Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
A térség történelme
Kirándulások: Murciától - Alicantéig
Kirándulások: Cartagena és a Mazarron partszakasz
Kirándulások: Lorca és a Sierra Nevada
Kirándulások: Granada
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Látnivalók és kirándulások észak és kelet felé
Murciától Alicantéig


Felsorolásom közelről sem lesz teljes, röviden azokat a helyeket mutatom be, amit mi jártunk be La Mangáról indulva, és amelyek kiválóan meglátogathatóak fél-1 napos kirándulásokkal.

Murcia

A város az azonos nevű történelmi tartomány 250.000 fős székhelye. La Mangáról 30-40 perces kényelmes autózással elérhető. Késő délutáni, kora esti sétára is ajánlott. Útleírások a „spanyol Szeged” néven is említik, míg a spanyol ragadványnév a „paprikaváros”. Ennek oka, hogy már a mór idők óta a gondosan művelt és öntözött környező termékeny völgy (helyi nevén Huerta) kiváló gyümölcs és zöldségtermő vidék. A város egymaga másfélszer annyi paprikát exportál, mint egész Magyarország Látnivaló akad bőven, hiszen idegenforgalmi központi szerepén túl egyetemi város és püspöki székhely is egyben. A város a mór időkben Mursija néven fontos agrár és kereskedelmi szerepet töltött be. A Cordobai Kalifátus bukását követően egy önálló arab királyság székhelye lett. Azonban I. Jakab visszahódításának köszönhetően viszonylag korán - már 1266-ban - végleg Aragónia része lesz. A városban alapvetően a 16.századtól kezdődően, de főleg a 17.-18. században épült barokk épületekkel találkozhatunk.

Az óváros legfontosabb terén (Plaza del Cardenal Belluga) áll az egyik legfontosabb műemlék a Szűz Mária Katedrális (Catedral de Santa María). Az egykori mecset helyén először egy 14. századi gótikus, kerengős templom állt, majd a reneszánsz bővítéseket követően 1754-re barokk stílusban építették át. Lenyűgöző épület, különösen az esti kivilágításban. A tér jobb oldalán található az ugyancsak gyönyörű, falfestményes rokokó épület, a Püspöki Palota. A téren hangulatos kávézók, cukrászdák és éttermek találhatóak.


Innen több irányban is elindulhatunk a hangulatos óvárosban, de feltétlenül sétáljunk el a az ország egyik legszebbjének tartott sétálóutcán a Plaza de Santo Domingo-n álló Szent Domonkos templomhoz. Illetve ellenkező irányban, a Segura folyón átívelő Régi Hídon (Puente Viejo) keresztül a túlpartra, ahonnan a folyásiránnyal szemben (a hídon átérve jobbra) sétálva egy új híd vezet vissza, a Malecón-kerteknek hívott parkba.

Murcia FotógalériaMonteagudo

Murcia közvetlen közelében is számtalan megtekintésre érdemes hely található a mór időktől kezdődően. Mi egyet szemeltünk ki magunknak, a hazai útikönyvekben nem szereplő Monteagudo-t. (Javaslom, hogy megérkezés után vegyünk helyben egy tartományi útikönyvet.) Mindössze 5 km-re található Murciától ez a csendes, de rendkívül impresszív látványú és hangulatú hely. A történelmi időkben itt haladt el a „camino viejo de Monteagudo" (öreg Monteagudo út) Alicante és Castille között.

A 400 m magasan álló hegytetőn két szintes, rendkívül masszív erődrendszer védte az utat a mór időktől kezdődően. A Murciai Emirátus bukását követően egészen Granada bevételig stratégiailag fontos „végvári” jellegű volt. Jelentőségét csak a 15 századtól vesztette el. Az erőd mai arculatában hihetetlenül meghatározó a település felé magasodó monumentális -14 m magas - Krisztus szobor az 1950-es évekből.

Monteagudo Fotógaléria


Elche

La Mangáról Alicante felé autózva, mintegy 1,5-2 óra alatt érjük el Elche vagy Elx városát, amely már Valencia tartományban található. A várost az ibérek, föníciaiak és görögök is lakták, a római időkben pedig Julia Ilici néven kolónia volt.

A környék legnevesebb régészeti emléke a várostól 2,5 km-re található L'Alcúdia falucska melletti ásatáson került elő 1897. augusztus 4-én. Az ie. előtti 4. századból származó női kőszobor az Elchei, vagy Elxi Dáma néven vonult be a történelembe. Az alkotás hellenisztikus hatást mutat és hihetetlenül részletgazdag. Megtalálását követően a Louvre-ba került, ahonnan az 1940-es évek elején került vissza Spanyolországba. 1941-től a Madridi Prado Múzeumban volt kiállítva. Évekkel ezelőtt valóságos mozgalommá nőtte ki magát annak követelése, hogy a szobrot visszaszállítsák megtalálásnak helyére. Információim szerint 2006 végétől az Elchei Régészeti Múzeumban már az eredeti látható.

A szobron kívül a város legérdekesebb látványossága Európa legnagyobb, de még az arab világban is ritka, egybefüggő pálmaerdeje. A több mint 170.000 pálmafából álló erdő eredetét a legenda a várost ostromló pun katonákig vezeti vissza, akik állítólag szétköpdösték a datolya magokat. Az erdő maga legalább 2000 ezer éves, a benne lévő legöregebb fák 100-200 évesek lehetnek.

A város Spanyolország legmelegebb pontján fekszik, így üdítő kirándulási cél a „Huerta del Cura”, azaz a városi botanikus kert. Hatalmas szabadtéri kaktusz gyűjteménye tavasztól kora nyárig ontja virágait, de árnyas – pálmakülönlegességektől hemzsegő - ligetei késő nyáron is üdítőek. A benti ajándék soron kiváló datolya borok és párlatok kaphatóak.

 

A város sokak szerint észak-afrikai benyomásokat is kelt, amely legjobban a neogótikus Szent Teréz-hídról tárul elénk. Érdemes megnéznünk a Szűz Mária Templom barokk épületét, melynek 37m magas tornyából áttekinthetjük a környező pálmaerdőt is.

Elche Fotógaléria


Alicante/Alacant

Elchetől csak 23km-re található Valencia tartomány székhelye. A város fejlett iparán kívül kiemelkedő nyári, sőt téli idegenforgalmi központ, nagy forgalmú repülőtérrel. A várost görögök alapították Akra Leuka néven, amely napsütésre utal. Hasonlóan a későbbi római Lucentum, vagy a mór Lecant (Al-Lucant) nevekhez.Strandja évről-évre vonzza a látogatókat, de a város karaktere is igen szerethető. Egy séta az óváros hegyoldalbeli sikátoraiban, vagy vacsora a tengerparti sétányon, az esti nyüzsgés, mind-mind megéri a fáradtságot. Napokat el lehet itt bóklászással tölteni, de látnivalói közül meg kell említenem a város látképét meghatározó Szent Borbála-várkastélyt (Castillo de Santa Bárbara). Az első erődöt még a pun hadvezér, Hamilcar Barkas építtette. A 209m magasba libegővel (Ascensor) is feljuthatunk, magáért a panorámáért is. Ne hagyjuk ki az egykori mór mecset helyén emelt gótikus, de rokokó stílusban átépített Szűz Mária templomot és a reneszánsz időkben épült Bari Szent Miklós Katedrálist sem. A város Régészeti Múzeuma gazdag ibér, görög és római leletekben is.

A környéken járva elegendő idő birtokában a közeli a Serra d' Aitana hegység 1500m-es kopár sziklái fenséges látvány nyújtanak a híres Guadalest nevű városkával. A szikláról-sziklára épített egykori mór falu az utolsó menedéke volt az 1609-ben végleg kiűzött Iszlám vallású lakosságnak. A közeli Benidorm az abszolút nemzetközi turistahely 3 millió fő/év látogatójával. Sokakat vonz az itteni Aqualand és számtalan egyéb látnivaló a környéken, de ez már nem La Mangai program.

Alicante Fotógaléria