Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Történelmi áttekintés
Baliról általában
1-2.nap: Megérkezés Hong Kongba
3. nap: Hong Kong
4. nap: Megérkezés Balira
5. nap: Java - Yogyakarta
6. nap: Java - Prambanan és utazás Bromóba
7. nap: Java - Bromo vulkántúra
8-14.nap: Bali
Kirándulás a Bratan tóhoz
Kirándulás az Anyatemplomhoz
Kirándulás a Batur tóhoz
Ami kimaradt
Hasznos infók
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Kirándulás a Bratan tóhoz


Reggel 9 órás indulás.
Első megállónk a Mengwi Királyság egykori székhelye Denpasartól 18km-re északra, a Singaraja felé vezető stratégiai út mentén található. Királyi templom a Taman Ayun (Pura Taman Ayun) egy nagy halastó közelében, gyönyörű kertek között terül el. Több szintes, pagoda szerű tetőszerkezete a Balinéz építészet jellegzetes példája. Mengwiról szóló krónikák szerint a templomot 1634-ben szentelték fel, de feltehetően régebbi. Taman Ayun magának Wisnu Istennek a földi manifesztációja. Építésével a Mengwi Birodalom megalapítója Gusti Agung Putu, isteni származását akarta kifejezni.
Építését és szerkezetét a Balinéziára nagy hatást gyakorló Trihita filozófiai elvek szabályozzák. Tri Hita szanszkrit eredetű szó, jelentése 3 elv. A Tri Hita Karana koncepció lényege a jólét, a biztonság és a harmónia megteremtése a természet, a társadalom és az Isten között. Gyakorlati értelemben az élet egyensúlyára való törekvés. Érdekes, hogy az utóbbi időkben alkalmazása megjelent olyan hivatalos kérdésekben is, mint a fenntartható turizmus fejlesztése az alapvetően iszlám hitű Indonéziában. (pl. Interjú Djuna Ivereigh-tel Indonézia Kulturális és Idegenforgalmi Miniszterével: http://www.globalcoral.org/Balance%20of%20Life.pdf )
Fotógaléria: Bali - Pura Taman Ayun  

Következő megállónk a közeli Kebun Botanical Garden (Kebun Raya Eka Karya), a kb. 155Ha nagyságú trópusi kert Bedugul környékén, egy hatalmas hegyekkel és esőerdőkkel körülvett fennsíkon. 1959-ben nyitották. Közel 1200 növényfajnak és 320 orchideának ad otthont Indonézia különböző szigeteiről. Különleges rózsakertjében rozsda és zöld színű is található, ami az esős évszakban nem látható. Kaktusz gyűjteményt és 84 féle kábítószer alapanyagnak számító növényt is láthatunk.
Az orchidea kert sem most virágzik, bár találunk néhány szép példányt. Ennek ellenére jól esik séta a hűvös, buja kertben.
Fotógaléria: Bali - Kebun Botanikuskert  

Legészakibb úti célunk a 2096m magas Gunung Catur alatt, 1200m magasságban elterülő Bratan krátertó. Ez Bali második legnagyobb tava. Kellemes, hűvös klímája vonzó lehet a nagy meleg után. A tó egyik kis szigetén áll az Ulun Danu Bratan Templom (Pura Ulun Danu Bratan).
A komplexum tulajdonképpen 4 templomból áll. A Lingga Petak Templomot Siwá-nak, a Penataran Pucak Mangu Templomot Wisnu-nak, a Terate Bang Templomot Brahma-nak, míg a Dalem Purwa Templomot magának Danu-nak, a tengerek és tavak Istennőjének szentelték. A Mengwiről szóló krónikák szerint a Templom komplexumot együtt alapították a Királysággal 1663-ban-ban. A helyiek csak úgy hívják „Kahyangan Jagat” (A legnagyobb hindu templomok csoportja). A kertben található Sztupa ékes bizonyítéka a Hinduizmussal békében együtt élő Buddhizmusnak a szigeten.
A hely ékköve a tavon lótuszként lebegő két templom, amely még felhős időben is lenyűgöző látványt nyújt.
A templomban 6 és 12 havonta (a Balinéz naptár szerint 210 és 420 naponta) nagy ünnepségsorozatokat rendeznek az ún. Kliwon Julungwangi és a Piodalan Agung ceremóniákat.


Fotógaléria: Bali - Ulun Danu Bratan  


Utunkat Tabanan régió Penebel kerületében folytatjuk a Batukaru hegy irányába. Először megebédelünk egy turistáknak fenntartott panoráma teraszon, ahol helyi viszonylatban szemérmetlenül sokat fizetünk egy egyébként rendben lévő „svédasztalos” ebédért. (100 ezer rp = 2000Ft/fő). De más alternatíva, főleg elviselhető wc-vel nincs. A helyiek itt nem járnak étterembe.

A hegy oldalában vezető úton Bali legszebb rizsteraszai fogadnak bennünket Jatiluwih falu közelében. (Az áthajtás turistáknak díjköteles, fejeként 10 ezer rp.) A 700 méteres magasságban lévő klíma ideális az ültetvények számára, amely egykor a Gelgel Királyság éléstára volt. Jelentőségét a holland gyarmatosítók is felismerték, a térségben külön helyőrséget működtetve. Eső után vagyunk, így itt sincs ragyogó kék egű háttér, de a látvány így is lenyűgöző. Ketut azért óva int bennünket a könnyelmű kószálástól, a környék egy helyi zöld színű, igen veszélyes mérges kígyó faj kedvenc otthona.
Fotógaléria: Bali - Jatiluwih riszteraszai  

A hegy lábánál, buja trópusi őserdőben található a Watukaru vagy Batukaru Templom (Pura Batukaru). A nagyobbak közé tartozó hindu templom viszonylag elszigetelt, békés célpont. Rajtunk kívül csak néhány helyi érkezik ünnepi ruhában, családi szertartásra. Misztikus hely, ahol a templom végtelen nyugalma, a dzsungel kipárolgásai felejthetetlen élményt nyújtottak.


Története bizonytalan, kevés támpont alapján ősinek tartják, de írásos nyoma nem maradt fenn. A templom minden 6. hónapban, illetve a Balinéz Hindu naptár szerinti 210. napon - a legnagyobb hindu ünnepnek számító Galungan nap másnapján - ad otthont a Luwur Watukaru nevű ünnepségnek. Az ezt követő 11 napban a templom ceremóniái látogathatóak és nagyon népszerűek. Az ún. Pengempon közösségnek kötelessége, hogy vigyázzon a templomra, beleértve az ünnepi szertartás végrehajtását is. A legmagasabb státuszú a templom vezetője az ún. Kubayan, ő vezeti az ünnepi szertartást és a speciális tisztító rítusokat, amelyek egyedülállóak ebben a templomban. A templom szerkezetében is a Tri Hita elvek érvényesülnek. 3 nagy udvara van: a külső (Nista Mandala), középső rész (Madya Mandala), és a legbelső (Utama Mandala).
Fotógaléria: Bali - Pura Batukaru  

Visszafelé úton a Tanah Lot Templomot vesszük célba, amely Bali legismertebb és legtöbbet fotózott „naplementés” helye. Kediri kerületben található, kb. 30km-re nyugatra Denpasartól, közvetlenül a déli tengerparton. A komplexum 3Ha nagyságú területen épült, az egyik fő templom egy sziklán áll 20 méterre a parttól, míg a földnyelv másik oldalán pedig egy keskeny szikla perem vezet át egy másik szentélyhez. Nevének jelentése „úszó kis sziget a tengerben”. A fő templom Dewa Baruna, vagy Bhatara Segara Istennek van szentelve, aki a tenger erejét szimbolizálja.
Elterjedt vélemény, hogy a szikla már a megalitikus időkben is szent hely volt, egyfajta menhir. Menhirnek hívjuk a függőlegesen felállított szimbolikus jelentőségű gyakran nagy méretű köveket. Szimbolizálhatják az ember felemelkedését az állatvilágból, lehet csillagászati szerepük, mások szerint fallikus szimbólumok, amely gyakori a Hinduizmusban is.


A templom építése a jávai bráhmin főpaphoz, Niraratha-hoz kötődik, aki 1537-ben érkezett a szigetre. A legenda szerint hosszú vándorlása alatt ezen a helyen megpihenve arra kérte híveit, hogy építsenek ide egy templomot.
A korallzátony üregeiben egy fekete-fehér színezetű kígyó él, amelyről a helyiek tudni vélik, hogy a templomot védő Isten megnyilvánulásai. Marásuk veszélyes, de ez nem igazán fordul elő, mert általában igen passzívak.

Nekünk sajnos a naplemente utolsó perceiben sikerült ideérni, ami ugyan valóban szép volt, de a templomból nem sokat láttunk, és később sem tudtunk visszajönni. No, majd legközelebb :).
Fotógaléria: Bali - Tanah Lot  

A napot Kutában zártuk, ahol felmértük a szükséges ajándékvásárlások lehetséges helyszíneiként a Matahari és Centro Bevásláóközpontok, és a mögötte lévő sétáló utca kínálatát.

Útvonalunk:


Nagyobb térképre váltás