Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Szent Jakab nyomában
Baszkföld története
Kis Camino statisztika
1.-2. nap: Budapest - Madrid -Saint Jean Pied de Port
3.nap: S. Jean Pied de Port - Roncesvalles
4.nap: Roncesvalles - Zubiri
5.nap: Zubiri - Pamplona/Iruna
6.nap: Pamplona/Iruna - Puente la Reina/Gares
7.nap: Puente la Reina/Gares - Estella/Lizarra
8.nap: Estella/Lizarra - Torres del Río
9.nap: Torres del Río - Logrono
10.nap: Logrono - Nájera
11.nap: Nájera - Rioja bortúra - San Millan de la Cogolla
12.nap: Nájera - Viloria de Rioja
13.nap: Viloria de Rioja - Villafranca Montes de Oca
14.nap: Villafranca Montes de Oca - Burgos
15.nap: Burgos - Hontanas
16.nap: Hontanas - Fromista
17.nap: Frómista - Carrion de los Condes
18.nap: Carrión de los Condes - Sahagún
19.nap: Sahagún - Mansilla de las Mulas
20.nap: Mansilla de las Mulas - León
21.nap: León - távozás és érkezés
22.nap: León - Hospital de Orbigo
23.nap: Hospital de Orbigo - Astorga
24.nap: Astorga - Rabanal del Camino
25.nap: Rabanal del Camino - Ponferrada
26.nap: Ponferrada - Villafranca del Bierzo
27.nap: Bierzo - A Menciák nyomában
28.nap: Villafranca del Bierzo - O Cebreiro
29.nap: O Cebreiro - Triacastela, Vilavella
30.nap: Vilavella, Tricastela - Sarria
31.nap: Sarria - Portomarin
32.nap: Portomarin - Leboreiro
33.nap: Leboreiro - Arzúa
34.nap: Arzúa - Lavacolla
35.nap: Lavacolla - Santiago de Compostela
Praktikus információk
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


2011.09.26., 17.nap: Frómista - Carrion de los Condes (20km, 5 óra)


Reggel, a mai rövid távra tekintettel fél 10-ig aludtunk és végül fél 12 lett mire vízvásárlás és a Szent Márton templom megnézése után elindultunk.
Az első falu Población de Campos, ahol mi nem néztük meg a San Miguel és Socorro kápolnát és a 12. századi gótikus Magdalena plébániatemplomot sem. Valahogy mostanra megszoktuk, hogy ami otthon kivételes műemlék lenne, olyanból itt minden poros kis faluban van vagy kettő. Köszönhetően annak, hogy a 8. századi arab betörés után itt nem voltak nagy népvándorlások, sem tatárok, sem törökök.

Bár a térképünk erdőt jelez, ennek semmi nyoma az úton. Sikerült a legmelegebb időben elindulni, ami csak fokozódik. 6 órán keresztül egyre csendesebben, és egyre reménytelenebbül vonszoljuk magunkat a Tierra de Campos 800m magas fennsíkján keresztül. A nap tűz, a táj végtelenül egyhangú. Már az sem igaz, mint tegnap, hogy legalább holdbélien szép. Mindenütt kiszáradt és learatott gabonaföldek, vagy éppen feketére égett napraforgó. Úgy néz ki, mint valami atomcsapás után felégett táj. A legnagyobb légmozgást a felszántott földek trágyájára érkező legyek tömege okozza... Csak 20km, de ismét értem, miért javasolja több útikönyv is, hogy ezt a szakaszt hagyjuk ki és Burgos - Leon között menjünk inkább busszal. Persze ezt továbbra sem osztom. Eddig nagyon sok szépet láttunk, és oka van annak is, hogy így a Camino közepén másfajta erőpróbát kap a vándor. Este Pascallal beszélgetve ez értelmet is nyer...
Én közben arra gondolok, hogy milyen jó, hogy velem van itt a fiam. Miközben ő ismét eljutott odáig, hogy még sem jön el a barátjával a Caminora... Próbatétel ez neki is.

Első megállónk Villarmentero de Campos, ami egy igazi vírustámadás után kihalt és lepusztult falu, ahol csak a legyek éltek túl... Aztán elénk kerül egy leharcolt "bár", ami a legrosszabb vadnyugati filmek leszakadt préri kocsmáit idézi. Egy izzadtságszagú, de egyébként kedves, idősebb úr kétes tisztaságú poharakba önti a megszokott Kas Limon-unkat, majd néhány légycsapda között válogatja a fagyasztott pizzákat, amelyből mindig éhes fiam megeszik egyet. Bár 15 percig mikrózza, mégis kicsit fagyott. De Dani szerint így is jó :-D.

Tovább vonszoljuk magunkat a hőségben, azon elmélkedve, mit csinálnak itt a vándorok nyáron...?
Villalcázar de Sirgában megállunk egy fröccsre, Dani a biztonság kedvéért megeszik egy véres hurkát :-). A városnak régen két zarándok szállása/kórháza is volt, és a 13. századi Santa María la Blanca, a háromhajós temploma, amelynek homlokzata és bejárata fantasztikus. Éppen felújították, így nem tudtunk bemenni. Pedig a nap egyetlen szépsége volt.

Végül 17 óra után elértük Carrión de los Condes-t.
Fontos középkori város volt, amely bíróságnak adott otthont és számos ismert nemes szülővárosa. Többek között itt született Santillana márki, teljes nevén Ínigo López de Mendoza, Marqués de Santillana (1398-1458) 15. századi spanyol főúr, költő, író, az itáliai költői mérték- és versformák spanyol elterjesztője.
A 13. századi Santa Clara apátság egyik dísze a Gregorio Fernández által készített Pieta. (Az olasz pieta, "szánalom" szóból eredő "A fájdalmas anya" - a keresztről levett Krisztust ölében tartó és fiát sirató Mária ábrázolása.) A román stílusú Santa María del Camino templom kincse egy 15. századi Krisztus ábrázolás. Míg a 16. századi Zoilo kolostor pedig a reneszánsz mesterműve.

Az első ember, akivel találkoztunk Pascal volt, akivel gyorsan megbeszéltünk egy 7 órás vacsorát, Dani örömére is, aki megkedvelte a kedvesen lökött belga srácot.

Bevackoltunk a folyó túloldalán (pedig nem hiányzott az 1,5km plusz gyaloglás) lévő Hotel Real Monasterio de San Zoilo-ba, amely ténylegesen az egykori San Zoilo Kolostor lenyűgöző épületegyüttesében van kialakítva. Bárhol a Világon 5 csillagos lenne, nyilván itt igény sincs rá, másrészt szolgáltatásban sem ártana fejlődni kicsit. Többek között megérkezés után veszem észre, hogy csomagom kihúzható füle darabokra van törve, nyilván szállítás közben valaki nem húzta, hanem emelte ennél fogva. A biztosítás végett próbáltam jegyzőkönyvet felvetetni az esetről, ami felemásan sikerül. A recepciós nem hajlandó tanúsítani szállodai pecséttel, hogy így találtam a bőröndöt. Hosszas vita után - hogy nem őket gyanúsítom, de segítség lenne, ha megerősítenék, amit látunk - végül egy szállodai fejléces papírra kerül az eset, de valami spanyol megjegyzéssel az angol mellett. Nem tudom, hogy mire megyek vele, majd kiderül. (ui: Nem mentem vele semmire.)

Az estét egy átlagos kisvendéglős menü után Pascallal töltöttük, majdnem éjfélig. Érdekes volt, ahogy elmondta, hogy 4 napja valami történt vele. Azóta egyedül gyalogol, befelé néz. A mai - neki is kimerítő - 20km egyfajta meditáció volt. Sőt tegnap és mai is külön szobát bérelt, mert sok most neki az ember és az inger egy Albergueban. Lassan őt is utolérik a kérdések... - ahogy kivettem a szavaiból, de ez már bizalmas.

  • Ugrás az előző napra
  • ------------------------------
  • Fotógaléria: Frómista - Carrion de los Condes