Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Szent Jakab nyomában
Baszkföld története
Kis Camino statisztika
1.-2. nap: Budapest - Madrid -Saint Jean Pied de Port
3.nap: S. Jean Pied de Port - Roncesvalles
4.nap: Roncesvalles - Zubiri
5.nap: Zubiri - Pamplona/Iruna
6.nap: Pamplona/Iruna - Puente la Reina/Gares
7.nap: Puente la Reina/Gares - Estella/Lizarra
8.nap: Estella/Lizarra - Torres del Río
9.nap: Torres del Río - Logrono
10.nap: Logrono - Nájera
11.nap: Nájera - Rioja bortúra - San Millan de la Cogolla
12.nap: Nájera - Viloria de Rioja
13.nap: Viloria de Rioja - Villafranca Montes de Oca
14.nap: Villafranca Montes de Oca - Burgos
15.nap: Burgos - Hontanas
16.nap: Hontanas - Fromista
17.nap: Frómista - Carrion de los Condes
18.nap: Carrión de los Condes - Sahagún
19.nap: Sahagún - Mansilla de las Mulas
20.nap: Mansilla de las Mulas - León
21.nap: León - távozás és érkezés
22.nap: León - Hospital de Orbigo
23.nap: Hospital de Orbigo - Astorga
24.nap: Astorga - Rabanal del Camino
25.nap: Rabanal del Camino - Ponferrada
26.nap: Ponferrada - Villafranca del Bierzo
27.nap: Bierzo - A Menciák nyomában
28.nap: Villafranca del Bierzo - O Cebreiro
29.nap: O Cebreiro - Triacastela, Vilavella
30.nap: Vilavella, Tricastela - Sarria
31.nap: Sarria - Portomarin
32.nap: Portomarin - Leboreiro
33.nap: Leboreiro - Arzúa
34.nap: Arzúa - Lavacolla
35.nap: Lavacolla - Santiago de Compostela
Praktikus információk
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Praktikus információk a Caminóról


Melyik úton? Mennyi időre? Mikor?
Első (2010-es) indulásom előtt egy két beszólásra még szégyelltem is magam, hogy szállásaim vannak foglalva és "csak" 2 hétre megyek. Továbbá, hogy van csomagom, és még tiszta (alsó)ruhám is minden napra.

Ma már tudom, hogy a Camino olyan, mint amilyenné teszed. Hozzád idomul. Az út ott van. Bárhol ráléphetsz, és bárhol letérhetsz róla... Maga az élet.

Találkoztam olyannal, aki Párizsból, a Szent Jakab toronytól indult 2,5 hónapja és az "igazi" francia utat járja végig. Hallottam egy oroszról, aki egy éve indult Moszkvából. Aztán láttam egy ősz öreg finnt, aki nyár eleje óta gyalogol Finnországból. Kevesen vállalkoztak a 800km-re Saint-Jean-Pied-de-Port-ból. Vannak, akik a "Portugál utat" Portóból, mások Lisszabontól tették meg. Létezik az "Északi út" végig az óceán partján Bilbaón és Santanderen keresztül. Az "Angol út" eleve csak kb. 100km-re kezdődik Ferrol, vagy Corunna északi kikötőjétől. Ősi út indul Sevillából, de szinte Európa valamennyi városából létezik dedikált Szent Jakab zarándokút. Budapestről is.
Kevesen indulnak Leonból, Astorgából, vagy Ponferradából. És nagyon sokan, sőt ahogy Santiagóban elnéztem a megérkezők 70-80%-a csak 5 napra vállalkozik Sarriából, vagy csak 1 napra az utolsó 10-20 km-en. És - bár nagyon képmutatónak találtam a szervezett buszokkal az utolsó 10km gyaloglásra érkező "feeling" csoportokat - akikhez képest az 5 napos út is kemény, de nem ez a lényeg.

Szó se róla, most is úgy gondolom, hogy 7 nap körül van az a határ, amikor a kezdeti lelkesedés átfordul fizikai és mentális értelemben is. És ha tehetjük legalább 10 napra, 2 hétre menjünk! Ekkor nem kell még tömegekkel sem találkoznunk.

A "Francia út" azért népszerű és előnyös, mert viszonylag keveset kell forgalmas autóúton menni, jól jelölt és járható a természeti része. Könnyű szállást, boltot és éttermet találni. Egyéb utakon ez problémás, és sokat kell autók mellett menni.

Az útvonal nyáron irreálisan meleg, még október elején is megküzdöttem néhány 35 fokos emelkedővel. Tavasszal az időjárás csapadékosabb, de az éledő természet is szebb. A francia útra mindenképp a május-júniusi és a szeptember-októberi hónapokat javasalom. A korábbi és későbbi nem nyári hónapokban a hegyi átkelések már rázósak, nagyon hideg is lehet, akár hó is.

Kell-e szállást foglalni?

Az utazók egy része laza hangulatú fiatal, akik nem annyira a spirituális célok, inkább a buli kedvéért járják az utat. És értelemszerűen költséghatékony megoldást keresnek. A nekik épült ingyenes, vagy nagyon olcsó szállások gyorsan megtelnek, így ők általában kora délután már megállnak az üres helyeknél. Többen aludtak itt-ott hálózsákban, ami a szeptember végi időjárásban a hegyek között már nem reális szerintem. Szállást (panziót, kiadó szobát, szállodát, fogadót) nagyon könnyű találni. Ami lehetővé teszi, hogy olyan ritmusban menjünk, ahogy tetszik. Ez alól kivétel néhány frekventált kisebb falu (pl. O Cebreiro), illetve a Sarria utáni - helyiek által zsúfolt - szakaszon sokan nem találtak egy üres ágyat sem.
Én előre foglaltam, így nem kellett a szálláskereséssel vacakolnom és az úti pénzemből költenem sem erre. Ennek hátránya egyfajta rugalmasság elvesztése, de legközelebb is így csinálnám.

A csomag és tartalma (ruházat, úti patika)
Mint az kiderülhetett én nem a 2 darab zokniban láttam a megvilágosodás útját, így bőrönddel érkeztem. És volt egy hátizsákom a fotós cuccnak, innivalónak, kajának, napi szükséges váltóruháknak stb. Megjegyzem ez is elég terhes volt néha, így esélytelennek tartom, hogy normális mennyiségű ruhát cipeljen valaki a hátán. Több hét után bizony elég érdekesen néztek ki az így utazók. És tisztának sem tűntek. Főleg az esős napokon, amikor a hátizsákon lógó, száradó előző napi ruha meg sem szárad igazán. Nyáron ez egyszerűbb lehet.
Ezen segít a csomagtranszfer szolgáltatás, ami az előre lefoglalt szállások között viszi a bőröndöket.

A neten sok leírás található a legszükségesebb ruházati felszerelésekről, engem a két bőrönd nem kötött ennyire, de leírom, ami igazán fontosnak tűnt, vagyis ami nekem nagyon bejött:
- Nagyon kényelmes, több egymást követő napon is, 8-10 órán keresztül hordott, kipróbált cipő! Ezen múlhat az út sikere. Egy jó puha, de erős trecking, vagy sport cipő jobb választás, mint egy kemény bakancs. Estére vmi könnyű váltó cipő, papucs.
- Nem gyűrődő, a lágyékot nem dörzsölő alsónemű.
- Napszemüveg.
- Hátizsákra is borítható, de kisméretűre hajtható esőköpeny.
- Hátizsákba rakható víztároló szívócsővel. (Nagyon remek, amikor nem kell levenni a zsákot azért, hogy igyak egy kortyot.)
- Kényelmes, szellőző, puha, nedvszívó, ha lehet speciális túra zokni.
- Fejfedő (A vízálló, de naptól is védő túrakalap nekem nagyon bejött.)
- Nordic walking bot. (Nem csak a hegymenetben hasznos támaszték, de a több órás lefelé tartó gyaloglás során az egészséges ízületeket is nagyon védi a monoton terheléstől.)
- Lecipzározható szárú túranadrágok.
- Polárpulóver.
- Patika: naptej, izomlazító krém, gyulladáscsökkentő krém, sebgyógyulások és betegségmegelőzés végett homeopátiás immunerősítő (pl. echinacea), láz és fájdalom csillapító, allergia elleni szer ha kell, MagneB6 az izomgörcsök ellen, feltörés kezelésre szolgáló hidragél tapaszok (lábujj, sarok, talp), hasmenések és bélflóra egyensúlyra probiotikum (nekem nagyon bejött a Pearls YB yeast advantage probiotics gyöngy), kézfertőtlenítő gél, fertőtlenítő kendő, nedves wc papír és törlő kendő, betadin, steril gézlap, sebtapaszok.

Kik járták az utat?

Tapasztalataim szerint egyedül leginkább fiúk, férfiak, idős urak mentek, de a vándorok kisebb hányada, talán tizede. Ugyan néhány egyedül vándorló lánnyal és hölggyel is találkoztam, de a számuk elenyésző volt. Sokan mentek párban. Ők kivétel nélkül fiatal szerelmes párok, barátok, illetve aranyos nyugdíjas párok, akik nagyon harmonikusnak tűntek. Legnagyobb számban azonban baráti társaságok voltak gyalog, vagy biciklivel, 4-10 fős csapatokban. Fiatalok esténként bulizva. Idős urak esténként sörözgetve. De találkoztam egy német céggel is, akinek a felső vezérkara csapépített. (Jó ötlet.)
Nekem úgy tűnt, hogy akinek elmélkedni valója van a világgal, vagy magával, azok vannak kevesebben. És úgy látszik a 40-50-es férfikor ilyen...


Hogyan járták az utat?
Számban talán közel azonosan gyalog, vagy biciklivel. Azt tudom, hogy sokan mennek motorral, autóval, vagy buszos csoporttal is. Láttam kísérőautókat, amelyik a csomagokat vitte és bevárta, aki kidőlt. A két hét alatt két lovas csapattal is találkoztam. De volt 3-4 társaság kutyával is. Köztük a kedvencem Lucas, egy spanyol fiúval közlekedő németjuhász. Utolsó este futottam velük össze Santiagóban. Lucas is fáradt volt, egész este a gazdája lábánál feküdt :). Másik kedvencem egy erősen hippi társaság volt, akik egy póni vontatta kisszekérrel közlekedtek. Feltételezem ők kerülték O Cebreiro magas hegyeit, mert Astorga után nem láttam őket.

Kell-e a zarándokútlevél?Az ingyenes, vagy kedvezményes szállásokat csak ezzel lehet igénybe venni, sok étterem is nyújt kedvezményt a zarándokok számára. Ez alapján lehet regisztrálni az indulást, ide gyűjti a vándor a pecséteket a zarándok irodákban és templomokban. És ez alapján kapja meg az út végén a hivatalos oklevelet Santiagoban. De egyébként is nagyszerű emlék, így javaslom, hogy mindenki váltsa ki. Egyébként ez alapján egy számítógépes rendszerbe kerül az ember, így ha keresni kellene, lesz viszonyítási pont, hogy ki hol lehet. Baleset esetére még az értesítendő személyek is regisztrálásra kerülnek.Kedves Olvasó!
Köszönöm, hogy megtisztelted figyelmeddel utam ezen részét, és bízom benne, hogy felkeltettem az érdeklődésed életed legspirituálisabb, vagy éppen legkalandosabb élménye felé, illetve segíthetem a felkészülést!
Ha kérdésed lenne örömmel segítek mailben az info(kukac)miri.hu címen!

Buen Camino!
Kárpáti Péter
2010, 2011 (frissítve 2020-ban.)

Fotógaléria: Saint Jean Pied de Port - León  
Fotógaléria: León - Santiago de Compostela