Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Az Etruszk story
Megálló a Dolomitokban
Firenze
Residence Selvatelino, Mensano
San Gimignano
Pisa
Siena
Colle val d'Elsa
Volterra
Bolgheri
Más toszkán városok
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


BOROK ÉS ETRUSZKOK NYOMÁBAN: UTAZÁSOK TOSZKÁNÁBAN
2006-2020


Elsőként 2006-ban jártam Toszkánában, egy 2 családos, 4 gyerekes, augusztusi nyaralás formájában. Azóta már többször is, kirándulni, bortúrán, főzőiskolában.

Az első nyári út után ezt jegyeztem fel:
"Milyen volt Toszkána?" - teszi fel a kérdést mindenki? Mert ott él a fejünkben az "Ezer nap Toszkánában" c. Marlena de Blasi regény ajánlója: "Ezer nap Toscanában az élet egyszerű örömeiről mesél a földkerekség egyik leggyönyörűbb tájékán." Ott él a fejünkben a fotókon látott kép: a ciprus ligetek közül kikandikáló tipikus toszkán kőházak, a szőlősorok, a pipaccsal szegélyezett aranyló búzakalászok, de még helyben is úgy tűnhet, hogy Van Gogh napraforgó sorozata sem Provence-ban készült, hanem minimum toszkán export virágokról van szó ;-).
A zsúfoltság és a túlértékeltség az árakban is érvényesül, legyen az szállás, vagy étkezés. Toszkána ár-érték arányban sok helyen rosszul áll.

Ha netán cinikusnak tűnnének a fenti sorok, akkor nevezzük inkább ironikusnak. Hiszen én magam is áldozatául estem a világ talán legjobb idegenforgalmi marketingjének. Toszkána a világ három leggyakrabban látogatott helyszíne közé tartozik, 2006-ban 17 millió turista kereste fel. Ez a szám 2017-re 100 millióra nőtt. Emiatt aztán nehéz olyan időszakot kifogni, amikor nem zsúfolt szinte elviselhetetlenül valamely része. Firenze például nyáron is élvezhetetlen volt, bár a július-augusztus elvileg nem szezon, hiszen a nagy meleg miatt, mindenki a tengerparton nyaral. Az igazán kedvelt őszi-tavaszi városlátogatások alatt az emblematikus toszkán műemlék városok szinte elviselhetetlenek. Többen állítják, hogy pl. Firenze télen az igazi. Egy 2011-es, március közepi utazásom során a dimbes-dombos vidék viszont teljesen üres volt.
A legnagyobb élmény számomra azonban a COVID sújtotta, de még az őszi-téli lezárások előtti, 2020 októberi látogatás volt. A városokat újra birtokba vették a helyiek és csak a bezárt üzletek, éttermek sora emlékeztetett a mögöttes tragédiára. Hiszen családok millióinak függ a megélhetése az idegenforgalomtól. Ma még nem tudjuk, hogy a pandémia utáni élet milyen és milyen irányú változást okoz a régió életében?

Azon magam is ellamentáltam, hogy szebb-e a toszkán vidék, mint a Bakony, vagy a Zemplén hegyei? Szebb-e, mint a Balatonfelvidék, vagy Somogy lankái? A nyár közepére itt kiég a táj, nálunk még mindig több az élő, zöld felület. A sok turista által elkényeztetett vendéglátást is gyakran tudtam kritikával illetni, ár-érték arányban feltétlenül. Három dologgal azonban nem tudunk versenyezni:
- Nincs évszázados marketingünk a világ utazási piacán.
- Nincs kiépült és jól szervezett, minőségi falusi vendéglátásunk, nyaraló villa hálózatunk, ahol minden kényelemmel, medencével felszerelt apartmanok, szobák fogadnák a vendégeket.
- És nem áll minden dombtetőn egy olyan falu, vagy városka, ami - ha nem 3000 éves etruszk időkre nyúlik vissza - akkor legalább 2000 éves római, de "rosszabb" esetben is 1500 éves gót, vagy éppen kora-keresztény település, kolostor, vagy templom.

Összeségében van valami varázs a toszkán tájban, ami - mint mindenhol a világon - túlmutat az idegenforgalmi marketingen. Visszatértem tehát a ciprusokkal tarkított virágzó, vagy őszi színekben pompázó hegyekre-dombokra, a szőlő ültetvények és borok közé, az etruszk, római és keresztény múlt nyomába bóklászni az ezer éves települések sikátoraiban. A sikeres Toszkán utazás titka, a felkészülés, az időzítés és a népszerű tömeg-helyek -lehetőségekhez képesti - kerülése. Mert vannak kihagyhatatlan helyek.

ÚTVONAL
Repülhetünk is közvetlenül Firenzébe, de akkor autót kell bérelnünk, ha meg akarjuk egy kicsit is ismerni a vidéket. Így a legegyszerűbb, ha autóval megyünk. Budapestről Firenzébe utunk Szlovénián keresztül, a Trieszt-Velence-Bologna útvonalon halad. A kb. 950 km-es távot - megállásoktól függően - 10/12 óra alatt lehet abszolválni.

2006-ban, a négy, 6-11 év közötti gyerkőccel utazva ezt nem vállaltuk egyben. Így jött az ötlet, hogy a Dolomitokban megállnánk 2 napra. Így az útvonalunk a következőképpen alakult: Budapest-Bécs-Salzburg-Brenner hágó-Trento útvonalon Segonzano-ba (920 km, 12 óra). Majd innen tovább Veronán keresztül Firenzébe (338 km, 4 óra), ahol 1 éjszakát is töltöttünk.
Visszafelé több alkalommal megálltunk Velencében, sőt volt, amikor ott is aludtunk. A Firenze-Bologna-Padova útvonal Velencébe kb. 320 km, 4 óra. És végül innen haza a Velence-Trieszt-Maribor útvonalon kb. 700 km és 8 óra.

Szállásaink közül az alábbiakat ajánlom:
- Residence Il Selvatellino (53031 Casole d'Elsa, Siena megye): korrekt, medencés agroturizmo, közel Sienához. Innen könnyű volt csillagtúrákat szervezni San Gimignano-ba, Colle di Val d'Elsa-ba, Pisa-ba, Siena-ba és Volterra-ba is.
- Apollo Viareggio (Viale Giosue Carducci, 76, 55040 Viareggio): akár tengerparti, akár városnézős nyaralásra is tökéletes, de Culinárium főzőiskoláját is ajánlom. Innen könnyen elérhető La Spezia, a Chianti vidék, Carrara, Pisa, Lucca, Livorno, Volterra, Bolgheri, de Firenze is.
- Hotel Villa Gabriele D'annunzio (Villa Neroli) (Via Gabriele D'Annunzio, 141A/B, 50135 Firenze): A Dómtól kb. 5 km-re található, 4 csillagos kertvárosi szálloda, antik hangulattal és szabadtéri medencével. A 17-es busszal kb. 30 perc alatt elérhető a belvárosi Piazza Di San Marco. Hosszabb, rövidebb firenzei tartózkodásra is tökéletes, főleg autóval érkezőknek.

Felhasznált irodalom:
- Wikipedia
- Pattantyús-Ábrahám, Ádám (2013) Kupolaépítés állványzat nélkül. A Firenzei Dóm Brunelleschi-féle kupolájának feltételezett építéstechnológiája. Építés - Építészettudomány, 41 (1-2). pp. 37-66. ISSN 0013-9661
- https://docplayer.hu/5305262-A-santa-maria-del-fiore-kupolaja.html
- https://www.toszkanamania.hu/
- https://www.barnebys.com/blog/cimabue-late-medieval-genius
- https://www.architecturaldigest.com/story/19th-century-florentine-landmark-restored-to-former-glory
- https://mult-kor.hu/cikk.php?id=18893 (Szökőár pusztította Pisa ókori kikötőjét, 2007. november 13.)
- https://hvg.hu/tudomany/20191218_Megtalaltak_ki_epitette_a_pisai_ferde_tornyot
- https://www.famigliacecchi.it/en/news/the-complete-list-of-tuscan-docg-wines/172
- https://www.joannasimon.com/post/a-story-of-redemption-castello-banfi-in-montalcino
- Nagy-Kálmán: A modenai ima (900.) és az első itáliai hadjárat (898-900.) története
(https://www.sulinet.hu/)
- https://www.sangimignano.com/en/useful-information/history-of-san-gimignano/
- Dizionario Geografico, Fisico e Storico della Toscana (E. Repetti) http://193.205.4.99/repetti/
- https://www.romanports.org/en/articles/ports-in-focus/664-the-harbour-of-volterra.html
- http://www.lakinzica.it/l%E2%80%99acropoli-etrusca-di-volterra
- https://www.volterracity.com/listing/volterra-tombe-di-ulimeto/
- http://www.secretplacesitaly.net/2011/08/eternity-etruscan-style-volterrra.html
- https://www.ancient.eu/Volterra/
- Dino Compagni Krónikája Korának eseményeiről (Fordította: Kiss András) (Kriterion Könyvkiadó, 1989) (Dino Compagni (kb. 1255 - 1324) firenzei kereskedő, költő, történetíró és politikus. Krónikájában Firenze 1280 és 1312 közötti történetét írta meg.)
- http://artesalva.isti.cnr.it/it/badia-volterra
- Simon Zsolt: Trója az anatóliai nyelvészet tükrében, http://www.nytud.hu/pp/simon.html)
- Demeczky Jenő - Hosszú Gábor - Rumi Tamás - Sípos László - Zelliger Erzsébet: A magyar nyelvtörténet és a rovás paleográfia találkozása 2013 (http://e-nyelvmagazin.hu/2013/06/05/a-magyar-nyelvtortenet-es-a-rovas-paleografia-talalkozasa/)
- Szentesné Frigyesi Piroska: "Etruszk írásemlékek - magyar szavak, mondatok? (http://docplayer.hu/34148833-Etruszk-irasemlekek-magyar-szavak-mondatok.html) (Budapest, 2016. augusztus 15-20.)
- Antonio, Margaret L.; Gao, Ziyue; M. Moots, Hannah (2019). "Ancient Rome: A genetic crossroads of Europe and the Mediterranean". Science. Washington D.C.: American Association for the Advancement of Science (published November 8, 2019).
- https://www.academia.edu/5017471/
Genetic_Evidence_Does_Not_Support_an_Etruscan_Origin_in_Anatolia
- Dmitri Panchenko: Mice destroying an army (hdt. 2. 141) and a solution of the tocharian problem (Hyperboreus Vol.16-17 (2010-2011) Bibliotheca classica Petropolitana, St. Petersburg State University) (http://www.bibliotheca-classica.org/sites/default/files/Hyperboreus16_17_Panchenko.pdf)
- http://romaikor.hu/roma_tortenelmet_irt_(a_romaiak_tortenete)/
roma_haborui/roma_haborui_a_koztarsasag_koraban/cikk/veii__gallok
- "A Decemviratus - Veii elfoglalása": ( https://digolanum.gportal.hu/gindex.php?pg=31680589 )
- Theo P.J. van den Hout: "Miles of Clay: Information Management in the Ancient Near Eastern Hittite Empire" (Humanities Open House at the University of Chicago, October 26, 2002)( http://fathom.lib.uchicago.edu/1/777777190247/)
- Magness, Jodi (2001) "A Near Eastern Ethnic Element Among the Etruscan Elite?" Etruscan Studies: Vol. 8 , Article 4. (https://scholarworks.umass.edu/etruscan_studies/vol8/iss1/4)
- "Archeologia: trovata a Orvieto la testa del Dio degli Etruschi? (20 novembre 2014; (https://www.adnkronos.com/trovata-a-orvieto-la-testa-del-dio-degli-etruschi_6HZ3pUHyA6tPaDerkAvhvr?refresh_ce)
- https://www.romanoimpero.com/2019/10/fanum-voltumnae-campo-della-fiera-umbria.html
- https://www.bolgheridoc.com/en/history/
- HISTORY The ancient village of Bolgheri ( https://www.banfi.it/php/dl.php?id=565&md=1962 )
- https://www.guadoalmelo.it/en/bolgheri-and-the-roman-times-2-the-bolgheri-villa/
- https://castellitoscani.com/donoratico/
- http://www.tenutasanguido.com/eng/Sassicaia.html
- https://www.e-borghi.com/en/village/Pisa/102/casciana-terme-lari