Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Török szőlőfajták
Történelem - Trákia
Történelem - Hettiták
Történelem - Lydia
Történelem - Bizánci, szeldzsuk, oszmán idők
1 - 2 nap: Márvány tenger – Dardanellák
3 nap: Trója
4 nap: Pergamon - Izmir
5 nap: Urla - Sirince
6 nap: Ephesus
3 nap: Bozcaada sziget
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


BOZCAADA - sziget


A pici, mindössze 40 km2-es szigetre 40 perces komp úttal tudunk átjutni Geyikliből, amely Canakkalétől kb. 50km-re délre található.
A sziget az antik, görög Tenedos. Az Iliász szerint a Tróját ostromló görög hadiflotta ide bújt el, amikor visszavonulást színeltek a "falovas trükk" idejére.
A mitológiában, a görögök elvonulását ünneplő trójaiak szemeláttára, Laocon trójai papot és gyermekeit megölő kígyókat, szintén erről a szigetről küldte Apolló. Azért, mert az isten akarata ellenére nősült.

Az első emberi települése nyomai a korai bronzkorig (kb. i.e. 3000-2700) nyúlnak vissza. Legelső azonosított lakóinak az egyik műkénéi görög törzset, az aiolokat tartják, akik a iónokkal együtt az i.e. 14. századtól gyarmatosították anatóliai partvidékét.
A sziget ma is híres szőlő műveléséről, és - bár nyomokat a korai időszakból nem találtak - feltételezik, hogy a borkészítés a korai görög kultúráig nyúlik vissza.

A picinyke sziget, két kikötőjével mindig is kulcspozícióban volt a Dardanellák felé, ugyanis az uralkodó széljárások miatt a kereskedelmi hajóknak akár heteket kellett itt várakozniuk. Nem véletlen, hogy a történelmi nyüzsgésben uralták athéniak, perzsák, macedónok (Nagy Sándor), és rómaiak is. Bár a római időszakban hanyatlott, mert a kereskedelmi útvonalak elkerülték. (Ők a Trója helyén épített Iliumot preferálták).

A bizánci időkben újra felvirágzott. I. Justinianus császár hatalmas magtárat építtetett, ahol az Egyiptom és Bizánc közötti gabona forgalom állomásozott kedvezőtlen széljárás esetén. Bizánccal szemben időről-időre megküzdöttek érte a genovaiak és velenceiek is.

Velence és a tengeren is terjeszkedni próbáló Oszmán Birodalom tengeri háborúja után itt húzódott az a határvonal, amelyről 1419-ben Mehmed szultán állapodott meg. Ekkoriban a sziget közel 75 évig lakatlan volt. 2. Mehmet Szultán 1455-ben formálisan elfoglalta, de gyakorlatilag 1657. augusztus 31-éig - amikor a velenceiek a közeli Lesbossal együtt végleg feladták, hogy tartani tudják a szigetet - folyamatosan küzdött érte a két tengeri hatalom.

Ma leginkább a török városi lakosság kedvelt pihenő helye, de a szezon rövidebb, mint a klasszikus Földközi-tengeri Riviéra. Ennek ellenére a helyiek szerint 10-20%-nyi külföldi felfedezte már. Nagy luxus szállók nincsenek, de néhány barátságos panzió, vagy boutique hotel már akad. A sziget nevét viselő "főváros" hangulatos éttermi negyede kockás abroszos görög hatást tükröz. Csoportunk kiváló tengeri ételeket fogyasztott itt, barátságos áron. Összességében mindenkiben felmerült, hogy el lehetne itt tölteni néhány kellemes napot.

Borászatok
A következőkben a meglátogatott borászatokat mutatom be. A kóstolt tételeket Bálint Laci (WSET Nemzetközi Borakadémikus) barátom értékelte, néhol kiegészítettem személyes megjegyzéseimmel.

AMADEUS borászat
(Bozcaada - sziget, Kumkuyu Mevkii 9.)

A borászatot az osztrák származású Hermann Gareis alapította 2010-ben, miután 2003-ban szőlőt telepített a szigeten. A családja az 1962-as években érkezett a szárazföldi török területre. Szülei azért kezdtek az 1970-es években bort készíteni, mert el voltak képedve a borok rossz minőségétől.
4Ha saját területtel rendelkeznek, 4ha-ról felvásárolnak, kb. 40.000 palackot állítanak elő. A kísérletező kedvű úriember a helyi fehér Vasilaki, és az itt ?klasszikus? cabernet mellett Syraht, Zinfandelt termel, újabban pedig Gamay-vel kísérletezik.
A modern borászat tiszta és rendezett volt, közvetlenül az ültetvények egy része mellett.

1. Vasilaki 2012 tartályminta:
Elég egyszerű bor, viszonylag magas alkoholtartalommal, szép savakkal, és némi terroir jelleg is érezhető benne. Ásványos illatok és szájban is érezhető. 79 pont.
(Szerintem: Neutrális illat, hűvös, meszes savak, hosszú, jó egyensúly. Könnyű inni.)

2. Vasilaki 2011:
Halvány citromsárga, zöldes árnyalattal. Illata főleg citrusos, némi grapefruittal, ananásszal, almával. Markáns savai vannak. Ásványosság. Kiemelkedő egyensúly. 84 pont.
(Szerintem: Citrusos, zöldalmás illat. Nagyon jó ?meszes? savkészlet, hosszú, ásványos lecsengéssel. Ígéretes fajta és tétel!)

3. Zlahtina 2011:
(Krk szigetről származó, autentikus horvát szőlőfajta.) Nagyon halvány citromsárga, zöldes érintéssel. Illata eléggé gazdag, sós véggel. Szájban hosszú, jó egyensúllyal, jellegében furmintos. 84 pont.
(Szerintem: Trópusi gyümölcsös, birses illat. Jó savkészlet és egyensúly, hosszú, lecsengésében édes karakterrel. Jó ivású.)

4. Sauvignon Blanc 2012 tartályminta:
A szőlő Tekirdal-ból (Rodostó) érkezett. Eléggé visszafogott illat, viszont szájban kirobbanó, nagyon jó savszerkezettel, meszes ízzel. Tipikus reduktív tétel, nem tolakodó illatszerkezettel. 83 pont.

5. Sauvignon Blanc 2011:
Egyszerű szerkezetű bor a 2012-es most jobban tetszik. Nem túl gazdag díszítésű, nagyon jó savszerkezetű tétel. 82 pont.

6. Zinfandel Rosé 2011:
Mályvacukros, visszafogott savképpel, karamelles jeggyel úgy illatában, mint ízében. Nem a mi ízlésünk szerinti. 76 pont.

7. Cabernet Sauvignon Rosé 2010:
Sápadt rubinvörös, markáns gránátos színjegyekkel. Illata eléggé zárt, oxidáltnak mondható. Mályvacukor, túlérett pirosbogyós gyümölccsel. Öregecske bor, kesernyével a végén. 73 pont.

8. Zinfandel 2011:
Átláthatatlan bíbor, némi rubinos érintéssel. Illatában bizonytalanságot érzünk, de szellőztetéssel nyílik. Ízben már rendben van, és szellőztetéssel az illat is rendeződik. Gyümölcsök, kis pörköléssel. 78 pont.

9. Zinfandel 2012:
Szerkezetében lényegesen jobb, mint a 2011-es, de ebben is érezhető az a bizonytalanság, ami az előzőben volt. 80 pont.
(Szerintem: A bor nagyon jó szerkezetet mutat, jó savval. Érett, de nem túlérett, gyümölcsbomba lekvárosság nélkül. Miközben itt is van egy zavaró illat. Arról beszéltünk, hogy talán erjesztés közben követnek el valami hibát, esetleg a hőfokkal. Ugyanis szinte minden vörös tételben fellehető volt.)

10. Syrah 2012:
Az illatbizonytalanság itt is tetten érhető, de struktúrájában kiemelkedően jó bor. Szép, rendezett savak, nagyon kellemes fűszeresség, mint illatban, mint ízben. A parányi illatbizonytalanság nélkül 89 pontos bor lenne. Így csak 85 pont.

11. Syrah 2011:
Markáns rubinvörös bor, gyümölcsbomba illattal és ízzel. A fűszeresség kissé a háttérbe szorul, de ennek ellenére kiemelkedő szép bor. 87 pont.

12. Cabernet Sauvignon 2012:
Tipikusan az a bor, amelyik olyan beltartalommal rendelkezik, amit fahordóba is lehetne érlelni, de ez ennél a pincénél nem fér bele a koncepcióba. Hosszú, a lecsengésében levő gyümölcsösség már kissé túlérett. 86 pont

13. Cabernet Sauvignon 2011:
Gyümölcsös jellegű bor, melyben sajnos megjelenik a kesernye a korty végén. Az biztos, hogy teljesen érett alapanyagból készült. 88 pont.

14. Cabernet Sauvignon 2010:
Ezt Laci nem bírálta, így csak saját véleményem írom le.
Illata komplex, meleg-édes karakterű, benne csipkebogyó és fűszerek. Magas alkohol érzet mellett viszonylag jó savkészlettel bír. Koncentrált, rendkívül érett tannin, sok édes-gyümölcsös jeggyel. Ez a tétel is hordóért kiált.
Fotógaléria: Amadeus borászat  


CORVUS borászat

Utazásunk kétségtelen fénypontja volt Bozcaada-sziget fenegyereke. Resit Soley, az isztabuli sztár építész időt, pénzt és energiát nem sajnálva, és kimondva törekszik a legjobb török bor elkészítésére. Őrült, de jó úton jár!
2002-ben éve privatizálták az egykori állami területet, ahol leginkább raki alapanyag minőségű termelés folyt. Semmit nem bíztak a véletlenre. 20 év meteorológiai adatait, a klímát és a talajt francia, és olasz szakértőkből álló team elemezte a fajták kiválasztása előtt. Az öntözési rendszert izraeli szakemberek építették.
A telepített szőlőfajták a Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, a helyiek közül pedig a fehér Cavus és Vasilaki, valamint a vörös Kuntra és Karalahana. Az Öküzgözü és Bogazkere fajtákat felvásárolják nem öntözött, öreg ültetvényekről, Elazig és Diyarbakir környékéről.
Teneia nevű helyi fehérborát olyan személyiségek kóstolták, mint Barack Obama, Elizabeth Királynő, vagy Benedict Pápa. Boraikat rendre a legjobb török borok között említik komoly szakértők is, mint pl. Jancis Robinson MW.
Folyamatos fejlesztés és telepítés után ma 40Ha területről, kb. 250 ezer palack bor készül.
A borászat, és a kóstoló építészetileg is tökéletes, ahogyan az egy sztár építésztől elvárható.
Áraik kifejezetten magasak, amivel a sziget presztízsét is emelik.

1. Bornova Misket 2009 (Izmir környékéről):
Muskotályos illatú, nagyon jó savszerkezetű bor, melyben nem jelenik meg a fajtára jellemző kesernye a korty végén. Kiemelkedő bor. 87 pont.
(Szerintem: Jegyzeteimben az szerepel, hogy egy remek, száraz, tokaji sárgamuskotály szerű tétel. Akkor még nem tudtam, hogy genetikailag is azonos muskotályról beszélünk.)

2. Cavus 2011:
Tiszta illatú, és nagyon tiszta ízű bor, alacsony alkoholtartalommal, nagyon jó savtartalommal. Remek lecsengésű, remek egyensúlyú bor. 88 pont.

3. Corvus Blend Bianco 2008:
(40% Vasilaki, 45% Cavus, és 5% Chardonnay)
Kifejezetten jó savszerkezetű bor, mely annak ellenére, hogy egy évig nagy hordóban érlelődött, és finom seprős kezelést kapott, nem ül rajta a fa. Hosszú. 90 pont.
(Szerintem: Szűretlen, battonage 1 év nagy hordó. Ízgazdag, remek savszerkezettel, picit több hordós jegy, mint nekem kellene. Nagy bor!)

4. Cab.Sav.-Syrah-Kuntra 2009:
Illatban és ízben is némi túlérett jegy érezhető benne, és kissé éget az alkohol is benne. Egyébként nagyon tiszta bor. 88 pont.

5. Karalahna 2009:
Szigeten őshonos fajta. Markánsan tanninos fajta, ezért gyakran házasítják Merlot-val. Kékbogyós gyümölcsökkel van tele, egyébként végtelenül hosszú. 88pont.
(Szerintem: Fűszeres izgalmas illat. Sok tannin ellenére kadarkára emlékeztet, egy nagyon koncentrált kadarkára. Sok bogyós gyümölcs, fűszerek. Hosszú, izgalmas tétel!)

6. Kuntra 2007:
Nagyon tiszta illatú, kicsit átlátszóbb rubin, parányi narancsos gyűrűvel. Gyümölcsös, némi Pinot Noir jelleggel, érdekes tanninképpel. Kellemes bor. 88 pont.
(Szerintem: Nekem inkább kékfrankosra emlékeztető szerkezet, de ízvilágában grenachera emlékeztető karakterrel. Szerethető és izgalmas tétel. Ez sem lógna kis egy Szentesi sorból.)

7. Corpus 2006:
Szinte átláthatatlan bor, markáns, érett, helyenként epres jegyekkel, ami nem lekváros. Illatát menták egészíti ki. Tökéletes elgondolás alapján készített bor, mely minden mozzanatában a borászat filozófiája tükröződik ki. 93 pont.

8. CruTürk 2006:
Brutálisan telt, nagyon komoly fahasználattal (Seguin-Moreau), eukaliptusszal. Illatát keményen gyümölcsös karakter egészíti ki, kökénnyel, feketeribizlivel, aszalt szilvával. Szájban telt, iszonyatosan gazdag, megkérdőjelezhetetlen egyensúllyal, végtelen lecsengéssel, harmóniával. 95 pont.

9. Passió 2008:
100% Vasilaki, szárított szőlőből készült édes bor. 400g maradék cukor ellenére meglepő sav-cukor egyensúlyt mutat. Jól iható, nem nehézkes. Vezető ízjegye a birs.


Fotógaléria: CORVUS borászat  


CAMLIBAG borászat

Az első muszlim borászat Bozcaada szigetén. 4 generáció óta készítenek bort. Sajnos akkora a kontraszt a Corvus után, hogy Laci már nem is jegyzetel, én is csak a tisztesség kedvéért. A régi egri Szépasszony-völgy színvonalára emlékeztet. Azaz érzésünk, hogy itt a borkészítés csak üzlet, és nem is akar több lenni.

Vasilalki 11, 12: nem rossz, korrekt tételek.
Kuntra rozé:
nincs sav, illatban vmi büdös.
Karalahna 10:
fűszeres, egyszerű, de jó savval.
Kuntra 2008:
illatban itt is erős bizonytalanság. Ízében viszont jó sav, szép fűszeres, a tannin tapad.
Vörös cüvée
(60% Merlot 40% Kuntra) 2010: Illatban fűszeresség. Struktúra rendben, zöldes-paprikás íz, egyszerű.
Cab. Sav. 2010:
1990-es évek magyar cabernet színvonala. Erősen paprikás karakter.


Fotógaléria: Bozcaada