádom a belső Isztria történelmi hangulatú, csendes vidékeit és falvait, de ha már tengerpart, akkor igaz lehet. Korábban csak Splitig jutottam, és kedvelem Trogir, vagy Primosten környékét. El kellett azonban ismernünk, hogy Makarska után ez igen csak fokozható. A Dinári-hegység ezres csúcsai itt már szinte a tengerig érnek, ami nem teszi lehetővé vég nélküli és egyen-ronda apartman-falvak építését. A tengerbe szakadó sziklák, a közöttük megbújó öblök és bájos favak bennünket a Nápoly alatti Sorrento-félsziget szerpentinjére emlékeztetett.

 

A turisták létszáma miatt ilyenkor nem kell tolongásra számítanunk, de ez kényelmes, emberi tempót diktál a helyieknek is. Ahhoz viszont elég, hogy működjenek a szolgáltatások, köszönhetően Dubrovniki reptérre érkező elsősorban angolszász turistáknak.

 

Összefoglalva mindenkinek nyugodt szívvel ajánlok egy kiruccanást a környékre. Repülővel akár egy hétvégére, autóval azonban 4-5 napnál kevesebb fárasztó lehet.

 

2. Hasznos tudnivalók

 

Utazás:

Ahogyan írtam mi már nem repülhettünk, de közvetlen járatok egyébként is csak májustól lettek volna. Zágrábi átszállással sok idő megy el és nem is igazán költség hatékony megoldás. Így marad az autó. Térképek alapján Bosznia-Hercegovina tűnik logikus választásnak, de amíg nincs autópálya javaslom nagyívben elkerülni. Legalább 50%-kal több idővel kell számolnunk, ha erre megyünk, de egyébként érdekes útvonal.

 

Mi a Budapest - Letenye - Zágráb - Split - Dubrovnik 980 km-es útvonalat választottuk. Ebből 740 km-ert Splitig 7 óra alatt tettünk meg. Itt az utat megszakítottuk egy 3 órás városnézésre és késői ebédre, majd innen jött a fekete leves. A Split - Dubrovnik 240 km-es útszakasz - az egyébként gyönyörű - szerpentinen halad, ahol egy-egy lassabb jármű megelőzésére 10-20 perceket kell várnunk. Ránk esteledve már a táj sem kárpótolt, így kezdtük azt gondolni még sem volt jó ötlet ide autóval jönni 5 napra. Több mint 4 óra feszült figyelemmel teli autózás után este 11-re értük el a szállodánkat.

 

Utóbb már mindezen kellemetlenségek ellenére sem bántuk meg, hogy elindultunk. Másoknak azonban javaslom, hogy inkább otthonról induljanak korábban (mi reggel 8 körül indultunk) és az utolsó 4 órát még világosban tegyék meg. Ha hosszabb időre jönnek, meg is lehet állni Splitben egy éjszakára.

(2020 Update: Nyilván minden olvasó tudja, de azóta az A1-es (nemzetközi E65) autópályát már továbbépítették. Így Dubrovnik felé a Mali Prolog falunál lévő kijáratig pályán tudunk menni, ami Splitből kb. 1 órányi út. Innen "csak" kb. 110 km van hátra, de ez így is legalább még 2 óra.)

 

Szállás:

Későn ébredtünk, így erre a húsvéti hétvégére nem volt egyszerű szállást találni. Apartmanok még zárva vannak, panziók ritkák, szállodákból jellemzően kevés van és az angolszász fapados repülővel érkezők miatt tele vannak. Egy visszamondott szobát kaptunk meg végül az 5*-os Dubrovnik Palace Hotelben .

A szálloda a Lapad-félszigeten, közvetlenül a tengerparton fekszik, csodás panorámával az Elafit-szigetekre. 1972-ben épült a kor stílusában, de a szerb-horvát háborúban komolyan megrongálódott. Komoly felújítás és átépítés után, az Adriatic Luxury Hotels lánc tagjaként 2002-ben nyitotta meg kapuit ismét. A szálló 2006-ban Travel Oscart nyert, és úgy általában magas szogáltatási színvonaláról híres. Volt is elvárásom a 2007-es lista áron 2645 kunába (mintegy 87.000Ft) kerülő standard szobával szemben, még ha jelentős kedvezménnyel is foglaltam. A csodás fekvés, a panoráma, a szolgáltatások színvonala, a kinti medence, a napozó teraszok, a kert, a felszereltség és a közösségi terek valóban 5*-osak. A belső folyosók, a standard szoba minősége, kicsit szocreálra vett (modernnek szánt) hangulata (a fürdő fakó szürke-fekete nagyapám 60-as évek metlaki hangulatú csempéje, fakó barna-mogyoró borús hangulatú szövetek, itt-ott pergő festés, határozott csatornaszag) mellett egyébként korrekt, és tiszta, de inkább 4*. Viszont ehhez igen drága. Valószínűleg nem ezen szobák alapján nyerte a díjat, mint ahogy az USA alelnök Dick Cheney, vagy Nick Nolte, C. Zeta Jones és Michael Douglas sem ilyenben lakhatott J.

Nem panaszkodtunk, de kategóriájában nem feltétlenül ide vágyom vissza. Később volt szerencsénk a lánc másik tagját, a közvetlenül az óvárosra néző Hotel Excelsior Spa szállót meglátogatnunk ( www.hotel-excelsior.hr ), amely sokkal inkább keltette a magas minőség érzetét, bár ez nyilván gusztus dolga. Illetve ez nem tűnt például tengerparti pihenésre alkalmasnak, szemben a Palace-val.

 

A Lapad-félszigeti fekvés egyébként nem akadálya az óváros meglátogatásának. 4,5 km-re található a "Grad"-tól (így jelzik a táblák), kiváló busz közlekedéssel, illetve megfelelő taxi ellátottsággal rendelkezik. Mi autóval 10-25 perc alatt értünk el valamelyik parkolóig, amelyekben szabad helyet (5 kuna/óra) találni viszont egy húsvéti hétvégén is elég necces volt. Mi lehet itt nyáron, amikor az apartmanok lakó is városnézésre indulnak? Szóval érdemes lehet inkább a környező nyaraló helyekről menetrendszerűen induló hajókat választani, amelyek 3-6 óránként közlekednek oda és vissza. Így megúszhatjuk a parkoló keresést.

 

Időjárás:

Választásunkat alaposan befolyásolta az a jó hír, hogy Dél-Dalmácia egyike Európa legnaposabb tengerpartjainak, ahol a téli középhőmérséklet 14-16 fok. Unokatestvérem rendszeresen március utolsó hetében égeti agyon magát szokásos vitorlás túrájukon. De nem is lehetne áprilisban citrusokat szüretelni, ha nem lenne irigylésre méltóan enyhe az idő. Persze van benne bizonytalanság, hiszen utazásunk előtt 1 hétig esett az eső és alig volt 10 fok, amihez kellemetlen szél társult. (Közben itthon 20 fokot is mértünk). Szerencsénkre mire megérkeztünk visszajött a jó idő, már-már kora nyári érzetet keltve, de csak ha napon voltunk. Árnyékban és naplemente után szükség volt egy-egy pulóverre és dzsekire is. Mindezzel együtt is ideális hőmérséklet volt egy fárasztó városnézős napra, amit nyáron nem biztos, hogy szeretnék 30 fokban és tömegben tolongva.

 

Étkezés, éttermek:

A kifejezetten olcsó pizzériáktól kezdve, a luxus éttermekig minden színvonal képviselteti magát. Egy átlagos, de jó étteremben előételek 40-60 kuna, fő és halételek 50-100 kuna között válaszhatóak. Friss rákot természetesen ennél jelentősen drágábban 400-600 kuna/kg között találunk. A dalmát sonka, a világ legjobb polip salátái és a jellegzetes kecskesajtok olívabogyóval isteni előételek. Halat grillen minden mennyiségben, de ehetünk grillezett húsokat és a nagy klasszikus darált fűszeres húsból készülő cevapcicit és pleskavicát. Aki szereti a tintahalat, itt a legfinomabb kicsi (5-10 cm-es) változatot kóstolhatja grillen. Köretként a párolt mangoldot és egyszerű káposztás-paradicsomos salátát válasszunk. (Természetesen sült krumpli is van.)