Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út
Történelem
Útvonal
1.-2.nap: Ovacik - Faralya
3.nap: Faralya - Alinca (Karaagac)
4.nap: Alinca - Gavuragili
5.nap: Gavuragili - Xanthos
6.nap: Kalkan - Patara kitérő
7.nap: Cavdir - Kalkan
8.nap: Kalkan - Saribelen
9.nap: Saribelen - Gökceören
10.nap: Simena - Aperlea
11.nap: Aperlae - Bogazcik
Kas pihenés
Saklikent - Tlos kirándulás
Burdur - Sagalassos kirándulás
Kibyra kirándulás


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Részletes úti beszámolóA túra során viszonylag sok technikai információt is rögzítettem, ami igazából annak hasznos, aki gyalogolni akar. Ezeket a részeket, akit csak a fontosabb látnivalók érdekelnek, ki is hagyhatja.

1. nap: 2013. 09. 28., Megérkezés Ovacikba
A dalamani reptérre dél körül érkeztünk és kb. 1 órás transzferrel értük el a Fethiyehez közeli kis falut, a Lykiai út hivatalos kezdőpontját. Szállásunk a Guneş Hotel egy egyszerű, de tiszta 3 csillagos panzió, saját medencével és, angol fiatalokból álló vendégkörrel. Klasszikus török tea helyett a filteres Lipton tea tejjel jól jelzi, hogy nem a török kultúra és gasztronómia rajongói alkotják a törzsközönséget.
Mi viszont rápihentünk a másnapi indulásra, és csak vacsorára hagytuk el a szállást. Bayram ajánlására taxival mentünk el a közeli Kayaköy faluba, a Cin Bal étterembe. Egy szabadtéri, ligetes kertvendéglőt képzeljünk el, örömömre sok török vendéggel. Az asztalokon kívül a klasszikus épített fa hentergőkkel, ahol a vendég szőnyegen, párnákon ülve eszik-iszik. A hely specialitása a "grillezd magad szett", ahol előkészített faszenes grillt kap mindenki, és kedvére sütögetheti a húsokat, valamint zöldségeket. Természetesen mindezt a klasszikus előtelek (mezze) és saláta kíséri. Korrekt borlapról a Kayra pincészet egyik Narince fajtából készült fehér borát ittuk hozzá.

2. nap: 2013.09.28, Ovacik - Faralya (18km, kb. 5 óra)

Reggelit követően megérkezett értünk Bayram testvére és a hivatalos Lykia útvonal kezdőpontjához vitt, amit 9.15-kor értünk el.
Első lépésként kiderült, hogy egy teljes üveg víz beleborult a hátizsákomba, de érdemi kár nélkül megúsztuk. Ennek ellenére morogva indultam útnak. Szerencsére meleg volt, így gyorsan száradt minden.
Az első 45 perc enyhén emelkedő, kényelmes traktorút, fantasztikus panorámával Ölüdenizre.
10 órakor elértük az út végét, és egy meredek, hegyi kaptatató vette kezdetét, részben bozótos - árnyékos, de nem fázunk, sőt! Gyönyörű panoráma kísért végig, fotózási mániám miatt Nelli már az elején el is hagyott.
1,5 óra kaptatás után (11.30) értük el az első falut (Kocagaz), ahol kiépített, iható kutat is találunk, rengetek méhecskével. Innen kényelmes traktor út vezet további 3km-en Kirme felé. Itt is van iható kút, Nelli itt várt be és itt ebédeltünk vagy 1 órát.
Kirméből a hegyen át eljuthatunk közvetlenül Alinca, vagy Karaagac falvakba (kb. 7km), de Faralya falut nem érdemes kihagyni.
Kirméből kb. 3km az út, az elején köves, bokatörős, meredek. Óvatos haladást igényel és nagyon jól jött a túrabot.
Útközben nagyon sok méhészet láttunk és rengetek méhet, főleg a kutaknál.

Egy kellemes bevezető nap után 14.30-kor már a Montenegro Motel teraszán fröccsöztünk. A szállás Bayram tulajdona, de az egész családnak van dolga. Fekvése és a hegyi - tengeri panoráma gyönyörű, az éttermi teraszról a Pillangó-völgyre látunk. Van egy nem is olyan kis medence, körben kis faházakkal. Ebből 2 családi. Minden házban légkondi, fürdőszoba. Rusztikus-egyszerű 2 csillag, de tiszta.

Ha valaki nem akar megállni Faralyában, akkor a Kabak beachre eljutni 1 nap alatt nem lehetetlen, de korán kell indulni, és hosszú nap lesz.

Néhány szó a környékről: Faralya falu mellett található romok neve Perdicia, melynek történelme az i.e. 4. századra nyúlik vissza. Ennél többet nem sikerült kiderítenem.
A közelben lévő völgy teraszos növénytermesztési kultúrája talán az ókorig, de a görög és bizánci időkig biztosan visszanyúlik. Ezt örökölték meg a későbbi török lakosok is. Az 1960-as évekig semmi sem háborgatta az itt élők nyugalmát. A völgyben óriási ősi citrus fajták, füge, szentjánoskenyér, és eperfák tanyáztak. A falusiak szerint akkora dinnyék teremtek, hogy egyedül nem is lehetett elgörgeti őket.
Az idősebbek még emlékeznek egy titokzatos Despina nevű hölgyre, aki egy egyszobás, kandallós házban élt a völgyben. Egykori házát jelenleg a camping használja. A görög lakosságcsere után is itt maradt. Állítólag gyakran felmászott a sziklákra, ahol a naplementében tűnődött szerelmén, családtagjain, és az ismerősökön, akik elhagyták a falut, és sosem tértek vissza. Egy nap aztán eltűnt, de holttestét sohasem találták meg.

Az 1970-es években aztán az agrár-modernizálás elérte a falut. Kivágták a régi fákat, amelyek közül néhány olyan vastag volt, mint egy ember dereka. A cél az volt, hogy gyorsabban és bővebben termő fajtákat telepítsenek. Öntöző rendszert terveztek, de azokban az időkben semmilyen gépjárművel nem lehetet a falut megközelíteni, így a terv dugába dőlt. Az új ültetvények szép lassan kipusztultak, és - ahogy forrásom írja - kiváló példája ez az emberi kapzsiságnak.

Később egy helyi ügyvéd - Hasan Deniz Bayramoglu - figyelt fel a völgyben élő tigris pillangók százezreire, és tőle ered a név: "Pillangó-völgy". A területen egy kempinget és éttermet hozott létre, de ezzel párhuzamosan megszervezett egy csoportot, akik lelkesen védik a völgy élővilágát, és sikeresen akadályozták meg a terület idegenforgalmi célú felparcellázását. Az idegenforgalom ugyan megnőtt, de mivel nem egyszerű megközelíteni a völgyet (leginkább csónaktúrával), így egyelőre sikeresen védik értékeit.

Este nagyon jó vacsorát kaptunk. Kérdésünkre, hogy miért Montenegro a neve itt egy szállodának - mókás választ kaptunk. Családnevük Karadag, azaz Fekete hegy. Török viszonylatban ez egy kicsit maffiózós - mondta Bayram. Angolul nem különösebben fantáziadús a "Black Mountain", ezért spanyolra fordítva lett "Monte Negro". Mi meg azt hittük, hogy a balkáni országról kapta a nevét :-).

Fotógaléria: Ovacik - Faralya fotógaléria