Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
1.-2.nap: Dolomitok
3.-4.nap: Firenze
5.nap: Residence Selvatelino
6.nap: San Gimignano
7.nap: Pisa
8.nap: Siena, Mensano
9.nap: Colle val d’Elsa
10.nap: Volterra
11.-12.nap: Velence
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


10. nap - aug.17., csütörtök: Volterra


 

 

 

 

     

 

Volterra Fotógaléria

 

Szinte már korai, 11 órás indulással J irány Volterra. Az egyik legősibb toszkánai város. A környező érchegységet már a neolitikumban is lakták, majd az egyik legfontosabb etruszk városállam lett a maga 25 ezer lakosával. A római uralom alatt is fontos város volt, köszönhetően értékes ásványkincseinek, különösen a „varázslatos volterrai kő”-nek, az alabástromnak. Ezt követően püspöki székhely, majd 1193-tól szabad városállam lett, aminek szokás szerint a firenzei terjeszkedés vetett véget 1472-ben. A város így konzerválódott középkori állapotában, amit a mai utazó örömmel fogad. Viselhető léptékű és zsúfoltságú hely, fantasztikus panorámával.

A történelmi város kapu előtt lévő parkoló mire odaértünk már megtelt, így a hegyoldalban találtuk parkolót, ahonnan city buszok 2 euróért visznek fel az óvárosba.

 

Történelmi séták során nézzük meg az etruszk városfalakat, a régészeti parkot és a római színház romjait. Élvezzük a napsütést a Medici erőd parkjában, amit a gyerekek örömmel vettek birtokba, az ajándékba kapott sienai palióikkal (zászló) ostromolva.

 

Ki ne hagyjuk - és még a 6-11 éves gyerekeket is lenyűgözte - az Etruszk Múzeumot. Olaszország leggazdagabb leletei egy földcsuszamlás során kerültek napvilágra, amikor elérhetővé váltak a temetkezési helyül szolgáló földtani rétegek. Művészettörténeti és történelmi ismereteinkből villantak be a híres halotti urnák és amforák domborművei, festményei. A közel 600 urnát, hihetetlen gazdag alabástrom edények, féldrágakövek, ékszerek, használati tárgyak, és a klasszikus bronz szobrocskák leletei teszik teljessé. Köztük van a híres „Ombra della Sera” (Est árnyéka) nevű nyúlánk szobrocska is az ie. 3. századból. 1879-ben szántotta ki egy paraszt, aki praktikusan piszkafának használta, míg valaki fel nem ismerte benne az etruszk remekművet.

 

Volterra alabástrom üzemei és boltjai nemcsak érdekesek, de kiváló ajándékvásárlási terepnek is minősültek. Olyannyira beleszerettünk a városba, hogy a tervezett néhány órás séta helyett, igen csak estébe nyúlóan indultunk el Mensanó felé.

 

Itt a szinte „szokásos” El Borgo étteremben vacsoráztunk, ahol a felszolgáló fiú egyedül volt, miközben 6 asztalnál is vendégek ültek. Ez lelassította ugyan a rendelést, de a hangulat feledtette. Az előételnek szánt toszkán ízelítő és a ribollita után a sült kacsa túl lőtt a célon, amit szétcsapattunk egy igen jó tiramisuval (2. legjobb az úton!)

 

Teli gyomorral éjfél körül értünk haza, amire „igen jól esett” a felismerés, hogy pakolni kell, mert kora reggel indulunk Velencébe.