Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Szent Jakab nyomában
Baszkföld története
Kis Camino statisztika
1.-2. nap: Budapest - Madrid -Saint Jean Pied de Port
3.nap: S. Jean Pied de Port - Roncesvalles
4.nap: Roncesvalles - Zubiri
5.nap: Zubiri - Pamplona/Iruna
6.nap: Pamplona/Iruna - Puente la Reina/Gares
7.nap: Puente la Reina/Gares - Estella/Lizarra
8.nap: Estella/Lizarra - Torres del Río
9.nap: Torres del Río - Logrono
10.nap: Logrono - Nájera
11.nap: Nájera - Rioja bortúra - San Millan de la Cogolla
12.nap: Nájera - Viloria de Rioja
13.nap: Viloria de Rioja - Villafranca Montes de Oca
14.nap: Villafranca Montes de Oca - Burgos
15.nap: Burgos - Hontanas
16.nap: Hontanas - Fromista
17.nap: Frómista - Carrion de los Condes
18.nap: Carrión de los Condes - Sahagún
19.nap: Sahagún - Mansilla de las Mulas
20.nap: Mansilla de las Mulas - León
21.nap: León - távozás és érkezés
22.nap: León - Hospital de Orbigo
23.nap: Hospital de Orbigo - Astorga
24.nap: Astorga - Rabanal del Camino
25.nap: Rabanal del Camino - Ponferrada
26.nap: Ponferrada - Villafranca del Bierzo
27.nap: Bierzo - A Menciák nyomában
28.nap: Villafranca del Bierzo - O Cebreiro
29.nap: O Cebreiro - Triacastela, Vilavella
30.nap: Vilavella, Tricastela - Sarria
31.nap: Sarria - Portomarin
32.nap: Portomarin - Leboreiro
33.nap: Leboreiro - Arzúa
34.nap: Arzúa - Lavacolla
35.nap: Lavacolla - Santiago de Compostela
Praktikus információk
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


2011.09.19., 10.nap: Logrono - Nájera (29 km, 7 óra)


Ma kb. 29 km várt rám. Reggel fél 9-kor már a városban voltam, ahol ez előző esti fesztivál nyomait takarították, de egyébként mindenki aludt még szerintem. Nehezen szántam rá magam, hogy meginduljak. Az első kávéház ablakában álmos fejjel Alice és Iván ücsörgött egy kávé mellett. Csatlakoztam hozzájuk és végül csak 10 körül indultunk el a városból.

Az első megállóig (Navarrete) a 12 km-ert 2 óra rohanással tettük meg, engem is húztak magukkal a többiek. Ott kávéztunk, majd tovább rohantunk. Ventosa magasságában (kb. 18km) Alice pihenőt parancsolt és friss kenyérből, valamint iberico sonkából szendvicset varázsolt elénk, pedig addigra már degeszre ettem magam az út melletti Tempranillo tőkékről. Mélyen Rioja Alto szívében jártunk, gyönyörű ültetvényeken. A nagy rohanásban elfelejtettem megállni a Poyo de Roldán-nál.

Ez a domb Alesón falu előtt található, az úttól balra. A legenda szerint, amikor Carlo Magno (magyarul I. Károly frank király) hadakat küldött a mórok kiűzésére Ibériából, a két sereg Nájera-nál találkozott szembe egymással. Nájera kastélyában lakott egy Farragut vagy Ferragut nevű szír óriás, aki Góliáttól származott, de erősebb volt nála. Ferragut kihívta a francia sereg legjobb lovagjait egy párbajra, ahol végzett Károly vagy két tucat emberével. Kivéve Roldánnal, aki három napig harcolt vele, alkalmanként megállva pihenésre, vagy éppen beszélgetésre egymás hitéről és vallásáról. A beszélgetések során Ferragut feltárta egyetlen gyenge pontját: a köldökét. Több leírás is található a neten, miszerint Roldán végül tőrt döfött a köldökébe, vagy éppen egy kővel tette ártalmatlanná az óriást. (Olyat is találtam, ahol Toldisan fejbe vágta egy malomkővel.)
A spanyol "poyo" szó jelentése: polc, falipolc, kőpad, vagy többek között ablakpárkány. Nem teljesen világos tehát, hogy a Roldán egy kőpadot dobott-e az óriásra, vagy éppen nyugdíjas éveiben ücsörgött ezen a kőpadon... Mindenesetre ezt a dombot és a rajta lévő méhkaptárra emlékeztető kis kőházat Podiumnak vagy Poyo de Roldánnak hívják. Az óriás Ferragut és Roldán két olyan karakter, akik sok legendában vannak jelen a Camino ezen szakaszán, Roncesvallestől, Puente la Reináig.

Fél 5-kor már Najerában boroztunk, amíg Alice-ék fel nem szálltak a logronoi buszra, hogy visszamenjenek az autójukért. (Mint közben kiderült, ők a saját cuccaikat autóban tárolták és úgy tervezték meg a szakaszokat, hogy tömegközlekedéssel vissza tudjanak menni érte. Majd onnan tovább autóztak az aznapi célhoz.)

Megkerestem és bevackoltam a kis 3 csillagos Hotel Duques de Nájera-ba, majd sms-t váltottam Ildivel, akiről kiderült, hogy délelőtt hagyták elaludni a kolostorban, ezért csak délután 1 után indult útnak. Volt vagy este 8 mire megérkezett, és hogy ne egyből a záróra legyen kérdés, ő is a Duques-t választotta szállásnak. Emiatt ezután végre sikerült együtt vacsoráznunk egy kis étteremben, ahol remek előételek után (tonhalas saláta, valamilyen paprikás-hagymás-tojásos egybesütött krumpli) remek grill halat kaptunk. Egy 2001-es évjáratú Vina Ardanza Reserva Especial (Tempranillo) koronázta meg az estét, amelyet csak különleges évjáratokban, öreg tőkékről készítenek, 1964, 1973 és 2001 volt az utóbbi 3 évjárat. Kornak és oxidációnak semmi jele, vakon egy 3-4 éves bornak mondtam volna. Tökéletesen érett és sima tannin, remek savkészlet tarja egyensúlyban. Gyümölcsös, de komplex, dohányos jegyek, elegancia.
Az étteremben búcsúztunk el Alicetől és Ivántól, akik holnap Calzada-ban befejezik az utat és Barcelonába mennek 1 hetet pihenni. Remek társaság és jó barátok voltak, Isten veletek!

Nájeráról
A Római időkben alapítottak itt várost Tricio néven, amely a mór hódítások alatt kapta a Naxara, azaz "város a sziklák között" arab nevet. Ebből származik a későbbi Nájera név. Az alig 9000 lakosú kisváros még a Navarrai Királyság fővárosa is volt. 923-ban II. Ordono, Galícia és Leon királya foglalta el, de 1054-ben végleg Kasztília fennhatósága alá kerül. A 10. században a város egy virágzó és kedvező helyzetben lévő zsidó közösségnek is otthont adott.

Fő látnivalói közül kiemelkedik a III. Sanchez (más néven III. Garcia) Pamplonai Király által alapított Santa María la Real kolostor és templom. A legenda szerint a király a Najerilla folyó parti erdőségeiben vadászott, amikor vadászsólyma egy galambot követve berepült egy barlangba. A király furcsa fényt vett észre a barlang mélyéről és azt követve egy régi képet talált a Boldogságos Szűz Máriáról, a lábánál egy haranggal és egy liliommal teli vázával. A király 1044-ben elrendelte, hogy a felfedezés helyén kápolna, majd kolostor és templom épüljön. Az 1052-es felszenteléskor Ibéria keresztény királyai, Barcelona grófja, több spanyol és francia püspök is ott volt. Az épületegyüttes a barlang bejáratához épült, a kisvárosra néző hegyoldalban. A csodálatos barokk oltár a Szűz képének megtalálását, és Szent Benedeket, a Bencés rendek megalapítóját ábrázoló festményekkel díszített. A csoda helyén található kápolnában maga Sanchez van eltemetve, a későbbi királyi panteonban az őt követő további 30 királlyal és királynővel egyetemben.

Fotógaléria: Logrono - Nájera