Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
1.-2.nap: Dolomitok
3.-4.nap: Firenze
5.nap: Residence Selvatelino
6.nap: San Gimignano
7.nap: Pisa
8.nap: Siena, Mensano
9.nap: Colle val d’Elsa
10.nap: Volterra
11.-12.nap: Velence
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


8. nap - aug.15., kedd: Siena, Mensano


 

 

 

 

        

 

 

 

 

A gyerekek közel délig alszanak. Érezhetően kamaszodnak, eszük ágában sincs reggel 7-kor kukorékolni. Délután a város szó hallatára bedobják a törölközőt. Ők fürdeni akarnak és dvd-t nézni. Rövid tanakodás után úgy döntünk, hogy a nyári szünet alapvetően róluk szól és kellően nagyok, hogy Danira bízzuk őket. Egyébként is csak 35 km-re megyünk, a szomszédok meg ott vannak a villákban. Kapnak egy telefont, mi meg du. 3 körül indulunk Sienába.

 

 

Siena - Rómához hasonlóan 7 dombon elterülő - etruszk város, amely a római időkben Sena Julia néven fontos kereskedelmi állomás. Ezen időkből származik a legenda, hogy a várost Remus fia, Semus alapította. Ennek számtalan nyomát találjuk a városban, a 2 fiút szoptató farkast ábrázoló domborművek és szobrok formájában.

 

A középkorban szintén virágzó és fontos város, ám terjeszkedésével párhuzamosan hamarosan összetűzésbe kerül Firenzével. Több sikeres és véres csata után végül Firenze került ki győztesen, de a város virágzását az 1348-as pestis járvány szakította meg véglegesen, amikor a lakosság közel 60%-a meghalt. A köztársaság végső bukását azonban a Mediciek uralma jelentette 1559-től. A város fejlesztése megállt, ami konzerválta nekünk a középkori hangulatot.

 

Siena első látásra beleszerethető kanyargós utcái, sikátorai és lenyűgöző terei kellemesen bejárhatónak és barátságos léptékűnek bizonyulnak. És bár a város a Palio lázában ég - amit minden évben július 2-án és augusztus 16-án tartanak meg – nyoma sincs az elviselhetetlen firenzei zsúfoltságnak.

 

A Palio több mint 700 éves írott múltra tekint vissza és nem más, mint a 17 kerület (contrada) közötti egész éves vetélkedés csúcspontja, egy nyeregnélküli, korhű jelmezekben tartott lóverseny a szűk Piazza del Campo-n. A nyertes jutalma egy zászló (azaz pálio), amit a kerületek saját közösségi házaikban őriznek és állítanak ki évszázadok óta. Külön tudomány a zászlók lengetése, ami egyébként nyitányát is jelenti a versenynek.

 

Mi a Palio előestéjén érkezünk, amikor a csapatok saját kerületükben az esti mulatsághoz terítenek és főznek-sütnek az utcákon-tereken, természetesen saját zászlajuk alatt. Mindenhol izgatottan gyülekező, nyüzsgő zászlós-kendős fiatalok és öregek. Hogy milyen mélyen gyökerezik ez, arra a legjobb példa, hogy a „csiga” kerület - ahol beléptünk a városba – emblémája még a templomon is rajta van. De számos ház kovácsoltvas kapujának, vagy ablakrácsának is díszítő eleme.

 

Élvezzük és magával ragad a hangulat, annak ellenére is, hogy az esti dísz mise miatt nem tudunk bejutni a Dómba. Pedig az 1100-as években épült gótikus épület állítólag a legszebb Itáliában. Fő homlokzatát is tatarozzák, így ezért még vissza kell jönnünk.

 

A dómtól jobbra hatalmas torzószerű épületre leszünk figyelmesek. Kiderül nem háborús emlék, hanem az 1339-es szándék maradványa, amikor a város elhatározta egy új főhajót építenek a dómhoz. Ha megvalósul, ez lett volna a keresztény világ legnagyobb katedrálisa. Befejezését, azonban először a pestist, majd a Firenzei uralom akadályozta meg. Ma múzeum (Museo dell’Opera Metropolitana), ahol lenyűgöző kiállítást láthatunk a dóm homlokzati és belső szobrainak eredetei példányaiból, de számtalan korabeli festményt, freskót, ereklyetartót és liturgikus eszközöket is kiállítottak.

 

A kiállítástól függetlenül is érdemes bemenni, mert feljuthatunk a félbe maradt homlokzat folyosóira, ahonnan lélegzetelállító látvány tárul elénk az egész városra. A lemenő napban fürdőzve sokáig szemlélődünk, fotózunk és hallgatjuk az estére felvonuló csapatok indulóit.

 

Abban megegyezünk, hogy Siena az egyik legjobb hely utunk során, ahová érdemes visszatérni.

 

          

Siena Fotógaléria

Este szállásadó gazdánk szervezett vacsorát a közeli (3 km) Mensano-ba. A felnőttenként 20 eur, gyerekeknek 10 eur ár igen kedvezőnek minősül. A bájos hangulatú városka nem egy zsúfolt hely, amit nem bánunk. Vacsorázó helyünk a rusztikus Osteria El Borgo étterem. A toszkán előétel válogatás már nagy barátunk és a gyerkőcök is rajonganak érte. Folytatás vaddisznóragus tészta (nagyon jó), vaddisznó pörkölt és grill húsok. Mindegyik megüti a kiváló mércét, a mennyiség pedig kifog rajtunk.

 

Egy könnyed Vernacciát követően vörösborunk egy Vino Nobile di Montepulciano D.O.C.G. 2003-ből, a Poliziano borászattól. Toszkán éttermi viszonylatban a 20 eur ár igen olcsó, de ez volt az egyetlen Nobile, így kipróbáltuk. Igen nagy ámulatból ocsúdva azt kell mondjam, hogy éttermi 5600 Ft-ért minden magyar sztár borász kösse fel a gatyáját! Illatában boróka és szilvalekvár, erőteljes, de nem tolakodó animalitás – ami a lovagló Borsót kifejezetten istállóra emlékezteti pozitív értelemben J Vastag, hatalmas test, komplex darab, amelyben kellő rutin hiányában még nem tudom azonosítani a sangiovese ízjegyeit. De könnyen lehet, hogy a terroir-t is érzem. A tanninok picit harapósak, de tudjuk: 3 évesen ez túl fiatal még. Érdeklődésemre a pincér srác elmondja, hogy ez szerinte egy igen jó pincészet. Ő mindent megkóstol mielőtt az étlapra kerül, de ilyen áron ez az egyik legjobb bor Montepulcianoból. Ezt tanúsíthatom, zseniális !

(Mit ad Isten ezt a tételt is megtalálom itthon a Decanter 50 biztos tippje között. Jó az ízlésem. J)