Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út
Történelem
Útvonal
1.-2.nap: Ovacik - Faralya
3.nap: Faralya - Alinca (Karaagac)
4.nap: Alinca - Gavuragili
5.nap: Gavuragili - Xanthos
6.nap: Kalkan - Patara kitérő
7.nap: Cavdir - Kalkan
8.nap: Kalkan - Saribelen
9.nap: Saribelen - Gökceören
10.nap: Simena - Aperlea
11.nap: Aperlae - Bogazcik
Kas pihenés
Saklikent - Tlos kirándulás
Burdur - Sagalassos kirándulás
Kibyra kirándulás


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


6.nap: 2013.10.02, Kalkan - Patara kitérő (csak oda 12km, kb. 6 óra)Az eredeti terv mára a Cavdir - Kalkan útvonal volt. Viszont éjszaka komoly vihar kerekedett, az időjárás előrejelzés mára is esőt mondott. Így mivel tudtam róla, hogy a Xanthosi aquaducton gyalogolni esős időben kifejezetten veszélyes, és kedvünk sem volt agyon ázni, így program napot váltottunk.

A reggel bíztató volt, még a nap is kisütött az egész esti vihar után, így le akartunk menni busszal Patarába, majd onnan visszagyalogolni. Dolmussal Patara, 6 líra/fő összegért érhető el, amely félóránként indul a taxi állomás mellől.

Kb. fél óra a buszozás után értük el Patara Beach-et. Még a buszon belépőt váltottunk egy ellenőrzési pontnál, amely jegy az egész övezetbe érvényes, amely természetvédelmi és régészeti örökségi terület.
Maga a beach egy 12km hosszú dögös strand, homok dűnékkel, amelyet méltán választottak többször a Világ legszebb strandjai közé. Nem lehet ott tartózkodni 19 óra után, mivel a teknősöké a terep. Nekünk strandolás helyett most szél, és szemerkélő eső jutott.

A strand mögött, kb. 10 perc gyaloglásra található a romváros. Gyönyörű fekvésű hely, 2-3 órát szánjunk rá.

Patara a Konföderációs gyűlések helyszíneként, és a legnagyobb tengeri kikötőjeként Lykia nagyon fontos városa volt a Xanthos folyó torkolatában. Ez okozta vesztét is, hasonlóan sok más kis-ázsiai városhoz, évezredek alatt hordalékkal feltöltődött, elmocsarasodott és vált malária sújtotta övezetté.

A várost a legenda szerint Apollo fia, Patarus alapította. Gazdagságán túl messze földön híres volt Apollo templomának jósairól is, hiszen a Delphi jósdán kívül, csak itt szolgáltak Apollo orákulumai. Herodotos szerint Apollo nyáron Delos szigetén élt, de a telet Patarában töltötte. Egy hatalmas Apolló szobor töredék is a templom létét látszik alátámasztani, de magát a templomot nem sikerült még megtalálni.
A város kiemelt szerepét jelzi, hogy - 5 másik nagyvárossal együtt - 3 szavazata volt a Lykiai Liga Konföderációs Közgyűlésben.

Nagy Sándor uralma alatt Patara virágzó haditengerészeti bázis volt. Halála után volt hadvezérei vetélkedtek érte. Uralta Antigonus, Demetrius, végül II. Ptolemaiosz Philadelphus (i.e. 309-246) egyiptomi birodalmának fennhatósága alá került. Az uralkodó a várost felesége(i) neve után átkeresztelte Arsinoe-re, de a köznyelvben továbbra is Patara maradt.

Fekvése, gazdagsága okán időről időre harcoltak érte. i.e. 196-ban III. Antiochus, majd a Rodoszi Királyság foglalta el. I.e. 88-ban IV. Mithridatész Pontusi király ostromolta. Fokozatosan végleg római befolyás alá került, végül i.sz. 43-ban a Birodalom Pamphylia tartományához csatolták. Mind a lykiai, mind a Pamphylia tartományok fővárosa volt, egyszerre bírósági székhely és római helytartóság. Patara Anatólia legfontosabb városai közé tartozott ezen időkben is. Lakosainak száma elérte a 20 ezer főt. A várost olyan császárok is felkeresték, mint Vespasianus, valamint Hadrianus császár és felesége, Sabina (akit a pataraiak magasztosan az "új Hera"-ként neveztek.).

A város az Újszövetségben tárzusi Pál és Lukács kapcsán említésre kerül. Sok korai keresztény püspökét is ismerjük (pl. Eudemus, aki jelen van a niceai zsinaton 325-ben; Eutychianus a Seleucia Tanács tagja (359); Eudemus, a konstantinápolyi zsinatról (381); Licinius az 536-os Konstantinápoly zsinatról (536)). Legismertebb szülötte azonban kétségkívül a később Myrai püspök, St. Nicholaus (i.sz. 260-280 között született) azaz a Mikulás.

A város hanyatlása a 7. századi arab betörések és fosztogatások alatt kezdődött. Sokan elköltöztek, a város zsugorodni kezdett. A 10.-15. század között bizánci haditengerészeti bázisként működött, de nem volt eléggé fontos ahhoz, hogy megakadályozzák a kikötő feltöltődését és elmocsarasodását. A malária veszély aztán a teljes lakosságot elűzte.

Patara igazából még felfedezetlen, a futó homok alatt számtalan csodás lelet várhat ránk. Gondoljunk csak a legendás Apollo Templomra. A Lykai Liga Közgyűlésének (Synedrion) helyszíne (ún. Bouleuterion) azonban feltárásra került és gyönyörűen restaurálták. Egy másik új felfedezés a Világ talán legrégibb világító tornyának megtalálása. A romok közötti csontváz alapján arra következtettek, hogy egy szökőár pusztította el. Egy megtalált bronz felirat szerint Nero római császár uralkodása alatt, i.sz. 64.-65. között épült.

A legfontosabb látnivalói még az Akropolisz és nekropolisz. A bizánci Bazilika. Patara szimbóluma az Arch Modestus, a monumentális római diadalívet formázó kapu. Több fürdő, mint pl. a datolya ligetben álló "Datolya Fürdő" a római és bizánci korból, vagy a Vespasianus Fürdő Néró idejéből. A világ legrégebbi útjelzése, amely lykiai városok közötti távolságot mutatja Claudius császár korából. A 12,6 m széles, oszlopokkal szegélyezett fő út az egyik legnagyobb az ókori Anatóliában. Az Amfiteátrum szintén az egyik legnagyobb Anatóliában.
És mindezeken túl számtalan klasszikus lykiai szarkofág sírt találhatunk, kétségtelenül lenyűgöző panorámával.
Szerencsére a munkálatok zajlanak, így a jövőben további izgalmas feltárások várhatóak.

A Patarában eltöltött 3 óra után bennünket elkapott a vihar, így csak a közeli Gelemis faluig jutottunk. Itt több étterem, és panzió található kedvező áron. Mi visszamentünk dolmussal Kalkanba.

Fotógaléria: Kalkan - Patara fotógaléria