Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018
Loire szőlőfajtái
Kóstolási jegyzetek 1.
Kóstolási jegyzetek 2.


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


A LOIRE - VÖLGY BORAI
(Borkollégium, AVilla, 2019.11.07.)


Régóta fontolgattuk, hogy itt lenne az ideje jobban elmélyednünk a Loire boraiban, amiben igazából a csapat megosztottsága volt az akadály. Valakit a Chenin, valakit a Sauvignon Blanc ellen oltottak be. Sőt a villányiként megszokott és (méltán) szeretet Franc stílus is nehezen egyeztethető össze a Loire mentén készített vörösökkel.
De végül csak megadtuk magunkat (és pénztárcánkat) és összehoztunk egy komolynak ígérkező sort. Most, vagy soha alapon vetettük bele magunkat a Loire nehezen követhető borrégióiba és dűlőibe. Utólag elmondhatom nemhogy nem csalódtunk, hanem többen visszafordultunk az Sauvignon Blanc utálatának útjáról :-). (A Chenin-nel nekem bajom sosem volt, régóta rajongója vagyok az itthon kapható tételeknek, amelyek erősen felülreprezentáltak minőségben. Lásd Domaine Huet és Nicolas Joly borai.)

I. TERMÉSZETI ÉS TÖRTÉNELMI HÁTTÉR
A Loire 1004 km-es hosszával Franciaország leghosszabb folyója. A Francia-középhegységben, a Cévennekben, 1408 méter magasan, Gerbier-de-Jon déli lejtőjén ered és északnak folyik. A hatalmas Orléans-i kanyar után nyugat felé halad és Saint-Nazaire városnál torkollik az Atlanti-óceánba. Vízgyűjtő területe nagyobb, mint Magyarország: 117 356 km2.

A történelmi értelemben vett Loire-völgye Sully-sur-Loire-től a Chalonnes-sur-Loire településig terjed (kb. 280km) és 2000 óta az UNESCO Világörökség része kulturális tájegység kategóriában. A borvidék azonban nyugati irányban az óceán partjáig terjeszkedik, Nantes-en túlra, illetve az orléansi kanyar előtt, dél-keleti irányban. Hivatalosan a Côtes du Forez a Loire legdélebbi apellációja.

A Loire - völgyében a legrégebbi emberi régészeti emlékek 90 ezer évre vezethetőek vissza. A neandervölgyi embertől kőeszközöket és csónakokat is találtak. Az új kőkorszakból - i.e. 3500 körülről - több megalit a mai napig fennmaradt. Az ezt követő első, jobban dokumentált és ismert népcsoport a gallok voltak, akik a vaskorszakban, i.e. 1500-tól népesítették be a térséget.
Az i.e. 6. században a Loire folyót a görögökkel való kereskedelmi útvonalként kezdték el használni. Mégpedig oly módon, hogy Lyon magasságából lovas karavánok vitték át az árut a Rhone-tól a Loire-ig (kb. 70km), és így a Földközi-tengertől egészen az Atlanti-óceánig eljuthattak.
Amikor i.e. 56-ban Julius Caesar - a szomszédos tartományokkal együtt - meghódította, már virágzó szőlő és borkultúrát talált. Ennek ellenére manapság mégis csak a római időkig vezetik vissza a borkészítés helyi történelmét. A kereszténység 4. századtól kezdődő terjedése ugyancsak kedvezett a borkultúrának, amelynek rövidesen az apátságok és szerzetesi közösségek lettek a legfőbb motorjai.
A Loire - völgye az elkövetkező évszázadokban több népcsoport otthona lett a gyengülő Római, majd Nyugat-Római Birodalom mellett. Terjeszkedő vizigótok, frankok, szászok, de még a Közép-Ázsiából érkező alánok (akik közé a mai Magyarország területén letelepedő jászok is tartoztak) is éltek itt, vagy alapítottak királyságokat. 451-ben Attila hun király is át akart kelni a folyón Aurelianum-nál (a mai Orléans), de végül az ún. Catalaunumi csata megállította.
Loire végül a kialakuló Frank Birodalom részévé vált, de később feldúlták mórok és a 9. században még a vikingek is.

A ma ismert középkori arculatát az Angliával zajló ún. "Százéves háború" (1337-1453) formálta, amely valójában 116 évig zajlott. 1415 októberében, az Azincourt-i csata után a vereséget szenvedő VII. Károly francia király és nemesi udvartartása kénytelen volt Párizsból elmenekülni. Székhelyét a Loire mentén lévő Touraine város erődítményeibe helyezte át. S bár a francia főurak kényszerből menekültek ide, de hamar bele is szerettek. A folyó menti termékeny területek és a vízi kereskedelmi út komoly gazdasági előnyökkel kecsegtetett. Hamar rá is ragadt a "Franciaország kertje" elnevezés. Az angolok elűzése után, a 16.-17. században köszöntött be a völgy aranykora. A főurak egymással vetélkedve építették állandó, vagy éppen ideiglenes nyári palotáikat a Loire mentén, ami nem csak gazdasági, hanem kulturális fellendülést is hozott.

II. LOIRE BORRÉGIÓI
A Loire menti szőlőtermő vidéket klasszikusan 3 fő részre bontják, mióta 1935-ben bevezették a franciaországi minőségi borok minősítési rendszerét, az Appellation d'Origine Contrôlée- t (AOC).
Az Óceán felőli rész az ún. Alsó Loire, vagy Pays Nantais, a Középső Loire (Anjou, Saumur és Touraine) és a Felső Loire, ami a folyó középső szakasza, így gyakran hívják Középső-középső néven is.
Egy lehetséges térkép a borvidékek áttekintésre Pl. ITT található.

Röviden az alábbi AOC-k tartoznak ide.

II.1. Pays Nantais (Alsó Loire)

Az ültetvények a Loire, a Sevre és a Maine folyók által határolt síkságon, déli kitettségben találhatóak. A 10-100km-re lévő Atlanti-óceán miatt az éghajlat télen hideg, nedves, és viharos, míg nyáron meleg és szintén nedves. A talaj túlnyomórészt vulkanikus, és porózus gneisz (csillámpala).
A fő fajták fehérek: Melon de Bourgogne, Szürkebarát, és egy helyi ritkaság a Folle Blanche.

A Melon de Bourgogne elsősorban Muscadet AOP-ben van jelen, ásványos, jó savszerkezetű borai egyre népszerűbbek. Muscadet AOC-n kívül több eredetvédet terület létezik a Muscadet de Sevre és Maine AOC, Muscadet Sevre et Maine Clisson AOC, Muscadet Sevre et Maine Gorges AOC, Muscadet Sevre et Main le Pellet AOC, Muscadet Côte de Grandlieu AOC, Muscadet Coteaux de la Loire AOC.
Gros Plant de Pays Nantais AOC az egyetlen, ahol a Folle Blanche-ből (más néven Gros Plant) származó fehérborokat készítenek. S bár ez az Armagnac és a Cognac készítéshez használt szőlő, de újabban üde és divatos fehér bort készítenek belőle almás, citrusos és körtés aromákkal.
Coteaux d'Ancenis AOC-ben a fő fehér fajta a Szürkebarát, de akad Gamay és Cabernet Franc is.
Fiefs Vendéens AOC aprócska borvidék, ahol Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Chardonnay és a Melon du Bourgogne melett a vörös Gamay, a Pinot Noir, a Cabernet Franc és a Grolleau fajták is megtalálhatóak.

II.2. Középső Loire

Az Angers és a Tours városát körülvevő szőlőültetvények az óceántól távolabb helyezkednek el, ezért a klíma kevésbé csapadékos. Talajszerkezete rendkívül változatos és a legtöbb szőlőfajta is itt található.
A fő régiók az alábbiak: Anjou (Angers város környékén), Layon (az Anjou által körülvett Layon-folyó mentén helyezkedik el), Saumur és Touraine (Tours város környékén).

Az Anjou régióban a termelés fele rozé bor, Cabernet Francból és Grolleau fajtából, de akad Cabernet Sauvignon és Gamay is. Számtalan AOC létezik: Rosé de Anjou AOC, Cabernet d'Anjou AOC, Anjou Rouge AOP, Anjou Village AOP / Anjou Village Brissac AOP (Anjou legjobb Cabernet Franc és a Cabernet Sauvignon parcellái), Anjou Gamay AOC, stb.
Az Anjou Blanc AOC túlnyomórészt száraz Chenin Blanc.
Ezek közül is kiemelkedik Savennieres, ahol a világ legjobbnak tartott Chenin Blanc tételei készülnek. Az ültetvények a folyó jobb partján helyezkednek el, az agyagos, illetve málladékos gránit talaj hatására a borok a kiegyensúlyozott savasságot és ásványosságot remekül ötvözik, amihez koncentrált aromák társulnak (mint pl. hárs virág, ánizs, körte, kandírozott citrusok és mogyoró). Ide tartozik két híres apelláció a 17,5 hektáros Savennieres Coulée de Serrant és a 82,5 hektárnyi Savenneie La Roche aux Moines.
Anjou édes borai gyakran botrytises borok Chenin Blanc-ból, elsősorban az Anjou Côteaux de la Loire AOC, Anjou Côteaux de la Loire AOC, Bonnezeaux AOC, Quarts de Chaume AOC, Coteaux du Layon AOC területekről.
Pezsgőt az Anjou Mousseux AOC, és a Crémant de Loire AOC-ben készítenek.

Saumur Loire legnagyobb volumenű pezsgőkészítő régiója, amelyet a meszes talajon ültetett szőlő savtartalma alapoz meg. Saumur Mousseux AOC önálló crémant kategória.
Saumur Mousseux Rosé AOC, a Saumur Rouge AOC, Cabernet de Saumur AOP elsősorban Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Côt (Malbec), Gamay, Grolleau és Pineau d'Aunis fajtákból készült borokat ad.
A Saumur Blanc AOC 20 település száraz, Chenin Blanc-alapú fehérborát takarja.
Kiemelkedő apelláció a Saumur-Champigny AOC, amely Saumur város melletti kavicsos lejtőkön található speciális, meleg mikroklímájú terület, ahonnan a Loire legjobbnak tartott Cabernet Franc-jai kerülnek ki.

Touraine régió szőlőültetvényeinek nagy része Tours városának déli részén, a Loire és a Cher folyók lejtőin található. A jellemző talaj a kréta, homok, kavics, agyag és mészkő. Mindezek általában nagyon jó savkészletet biztosítanak a boroknak. A két meghatározó fajta a Chenin Blanc és Cabernet Franc, de Côt néven Malbec, valamint Cabernet Sauvignon, Gamay, Pinot Noir, Grolleau, Meunier Noir, Pineau d'Aunis, valamint fehér Sauvignon Blanc és Szürkebarát is megtalálható.
Touraine AOC a regionális alapborokat adja elsősorban, de több falu szintű apelláció létezik.
Touraine Mesland AOC az első olyan régió, ahol már 1838-ban Gamayt termesztettek. Touraine Amboise AOC füstös, elegáns Chenin Blanc borairól, míg a Touraine Chenonceaux, a Touraine Oisly és Touraine Noble-Joué AOC-k rozéikról híresek.
Touraine Mousseux AOC-ben Chenin Blanc, Gamay és Cabernet Franc, Touraine Pétillant AOC-ben ezek mellett Sauvignon Blanc-al és Chardonnay-vel is találkozhatunk.

Ismertségben is kiemelkedik Vouvray AOC, ahol egyrészt a mészkő talajon termett Chenin ad világszínvonalú borokat és a Vouvray Pétillant, valamint a Vouvray Mousseux AOC-k pedig remek pezsgőket.
Montlouis-sur-Loire AOC még ásványosabb és kifejezetten hosszú életű Chenin borairól híres.
Bourgueil AOC Cabernet Franc-jai epres-málnás aromáik mellett grafitos jegyeikről ismertek. Szintén vörös boros apellációk a St. Nicholas de Bougueil, Orléans-Cléry AOC-k.
A Chinon AOC hosszú, akár 20 éves érlelési potenciálú Chenin Blanc, és Cabernet Franc borairól ismert.
Cheverny AOC kevert talajai (homok, agyag, kavics és mészkő) a fehérborok közül elsősorban a Sauvignon Blanc és Pinot Gris, vörösekből a Pinot Noir és a Gamay fajtáknak ad otthont.
Cour-Cheverny AOC az egyetlen, ahol az őshonos és meglehetősen ritka Romorantin szőlőből készítenek citrusos, méhviaszos és mézes jegyeket felmutató fehér borokat.
Haut-Poitou csak 2011-ben lett AOC. Az itten borok melegebb ? érettebb stílust képviselnek, ahol a Sauvignon Blanc trópusi és egzotikus gyümölcsös arcát, míg a vörösek közül a Cabernet Franc, a Gamay és a Pinot Noir a fekete-piros gyümölcsös aromákban bővelkedik.
Valençay AOC borai könnyűek (Sauvignon Blanc, Gamay és a Cabernet Franc).
Orléans AOC fő fehér fajtája helyi néven az Auvernat Blanc, ami valójában Chardonnay. Ahogyan a Auvernat Noir-nak hívják a Pinot Noir-t is.

A Loire-tól északra három régiót találhatunk. A valóban "?e" nélkül írt Coteaux de Loir AOC, és a Coteaux du Vendômois AOC-ben Chenin Blanc-on kívül megtalálható a Pineau d'Aunis (más néven Chenin Noir), ami egy érdekes vörös fajta. Míg a Jasniéres AOC-ben 100%-ban jól érlelhető Chenin Blanc-okat termelnek.

II.3. Felső Loire
A borászati értelemben vett ?felső? (földrajzilag inkább középső, ezért hívják Centre néven is) a legkisebb loire-i bor régió, de a két leghíresebb apelláció Sancerre és Pouilly-Fumé is ide tartozik.
Földrajzilag kifejezetten közel fekszik Chablis-hoz, amely mindössze 125km-re található keletre. Éghajlata félkontinentális, a napi hőingás kifejezetten magas, ami a savszerkezet szempontjából meghatározó.

A talajszerkezetben ugyan az a felső jura kori (ún. kimmeridgi) mészkő dominál, mint ami Chablis, Champagne egyes részeit, illetve Dover fehér szikláit alkotja. A három fő talaj típus:
- Terre Blanche: márgás - agyagos, mészkő és kagylós ősmaradványok keveréke (az innen származó borok karaktere gyümölcsös, krémes, magas savakkal)
- Caillotes: a leggyakoribb talajtípus, mészköves, krétás, homokos, kavicsos keverékkel (lágyabb borokat ad)
- Silex: kvarcos, kovás talaj (füstös, lőporos, nagyon ásványos borokat ad)
Alapvetően a fehér szőlők dominálnak, ezen belül a Sauvignon Blanc (helyi néven Blanc Fumé), Chasselas, Szürkebarát, Sacy (más néven Tressailier). Vörösek közül a Burgundia közelségét felidéző Pinot Noir és Gamay


A Sancerre AOC a Loire-völgy keleti szélén található. Itt mind a három talajtípus megtalálható, ami az alapja a Sancerre védjegyének számító Sauvignon Blanc stílusnak: határozott savszerkezetű, citrusos, citromfüves, egreses aromák, kénes ásványosággal. A fajta háttérbe szorítja az apelláció elegáns, üdeszerkezetű Pinot Noir borait.
Pouilly-Fume AOC déli irányban, a folyó jobb partján található. Az itteni Sauvingon Blanc a kovás-kvarcos silex kőzeten él, megadva a névadó ?füstös? karaktert a boroknak.
A Pouilly-sur-Loire AOC borait elsősorban Chasselas szőlőből készítik.
A Côteaux du Giennois AOC Sancerre északkeleti részén található, a legcsapadékosabb terület. Az itteni Sauvignon Blanc édes, ásványos borokat ad borsos - fehér virágos aromákkal. Az itteni Gamay és a Pinot Noir közepes testű, szedres ? szilvás ? borsos ? rózsás aromákkal.
A Menetou-Salon AOC Sancerre délnyugati részén található, fehér borának klasszikus aromája a szárított kamillavirág. Rozé és vörös bor is készül Pinot Noirból.
Quincy AOC kevéssé ismert, pedig a Chateauneuf-du-Pape után a második francia eredet védett apelláció lett 1936-ban. Ültetvényei a Cher folyó feletti homokos-iszapos mészkő teraszokon találhatóak. Borát olyan aromák jellemzik, mint a dinnye, a körte, a grapefruit, mentás gyógynövények és ásványosság.
A szomszédos Reuilly AOC a Loire-völgy egyik legforróbb és legszárazabb része. A kréta- és mészköves talajon termett Sauvingon Blanc borok citrusféléket, vágott füvet és ásványosságot mutatnak fel. Pinot Noir rozéi és vörösborai könnyűek és gyümölcsösek.

Déli irányban és a magasabb kitettségben számos kisebb AOC található:
A Sainte-Pourçain apelláció 19 települést foglal magában az Allier-folyó mentén, Sancerre-től délre. Fehér fajtái a gyümölcsös, füves és fűszeres borokat adó Chardonnay, Sacy és Sauvignon Blanc, vörösek közül a könnyű, piros bogyós gyümölcsös Pinot Noir és Gamay.
A Châteaumeillant csak 2011 óta AOC, közvetlenül a Massif Central lábánál fekszik. Ez Loire leghűvösebb és legkisebb apellációja. Talajában a homokkő, a csillámpala, szilícium-dioxidban gazdag agyag dominálnak. A vörös Gamay és a Pinot Noir fajták vanna többségben és kifejezetten ígéretesnek tartják őket.
Côte Roannaise AOC és a Côtes du Forez AOC - amely hivatalosan Loire legdélebbi apellációja - ahol elsősorban Gamay rozé és vörösborok készülnek.
Szintén 2011-ben lett AOC a Côtes d'Auvergne, ahol az Allier-folyó mentén található vulkanikus lejtők agyag és mészkő keverékén, fehér Chardonnay, vörös Gamay és a Pinot Noir terem.