Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Az Etruszk story
Megálló a Dolomitokban
Firenze
Residence Selvatelino, Mensano
San Gimignano
Pisa
Siena
Colle val d'Elsa
Volterra
Bolgheri
Más toszkán városok
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


SIENA


2006-ban - az akkor már kiskamasz gyerekeink - a nyaralás 9. napján a "város" szó hallatára is bedobják a törölközőt. Ők fürdeni akarnak és filmet nézni. Rövid tanakodás után úgy döntöttünk, hogy a nyári szünet alapvetően róluk szól és már kellően nagyok, hogy ott hagyjuk őket. Egyébként is csak 35 km-re megyünk, a szomszédok meg ott vannak a villákban. Kaptak egy telefont (akkor még senkinek nem volt 9-11 évesen mobilja), mi meg elindultunk Sienába.

Siena - Rómához hasonlóan - hét dombon elterülő etruszk város, amely a Saina/Seina névre hallgatott. Róma Augustus császár idejében (i.e. 63. - i.sz. 14.) foglalta el, amikor Sena Julia néven jelentéktelen kereskedelmi állomás volt. Ezen időkből származik a legenda, hogy a várost Remus fia - és ezáltal Romulus unokaöccse - Semus alapította. Ennek számtalan nyomát találjuk a városban, a két fiút szoptató farkast ábrázoló domborművek és szobrok formájában.
A kereszténység viszonylag későn, a 4. században ért el ide. Róma bukása után a lombardok fennhatósága alá került. A régi római útvonalak (mint pl. a Via Aurelia és a Via Cassia) a Bizánci támadások miatt nem voltak biztonságosak, így új kereskedelmi útvonalakat építettek, amelyek érintették Sienát is. A város felvirágzása ezen időkre datálható.
A 7. században már püspöki és lombard uralkodói székhely volt. A 9. században frank fennhatóság alá került. Pipin és Nagy Károly idején sok frank lovagi család telepedett le a környéken.
A középkorban virágzó és fontos város, ám terjeszkedésével párhuzamosan hamarosan összetűzésbe kerül Firenzével. Több sikeres és véres csata után végül Firenze került ki győztesen. A város virágzását az 1348-as pestis járvány szakította meg véglegesen, amikor is a lakosság közel 60%-a meghalt. 1399-ben Siena a milánói herceg (Gian Galeazzo) uralma alá került. A 14.-15. század fordulóján egy rövid ideig ismét önálló városállam volt, míg 1555-ben V. Károly német-római császár zsoldosai - 18 hónapi ostrom után - el nem foglalták. A köztársaság végső bukását azonban a Mediciek uralma jelentette 1559-től. A város fejlesztése megállt, ami konzerválta nekünk a középkori hangulatot.

Siena első látásra beleszerethető kanyargós utcái, sikátorai és lenyűgöző terei kellemesen bejárhatónak és barátságos léptékűnek bizonyultak. És bár a város ottjártunkkor (2006. augusztus) az ún. Palio lázában égett - amit minden évben július 2-án (Sarlós Boldogasszony napján) és augusztus 16-án, Mária mennybevétele alkalmából tartanak meg - nyoma sincs az elviselhetetlen firenzei zsúfoltságnak.
A Palio több mint 700 éves írott múltra tekint vissza és nem más, mint a 17 kerület (contrada) közötti egész éves vetélkedés csúcspontja: egy nyeregnélküli, korhű jelmezekben tartott lóverseny a szűk Piazza del Campo-n. A nyertes jutalma egy zászló (azaz pálio), amit a kerületek saját közösségi házaikban őriznek és állítanak ki évszázadok óta. Külön tudomány a zászlók lengetése, ami egyébként nyitányát is jelenti a versenynek.

Mi a Palio előestéjén érkeztünk, amikor a csapatok saját kerületükben az esti mulatsághoz terítenek és főznek-sütnek az utcákon-tereken, természetesen saját zászlajuk alatt. Mindenhol izgatottan gyülekező, zászlós-kendős fiatalok és idősebbek nyüzsögnek. Hogy milyen mélyen gyökerezik a kerületek versengése, arra a legjobb példa, hogy pl. a "csiga" kerület - ahol beléptünk a városba - emblémája még a templomon is rajta van. De számos ház kovácsoltvas kapujának, vagy ablakrácsának is díszítő eleme a hovatartozást jelző szimbólum.
Élvezzük és magával ragad a hangulat, annak ellenére is, hogy az esti díszmise miatt nem tudunk bejutni a Dómba. Pedig az 1100-as években épült gótikus épület állítólag a legszebb Itáliában. Fő homlokzatát is tatarozzák, így ezért még vissza kell jönnünk.

A város legmagasabb pontján található Santa Maria Assunta-katedrális (magyarul: "Mennyekbe fölvett Mária"-Székesegyház) helyén korábban - feltehetően - egy római Minerva templom volt. A 9. században már állt itt egy püspöki palota és egy Szűz Máriának szentelt templom is. 1058-ban itt választották meg II. Miklóst pápává és váltották le X. Benedek ellenpápát.
A jelenleg látható "új" katedrálist Siena fénykorában, a 11. században kezdték el építeni román stílusban, de a pontos dátum nem ismert. Egyes feltételezéske szerint 1179-ben, III. Sándor pápa jelenlétében szentelték fel, miután a pápaság békét kötött Barbarossa Frigyes német-római császárral.
1196-ból viszont már maradtak fenn adatok arról, hogy a legnagyobb keresztény katedrálisnak szánt épület megalkotását a hatalmas kereszthajó építésével kezdték. Ez szolgált templomként mindaddig, amíg a hosszanti hajó el nem készül.
1215-től már naponta tartottak miséket az épületben. 1226-ból fennmaradt feljegyzések szerint fekete és fehér márványt szállítottak az építkezéséhez. Nyilvánvalóan a város színeit viselő, gótikus homlokzat borításához és a harangtorony építéshez. A kupola tetejét díszítő rézgömböt pedig egy bizonyos Rosso Padellaio készítette 1264-ben. Fennmaradt egy feljegyzés is, amely az ehhez szükséges réz megvásárlásáról szól.

Lényegesen később, 1339-ben láttak hozzá az eredetileg tervezett monumentális főhajó megépítéséhez, ami több mint megkettőzte volna a templom fő méreteit. Ha megvalósul, ez lett volna a keresztény világ legnagyobb katedrálisa. Építését Giovanni di Agostino irányította. 1348-ban azonban elérte a várost a fekete halál. A pestisjárványban a lakosság mintegy kétharmada életét vesztette, a munkálatok leálltak. És soha nem is folytatták tovább. Állítólag tervezési és kivitelezési hibákra is fényderült, de időközben a Firenze uralma alá kerülő város új gazdája sem támogatta a grandiózus tervet.

A belső térben figyelmet érdemel a Nicola Pisano által 1259-ben faragott csodálatos szószék. Fia, Giovanni Pisano, 1284 és 1297 között kulcsszerepet játszott a homlokzat alsó részének elkészítésben. Ő faragta az épületet díszítő próféták, szibillák (Apolló jósnői) és a filozófusok szobrait is. Donatello fennmaradt munkája Keresztelő Szent János szobra a névadó kápolnában. Michelangelo pedig Szent Péter, Szent Pál, Szent Pius és Szent Ágoston szobrait faragta a Piccolomini oltárhoz.
Az intarziás, márvány mozaik padló a 14. és 19. század között folyamatosan készült.
A Dóm kórusa alatt 1999-2003 között fedezték fel a korábbi templom narthexét, jelentős 13. századi freskókkal, amelyet a keresztelőkápolna építésekor temettek be törmelékkel. Ma ez az építmény is látogatható.

A Dómtól jobbra lévő, hatalmas, torzószerű épület a félbemaradt főhajó. Ma múzeum (Museo dell'Opera Metropolitana), ahol lenyűgöző kiállítást láthatunk a dóm homlokzati és belső szobrainak eredetei példányaiból, de számtalan korabeli festményt, freskót, ereklyetartót és liturgikus eszközöket is kiállítottak.
A kiállítástól függetlenül is érdemes bemenni, mert feljuthatunk a félbe maradt homlokzat folyosóira, ahonnan lélegzetelállító látvány tárul elénk az egész városra. A lemenő napban fürdőzve sokáig szemlélődtünk, fotóztunk és hallgattuk az estére felvonuló csapatok indulóit.

Lenyűgöző élmény volt, és abban megegyeztünk, hogy Siena az egyik legjobb hely utunk során, ahová érdemes visszatérni.

Fotógaléria: Siena