Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Török szőlőfajták
Történelem - Trákia
Történelem - Hettiták
Történelem - Lydia
Történelem - Bizánci, szeldzsuk, oszmán idők
1 - 2 nap: Márvány tenger – Dardanellák
3 nap: Trója
4 nap: Pergamon - Izmir
5 nap: Urla - Sirince
6 nap: Ephesus
3 nap: Bozcaada sziget
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


TÖRTÉNELMI HÁTTÉR


Az ország hihetetlenül gazdag történelmi és történelem előtti idők emlékeiben. Anatóliáról és az ország Kis-Ázsiai részéről nem véletlenül mondják, hogy a civilizáció bölcsője. Itt írok róla többet.
Mostani bortúránk során Európa és Ázsia határvidékét járjuk be. Európa legkeletibb - a Dardanellák által határolt - részének történelme a Trák Birodalomig; míg Anatólia legnyugatibb részének történelme a Hettita Birodalomig vezethető vissza. Természetesen, mint történelmi államalakulatoké, hiszen komoly leletek származnak a neolitikumból is.

TRÁKIAAmit mi Trákiának hívunk az leginkább az azonos nevű egykori római provincia, ami többnyire a mai Bulgária területét jelenti, a Duna vonalától a mai Törökország Európai részével a Dardanellákig, és Boszporuszig.

A trákokat indoeurópai népnek tartják, akik valószínűleg a bronzkori leletek alapján Magyarországon, sőt Németországban, és Észak-Olaszországban is előforduló Gáva-kultúra népeivel hozhatóak összefüggésbe. Hasonlóan, mint az egyéb rokonak tartott dákok, géták, és műszök. Eredetükről azt tartják, hogy a helyi, középső bronzkori lakosság helyben maradt közösségeinek, és egy hódító lovas - halomsíros népcsoport lassú összeolvadási folyamatának végeredményeként jöttek létre.
Életmódjukra a gallokhoz és keltákhoz hasonlóan az erődített, törzsi falvakban zajló élet volt jellemző. A nemzeti vagy dinasztikus egység csak rövid ideig alakult ki, így Trákia területén - Anatólia ősi birodalmaival ellentétben - nem nagyon találunk érdemi és stabil államalakulatot. (Voltak ugyan rövid ideig királyságok pl. az i.e. 5.-4. században létező Odrysian (Odrüszai) királyság, vagy a Boirebisztasz (Burebista) által alapított az i.e. 1. századi rövid életű Dák Királyság).

Trákia tengerpartjain számos virágzó gyarmatot alapítottak a görögök már az i.e. 8. századtól kezdve. Többek között trák Kerszonészosznak nevezett félszigetet (mai nevén Dardanellák) az Athén-i Miltiadész, a marathóni győző egyik nagybátyja gyarmatosította.
Magát Bizáncot is megarai Büzasz (Byzas) görög király alapítottak az ie. 7. században, a trák Lügosz halászfalu helyére.
Trákia i.e. 514.-ben I. Dareiosz perzsa király uralma alá került. A perzsa uralom után - az i. e. 5. század közepe táján - I. Teresz a legtöbb trák törzset az Odrüszai Királyság alatt egyesítette. Az állam azonban az alapító fia, Szitalkész halála után, i. e. 424-ben három egymással hadakozó fejedelemségre szakadt. Így nem volt nehéz dolga II. Philipposz makedóniai királynak (Nagy Sándor apjának) sem, aki Makedónia részéve tette.
Nagy Sándor Birodalmának, I.e. 323-as halálát követő szétesése során egyik - az előkelő bizalmasokat tömörítő testőrök (szómatophülaxok) közé tartozó - hadvezére, Lüszimakhosz (i.e. 362 - i.e. 281. februárja) lett Trákia és Kherszonészosz (Gallipoli-félsziget) kormányzója.

Ő később stabil országot alakított ki a térségben Trákia néven. Egészen i.e. 281-ben bekövetkező haláláig uralma alá tartozott Anatólia nyugati harmada, és az északi, Fekete-tengeri partvidék jelentős területei is. Többek között elfoglalta Ióniát, Lydiát és Phrygiát is. Trákia területei később az őt legyőző - szintén egykori Nagy Sándor hadvezér - Szeleukosz és ez általa alapított Szeleukida Birodalom fennhatósága alá kerültek.

A térség i.e. 146-ig stabilan makedón uralom alatt állt, majd azt követően a terjeszkedő Római Birodalommal került összeütközésbe. I.sz. 133-tól Thracia Provincia néven végleg római uralom alá került.

Trákia, mint Európa és Ázsia határvidéke, mindig is komoly ütköző zóna volt. A Nyugat- és Kelet-Római Birodalom közötti összeütközések, a rómait követő bizánci uralom, a népvándorlás, a germán, gót és szláv törzsek betörései sosem jelentettek nagy nyugalmat.
Végül a 15. században a törökök elfoglalták az egész térséget.

Fotógaléria: Török bortúra teljes fotógaléria