Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Török szőlőfajták
Történelem - Trákia
Történelem - Hettiták
Történelem - Lydia
Történelem - Bizánci, szeldzsuk, oszmán idők
1 - 2 nap: Márvány tenger – Dardanellák
3 nap: Trója
4 nap: Pergamon - Izmir
5 nap: Urla - Sirince
6 nap: Ephesus
3 nap: Bozcaada sziget
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


1. - 2. nap: Isztambul - Márvány-tenger - DardanellákNéhányan már korábban megérkeztünk és 3 remek napot töltöttünk Isztambulban. A városról korábban itt írtam, így nem ismétlem.
Szállásunk a Perula Hotel volt (www.hotelperula.com), nagyon jó helyen, a Hippodromtól 1 percre, abszolút a történelmi városközpontban. Jó árérték arányú, tiszta, ideális városnéző szálloda, segítőkész személyzettel.

A teljes csapat megérkezését követő napon elindultunk a Márvány-tenger partján a Dardanellák felé.

Isztambul belvárosától másfél órányi autókázás után érünk a kb. 150 ezer lakosú Tekirdagba, ahová - biztosan állíthatjuk - néhány magyaron kívül nem sok turista jut el. Számunkra ez a Márvány-tenger parti városka különösen fontos, tanulmányainkban úgy szerepel: Rodostó.

Valószínűleg az i. e. 7. században alapították Számos szigeti görög telepesek. Később trák fennhatóság alá került. Az i.e. 5. századi trák Odrysian (Odrüszai) királyság része. Az i. e. 1. században Rhaedestus néven Trákia fővárosa is volt.
A Római Birodalom felbomlása után Bizánc része lett. 1354-ben elfoglalták az oszmán törökök. A lausanne-i békeszerződés 1923-ban végleg Törökországnak ítélte.

A Szabadságharc bukása után II. Rákóczi fejedelem és kísérete, közöttük Mikes Kelemen itt kapott menedéket a török Portától. Rákóczi 15 éven keresztül, 1735-ben bekövetkezett halálig, innen szervezte az esetleges visszatérés lehetőségét, de a nagypolitikai helyzet már nem volt kedvező. A rodostói bujdosók közül utolsóként Mikes Kelemen halt meg itt 1761-ben. A szultán bőkezű életjáradékot és tekintélyes méretű ingatlant biztosított a fejedelem és udvartartása számára. Sajnos a hagyományosan fából épült épületek később leégtek, a Rákóczi utcában ma már csak a szépen felújított egykori ebédlőház látogatható. Az emlékházat a magyar és török állam közösen tartja fent, példás rendben.

Tekirdag-ban készítik az egyik legismertebb török étel, a köfte legnépszerűbb változatát. Ez egy bárány és/vagy marhahúsból készített fasírt, illetve csevapcsicsa szerű húsgolyó. Úton, útfélen köfte éttermekbe botlunk, ahol valóban kiváló minőségben hódolhatunk húsos szenvedélyünknek.

Következő megállónk Sarköy, a kb. 17 ezer lakosú tengerparti városka Rodóstótól kb. 90km-re található, a Dardanellák felé.
Mint szinte minden településen a környéken, itt is találtak kőkorszaki eszközöket és fegyvereket. Első ma ismert népességét a trákok alkották, akiket i.e. 750 körül görögök gyarmatosítottak. Azután természetesen voltak perzsák, makedónok, rómaiak, majd Bizánc. Őket a szeldzsukok követték, és végül 1356-ban az Oszmán Birodalom része lett. A balkáni háborúk során 1912-ben bolgárok, az 1920-22-es Török Függetlenségi Háború során pedig a görög hadsereg szállta meg.

Virágzó kereskedelme, valamint tégla és cserép manufaktúrai gazdaggá tették.
Tengerpartja inkább a helyiek körében népszerű, a szezon rövidebb, ne számítsunk magas minőségű szállodákra, vagy antalya-i infrastruktúrára.
A környék szőlő termesztéséről és borkészítéséről is híres volt. Mi is a Kutman borászat meglátogatása okán keveredtünk ide.

Kutman borászat
(Sahil yolu, Mürefte, Tekirdag tartomány)

Jó hangulatú, tradicionális borászati épület fogad bennünket, meglepően a tengerparton.
A család 4 generációra visszamenőleg, 1830 óta foglalkozik szőlővel. 1975 óta van villany, 1983-ban még tekerős telefonon volt. A pincészetben rengeteg régi eszköz található, amelyet a család fiatal ifja lelkesen mutat. 60-70 Ha saját szőlőjük van. A 60 mázsás hektáronkénti terhelés itt alacsonynak számít.
A bor mellett gyümölcsbort is készítenek (pl. meggy, málna, stb.) orosz piacra is.
A pincészet a családi tradíciókra építve még útkeresés fázisban van. Boraik értékesíthetőségét jelenleg segíti a piac, szinte minden iható török bor magas áron fogy el.

1. Sauvignon Blanc 2009:
Citrusos, kevésbé füves az illatában. Eléggé határozott, de kissé éles is. Gyengéd virágosság egészíti ki. Szájban nagyon kedves, kis maradékcukros, sajnos kicsit több maradékcukorral. Egyébként remek bor, messze magasan kiemelkedik az eddigiek között. 80 pont.
(Szerintem: érett, túlérett illat, magas alkohol, maradék cuki. Öreg, de nem esett szét.)

2. Sauvignon Blanc - Chardonnay 2012 (50-50%), minta:
Fajtajelleges, kellemes illatú, mindkét fajta érezhető benne. Szájban egészen kellemes, jó egyensúly, jó savak. Elég hosszú egy reduktív borhoz képest. Gyümölcsbomba! 83 pont.
(Szerintem: tiszta, gyümölcsös, aromás. Jó sav, jó egyensúly. Szép gyümölcsös. Lecsengésben kis kesernye. Jó inni!)

3. Merlot 2012 acéltartályos, minta:
5-6 hét héjon tartás. Nagyon tiszta illatú, fajtajelleges, de nem túl koncentrált. Annak ellenére, hogy sokáig volt héjon, egyáltalán nem tanninbomba, és nem túl koncentrált. Ez szájban is igaz. 82 pont.
(Szerintem: A sok héjon tartás ellenére illó es élesztő bomlás nélkül, szép, tiszta gyümölcs.)

4. Öközgüzü - Cab. Sauvignon 2005:
12 hónapig újfahordóban (amerikai tölgy, Spanyolországban gyártott). Illata brutálisan fás, de egyébként még gyümölcsös, inkább piros bogyós, kis kökényes, áfonyás jelleggel. Szájban is sok a fa, tanninja is kicsit sok, éretlenke, de brutális savakkal. 80 pont.
(Szerintem: Illatban új hordó, de nem túlzó. Sok érett gyümölcs. Meglepő sav, tapadó fa tannin. Öregedő, de meg nem esett szét.)

5. Dornfelder 2012 tartályminta (acéltartályos):
Kissé mozog még, talán almasavbomlás, de határozott gyümölcsbomba, lilás színnel. 80 pont, ígéretes.
(Szerintem: erjedő tartályminta, érdekes, gyümölcsös illat es íz. Picit kevés sav.)

6. Merlot - Cab. Sauvignon 2012 tartályminta:
Érezhetően rendezetlen, kócos, hordós érlelésre van szüksége. Még nem pontozható, de ígéretes, kellemes bor lesz.
(Szerintem: gyümölcsös, jó sav, bár felmerül a sav hozzáadás. Idő es hordó kell neki.)

7. Ipsala 2005 (100% Kalecik Karasi):
Ezt a tételt a túra végén egy boltban vásároltuk, hogy lássuk milyen potenciált mutat egy Kutman bor. Kár, hogy nem őriznek (vagy nem mutatnak meg) ilyen reserve tételeket, mert más lett volna a benyomásunk.
Jó szerkezetű, jó savú, elegáns és hosszú bor. Kifejezetten pinotra emlékeztet. Fűszeres ribizlis és meggyes aromatika. 84 pont


Fotógaléria: KUTMAN borászat  


GALLIPOLI-FÉLSZIGET
Utunkat a Gallipoli-félszigeten, az Égei-tengert a Márvány-tengerrel összekötő, 61km hosszú, keskeny (1,2 - 6 km széles) Dardanellák szoros nyugati (európai) részén folytatjuk. A szoros a Fekete-tenger és a Földközi-tenger közötti kapcsolatot is jelenti, így mióta ember hajózik erre, stratégiai fontossággal bírt.

A szoros és annak neve a korábban már említett hettita állammal Wiluszával, illetve lakóival függ össze. Sok forrás szerint lakói feltehetően a dardánok, akiket már a kádesi csata leírásaiban, II. Ramszesz idejében is államalkotó népként említettek, mint a hettiták szövetségeseit. Alaksandus, Wilusas (azaz Trója királya) és a hettita nagykirály, Muwatallis között megkötött szerződés is erről árulkodik.
Más források a dardánokat a mai Szerbia hegyvidéki területeiről származó népként írja le, de ezt kevéssé látom alátámasztottnak. Logikusnak hat Simon Zsolt tanulmánya, aki az Íliás szövegében hatszor azonosítja a "Trójaiak, lykiébeliek, dardán tusavívók" részt. Szerinte "a dardánok trójaiakkal való rokonságához kétség sem fér, hiszen Priamos dinasztiájának ősapja Dardanos, Zeus fia, és a dardánok vezetője maga Aineias, e dinasztia egyik oldalági sarja", aki Hektór után második a rangban.

A görög monda szerint Dardanos Zeus és Élektra atlantida fia, Ilos és Erichthonios atyja, a "Tróaszban" fekvő Dardania város alapítója és királya. Szamotrákén nevelkedett fel, melyet korábban Dardaniának neveztek, és Tróaszban meghonosította a szamotrákéi misztériumokat. Első felesége Chrysé, az arkaszi Pallas leánya, kitől hozományképen kapta a később Trójában nagy kegyelettel őrzött palládiumot. Második felesége Bateia, Teukros, a tróaszi király leánya.

A szoros görög neve Hellespontos, azt jelenti Helle tengere. A monda szerint Helle (Athamas és Nephele lánya) itt fulladt meg, mikor Colchisba való szökésekor az aranygyapjas kosról leesett.

A szoros az ókor egyik nagy szerelmi történetének is színhelye. A monda szerint Hero Aphrodite papnője volt Szesztoszban (jelenleg Ak-Basi-Liman). Egy toronyban lakott, és éjjelenként fáklyát gyújtott szerelmének, Leandernek, aki a jelet követve átúszott Abydoszból (a jelenlegi Nagara). Egy viharos éjjelen a szél eloltotta a fáklyát, Leander eltévedt, kimerült és a tengerbe fulladt. Hero másnap találta meg holttestét, és bánatában a tengerbe ölte magát. (Caracalla és Severus pénzein is látható a jelent, ahol Ámor vezeti Leandert.)

Stratégiai fontossága, és a vámszedés lehetősége a Trójai háború kitörésének valós geopolitikai oka lehetett. Mint ahogyan később küzdöttek érte perzsák, makedónok, rómaiak, bizánciak, arabok és törökök is. Az isztambuli Régészeti Múzeumban látható egy I. Anastasius (491-518) idejéből származó márvány lemez, amely a Dardanellákon való áthaladás szabályozott díjairól árulkodik.

A félsziget az I. Világháború egyik legtragikusabb csatájának is helyszíne volt. 1915. február 18-tól 1916. január 9-ig a - többek között a Kemal Atatürk által vezetett - védekező török hadsereg sikerrel védte meg a tengerszorost a támadó brit (beleértve az új-zélandi, ausztrál, kanadai és új-fundlandi csapatokat is) és francia erőkkel szemben. Közel egy év alatt 10 km-tert sem sikerült előrenyomulni, miközben a két oldalon összesen negyed millió embert vesztettek!

A háborút lezáró 1923-as Lausanne-i Szerződés megerősítette a szoros Törökországi fennhatóságát. Az elméleti értelemben máig hatályos 1936-os montreux-i egyezmény alapján a Dardanellák nemzetközi hajózási útvonal, de Törökország fenntartotta magának a jogot, hogy korlátozza a forgalmat a nem fekete-tengeri országok (mint például Görögország vagy Algéria) részére.

Késő délután szoros európai részén Eceabat városban álltunk meg a Suvla borászatban kóstolni.

SUVLA borászat
(Ismetpaşa Mahallesi, Çinarlidere No:11, Eceabat, Çanakkale)

2003-ban Selim Zafer Ellialti - aki többek között a Microsoft Middle East & Africa OEM igazgatója is volt - egy 80Ha nagyságú birtokot alapított a Gallipolli-félsziget végén, Eceabat környékén. A birok neve "Bozokbag". A vörös fajták Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Grenache Noir, és Petite Verdot. A fehérek Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rosanne and Marsanne. És szerencsére vannak helyi fajták is, mint a vörös Karasakiz és a fehér Kinali Yapincak.

A SUVLA borászat fiatal, 2009-ben kezdte meg működését egy ultramodern, 5200 m2-es feldolgozóban, amelynek a feldolgozó képessége 658 tonna. 850.000 palack éves volument tudnak majd előállítani. A prémium borok több mint 1000 kishordóban érnek. A borász a bolgár származású Dimitar Dimov, több francia tanácsadóval "megáldva" :).
A borászat kóstoló terme és shopja a Világ bármely pontján megállná a helyét, látszik, hogy a pénzt nem sajnálták.

1. Kinali Yapincak 2012:
Nagyon tiszta, szép, kicsit animális, kicsit fűszeres, kicsit pörkölt aromás bor, mely eléggé markánsan ömlik a pohárból. Szájban kissé visszafogottabb a korty eleje, de utána robban, ráül minden érzékemre. Megintcsak a sav hiányzik kissé, de egyébként remek bor. 85 pont.
(Szerintem: Füstös, komplex érdekes illat. Izgalmas, érdekes ízvilág. Több savval egészen rendkívüli is lehetne.)

2. Blush (Cabernet Sauvignon) Rosé 2012:
Halvány, igen vonzó hajnalpír színű bor, mely érdekes, kicsit nehezebb illattal hódít. Szájban lényegesen elegánsabb, a magasabb alkohol ellenére már-már közelít az általunk elképzelt egyensúlyhoz. 83 pont.
(Szerintem: Telt, gyümölcsös, pici maradék cukorral. Jó inni, de több savval jobb lenne.)

3. Grenache Noir 2012:
Lendületes, gyümölcsbomba, epres, de helyenként füstös, cseresznyés illatú, frissen palackozott bor. Színében közepes rubin, a gyűrűben pedig a fiatal kora ellenére narancsos jegy villan. Kissé vékony, de igen jó ivású, kellemes vacsorabor. 84 pont.
(Szerintem: Epres, cseresznyés, gyümölcs bomba. Jó ivású, tűrhető savkészlettel, hosszú gyümölcsösséggel, de kicsit vékony.)

4. Karasakiz 2012:
Illata határozott, frissen mart aszfalt, bitumen, erősen vegetális, de nem nehéz. Szellőztetéssel erősödik, ízben megjelenik a gyümölcs, főleg eper, málna, érett cseresznye formájában. Kissé magas az alkoholja. Lecsengése végtelen. 85 pont.
(Szerintem: Illata buja, már-már perverz. Kátrány és bitumen. Kóstolva remek savkészlet fogad, hosszú és érett málnás-epres jegy teszi kedvesebbé. Izgalmas bor, életem legjobb Karasakiz tétele. Ez egyszerű, mert ez eddig az első és utolsó :). Többen megállapítjuk, hogy simán elférne egy vakkóstolón, a Szentesi féle hungarikum fajták sorban. Nem véletlen tehát, hogy az ősi magyar fajták is e tájról származnak.)

5. Kabatepe Kirmizi 2011:
(házasítás: Cab. Sav., Merlot, Shiraz, Petit Verdot, Grenache)
Testes, szinte átláthatatlan rubinvörös színű, gyönyörű koronával. Illata határozottan gyümölcsös, füstös, némi földes jeggyel, és zöld borssal kiegészítve. Szájban kifejezetten jó egyensúlyt mutat, kirobbanó gyümölcsbomba, remek savakkal. Nem túl hosszú bor, de igen jó ivású. 88 pont. Ár-érték bajnok, 18TL.
(Szerintem: Illatában rengeteg gyümölcs, fűszerek és bors. Szájban nagyon jó egyensúlyt, mutat, jó savkészlet, és imádnivaló gyümölcsösség. Remek, nemzetközi stílus és szint.)

6. Cabernet Sauvignon 2010:
Szinte átláthatatlan rubinvörös színű, villanásnyi naranccsal a gyűrűben. Koronája tapad, festi a pohár falát. Illata eléggé markánsan fás, és ez az ízében is mutatkozik. Nem kárára mondom ezt, hiszen összességében egy remek bor. Még érlelni kell egy kicsit, egyébként már iható, kellemes, újvilági bor. 90 pont.
(Szerintem: Illata alapján akár chilei is lehetne. Meleg, érett, vanília és sok cassis. Kifogástalan egyensúly mutat, remek érett tanninszerkezettel. Lecsengésben sok vanília és fa. A stílus nekem túl új világi, de nagyon rendben van. Még érlelni kell.)

7. Merlot Reserve 2010:
Átláthatatlan, mély érett rubin színű, vastag koronával. Illata kissé nehéz, tán nem is annyira fajtajelleges. Komoly szerkezetű bor, mely szellőztetést kér, és meghálálja. Nyílik! Igen jó savszerkezet mellett szép díszítést, és nem utolsó sorban remek egyensúlyt mutat. 92 pont.
(Szerintem: Illata koncentrált, fekete cseresznye, meggy, fűszerek. Kóstolva zseniális struktúra, nagyon jó savkészlet és hosszúság. Tannin érett, hordó használat elegáns. Ízvilágában is komplex, fűszeres és gyümölcsös. Egyértelmű 5 csillag.)

8. Grand Reserve Roussanne-Marsanne 2011:
Nagyon halvány szalmasárga, éppen érintésnyi zöldes árnyalattal. Illata összetett, szép virágos, érett citrommal, almával, parányi egressel. Remek bor, kifejezetten jó savszerkezettel, érett savval, magas alkohollal, és ehhez mérten jó testtel. Díszítése remek, teljesen egyezik az illattal. Hosszú, szép, kellemes bor. 90 pont.
(Szerintem: Ígéretes választás ezen a klímán ez a két fehér fajta, ami dél-Rhone, illetve Langedoc vidékét is jól bírja. Illata komplex, rengetek érett gyümölcs (pl. barack, citrusok), mézes-virágos jegyekkel. Ízvilága meleg, magas alkohollal, sok-sok érett gyümölccsel, és határozott édességgel. Az ehhez társuló hordós - vaníliás jegy nekem már túl újvilágivá és "csajossá" teszi. Nagyon jó savkészlete van, ami azonban nem tudja ellensúlyozni az édeskés karaktert.)


Fotógaléria: SUVLA borászat  


A kóstoló után határozott lelkesedéssel szállunk kompra, hogy átkeljünk Anatóliába, a Dardanellák ázsiai részének legfontosabb városába, a szoros legkeskenyebb részén fekvő ÇANAKKALE-be. Lakosainak száma kb. 100 ezer fő. Nem nyaralóhely, de tengerparti utcái, éttermei ideális megálló hellyé teszik a Trója felé kirándulók számára. Érdekes látnivalója a 2004-es Trója c. filmhez nagy műgonddal épített "fa ló" eredeti, a tengerparti sétányon felállított példánya.
A város története az i.e. előtti 6. évezredig nyúlik vissza. Az első érdemi település a közelben Kumtepe, amelynek létrejötte i.e. 4800 körülre datálható. Wilusa és Trója időszakát követően Lüdia, majd az i.e. 8. századi görög aiol telepesek formálták. Aztán a régióhoz hasonlatosan volt perzsa, majd makedón uralom alatt. A 2. században Pergamonhoz tartozott. Majd következett a római, szeldzsuk, és végül az Oszmán fennhatóság.

Mai szállásunk a Limani Hotel (www.hotellimani.com) a tengerparti sétányon fekszik. Remek kis hotel a közeli Tróját meglátogató turista számára, jó étteremmel. A tulajdonos maga is borrajongó ember, ami a borlapon is tetten érhető.
Fotógaléria: Török bortúra teljes fotógaléria