Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
A térség történelme
Kirándulások: Murciától - Alicantéig
Kirándulások: Cartagena és a Mazarron partszakasz
Kirándulások: Lorca és a Sierra Nevada
Kirándulások: Granada
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Látnivalók és kirándulások dél felé
Cartagena és a Mazarron partszakasz


Felsorolásom közelről sem lesz teljes, röviden azokat a helyeket mutatom be, amit mi jártunk be La Mangáról indulva, és amelyek kiválóan meglátogathatóak fél-1 napos kirándulásokkal.

Cartagena

A több mint 200.000 lakosú város a környező tengerpart központja, az ország egyik legnagyobb kikötőjével és haditengerészeti támaszpontjával. Ie. 223-ban Hasdrubál pun hadvezér fejlesztette várossá, amely a Római Birodalom hódítása után Carthago Nova néven az Ibér félsziget legjelentősebb városává vált. A mór időkben Kartadzsanah néven emirátusi székhely is volt. Ez időkre datálható a fejlett mezőgazdaság és a hajógyártás kialakulása is. 1242-ben Kasztíliai III. (Szent) Ferdinánd hódítja vissza a móroktól, de véglegesen csak I. Jakab idejében válik a katolikus Spanyol Állam részévé. A történelem számtalan nyomot hagyott a város arcán. Többek között a hírhedt kalóz, Drake Admirális is lerombolta, aki 1588-ban ide űzte vissza a „Győzhetetlen Armada” megmaradt hajóit. A város mind az 1873-as felkelés, mind az 1936-os francoista partraszállás idején súlyos harcok színtere volt. Építészeti emlékekben igen csak bővelkedik, de ennek ellenére idegenforgalmi szerepe csak az utóbbi években kezd növekedni.

Ott jártunkkor komoly marketing hirdette a történelmi barangolásokat a városban. Jól szervezett, jól kiépített, szórólapokon terjesztett térképekkel támogatott útvonal vezette végig az érdeklődőt a legfontosabb történelmi helyeken.

 A látnivalók közül kiemelkedik az egyik legrégebbi spanyol templom, a 12-13. században román és gótikus stílusban épült Régi Katedrális (Catedral de Santa María de la Vieja), alatt talált római kori leletek, illetve a hozzá szorosan kapcsolódó, 1985-ben feltárt római színház. Lenyűgözők az egymásra épült korok évezredes stílus kavalkádjai, a színház nézőtéren arab, és bizánci jegyeket is észrevehetünk.

Ha bírjuk, a kilátás miatt is érdemes lehet ellátogatni a Torres parkban lévő Szeplőtelen Fogantatás Várhoz, vagy sétáljunk egyet a Kikötői sétányokon. Itt találjuk majd a világ első, 1888-ban épült tengeralattjáróját is, amelyet a helyi születésű Isaac Peral tervezett. Érdekes volt a Tengeralatti Régészet Nemzeti Múzeuma is, amely több római kori elsüllyedt gálya rekonstrukcióját és leleteit mutatja be.

Itt pedig egy kedvcsináló filmet láthatunk a városról:
http://www.cartagena.es/videos/CT-ingles.wmv

Cartagena Fotógaléria


La Azohia

Cartagena után, áttörve egy meredek hegyen, lenyűgöző panorámával tárul elénk a Mazarron öböl és partvidék. Egyik első települése Azohia, az egykori kicsiny halászfalu, amely egyre jobban fejlődő, de még mindig inkább romantikus üdülőfalu. A környéken emeletes szállók helyett inkább villák és apartmanok a jellemzőek.

Hosszú tengerparti sétány, fürödhető öblök teszik eszményi pihenőhellyé. A vadregényes hegyvidéki környéken több iroda szervez homokfutókon kirándulást, ahol többek között az 1997- ben bezárt, 800 méter magasan fekvő katonai bázist is meglátogathatjuk, ahol egy 32 km hatótávolságú ágyú belsejébe is bemászhatunk. A környék ideális merülőhely, ahol több búvárközpont kínálja szolgáltatásait.

La Azohia Fotógaléria


Bolnuevo

A Mazarron partszakasz távolabbi és egyre népszerűbb üdülő települése, amely félnapos kirándulás keretében könnyedén elérhető. Láblógatással és fürdőzéssel, akár egynapos kirándulásnak is kellemes. Fő látványossága a tengerparthoz közel álló bizarr formájú sziklaformáció, amelyet a szél és víz vájt ki évezredek alatt.

Bolnuevo Fotógaléria