Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Gasztronómia, borok
Látnivalók 1.
Látnivalók 2.
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


TAVASZI ÉS ŐSZI SÉTÁK BARCELONÁBAN (2006 - 2021)


A 2000-es évek első két évtizedének egyik legjobban megközelíthető városnéző desztinációja a Katalán főváros: Barcelona. Természetesen tengerparti fekvése miatt klasszikus nyaralóhelynek is számít, elsősorban a 1,5-2 órányi autóútra északra található, népszerű Costa Brava partszakasz. Többször jártam már a városban és a régióban is, de nekem a tengerpart eddig kimaradt. Ez a leírás is elsősorban a városnéző utazásokról szól.

Mind a tavasz, mind az ősz ideális városnézős időjárást ígér. Október végén is gyakran van 25 fok napközben, de nekünk még éjjel is párás, nyári fülledtségre emlékeztető érzetünk volt néha. Egy zakó, kardigán és esőkabát azonban szükséges kellék. Október az egyik legcsapadékosabb hónap, átlag 9 esős nappal. Novemberben ez már csak 6 nap.Csak a városban kiválóan eltölthetünk egy hetet is, de ha a környéket belevesszük inkább kettőt.

Hasznos információk


Közlekedés:
A tömegközlekedés városnézésre nagyon jó, mindenhová eljutottunk metróval, vagy gyalog. A hat metróvonal pókhálószerűen hálózza be a várost és 2-5 perces sűrűséggel járnak a szerelvények. Az egyes átszállási pontok csalókák lehetnek, valahol egy kisseb csúcstúra a földalatti járatokon való átszállás. A metrók állapota egyébként a budapestihez hasonló.
Javaslom az "Hola Barcelona Travel Card" megvásárlását, ami 2-5 napos változatban kapható. Ára 2022-ben 16-38 euró, a napok számától függően, amivel úgy a tömegközlekedés árának 2/3-a megspórololható.

Nem rossz ötlet a hop-on/hop-of Bus Turistic szolgáltatás igénybevétele sem. A buszok 3 különböző vonalon közlekednek. Tetszőlegesen lehet a napi, vagy kétnapi jeggyel fel-, leszállni.

Biztonság: Alapvető értelmes szabályok mellett a város biztonságos, de feltűnően ne lóbáljuk értékeinket, ne hordjunk hivalkodó ékszert, és feltűnően sok készpénzt se villogtassunk. Amit elkerülnénk Pesten éjszaka, azt tegyük itt is. Mi sokat sétáltunk éjszakai is, igaz nem külvárosi sikátorokban, de gond nélkül. Éjjel azonban az egyedül kószálást és metrózást főleg hölgyeknek kerülni kell, inkább taxi.


Fotógaléria: Barcelona