Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
1.-2.nap: Dolomitok
3.-4.nap: Firenze
5.nap: Residence Selvatelino
6.nap: San Gimignano
7.nap: Pisa
8.nap: Siena, Mensano
9.nap: Colle val d’Elsa
10.nap: Volterra
11.-12.nap: Velence
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


7. nap - aug.14., hétfő: Pisa


 

 

Mire felkelünk, a gyerkőcök kifürdik magukat és elindulunk Pisa-ba közel du. 2 óra van. Az út elvileg 120 km (1,5 óra), de ismét gps-es panoráma túrán veszünk részt. Jellemző a kütyüre, hogy egy fő útról felvisz a hegyre és bevisz az óváros sikátoraiba, mert így km-re rövidebb az út, de aztán visszatérünk a hegyet kerülő főútra. Így simán vesztünk 20 percet 10 km-en. Igaz sokkal szebb és Pannának is többször lesz hányingere a kanyargástól. J Végül 3 óra alatt Pisába érünk. Követve a centrumtáblákat leparkolunk a Piazza Del Duomo körüli parkolókban. Eltéveszteni sem lehet, hiszen messziről látszik Pisa jelképe: a ferdetorony.

 

Pisa gazdagsága még független tengeri köztársaság volta idejére nyúlik vissza (11-13. század), hiszen sokáig uralta a Földközi tenger medencéjének jelentős részét. Egészen addig, míg 1284-ben vereséget nem szenved Genovától. A meggyengült köztársaságot végül Firenze kebelezi be. Szerencsére felismerik páratlan szépségét és egyetemi várossá nevezik ki, ami megőrzi az utókornak és Itália legelőkelőbb művészeti-kulturális városává teszi. Ebből azonban a turisták 90%-a mit sem sejt, mert a főleg szervezetten érkező buszos tömegek a Campo dei Miracoli kíváncsiak, azaz a Csodák Mezejére

 

 

 

 

 


A Csodák Mezeje valóban az. A román kori Európa leglátványosabb épületegyüttese régóta vonzza csodálóit. A tudatos város szerkesztésnek köszönhetően, a nagy füves téren kiválóan érvényesülnek az épületek, szemben pl. a Firenzei Dómmal. A tér épületei a Battistero (Keresztelőkápolna), a Dóm, a Spedale (kórház), a Camposanto (temető) és végül a Campanile (harangtorony), vagyis maga a híres ferde torony. Mindegyik építése a köztársaság fénykorában, az 1100-1200-as években kezdődött. Tervezésük során az emberi életút adott ihletet, a születéstől a halálig. Késő délután, a lemenő nap fényében a tér lenyűgöző. Könnyű átélni a középkori ember érzéseit monumentalitása láttán. A tömeg ugyan nagy, de a hatalmas térben viselhető. Belépőjegyeket a bejárati kaputól jobbra lévő épületben vásárolhatunk. Különböző kombinációban választhatunk, mi a gyerekekkel a Battistero-t és a Dómot választjuk. Mindkettő lenyűgöző. A Dóm sokkal szebb, mint a Firenzei. Mind a szerkezet, mind a díszítések őskeresztény – bizánci – lombard –arab –normann elemeket egyesítenek. Lenyűgöző!

Sajnos a toronyba – ahová külön jegy szükséges - 3,5 órát kellene várni, mert időpontra tudnak belépőt adni. Addigra a nap is lemegy, ráadásul 8 év alatt nem is lehet felmenni, így erről lemondunk.

 

De mitől ferde a ferde torony ?

Ha valaki megnézi Pisa térképét feltűnhet neki, hogy úgy lett tengeri hatalom, hogy nincs is tengerpartja. A válasz az Arnó folyóban rejlik, aminek a torkolata már a római időkben lehetővé tette a város és tenger közötti kapcsolatot komolyabb hajók számára is. Ezt igazolta az az 1998-as lelet, ami a dómtól nem messze került elő. 10 csodálatos épségben és berendezésekkel megmaradt római kori hajó. (Talán rövidesen meg is lehetőket nézni egy erre szánt múzeumban). A tornyot az Arnó homokos, agyagos üledékére kezdték építeni 1173-ban egy mindössze 3 méter vastag kőlemezre. 12 évvel később már megálltak a munkák a talajsüllyedés miatt. Végül több próbálkozás után Pisano fejezte be 1350-ben, amikor elérte az 54,5 m-es magasságot. Közben folyamatosan dőlt. Míg az 1200-as évek végére 90 cm-el tért el a függőlegestől, addig 1350-ben 1,4m és 1992-ben már 3 m volt a dőlés mértéke. Ekkor zárták be és kezdődtek a munkák. A vízbeszivárgás megakadályozásával, a talaj tömörítésével sikerült a tornyot stabilizálni a 200 évvel ezelőtti értéken, ami még midig meghaladja a 2,5 métert, de állítólag stabil. 2001 óta újra fel lehet menni a közel 300 lépcsőfokot számláló csiga lépcsőn, ami azonban 30 percig tart és külön figyelmeztetik az embereket annak nehézségére

Ezt követően búcsút intünk a tömegnek, és kényelmes 2 órás sétát teszünk a szinte kihalt (nem bántuk) tereken-utcákon a Medici városrészen keresztül az Arno túlpartjára. Fotósoknak mondom, hogy 19 órától (augusztusban!) a lemenő napfénye varázsos hangulatot teremt ezen a részen. Különösen szép volt a picinyke gótikus Santa Maria della Spina templom és a románkori építészet egyik legszebb olasz remeke a San Paolo a Ripa d’Arno templom. Végül a Ponte d. Vecchia hídon térünk vissza és zárjuk a kört a parkolónál.

 

Javaslom, ha valaki útját tervezi bátran szálljon meg 1-2 napra Pisában, és szánjon időt az elmélkedő sétákra az „egyetemi városok királynőjében”.

 

Hazafelé a gyerkőcöket az autópálya egyik Autogrill melegkonyhás éttermében etetjük meg, ami mindig biztos tipp volt olasz utunk során. Nagyon jókat, korrekt áron lehet enni.

 

Mivel nem a gps-t, hanem a térképet követjük 2 óra alatt, éjfélre haza is értünk J

Pisa Fotógaléria