Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
1.-2.nap: Dolomitok
3.-4.nap: Firenze
5.nap: Residence Selvatelino
6.nap: San Gimignano
7.nap: Pisa
8.nap: Siena, Mensano
9.nap: Colle val d’Elsa
10.nap: Volterra
11.-12.nap: Velence
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


5. nap - aug.12., szombat: Residence Selvatelino (Casole d'Elsa)


  

 

 

 

 

 

Az a hidegfront, ami Magyarországon az őszi időjárást hozta augusztus közepére, az itt eddig elviselhető hőfokot eredményezett. Reggelre azonban kitartó és bánatos eső lett belőle. Így délelőtti séta tervünk a Boboli kertben elugrott, helyette működő bank automatát kerestünk, úgy 1,5 óráig.

Dél körül sikerül elindulnunk a pályán Siena felé. Ezen a szakaszon Firenzétől benzinkút sehol, így amikor lejövünk aggódni kezdünk, hogy bezárnak a boltok és éttermek, miközben egy rakás éhen halni készülő gyerek ül az autónkban J Így etetés következik egy helyi kis étteremben Colle di V'Elsa közelében. Semmi leges, de legalább nyitva van, viselhető áron. (120 eur/8 fő) A menü említésre méltó része a jellegzetes pici/pinci nevű tésztaféle, ami egy nagyon vastag spagetti szerű tészta, amit aldente (félig keményre) főznek és általában sima, de igen intenzív paradicsomos-fokhagymás szósszal tálalnak.

 

Innen a GPS-re bízzuk magunkat, ami azt eredményezi, hogy azt a kb. 14 km-et a szállásunkig 2 óra alatt tesszük meg. Ellenben az útvonal gyönyörű. J Hiába volt leírásunk, a Residence Selvatelino-t Casole d'Elsában keressük, pedig nem ott, csak ahhoz közel van. Szerencsére a környék ide-oda kanyargó útjain észreveszünk egy táblát, amit követve csakhamar a Colle di V'Elsa-ból Grosetto felé menő 541 sz. útra érünk. Erről egy IP kút után Radicondoli-Mensano felé jobbra letérve, kb. 3 km-t kell mennünk. Itt egy földúton jobbra néhány 100m-re található szálláshelyünk, egy bájos kis völgyecskében, napraforgó mezők közepén. Klasszikus toszkán vidéki udvarház, farm. 86-ban hozták rendbe. Kb. 10 hangulatos 1-2 szintes villa és apartman. Mellette pici tó, teljesen világvége feeling.

Mi a Margherita apartmanban lakunk 80m2-en. 2 háló, 2 fürdő, nappali, konyha, hatalmas étkező-nappali. Itt zajlott a teljes 8 fős társadalmi élet. Belülről rusztikus, hangulatos boltíves kialakítás, de itt-ott 80-as évek szocreálja is felsejlik. A takarítás itt eléggé mediterrán, így egy laza fürdő-wc fertőtlenítés és takarítás után birtokba vesszük a házat. Szerintem ezért az összegért (1200 eur/hét, ha valaki ott venné ki helyben), lehetne tisztább, a fürdő korszerűbb és az ágyak kényelmesebbek. Látszik rajtuk a kor, olyan vidéki nagyszülős feelingje van. De mindez bőven az elfogadhatón belül marad, sőt teljesen jó, hiszen végül is nem all-inclusive 5*-ba jöttünk és nem is akarunk sokat itt időzni.

 

  

 

 

             

 

           

 

A gyerekek természetesen csobbannak medencében, mi este 6 körül a Colle di V'Elsaban lévő COOP-ba megyünk vásárolni. Fontos információ, hogy szombat este 8-ig van nyitva, de vasárnap zárva. Korrekt szupermarket jellegű, jó ellátással, reális árakon. Kiváló zöldség, gyümölcs, hal, hús, sajt és felvágott választékkal, de engem inkább a borok kötnek le J

 

Vacsorára Caprese salátát rittyentünk, bivaly tejből készült ízes, krémes, zamatos mozzarellából (Mozzarella di Buffala), a boltban kimért pestóval, paradicsommal., bazsalikommal…. Ezek után minden itthoni mozzarella csak plasztik-gumiszerű utánzat L Hozzá a közeli San Gimignano híres fehér szőlőjéből készült egyik Vernaccia nevű borát kóstolgatjuk. Nem egy különösebben szofisztikált, de jól iható könnyű bor.

 

Ezután egy Rosso di Montalcino-val (04, Castello Banfi) folytatjuk kóstolásainkat. (15eur). A Castello Banfi birtok az egyik legnagyobb és legmodernebb toszkán pincészet, amelyet 20 éve a Mariani család alapított. A 2004-es évjáratot kiemelkedőnek tartják - sokan 5*-osnak - amit tekintettel az 5 éves érlelési időre Brunelloban leghamarabb 2009-ben tesztelhetünk. A fiatalon és könnyebben iható rosso kategóriában már most is. Ez a tétel kifejezetten bikavérre emlékeztet: illatában piros gyümölcsök, ízében ez fűszerekkel keveredik, harmonikus, elegáns, jól iható bor. Rájövünk, hogy igen jó barátunk lesz ez a sangiovese fajta J

 

A napot végül egy 2003-as Villa Antinori-val zárjuk (14 eur). Ez egy Sangiovese-Cab.Sav.-Merlot-Syrah házasításból álló IGT, azaz tájbor. No persze a besorolás a házasításnak köszönhető, és nem a minőségnek. Illatában cigánymeggy, amihez ízében fűszeresség és extrakt édesség társul. 2003 igen meleg év volt, ettől az alkohol sem gyenge, de nem lóg ki ebből a hihetetlenül hosszú, komplex, dögös tájborból J

 

Selvatelino Fotógaléria