Útleírások

Balkáni kalandozások
Makedónia története
Macedón Köztársaság?
Budapest - Berkovitsa (Bulgária)
Berkovitsa - Rila - Melnik
Rozhen Kolostor - Görögország - Kavala - Maronia
Görögország: Maronia
Maronia-Makazai Bolgár Határ-Gomba Sziklák-Assen Erődje-Plovdiv
Szkopje
Görögország: Meteorák
Aigai (Vergina), Makedón Királysírok
Thesszaloniki
Amphipolisz
Filippi (Philippi)
Eikosifoinissa Kolostor - Alistratis barlang
Melnik - Belogradcsik - Vidin
Bolgár és görög szőlőfajták
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


UTAZÁS A KING MARON HOTELBŐL A BOLGÁR MELNIK-BE


2019-ben második utunk során hazafelé a bolgár Melnik felé vettük az irányt. Nem a Kavalán át Szaloniki felé menő autópályát, hanem egy vadregényesebb utat választottunk.
Első megállónk a Pangaion-hegy északi lejtőin, Serres Proti falu közelében, a King Maron Hoteltől 2 órányira és kb. 170km-re volt.

EIKOSIFOINISSA KOLOSTOR

Ez a kevéssé ismert és látogatott gyöngyszem, a Szűz Máriának szentelt Panagia Eikosifoinissa, más néven Kosinitsa kolostor. A hagyomány szerint az 5. század közepén alapította Sozon, Filippi püspöke. Róla nem sokat tudunk, de feljegyzések alapján aktívan részt vett a Cyrillus és a Nestorius iskolái között feszülő teológiai vitákban.

Cyrillus vagyis, ahogyan az Országos Széchenyi Könyvtára ír róla "Alexandriai Szent Cirill (376-444) markáns alakja volt az egyházatyák korának. 412-től volt Alexandria püspöke, harcos működése során mindvégig az eretnekek (ariánusok, nesztoriánusok) ellen harcolt. Messzemenően ragaszkodott a hamisítatlan keresztény hagyományhoz, neki köszönhető a pontos teológiai megfogalmazása Krisztus kettős természetének: Jézus Krisztus valóságos Isten és valóságos ember."

Ezzel szemben Nesztoriosz (latinul: Nestorius), (kb. 381/386 - 451) szír szerzetes, aki 428-tól 431-ig konstantinápolyi pátriárka volt más tanokat hirdetett. Véleménye szerint Mária nem Istenszülő, hanem Krisztusszülő, azaz Szerinte Máriát csak az ember-Krisztus szülőanyjának lehet tartani, nem pedig Isten szülőanyjának. Ez a mai korban látszólag értelmetlen vita vezetett a 431-es Epheszoszi zsinatig, ahol Cirill hevesen támadta Nestoriust, aki így reagált "Én nem nevezném Istennek a két-három hónapos csecsemőt! Ezért én tiszta vagyok a ti véretektől. Mostantól fogva nem megyek többé hozzátok." Nestoriust ugyan kiűzték, de a teológiai küzdelem folytatódott.

Sozon püspök dokumentáltan részt vett az ezt követő II. Epheszoszi (449) és a 451-es Khalkédóni zsinaton is.

A Kolostor weblapja szerint azonban hivatalos 9. századi alapítójának egy palesztin misszionáriust, bizonyos Agios Gernanost tekintik. Róla azonban semmit nem találtam, azonkívül, hogy létezik egy Agios Germanos nevű falu az É-Macedón határ közelében. Második alapítójaként tisztelik még I. Dionysius ökumenikus pátriárkát, aki a 15. század második felében járult hozzá a kolostor fejlesztéséhez és felújításához.

1507-ben a törökök a szerzeteseket legyilkolták, az épületeket pedig nagyrészt lerombolták. Ezt követően azonban hamarosan újjáépítették, és a török megszállás alatt is fontos szerepet játszott a térségben a hellenizmus megőrzésében és erősítésében.

A 17. század elején, a közeli Zichni város Jákób nevű püspöke támogatásával templomát teljesen felújították, míg ikonjait I. Dániel Nevrokopi város püspöke készíttette.

Később, a két világháború idején, a kolostort a bolgárok többször is kirabolták. Ennek állít emléket a bejárat melletti tábla, amelyet olvasva értem, hogy sok bolgár turista miért értékeli 1 csillagra a helyet. Ezt a fajta történelem tagadó, nacionalista hozzáállást nem nagyon értem, hiszen nem a ma itt járók felelnek az őseik felelőtlen bűneiért. Főleg miután végig néztem a kolostor bolgárok általi felgyújtása utáni állapotok fotóit... Álljon itt a tábla szövege:
"A világ lakói megtanulják az igazságot (Ézsaiás 26:9, b)
A huszadik század folyamán az Eikosifoinissa nagy és történelmi kolostora hosszú történetének három legnagyobb pusztítását szenvedte el.

A) 1917. március 27-én a bolgár hadsereg egy csoportja, amelyet egy osztrák áltudományos-illegális régiség-kereskedő vezetett, tervezetten kifosztotta a kolostort, és minden ereklyéjét (szent edényeket, bizánci ikonokat, hímzett mellényeket és az összes kéziratot, több ezer könyvet) Szófiába szállította. Ezek egy részét a Bolgár Történelmi és Néprajzi Múzeumba és az Ivan Duitschev Intézetben állították ki. Nagyon sok kézirat értékesítésre került, amelyek jelenleg hat európai és Egyesült Államokbeli könyvtárban találhatóak meg.

B) Ugyanazon év június 23. napján, egy új invázióban a bolgár hadsereg az összes szerzetest letartóztatta és fogolyként Bulgáriába vitte, ahol 2 évig maradtak kényszermunka táborokban.

C) 1943. július 12-én a bolgár hadsereg, együttműködésben a náci megszálló csapatokkal ismét kifosztotta a kolostort és felgyújtotta azt. Csak a templom élte túl - a csodával határos módon - a pusztítást.

A kolostor imádkozik és bízik az igazság helyreállításában és az ellopott emlékek visszaszolgáltatásában.
Kérjük az odaadó zarándokokat, különösen Bulgáriából, hogy járuljanak hozzá a kolostor indokolt kéréséhez.
" (saját fordítás)

Az 1965-ös felújítást követően számos apáca települt ide, a kolostor ma is használatban van. Részben az egyik legfontosabb makedón zarándok út is ide vezet, másrészt a zarándokok számára szállást is üzemeltetnek. Több folyamatban lévő felújítás nyomait is láttuk 2019 nyarán.

Az épületegyüttes 10. századi, középső bizánci korszakából egyedül a templom egyik padozata maradt fenn, kb. 1000 körülről. A templom mai állapotát az Andronikos apát által 1837-1847 között végzett átépítés során nyerte el, de részben megmaradtak egyes 17. századi részek is. A falfestményeket 1858-1865-ben Matthew Ioannou korinthoszi festő készítette, aki többnyire Moldovában dolgozott.

A temetőben lévő Agioi (Szent) Anargyroi-ról elnevezett kápolnában 16. század közepéből származó aranyozott falfestményeket láthatunk.

Bár nem vagyunk gyakorló hívők, de (ideértve a kiskorúakat is) nagy hatást gyakorolt ránk a hely hangulata, a tűzvészt csodával határos módon túlélő templom belső udvarában álló gyönyörű épülete és az apácák kedvessége, amikor mindannyiunkat gyógynövényes teával és süteménnyel kínáltak. Kérdésünkre, hogy mivel tartozunk az volt a válasz, hogy nekik semmivel, Istennek köszönjük.
Fotógaléria: Panagia Eikosifoinissa  

ALISTRATIS BARLANG

A kolostortól - egy gyönyörű szerpentinen való autókázás után - mindössze fél órányira és 30km-re található Görögország és Európa egyik legnagyobb és legszebb látogatható cseppkőbarlangja. A kb. 3 km hosszú járatokból vezetett túrán egy 1 km-es szakaszt, 1-1,5 órás sétával csodálhatunk meg.

A barlang kb. 2 millió évvel ezelőtt jött létre. A mitológia szerint ez az a barlang, amelyen keresztül Hadész elrabolta Perszephoné-t az alvilágba. Az 1970-es években fedezték fel. Méretei (pl. a 35 méter magas legmagasabb terme), valamint a karszt- és ásvány fajták változatossága (sztalagmit, sztalaktit, helicit, aragonit kristályok, ún. barlangi korallok, stb.) miatt is különleges.

Reggel 9-től nyáron este 18/19 óráig, míg télen 17 óráig van nyitva. (A pontos időpont ellenőrizhető: ITT)
Fotógaléria: ALISTRATIS BARLANG  


A barlangtól kb. 120km-re és 2 órányi autózásnyira található a bolgár Melnik, amit a Kulata határátkelőn keresztül értünk el. Egy izgalmas nap után - mi már második alkalommal - szálltunk meg a "Guest House Holiday in Melnik" panzióban, ahol egy remek vacsorával zártuk a napot.
Melnikről és a környező kirándulásokról már írtam: ITT)