Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
A térség történelme
Kirándulások: Murciától - Alicantéig
Kirándulások: Cartagena és a Mazarron partszakasz
Kirándulások: Lorca és a Sierra Nevada
Kirándulások: Granada
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Látnivalók és kirándulások nyugat felé
Lorca és a Sierra Nevada


Felsorolásom közelről sem lesz teljes, röviden azokat a helyeket mutatom be, amit mi jártunk be La Mangáról indulva, és amelyek kiválóan meglátogathatóak fél-1 napos kirándulásokkal.

Lorca

Lorca a Granada felé vezető autópályáról egy legalább félnapos kirándulással érhető el. Mi kora délutáni indulással és egy kellemes vacsora utáni visszaindulással látogattuk meg. 4 db 4-8 éves gyerkőccel vágtunk neki, bátran nevezhetjük családi programnak is. A város történelme az ibér, majd római időkig nyúli vissza és neve is hasonló volt Elicroca, majd Illurco. A mórok Lurka-nak hívták. Legfőbb látványosságai a Plaza Mayor körüli óváros hangulatos 17-19. századi barokk épületei, amelyek esti kivilágításban gyönyörűek.

Legfőbb vonzereje - nem csak gyermekes családok számára - a 13. századi mór erőd, amely ma sajátos időutazásban részesíti a látogatót. Szószerint, hiszen a vár egyfajta történelmi park, ahol a bejárat után a gyermekeket lenyűgöző időgépbe szállunk. A kivetítőkön végig nézhetjük, amint kilőnek bennünket az űrbe, majd az időszámláló visszavisz bennünket a 13. századba. Kilépve a másik oldalon fegyveres katona fogad, aki hevesen érdeklődik, hogy hitetlenek, vagy keresztények vagyunk-e?

A várból lenyűgöző panoráma fogad a környező hegyekre és a városra. Közben úgy ismerkedünk meg a vár életével, hogy mindenhol jelmezes alakokba - kovácsokba, katonákba, koldusokba - sőt középkori alkimista műhelybe is ütközünk. Ha nem a nap legforróbb óráit választjuk, az erődben kellemesen elütheti az időt kicsi és nagy egyaránt. Utána pedig egy hangulatos séta, és kiváló éttermek közül választhatunk. Mi például a „Casa Gaucha el Hornero” argentin steak étterem finomságaira csaptunk le egy kedves kis téren, a Plaza San Vicente 4. szám alatt.

Lorca Fotógaléria


Sierra Nevada

Ha elindulunk Granada felé - márpedig javaslom, hogy elinduljunk, mert La Mangáról akár egy napos kirándulással is elérhető – nem tudjuk kikerülni a hegyláncot, amelynek jelentése „havas hegység”. Itt található Európa legdélibb és egyik legkülönlegesebb síparadicsoma. Egyúttal a hegységben van Spanyolország legmagasabb pontja, a 3479m magas Mulhacén hegycsúcs.

A Granadától mindössze 32 km távolságra lévő hegyekben rendezték 1996 márciusában az Alpesi Sí Világkupát. A sípályák 2100 és 3300 m között fekszenek. 19 felvonó; egy sívasút, egy kabinos, tíz üléses és hét húzólift szolgálja ki az összesen 61 km összhosszúságú pályarendszert. Hazánkból viszonylag kevesen járnak ide, pedig rendkívül felkapott helynek számít. A spanyolokon kívül sok portugál, dél-amerikai, angol és német jár ide. Igaz az árak is ennek megfelelők. Nem csoda, hiszen egy kiadós síelés után akár egy tengerparti pálma alatt süttethetjük a hasunkat 20 fokban. Lenyűgöző kombináció.

Sierra Nevada Európa legdélebbi gleccserével is büszkélkedhetett, a Corral gleccserrel. Azért a múlt idő, mert ahogyan a National Geographic Online-on megtudtam, a gleccser jege fokozatosan elolvadt a XX. században. Az ovális alakú, ma már sziklagleccser átlagosan 3020m magasságban található, az ún. kis jégkorszak alatt (XVI.-XVIII. század) keletkezett. „Mivel a XX. század az elmúlt 12 ezer év legmagasabb hőmérsékletű százada volt, nem csoda, hogy a gleccserek is egyre feljebb húzódtak, néhol teljesen eltűntek. 1850 óta Európa gleccservidékei megfeleződtek, az Alpok elveszítette gleccserterületeinek 30-40 százalékát, a jégtömeg 50 százalékkal csökkent. Különösen felgyorsult a folyamat az elmúlt 25 évben. 1980-1994 között Spanyolország 27 gleccseréből 13 eltűnt. Jelenleg az ibériai országban 300 hektárnyi területen található jégfolyam, ebből az előrejelzések szerint 2012-re csupán 100 hektár marad, 2015-re pedig teljesen eltűnnek a gleccserek.” (forrás NG Online)

A hegység nyáron üdítő klímája miatt is kedvelt kiránduló terep. Lent 30-40 fok, a hegytetőn kellemes 20 fok fogad.

Sierra_Nevada Fotógaléria