Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út
Történelem
Útvonal
1.-2.nap: Ovacik - Faralya
3.nap: Faralya - Alinca (Karaagac)
4.nap: Alinca - Gavuragili
5.nap: Gavuragili - Xanthos
6.nap: Kalkan - Patara kitérő
7.nap: Cavdir - Kalkan
8.nap: Kalkan - Saribelen
9.nap: Saribelen - Gökceören
10.nap: Simena - Aperlea
11.nap: Aperlae - Bogazcik
Kas pihenés
Saklikent - Tlos kirándulás
Burdur - Sagalassos kirándulás
Kibyra kirándulás


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


2013. október 7-13.: Kas - pihenésSzállásunk Kas központjáról kb. 6km-re, a Cukurbag-félszigeten található, gyönyörű tengeri panorámával, szemben a görög Meiss szigettel. A környék nyaralók, kisebb szállodák övezete. Sem bolt, sem szórakozási lehetőség nincs a közelben. Viszont rendszeresen, 30 percenként jár kisméretű busz (dolmus) egészen éjfélig Kas központjába oda-vissza. 2,5 líra/fő.

A Hotel Cachet mindössze 12 szobás, modern, világos, de hangulatos, tágas nagy szobákkal, és erkéllyel. Medencéjén kívül saját és nem zsúfolt sziklás tengerpartja van, nagyon szép közegben. Kisgyermekekkel azonban csak akkor alkalmas a tenger, ha tudnak úszni.
A személyzet nagyon kedves, valaki kiválóan, valaki kevésbé beszél angolul. A vendégkör jellemzően angol.
Étterme kifejezetten jó, több este is kipróbáltuk. Az előételek közül a speciális füstölt padlizsán saláta, a humusz, a fő ételek közül a bárány, illetve a frissen fogott halak a legjobbak közé tartoznak.

Kas környéke már a kőkorszakban is lakott volt, de a várost a líkek alapították. Eredeti neve Habesos, vagy Habesa, és a Lykiai Ligának is tagja volt. Az i.e. 4. században kezdődő hellén időszakban kapta az Antiphellos nevet feltehetően azért, mert ez a kikötő volt szemben Phellos városával. A római időkben legfontosabb export cikke a szivacs és cédrusfa volt, amiről még Plinius is írt a Természet Históriája című könyvében.
A jelenlegi várossal szemben található közeli görög Kastellorizon (az ókori Megisti) szigeten látható romok és sziklasírok is az ősi lykiai városhoz tartoznak. Ez a sziget később a Rodoszi Szent János Lovagrend (ma Máltai Lovagrend) fennhatósága alatt állt, erődjük romjai mai is láthatóak.

A lykiai időszakból származik a Cukurbag félszigeten látható 26 soros, kb. 4000 főt befogadni képes hellenisztikus színház is. Mind a színház környékén, mind az északi hegyoldalban számos sziklasír és lykiai szarkofág látható. 1842-ben egy régész száznál is többet megszámolt belőlük, de ezek időközben megsemmisültek, jellemzően házfalakba építették be a helyi lakosok.

Az egyik legfigyelemre méltóbb közülük könnyen megközelíthető, az Uzun Carsi Caddesi (egyfajta bevásárló utca) tetején, a szőnyegboltok után látható. 3 részből áll, az alsó az ún. hyposorium mintegy 1,5 méter magas, a későbbi korok kincsvadászai az ajtaját betörték. Ezen áll egy két részből álló faragot szikla talapzat, amelynek a tetején van maga a szarkofág gótikus fedéllel és címerrel. Mindkét oldalán faragott oroszlán fejek nyugszanak mancsaikon. A talapzaton lévő szöveg a második leghosszabb ősi lük nyelvű felirat a Xanthos-i obeliszk után, de még nem fejtették meg. A helyiek eleganciája, méretei miatt csak Királyi Szarkofágnak hívják.

A város a Bizánci Birodalom létrejötte után, és a korai középkorban is püspökségi székhelyként működött. A 7. századi arab betöréseket megszenvedte, majd a 12. században Andifli néven a szeldzsuk Rumi Szultánság kebelezte be. Bukásuk után oszmán fennhatóság alá került. A török időszakban jelentőségét fokozatosan elvesztette, és védett fekvésű, csendes halászfaluként élte életét, amelyből még ma is felsejlik valami. Kifejezetten élhető városka.
Jelentős arányú görög lakossága az 1923-as görög-török lakosságcsere során elköltözött, elhagyott házaik közül ma is látható néhány.

Fotógaléria: Kas