Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
A térség történelme
Kirándulások: Murciától - Alicantéig
Kirándulások: Cartagena és a Mazarron partszakasz
Kirándulások: Lorca és a Sierra Nevada
Kirándulások: Granada
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Pihenés és csillagtúrák La Manga környékén

 

Időpont: 2003 június és augusztus

Készítette: Kárpáti PéterMi az és hol van La Manga?

Sokféleképpen emlegetik, mint Európa Floridája, vagy csak egyszerűen paradicsomnak a két tenger között. Itthon azonban keveset tudunk róla. La Manga, dél-kelet Spanyolország Murcia tartománynak 22km (mások szerint 27 km) hosszú tengerbe nyúló, keskeny (70-500 m széles) földsávja. A földnyelv természetes módon elzárt egy részt a Földközi tengerből, ez az ún. Mar Manor (Kis tenger), ami év(száz)ezredek alatt folyamatosan vesztett mélységéből (átlagos vízmélysége ma 3,5m) és ezáltal megnövekedett a sótartalma. Mára Európa legnagyobb kiterjedésű, 170km2-es, 50%-os koncentrációjú sós vizű „tava”. A földnyelv másik részét viszont a Földközi tenger friss hullámai nyaldossák.

A térség évi 320 napsütötte napjával (több mint 3000 óra/év) Európa egyik legmelegebb vidéke, innen a név Costa Cálida, azaz Meleg part. Nyári hónapokban a hőmérséklet 30°C feletti, míg télen sem igazán esik 10 fok alá. Napközben januárban is mérnek akár 20-25 fokot is.

La Manga ideális lakóhely volt őskori közösségek letelepedésére is. Az első leletek a kőkorszakból származnak, de a félsziget bejáratánál feltárták egy 5000 éves halászatra berendezkedett település maradványait is. A környék az ismert történelem folyamán nem is volt több, mint halászati, illetve sólepárló terület. Ez utóbbiak ma is működnek a földnyelv északi pontján, San Pedro del Pinatar közelében. A mór hódítók kiűzése után a félsziget katonai megfigyelő pontként működött, aminek keretében Károly császár és fia, II. Fülöp három őrtorony felépítését rendelte el a La Mangán, valamint további egyet Cabo de Palos-nál. Ez utóbbi a mai napig látható.

A félsziget északi része a 18. század közepén, - egy árverés során - a Maestre család birtokába került. A család későbbi sarja - Tomas Maestre - az 1960-as évek elején felvásárolta a félsziget fennmaradó részét is. Így kezdődött a terület újkori történelmének legfontosabb szakasza 1963-ban, amikor is Turistaövezetnek minősítették, és elkészültek La Manga beépítési tervei. Egy évvel később La Manga bejáratánál felépült a Torre Negro, azaz Fekete Torony. Az apartmanházak nevüket fekete kőburkolatukról kapták. A terület fejlődése azóta megállíthatatlan. Mára szinte teljesen kiépült önálló üdülőváros, ahol elsősorban a madridiak, illetve angolok rendelkeznek nyaralókkal. Brit nyugdíjasok előszeretettel töltik itt a telet. Szállói népszerűek a Skandináv és Benelux államok lakói körében is.
(további infók: www.lamanga.hu )

Miért jó La Manga?

La Mangát sokan gondolják nyugdíjasok unalmas nyaralóhelyének, de ahogyan látni fogjuk távolról sem az.
A Mar Menor sós víze és ásványi anyagokban gazda iszapja kiváló reumatikus és érrendszeri megbetegedések, de bőrbetegségek (pl. ekcéma) ellen is. Az erre épülő Thalasso-terápia számos gyógy- és wellness hotelben várja a vendégeket.
A Kis tenger lassan mélyülő vize hamar felmelegszik, akár 28 fokosra is, így kedvelt célpont kisgyermekes családok számára.
Az aktívabb pihenésre vágyókat a Földözi-tenger vitorlás és szörfparadicsoma várja. Jól reprezentálja adottságait La Manga 10 vitorlás iskolája. A környéken számos híres Afrikába tartó hajóroncs (El Sirio, America del Norte, Minerva) és sziklabarlang található, ami miatt az utóbbi években búvárok kedvelt célpontjává is vált.

La Manga több mint 40km-es tengerpartja nem véletlenül rendelkezik a legtisztább partoknak járó Kék-szalag minősítéssel. Hajnalban kínos precizitással gereblyézik a homokot a helyi önkormányzat takarító gépei, ezt saját szememmel is többször láttam.
Természetesen a vízi sportok mellett kiváló golf pályákat találunk a szárazföldi részen, La Mangára néző csodás panorámával. A hegyi túrázni vágyókat a közeli Sierra Espuna Nemzeti Park várja.

La Manga egyetlen hátránya hasonlatos a 70-es években kiépülni kezdett olasz, francia, vagy más spanyol Riviérához. Túl sok a magas apartmanház és szálloda, ettől a közeg néhol túl városias. Ebből adódóan azonban szolgáltatási sokfélék, a gyermek vidámparktól, az éttermek tucatjain és éjszakai szórakozóhelyeken keresztül minden van és minden korosztálynak.

Aki ezt nem kedveli, az találhat kertvárosias negyedeket is, ahol akár saját medencés, tenger közeli, vagy tengerparti villát is bérelhet. Egyre gyakoribb, hogy nem Mangán, hanem az arra néző partszakasz kis falvaiban bérel az ember szállást, pl. Los Alcázeres-ben. Kissé távolabb kedvelt célpontok az egykori halászfalvak fejlődő tengerparti nyaralóhelyei a Mazarrón partszakaszon (pl. La Azohía, Isla Plana).

Mi magunk azonban a tengeri pihenés mellett La Mangát ideális történelmi csillagtúra központak tartjuk, ahol optimális arányban keverhetőek a gyermekeket lekötő vízi és esti szabadidős programok, valamint a régió hihetetlenül gazdag történelmi emlékeinek megtekintése.

La Manga Fotógaléria

Teljes Fotógaléria