Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Gasztronómia, borok
Látnivalók
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


ŐSZI HOSSZÚ HÉTVÉGE BARCELONÁBAN


Időpont: 2006. október 21.-24.
Írta: Kárpáti Péter

 

 

Előzmények, ajánlás

Már nyár végén kerestünk egy célpontot egy késői őszi hétvégére, ami reális áron, lehetőleg átszállás nélkül megközelíthető. És ahol az időjárás még alkalmas napsütéses sétákra. A Sky Europe fapados járatára és Barcelonára esett a választás. Nem csalódtunk!

Aki egy igazán izgalmas, látnivalókban bővelkedő, közvetlen hangulatú városra és szívet melengető napsütésre vágyik egy borús őszön, annak Barcelona tökéletes választás lehet.

 

 

Hasznos tudnivalók

 

Repülés:

Amikor ezt írom közvetlen őszi járata csak a Sky Europe-nak volt szombat és keddi párban. Szombaton kora délután indultunk, így már a városban élveztük a naplemente fényeit. Vissza pedig késő délután indultunk, így a miénk volt a város még egy utolsó ebédre.

Minden más járat átszállással és minimum 50%-al drágábban lett volna megoldható.

 

Szállás:

Mi a 3*-os Hotel Del Mar-t (Pla de Palau, 19.)  foglaltuk a QUAESTOR Travelen keresztül. Kifogástalan tisztaságú, tetszetős szobaberendezéssel rendelkező felújított szálloda. Tipikus city hotel, ahol korrekt reggeliző étterem található, de bár, étterem, uszoda, egyéb szolgáltatás nincs. A 4. emeleten hatalmas privát tetőteraszok tartoznak a szobákhoz, amelyek egy része azonban a szűk mellékutcára néz. Mi jókat beszélgettünk és boroztunk itt, de a szálló egyébként bent tartózkodásra és pihenésre nem célszerű.

Fekvése viszont kiváló. A Barceloneta metró megálló 2 percre található. A kikötő, a Barceloneta negyed, vagy a gótikus városrész (Barri Gótic) pedig gyalogosan 5 perc alatt elérhető.

 

 

Időjárás:

Október végén, november elején még simán van 25 fok napközben, de nekünk még éjjel is párás, nyári fülledtségre emlékeztető érzetünk volt néha. Egy zakó, kardigán és esőkabát azonban nem fog megártani, főleg mert október az egyik legcsapadékosabb hónap, átlag 9 esős nappal. Novemberben ez már csak 6 nap (megjegyzem július - augusztusban is 4-6 nap esős lehet). Mi megúsztuk, csak egyik este volt pici szemerkélés, de akkor is meleg maradt.

Városnézésre egyébként kiváló volt az idő, a Güell Park megmászásakor még picit sok is volt a napból J

December-március között is 14-16 fok az átlag hőmérséklet, ami azt jelenti, hogy nem ritka a 20 fok napközben. Látva a pálmaerdőket kizárt, hogy tartósan fagyok lennének.

 

 

 

 

Teljes Fotógaléria

Közlekedés:

A reptérről a belvárosba nagyon jó busz közlekedés van olcsón (4 eur), de igen nagy sor állt. Mi a taxit választottuk, ami 25 euróért vitt a szállodáig kb. 30 perc alatt.

A város közlekedése egyébként nagyon jó, mindenhová eljutottunk metróval, vagy gyalog. A 6 metró vonal pókhálószerűen hálózza be a várost és 2-5 perces sűrűséggel járnak a szerelvények. Az egyes átszállási pontok csalókák lehetnek, valahol egy kisebb csúcstúra a földalatti járatokon való átszállás. A metrók állapota egyébként a pestihez hasonló, de nekünk az itthoni megállók jobban tetszenek. Nekünk kifejezetten bejött a 3 napos jegy (11 eur), amivel úgy a tömegközlekedés árának 2/3-át megspóroltuk (1-5 napos változatban kapható).

 

Nem rossz ötlet a Bus Turistic” szolgáltatás igénybevétele sem, amelyet két cég nyújt. A kék színű buszok 3 különböző vonalon közlekednek, míg a narancssárga egy nagyobb, 2 órás kört tesz meg a város nevezetességei között. Tetszőlegesen lehet a napi, vagy kétnapi jeggyel fel-, leszállni. Én városi ismerkedés végett mentem egy 2 órás kört az egyik késő délután. (Megjegyzem, bár nappal meleg van, naplemente után egy dzseki nem árt a nyitott busz tetején.)

 

Biztonság:

Alapvető értelmes szabályok mellett a város biztonságos, de feltűnően ne lóbáljuk értékeinket, ne hordjunk hivalkodó ékszert, és feltűnően sok készpénzt se villogtassunk. Amit elkerülnénk Pesten éjszaka, azt tegyük itt is. Mi sokat sétáltunk éjszakai is, igaz nem külvárosi sikátorokban, de gond nélkül. Éjjel azonban az egyedül kószálást és metrózást főleg hölgyeknek kerülni kell, inkább taxi.