Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
1.-2.nap: Dolomitok
3.-4.nap: Firenze
5.nap: Residence Selvatelino
6.nap: San Gimignano
7.nap: Pisa
8.nap: Siena, Mensano
9.nap: Colle val d’Elsa
10.nap: Volterra
11.-12.nap: Velence
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


BOROK ÉS ETRUSZKOK NYOMÁBAN - ÚTINAPLÓ TOSZKÁNÁBAN

Időpont: 2006. augusztus 8.-19.
Írta: Kárpáti Péter
Létszám: 4 felnőtt, 4 gyermek (6.5-11 év között)

ÖSSZBENYOMÁS

Általában a végére hagyom az összegzést, de már az út közben motoszkált a fejemben egy érzés, ami talán nem a végére való.

 

Milyen volt Toszkána ? – teszi fel a kérdést mindenki. Mert ott él a fejünkben az „Ezer nap Toszkánában” (Marlena de Blasi) ajánlója: „Ezer nap Toscanában az élet egyszerű örömeiről mesél a földkerekség egyik leggyönyörűbb tájékán”. Ott él a fejünkben a fotókon látott kép: a ciprus ligetek közül kikandikáló tipikus toszkán kőház, a szőlősorok, pipaccsal szegélyezett aranyló búzakalászok, de még helyben is úgy tűnhet, hogy Van Gogh napraforgó sorozata sem Provence-ban készült, hanem minimum toszkán export virágokról van szó J

 

   

Ha netán cinikusnak tűnnének a fenti sorok, akkor nevezzük inkább ironikusnak. Hiszen én magam is áldozatául estem a világ talán legjobb idegenforgalmi marketingjének. Toszkána a világ 3 leggyakrabban látogatott helyszínei közé tartozik, és állítólag évente 17 millió turista keresi fel. Ettől aztán nehéz olyan időszakot kifogni, amikor nem zsúfolt szinte elviselhetetlenül valamely része. Firenze például élvezhetetlen volt, bár a július-augusztus elvileg nem szezon, hiszen a nagy meleg miatt, mindenki a tengerparton nyaral. Mi lehet itt a kedvelt őszi-tavaszi városlátogatások alatt? Többen állítják, hogy Firenze télen az igazi.

 

A zsúfoltság és a túlértékeltség az árakban is érvényesül, legyen az szállás, vagy étkezés. Toszkána ár-érték arányban rendkívül rosszul áll. Azt kell, hogy mondjam még ott is, ahol egyébként nincs tömeg.

A „híres” toszkán konyháról szóló leírások többnyire hamburgerhez szokott amerikai írók tollából származnak, mert itthon egy közép-gyenge étteremben jobb a „tipikus toszkán” vaddisznó pörkölt, kacsa sült, vagy marha steak. Pizzát meg egyenesen nem tudnak sütni J, vagy is nem olyat, mint a sarki budakeszi-i pizzériában 950 Ft-ért. (állították a gyerekek is) No persze a magyar alaposan el van kapatva a hazai konyhától, meg rólunk lehet, hogy hasonlót mond egy francia … A borok esete sem egyszerű, mert van olyan borász, akinek a 97’-es Brunello-ja 400 eur volt egy üzlet polcán, de az is igaz, hogy a 3-10 euro-s kategóriában nehéz annyira melléfogni, mint néha itthon.

 

   

 

 

 

A zsúfoltság alól egyedül a toszkán vidék a kivétel. De szebb-e a toszkán vidék, mint a Bakony, vagy a Zemplén hegyei? Szebb-e mint a Balaton-felvidék, vagy Somogy lankái ? Azt kell mondjam: nem! Sőt, nyár közepére kiég a táj, nálunk több az élő, zöld felület. A konyha pedig általában jobb. Egyre több a jó hely az ország minden zugában, hogy mást ne mondjak, mint a tolcsvai Ős Kaján éttermet, vagy a Ráspi étteremet Fertőrákoson. A borok finomak, az árak kedvezőek. Sokan állítanák, hogy de nálunk rosszak az utak és átverik a szegény turistát a pincérek, taxisok, stb.. Miután valaki autózott egyet Firenzéből Siena-ba, ahol a 80 km/órás korlátozást a pályán nem az aggódás vezérli a gyorshajtás miatt, hanem a jelentős kátyúk és hepe-hupák. Vagy ahol az éttermi számla 100%-os különbséget mutat az étlaphoz képest. És végül, ahol a Clark téren a körforgalomban tolakodó kopasz fejű kábítószer nepper udvarias és szende úrvezetőnek minősül J …. és akkor rájön, hogy kevesebbet kellene nekünk magyaroknak sírni, és kevésbé kellene szidni önmagunkat.

 

Három dologgal azonban nem tudunk versenyezni:

-Nincs évtizedes marketingünk a világ utazási piacán valós értékeinkről.

-Nincs kiépült és jól szervezett, minőségi falusi-villa hálózatunk, ahol minden kényelemmel, medencével felszerelt apartmanok, szobák fogadnák a vendégeket.

-És nem áll minden dombtetőn egy-egy olyan falu, vagy városka, ami ha nem 3000 éves etruszk időkre nyúlik vissza, akkor 2000 éves római, de rosszabb esetben 1500 éves gót, vagy kora-keresztény település, kolostor, vagy templom. (Ezt azért nagyban köszönhetjük osztrák sógorainknak is, akik a legtöbb várunkat leromboltatták szabadságharcaink után.)

 

   

 

És mégis azt kell, hogy mondjam: visszamennék erre a tájra, csak más ritmusban, okosabban szervezve, a népszerű tömeg-helyeket kihagyva. Mondjuk a szüret időszakára, vagy késő tavasszal. Miért? Mert van valami varázs a tájban, ami - mint mindenhol a világon - túlmutat az idegenforgalmi marketingen. A ciprusokkal tarkított virágzó, vagy őszi színekben pompázó hegyekre-dombokra, a szőlő ültetvények és borok közé, az etruszk, római és keresztény múlt nyomában, az ezer éves települések sikátoraiban.

 

És most nézzük az út részleteit!

 

ÚTVONAL

Gyerekekkel utazva nem vállaltuk egyben a 13-15 órás távot, így jött az ötlet, hogy Dolomitokban megállnánk 2 napra. Így az útvonalunk a következőképpen alakult:

 

Budapest – Bécs – Salzburg - Brenner hágó -Trento útvonalon Segonzano-ba (920 km, 12 óra).

Majd tovább Veronán keresztül Firenzébe (338 km, 4 óra).

 

Innen az út központi részét adó szállásunkra, a Casole D’Elsa közelében lévő Selvatellino villába. (70 km, 1,5 óra).

Innen kirándulásokat tettünk San Gimignano-ba, Colle di Val d’Elsa-ba, Pisa-ba, Siena-ba, Volterra-ba.

 

Visszafelé a Firenze – Bologna - Padova útvonalon Velencébe (320 km, 4 óra).

És végül innen haza az Udine – Villach – Klagenfurt – Graz – Rábafüzes - Veszprém útvonalon (760 km, 10 óra).

 

Teljes Fotógaléria