Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Török szőlőfajták
Történelem - Trákia
Történelem - Hettiták
Történelem - Lydia
Történelem - Bizánci, szeldzsuk, oszmán idők
1 - 2 nap: Márvány tenger – Dardanellák
3 nap: Trója
4 nap: Pergamon - Izmir
5 nap: Urla - Sirince
6 nap: Ephesus
3 nap: Bozcaada sziget
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


URLA - SIRINCE


Reggeli után a közeli Urla-Karaburun félsziget felé vettük az irányt, amely Kis-Ázsia történetének meghatározó szőlőtermesztési és borkészítési központja volt. Ugyan a filoxéra elkerülte, de az 1923-as görög-török lakosságcsere után itt a borkészítés elfelejtődött. Manapság olyan nagyon régi-új fajták kerülnek az érdeklődés középpontjába, mint a Foça Karasi és az Urla Karasi. (Az első fajta egy 2008-as genetikai kutatás alapján bolgár Dumanli Gemre (más néven Gamza) fajtával mutat rokonságot, ami csak azt bizonyítja, hogy kis-ázsiai fajtáról van szó.)

Urla 21. századi borászati újraéledésének két meghatározó szereplőjét látogattuk meg.

Az egyik az Urla pincészet (Kuşçular Köyü, 8028 Sk. 12, Ukuf Mevkii Urla, Izmir)
Alapítója és megálmodója Can Ortabaş, aki 16 éve egy 2000Ha nagyságú botanikus kertet, és pálma ültetvényt hozott létre egy tengeri öböllel határos birtokon. Kutatási alapján arra jutott, hogy egykor szőlő ültetvények jellemezték a területet, így szőlőtelepítésbe fogott. 2001-ben befektető társak segítségével jött létre a borászat és 2006-ban került átadásra a modern feldolgozó és pincészet.

A 35Ha nagyságú szőlőültetvényen Cabernet Sauvignon, Syrah, Nero d'Avola, Cabernet Franc, Merlot, Sangiovese, Petit Verdot, a török Bogazkere és Bornova Misket fajtákat biodinamikus módon termelik. A terméskorlátozásnak és a minőségnek köszönhetően nem akarnak 200 ezres palackszám felé menni.

A Sabanci Egyetemmel és a Törökországi Tudományos és Technológiai Kutatási Tanáccsal együttműködve komoly génkutatási és klónszelekciós munkákat végeznek a Bornova Misket-tel, és olyan elfeledett fajtákkal, mint a vörös Urla Karasi és a fehér Gaydura.

A birtok eszméletlen gyönyörű, talaja mészköves. A közeli tenger öböl, a pára és a szél, valamint a nagy (néha 30 fokos) napi hő ingás hatására a borok savtartalma meghazudtolja a mediterrán klímát.

A borászat építészetileg is extrém, minden részlete mestermunka. A főbejárat előtti szökőkutas medencét szegélyező pálmasor lenyűgöző. Hát még, amikor kiderül, hogy a pince feletti felülvilágítón a medence víztömegét látjuk hullámzani. A történelmi korok iránti elkötelezettségről a hátsó kertben elegánsan elfekvő hatalmas boros amfora árulkodik, amelyről megtudjuk, hogy Szicíliai 2. legnagyobb, eredeti példánya. A neten 6 millió eurós befektetésről beszélnek, de ez szerintünk több.

A tulajdonos több publikációban komolyan bírálta a borokat terhelő nagyon magas helyi adókat, amely 100 ezres nagyságrendű borszőlőből élő ember megélhetését veszélyezteti.

A 2013. évi Decanter World Wine versenyen az Urla Nero d'Avola regionális trófeát kapott.

1. Chardonnay 2012:
Tiszta, halvány szalmasárga, zöldes reflexekkel, szép glicerines koronával. Illata erőteljes, főleg citrusos, csak a háttérben kis fás kiegészítéssel (10% fahordóhasználattal). Szájban krémes, kicsit nagyobb alkoholérzettel. Savban többet bírna el, de látszik, hogy tisztességesen bántak vele (nem pótolták). Nagyon hosszú bor. 86 pont.

2. Serendias Rosé 2011:
(50-50% Syrah-Sangiovese). Nagyon halvány, naplemente színű, mellyel még soha nem találkoztam. 7 órás áztatás. Narancs, narancshéj, kevésbé gyümölcsös, inkább neutrálisnak mondható, viszont jó savakkal. 81 pont.

3. VOURLA 2010:
(Cab.Sav.-Syrah-Merlot-Bogazkere): Vourla = URLA ókori neve. Kissé matt rubinvörös, narancsos jeggyel a gyűrűjében. Illata eléggé hangsúlyos, gyümölcsös, de epres érintés is megjelenik benne. Nagyon jó gasztro-bor, de abban a szintben drágának minősül. 38 TL. 85 pont.
(Megjegyzésem: ez a birtokbor, kb. 70 palack készül belőle. Nagyon jó sava és gyümölcsössége van, de egyensúlya az alkohol fele billen.)

4. Urla Bogazkere 2011:
Közepesen intenzív élénk rubinvörös, bíbor érintéssel. Illata csupa friss aszalt gyümölcs, meggy, szilva, vörösáfonya. Nagyon kellemes szájban, igen jó savszerkezettel, jó egyensúllyal, nagyon hosszú lecsengéssel. 89 pont.
(Megjegyzésem: 9 hónapos hordós érlelést kapott, 14,5% alkohol. Nagyon jó egyensúlyt felmutató tétel, hosszú, remek savval. Fiatal, nagy potenciált sejtet. Illat es íz világában szárított gyümölcsök, de nem tolakodóan édes, vagy lekváros. Fűszer, fahéj, kakaó emeli komplexitását. 5 csillag határán)

5. NEXUS 2011:
(Nero d'Avola, Merlot, Cab. Franc): Élénk rubinvörös színű bor, szépen halványuló gyűrűvel. Illata markáns, feketebogyós gyümölccsel, rengeteg kökénnyel, áfonyával. Brutális test mellett, kiemelkedően magas alkohol (kissé kilóg). Hosszú, telt, nagy bor. 90 pont.
(Megjegyzésem: Nagyon jól áll a vidék ennek a szicíliai fajtának. A tannin rendkívül érett és lágy. Hosszú sav érzet zabolázza az alkohol szintet. A gyümölcsös jegyeket csokoládé, kakaó, leheletnyi vanília bolondítja, mégsem gejl. Nagyon jó bor!)

6. Nero d'Avola - Urla Karasi 2011:
Koncentrált rubinvörös, bíbor érintéssel. Illata kávés, kapucsínós, mely ízben is visszaköszön. Nagyon jó egyensúlya van, kiemelkedően jó savszinttel. 90-91 pont.
(Megjegyzésem:15% alkohol. Helyi klón szelektált őrület. Komplex, illatában dohány, kis bujaság, füst, tea. Kóstolva nagyon jó sav vezeti, fűszeres, régi magyar vörösfajták karaktere köszön vissza. Szerkezete remek. Egyértelmű 5 csillag!)

7. TEMPUS 2011:
(Merlot - Cab.Sav. - Syrah - Petit Verdot - Cab. Franc): Illata nagyon jó hordóhasználatról árulkodik, de az illat vége kissé éles, viszont tele van gyümölccsel. Szájban koncentrált, jó egyensúllyal, kellemes gyümölcsös díszítéssel. Magas szintű bor, de talán kellene neki még a hordó. 91 pont.

8. SYMPOSIUM 2012 (Bornova Misket):
31 gr maradékcukorral. Illata brutálisan barackos, bodzás kiegészítéssel. Szájban kissé vékony, viszont jó a savszintje, jó a szerkezete. 88 pont.

Fotógaléria: URLA borászat  

URLICE borászat
(Içmeler Mah, 1168 Sokak, No 7, URLA - IZMIR)

A borászatot 16 év kaliforniai tartózkodás után visszaköltözött házaspár alapította, aki a Napa Valley borait megkedvelve, a Cabernet Sauvignon, Syrah és Chardonnay fajtákból akarja kihozni a legtöbbet ezen a vidéken. Ezt részben azért sajnáltuk, mert nekünk nagyobb izgalmat okoznak a helyi fajták.
4 Ha nagyságú birtokot biodinamikus módon művelik, max 20.000e palack előállítása cél.
A pincészet stílusa egyébként inkább emlékeztet egy toszkán, vagy provanszi birtokra.

1. Chardonnay 2011:
Részben fahordós. Közepes aranysárga színű, eléggé intenzív illattal, citrommal, érett almával, kis sárgadinnyés kiegészítéssel. Szájban nagyon jó egyensúlyt mutat, jó savakkal, parányival magasabb alkohollal az ideálisnál. Érintésnyit kesernyés a végén, de nem áll rosszul neki. 86 pont.
(Megjegyzés: Többen a tannintartalom alapján héjon áztatásra gondolunk, amit a borász később meg is erősít. 4 órát ázott héjon.)

2. Chardonnay 2012 tartályos:
Kifejezetten ropogós, nagyon jó ízérzetű bor, jó arányokkal, remek struktúrával. Üde, hosszú lecsengésű, ásványos bor. 88 pont.

3. Clairet Rose 2011 (Merlot):
4 óra áztatással, 4 gr. cukorral. Illatbizonytalanságot érzek benne, illó felé hajlik. Színében könnyed rubin, kicsit matt, gránátos széllel. Frizzante stílus, ízében is ízbizonytalanság. 70 pont.

4. Cab.Sav. - Merlot 2008:
Érett rubin, eléggé sötét, szinte átláthatatlan. Szélében gránátos, barnás tónus, zöldes villanással. Illata eléggé intenzív, epres, málnás, kávás, kakaós. Szájban tiszta kaliforniai stílus, a fa kissé durva, és kissé éretlennek tűnik a tannin benne (valószínű hogy a hordóból érkezik az éretlen tannin íz). 83 pont.
(Megjegyzésem: A túlérett, édes, befőttes illat. A túlérettség ízben is dominál, ráadásul öregedő jegyeket is észlelek. Kár erőltetni ezt a túlérett stílust.)

5. Cabernet Sauvignon 2009:
Élénk rubinvörös szín, parányit gránátos gyűrűvel. Illata eléggé intenzív, helyenként túlérett jegyekkel, többnyire gyümölcsös (meggy, vanília, szilva). Szájban kifejezetten jó arányokkal rendelkezik, jó savakkal, érett, szinte bársonyos tanninnal. Talán egy kicsivel rövidebb hordós érlelés jót tett volna neki. 89-90 pont.
(Megjegyzésem: Illata amarone meggy, eper lekvár, túlérettség, ami szépen nyílik, és megjelenik fűszeresség is. Kóstolva egyértelmű amerikai stílus. Édes, érett tannin. Túlérett gyümölcsök, fűszerek, komplex, jó sav és struktúra. Nekem tetszik a hordós kesernye lecsengésben, ami ennyi édesség mellett ihatóvá teszi. Ezt a bort sokan imádnák.)

6. RESERVE URLICE 2008:
(Cab.Sav.-Syrah-Merlot)
Átláthatatlan rubinvörös, kissé érett. Illata tolakodó, széles, réteges. Hűvös a syrah-tól, érett epres, meggyes a cabernet-től. Stílusában kaliforniai, nagyon tömény, nagyon összetett. Tanninjai bársonyosak, teljesen érettek. A bor számunkra "sok", de az nem jelenti, hogy értékében ne érje el az öt csillagot. 90 pont.
(Megjegyzésem: Illatában érett gyümölcsök, hűvös eleganciával, dohány és menta, komplex. Ízében érett, de nem édes-lekváros. Hosszú, jó sav, picit tapadó tanninnal. Nagy bor!)

Fotógaléria: URLICE borászat  

A felvillanyozó urlai borászatok után szállásunk felé vettük az irányt Sirince-be. Ez a 600 lakosú pici hegyi falu, Epheszosztól (Selcuk) mindössze 6 km-re található. Autentikus környezetben fekszik, jellegzetes hegyvidéki házacskákkal. A környék olíva, szőlő és különösen gyümölcsbor készítéséről híres. Mi kóstoltuk ezeket a borokat, amelyek a szőlő-bor rajongói számára komoly csalódást okoznak. Készítenek ugyan rendes bort is, de a Kunsági Boszorkányvér igazi bordeauxi csúcsbor ezekhez képest.
Sajnos a falut a turizmus is kezdi felkapni, így jelenleg abban a köztes állapotban van, amikor már nem teljesen eredeti, de igazi minőségi infrastruktúra még nincs. Ehhez képest az árszínvonala már magas.
Szó se róla egy látogatást megér, egy-egy remek helyi étterem kipróbálását ajánlom, ha az ember Epheszoszban jár. Sőt ideális lehet egy-egy kisebb panziójában, vagy éppen butik hotelében megszállni.
A mi szállásunk a Kirkinca houses (www.kirkinca.com), ami a falutól távol, egy szinte megközelíthetetlen helyen található. A poros földutat éppen akkor kezdték aszfaltozni, de nekünk komoly csalódást okozott, hogy el vagyunk szigetelve. Pedig a hely fekvése, az autentikus hegyoldali faházakkal akár jó is lehetne, ha el akarunk bújni a világ elől. De mi nem akartunk, és a kezdeti szárnypróbálgatásnak minősülő "villa park" minősége és tisztasága is hagyott maga mögött kívánnivalót. Szerencsére a másnap esti grill partink, a bárány borda, és a vendéglátóink kedvessége mindezt feledtette.
Fotógaléria: Sirince  

Ezen az estén vacsoránk a közeli Kirazli faluban lévő Ephesus Boutique Hotelben volt, ahol a tulajdonos török főzőiskolát üzemeltet. Ódákat zengtek róla, hogy milyen csodálatos a hely és az ember, így beneveztünk egy főző tanfolyammal összekötött vacsorára. A hely valóban bájos, a szálloda nem mai darab, de kétségtelen van hangulata. A panoráma kiváló, medencéjével és családi hangulatával nem véletlenül kedveli sok gyermekes utazó. A szobák kifejezetten stílusosak, de én - aki sokat jártam Törökországban - nem raknám az első 10 kedvenc helyem közé. Megérkezésünkkor rövid bemutatót kaptunk a kis kert bio koncepciójáról, amelynek méretét a mi faluvégi paradicsomosunk is meghaladja, pedig nem vagyunk mezőgazdászok :). Nem jöttünk lázba a 2 nyúvadt bio csirkétől sem, bár éreztük, hogy csodálkoznunk kellene, hogy a csirke nem fóliában és toll nélkül nő a Tecsóban. Később rájöttünk, hogy a fő vendégkör egységsugarú városi amerikaiakból áll, akik eljönnek ide a bio-natur világvégére, elkészítenek néhány remek török ételt, és a raki-sör-bor triótól kellemes hangulatban hiszik, hogy ez a hamisítatlan vidéki török bio-élet. A tulaj egyébként egy isztambuli egyetem turisztikai tanszékének professzora, és valóban zseniális a marketing! Ezzel együtt is jót szórakoztunk magunkon, ahogyan konyhalánynak beöltözve, de halál éhesen sürögtünk a konyhában.

Fotógaléria: Ephesus Boutique Hotel