Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018
Loire szőlőfajtái
Kóstolási jegyzetek 1.
Kóstolási jegyzetek 2.


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Kóstolási jegyzetek: Chenin Blanc


15. Loire / Savennieres AOP; Nicolas Joly: Les Vieux Clos 2016, (Chenin Blanc)
Amikor a vakkóstolón ehhez a tételhez értünk, egyértelmű volt, hogy erősen stílust és fajtát váltottunk. Persze elég erősen kezdtünk, de az évjárat okán ez a tétel került a Chenin Blanc-ok elejére. A termelő pedig - ahogy sokan nevezik - a biodinamika pápája: Nicolas Joly.

Joly 1945-ben született, majd később a Columbia Egyetemen tanult, és New Yorkban a J.P. Morgan Befektetési Bankban kezdte pályafutását. 1977-ben hagyta el a banki pályát - akkor már Londonban - és hazatért Savennieresbe, hogy átvegye a családi birtokot, a Château de la Roche aux Moines-t.

Joly kifejezett ellenszenvvel viseltetett a modern mezőgazdasággal szemben, mígnem kezébe került egy a biodinamikával foglalkozó könyv, ami alapján 1980-tól kísérletezni kezdett. Csúcsbora, a Clos de la Coulée de Serrant 1984-es évjárata már teljesen a biodinamika elvei alapján készült. A Coulée de Serrant egyébként egy családi tulajdonban álló önálló AOC, hasonlóan pl. a Romanée-Conti-hoz. A 7 hektár terület egy igazi Clos (vagyis kert), egy fallal körül vett, igen szegényes talajú déli fekvésű dűlő. Talaja - az errefelé igen ritka - vörös pala.

Joly széles körben publikált és oktatott, valamint számtalan borászt inspirált / tanított a biodinamika módszereire. Magyarországon is többször járt - egyszer személyesen is kóstoltam vele - és "Az ég és föld szülte bor" c. könyve is megjelent magyarul. Mint ahogyan maga a biodinamika, úgy a könyv és Joly borainak stílusa is erősen megosztóak. Magam sem lelkesedem mindig a nagyon "természethűen" hibásan erjedt, illós, vagy éppen a kén hiánya miatt gyorsan oxidálódó "ezoterikus" boroktól. De azt is el kell mondani - ahogyan több szülész rokon is megerősíti - ha a telihold képes átlagosan több szülést beindítani, akkor miért ne hathatna valóban a növényekre?

Joly 17 hektár területen három borral dolgozik: A "Clos de la Coulée de Serrant" az önálló AOC bora. A "Clos de la Bergerie" Savennieres-Roche-aux-Moines területéről, míg a "Les Vieux Clos", a Savennieres-i Les Clos Sacrés dűlőből származik.
A birtok irányítását és a borok készítését mára átvette Joly lánya, Virginie. Elvileg ezt a bort már ő készítette. Legendás, hogy a Joly borok magasabb kóstolási hőmérsékletet (14 C fok körül) és viszonylag hosszas dekantálást igényelnek, ami ebben a vak sorban nem teljesült. De nézzük mire jutottunk.

Ez a tétel Savennieres-i Les Clos Sacrés dűlő, keleti fekvésű 5,5 hektárjától származik, 18-20 éves ültetvényről. A talaj többnyire kvarcitot (kovakövet) és nagyon kevés homokot tartalmaz.
A bor illata - már csak a fajtaváltás okán is - teljesen elüt az eddigi tételektől. Almás pite, fahéj, aszaltszilva, nem zavaróan édeskés-alkoholos, nagyon komplex illat. Frissen a pohárba töltve először nem is tudunk vele mit kezdeni. Végtelenül tömény, már-már perverz, de nem oxidált, nem illós, de az alkohol érzet magasnak tűnik. Hosszas levegőzés után kezd nyílni és változni valamilyen megfoghatatlan komplexitás irányába: egyszerre ásványos - sós, és szilvás - fűszeres. Végtelenül hosszú, magas extrakt, dögös savkészlet. Nagyon fiatal még és nagy potenciált sejtet!
(90 pont)

16. Loire / Saumur AOP; Domaine des Roches Neuves: Clos Romans – Germain (2016),(Chenin Blanc)
A tulajdonos Thierry Germain több mint húsz éve alapította a borászatot, a központi Loire-völgyben található Saumur-Champigny közelében. A birtok alapvetően Cabernet Franc szőlőfajtájára koncentrál, a legrégebbi ültetvény 1904-ből származik. A vörös mellett kisebb mennyiségű Chenin Blanc bort készítenek Les Cerpes, Saint-Vincent, Dampierre és Parnay települések közelében. Az uralkodó talaj itt mészkő és homokos agyag keveréke. A fehér borokat átlagosan 9 hónapig finom seprőn tartják. A birtok biodinamikus elveket követ.

A most kóstolt bor a 11. században már dokumentált, fallal körbekerített Clos Romans dűlőből (kertből) származik. Itt a mészkő felett egy nagyon vékony, mindössze 30 cm-nyi homokos agyag réteg található. A tételt 400 és 600 literes hordóban erjedt kb. 2 hónapig.

A bor illata elegáns és friss, sok citrussal, és némi akáccal. Itt sincs semmi bioperverzió, vagy zavar.
Kóstolva szinte német rizlingre emlékeztető szerkezet, lendületes sav, amit pici maradékcukor kerekít. Nagyon hosszú és ásványos, lecsengésben citrusos, barackos, mézes utóízzel. Dögös bor!
(89-90 pont, összesítésben VI. helyezett lett.)

17. Loire / Saumur AOP; Domaine Guiberteau: Saumur Blanc Les Moulins 2015, (Chenin Blanc)
Sok Loire-i vájtfülű szerint a Saumur-i Brézé-domb a Chenin Blanc egyik legragyogóbb területe, amelynek ásványosságát Moselhez szokták hasonlítani. Romain Guiberteau Brézé-ben a legjobb területeket birtokolja, amelyről az ismert londoni borkereskedő Becky Wasserman-Hone az írta, hogy "punk-rockhoz hasonlóan erőteljes, de Bach-szerűen kifinomult mélységű borokat ad".

A borászatot Romain nagyapja, Clément Manguin alapította az 1900-as évek elején. Később fia Clément folytatta a munkát, aki - amellett, hogy a helyi szövetkezet egyik alapító tagja volt - 1954-ben bővítette a birtokot, többek között ekkor vette meg a híres Clos des Carmes dűlőt. Sajnos amikor nyugdíjba ment, egyik utóda sem akarta folytatni a borkészítést, így 1976-tól a területet a helyi szövetkezet bérelte.

20 évvel később Romain Guiberteau, aki akkor éppen jogi hallgató volt úgy döntött, hogy visszatér a családi hagyományokhoz. Sikerei okán egyre inkább elköteleződött, 2000-ben elhatározta, hogy a birtokot ökológiai gazdálkodásra állítja át. 2007-re organikus tanúsítványt kapott. A birtok jelenleg kb. 14 hektár, amelyből 7 található Brézé teraszain. Az ültetvények nagyobb része 80 év körüli, kicsit több mint fele a fehér Chenin, a maradék pedig Cabernet Franc.
Domaine Guiberteau ma Saumur egyik legkeresettebb birtoka, boraikat a legjobb francia éttermekben is megtaláljuk.

A Les Moulins kb. 1,8 hektárnyi ültetvényről származik Montreuil-Bellay, Brézé és Bizay falvak környékéről, agyag és mészkő talajról. Spontán erjedt acéltartályban, majd finomseprőn tartották.
A bor illata komplex, erőteljes ásványossággal, sok csonthéjassal és mogyoróval.
Kóstolva van benne egy kis rusztikusság, telt, de gyönyörű savszerkezettel és remek hosszúsággal. Ízvilágában ásványos, hosszú lecsengésében pedig körtés ízjegyekkel.
(És bár összesítésben II. helyezett lett, nekem 89 pontot érdemelt. A CellarTracker átlaga 90p)

18. Loire / Anjou; Agnes & Rene Mosse: Les Bonnes Blanches 2014 (Chenin Blanc)
Agnes és René Mosse az Anjou régió Coteaux-du-Layon területén lévő St-Lambert-du-Lattay faluban él és dolgozik. A Layon a Loire egyik kis mellékfolyója, amelynek mikroklímája biztosítja az érettséget, valamint a ködös reggelek lehetővé teszik a Chenin Blanc botrytizálódását.

A Mosse család kezdetben borbárral és borkereskedéssel rendelkezett, majd szőlészetet és borászatot tanultak az Amboise-i mezőgazdasági szakiskolában. Ezután 2 éves gyakorlaton voltak a burgundiai Côte-de-Beaune-ban.
1999-ben vásárolták meg a St-Lambert-i birtokot, ahol már a kezdetekkor organikus, később biodinamikus gazdálkodást folytattak. A birtok az ún. Anjou Noire területen fekszik, ami nevét - a pala mellett domináns - vulkanikus kőzetektől sötét színű talajról kapta. Előfordul még homokkő altalaj, a felületén változó mennyiségű agyaggal.

A 17ha szőlőültetvényből 9 hektáron Chenin Blanc, 3 hektáron Cabernet Franc és Sauvignon található, a többin pedig Gamay, Chardonnay, Grolleau Gris és Grolleau Noir található.
Les Bonnes Blanches egy 1,5 ha területű dűlő a folyó bal partján, amely nevét a kicsi, kerek és fehér kavicsos agyag talajról kapta. A szőlő átlagos életkora 40 év, 6500 tőke található hektáronként.

Az erjedés, majd az almasavbontás is spontán történt fahordóban, amit további 11 hónapos hordós érlelés követett. Az alkohol tartalom 13,50 térfogatszázalék, 3,6 g/l maradék cukor mellett.
A bor illata nagyon komplex, benne mogyoró, csonthéjasok, tűzkő és egy buja rózsás karakter. De sajnos illó is. Kóstolva átütő édes-érett vackor (apró vadkörte szerű gyümölcs), kicsit édesebb, mint számomra szerethető, ami elveszi a teret az ásványosság elől. A baj igazából a lecsengésben megjelenő acetaldehid, ami nem tolakodó, de ott van.
(A bor hibáival együtt 87 pontot kapott tőlem).

19. Loire / Vouvray, Domaine Huet: Clos du Bourg Sec 2014 (Chenin Blanc)
Domaine Huet borászatot 1928-ban alapította a párizsi étterem tulajdonos Victor Huet, amikor megvásárolta az első 5 hektárt a híres "Le Haut-Lieu" dűlőben. Ma harminc hektárnyi Chenin Blanc-al rendelkeznek három dűlőben.

A "Le Mont" egy 8 hektáros terület, kavicsos és agyagos talajjal. Az innen származó borok a legkedvesebbek. A "Le Haut-Lieu" 9 hektáron terül el agyag és mészkő talajon. A 6 hektáros "Le Clos du Bourg" egy klasszikus, kőfalakkal körülvett "Clos", amely a Vouvray-i templom felett található. Feljegyzések szerint a 7. században a Tours-i Szent Márton templom birtoka volt. A vékony (alig 1 méternyi) talaj egy mészkőrétegen fekszik, ami az itteni borok remek savszerkezetérért felel.
1990 óta az egész birtok biodinamikus gazdálkodási folytat.

Gaston Huet - az alapító fia - 2002-es halála után az örökösök a céget részben értékesítették, hogy ki tudják fizetni az örökösödési adót. 2003-ban pedig megvásárolta az ismert amerikai üzletember Anthony Hwang, aki itthon a hegyaljai Királyudvar tulajdonosa is. Noël Pinguet, Gaston Huet fia, 2012. februárig (67 éves koráig) borászként vezette a birtokot. Távozása mögött helyi források (lásd ezt a Decanter cikket: https://www.decanter.com/wine-news/pinguet-leaves-domaine-huet-in-shock-resignation-32425/) a Hwang család borkészítési elvárásaival kapcsolatos nézeteltérést is említették. Sarah Hwang azonban biztosította a közvéleményt, hogy a borkészítés során a természetközeliség továbbra is vezérmotívum marad. A cikk szerint az új tulajdonosok a hangsúlyt inkább a szárazabb borok irányába tolnák el, amit pl. én nem nagyon bánok.

2005-ben a Decanter Magazine készített egy listát a valaha készült 100 legnagyobb borról, amin az 1947-es SA Huet a 6. helyre került. Ezzel a fehér borok közül második volt a sorban, egy 1921-es Chateau d'Yquem után.

Az "új" Huet bort kóstolva nem igazán érheti panasz a Hwang családot. Annak ellenére, hogy a 2014 kifejezetten nehéz évjárat, ahol nem csak a nyár közepi jégverés, hanem az elhúzódó esős időszak is nehezítette a megfelelő minőség elérését.
A bor illata komplex, mogyoró, méz, és nagyon ásványos, egy leheletnyi, de nem zavaró (el kell fogadni, hogy a fajtára jellemző) oxidációval.
Kóstolva nagyon sokrétű, hosszú és izgalmas. Őszibarack, citrus és kova. Időt igénylő bor, amelyet inkább kóstolni kell, mint kvaterkázni vele.
(18/20 pont La Revue du Vin de France (2015.06.01), nálam 90 pont!)

20. Loire / Vouvray, Domaine Huet: Le Mont Sec 2014 (Chenin Blanc)
Az előzőekben már bemutatott "Le Mont" dűlő bora.

Illata végtelenül sokrétű és gazdag. Ásványosság, méhviasz, méz, fehér virágok, almás és citrusos jegyek, valamint füstösség keveredik ebben az irdatlan komplexitásban.
Kóstolva gyönyörű szerkezete, remek savai vezetik. Izgalmas, és komplex, ízérzete intenzív és nagyon hosszú. Kifejezetten sós és édeskés is egyben. Nagy bor!
(Nem véletlenül kapott 96 pontot a The Wine Advocate-től (Robert Parker) (30-Nov-2015). Nálam vakon ma 91-92 pontot ért.)

21. Loire / Vouvray, Domaine Huet: Clos du Bourg Sec 2005 (Chenin Blanc)
Forró és száraz évjárat volt, amely a Loire menti éjszakai hűvössel együtt kifejezetten magas minőségű évjáratot eredményezett.

A bor illatában pici oxidáció és törkölyösség észlelhető, ami azonban - ahogy a bor nyílik - eltörpül a csonthéjasok, a tea és ásványosság komplexitásában.
Kóstolva gazdag és sokrétű, nagyon jó savval és hosszúsággal. Picit már a túl a csúcsán, de még mindig nagyon jó bor!
(91p - Wine & Spirits Magazine (01-Apr-2007); 92p - Wine Spectator (31-Mar-2007). Nálam ma 89 pont.)

22. Loire / Savennieres AOP, Nicolas Joly: Vignobles de la Coulee de Serrant Savennieres La Roche aux Moines "Clos de la Bergerie" 2011 (Chenin Blanc)
A 16. tételnél már írtam a borászatról. Ez a bor a 3,2 hektárnyi "Clos de la Bergerie" dűlőből származik, elsősorban keleti fekvésből, palás és kovás (kvarcos) talajról.

Az évjárat szélsőséges és a körülmények nagyon szélsőségesek voltak. A tavasz nagyon meleg, míg a nyár nagyon hideg és csapadékos volt, ami próbára tette a szőlőtermesztőket és borászokat egyaránt.

A bor illata ennek ellenére lehengerlően komplex! Zöld dió befőtt, méz, egzotikus fűszerek és hűvös zöldfűszerek is kavarognak benne. Az a tipikus leírhatatlan!
Kóstolva nem egy átlagos fogyasztónak készült bor, inkább kóstolni kell, mint iszogatni. Sok időt és figyelmet kér, hogy rétegről – rétegre felfedje zsenialitását. Szerkezete, savai és ásványossága tökéletes. Határtalanul komplex aromáiban érett ananász, füstös-érett konyak, dohány és sósság kavarognak. Zseniális bor!
(A Wine & Spirits Magazine (01-Apr-2014) csak 88 pontot adott rá. Nálam vakon 92. pontot és 3. helyet, de összesítésben 1. helyet ért el a mai kóstolón.)

23. Loire / Montlouis, Francois Chidaine: Montlouis Moelleux 2016 (Chenin Blanc) (édes)
A Domaine François Chidaine ma már több mint 37 hektáron dolgozik. Ebből 20 hektár Montlouis-ban és 10 hektár Vouvray felett található, ahol Chenin Blanc terem. A fennmaradó 7 hektáron Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Grolleau, Cabernet Franc, Côt (Malbec) és Pineau d'Aunis fajták teremnek a Cher folyó völgyétől keletre, Touraine megnevezés alatt. Az uralkodó talaj agyag, illetve mészkő keveréke.
Az első édes tételünk fiatal még. Komplex illatában méz, méhviasz, aszalt körte, egzotikus fűszerek.
Kóstolva is szép gyümölcsössége, tisztasága dominál, nagyon jó savszerkezettel. Üde, jól iható édesbor, ami nagy potenciált ígér.
(90 pont)

24. Loire / Vouvray, La Javeline: Or et Lumiere (Moelleux), 2009 (Chenin Blanc) (édes)
A "La Javeline" brand a "Cave des Producteurs de Vouvray"-t takarja, amely 1953-ban jött létre. Helyi bortermelők egyfajta szövetsége, amelynek célja az volt, hogy közös erőforrásokkal teremtsék meg a minőségi borkészítés feltéleleit és segítsék a piacra jutást. Jelenleg 40 termelőt integrál közel 520 hektárnyi területen.

A bor aranyszínű, komplex illatában határozottan trópusi gyümölcsös, mézes, fűszeres, akácvirággal és ásványossággal.
Kóstolva nagyon jól iható, könnyed és elegáns, remek savszerkezettel. Üde és citrusos lecsengés.
(90 pont)

25. Loire / Vouvray, Domaine Huet: "Le Mont" Moelleux, 2003 (Chenin Blanc) (édes)
A már bemutatott Le Mont dűlő édes és idős bora.

Illata az aszukhoz hasonló végtelen érett komplexitás, amelyből szintén hiányzik az oly gyakori, édes borokra jellemző technokolos jegy. Füstös, konyakos, tea, dohány és bergamott kavalkádja.
Kóstolva kicsit több savat várnék, de győz a mindent elsöprő, finoman rétegzett összetettség. Elegáns, kifinomult és lágy, mint a selyem. Mint a legnagyobb konyakok érett-édes-füstös-gyógyszeres komplexitása, ami felülírja az édességet.
(Nálam ez 93 pontot ért, és összesítésben is a nap 2. helyezett bora lett!)