Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Történelmi áttekintés
Baliról általában
1-2.nap: Megérkezés Hong Kongba
3. nap: Hong Kong
4. nap: Megérkezés Balira
5. nap: Java - Yogyakarta
6. nap: Java - Prambanan és utazás Bromóba
7. nap: Java - Bromo vulkántúra
8-14.nap: Bali
Hasznos infók
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Febr. 4., csütörtök: Hong Kong


Az indulás előtt kezdődő lázas náthánk, a hosszú repülés és az eső kimerítő nap után szárba szökken. Nem bírtunk felkelni a tervezett Lantau szigeti túrára. Az idő is felhős, a Peak-nek sincs értelme, semmi nem látszik belőle, így az út további biztonsága érdekében délelőtt pihenünk.
Ébredés után a recepció segítségér kérjük a bőrönd utáni nyomozásban. Kiderül, hogy Amszterdamban maradt, de nem tudják mikor ér ide. A biztonság kedvért a QUAESTOR Travel segítségét kérjük, hogy a légitársaság budapesti kirendeltségénél járjanak el.

Újabb napi adag ruhavásárlással folytatjuk, majd Kowloon városrészbe metróztunk. Időnket a Jade piacon töltjük, ahol sikeresen ellenállunk az igazán szép szobrok és ékszerek magas árú csábításának. Megtudjuk, hogy a 3 fokozatban osztályozott jade kövek esetében az igazán olcsó gyanúsan üveg, vagy adalékanyagokkal (kvázi műanyag bevonattal) tetszetősebbé és simábbá tett. A komolyabb és értékesebb köveket egy szilvaszerű gyümölcs levével kézzel polírozzák, felülete mattabb, fénye selymes, lágy hatású. A piacon Kínában oly népszerű tenyésztett és édesvízi gyöngyökből viszont jó áron vásárolhatunk, ezüst ékszerek formájában is.

Valamivel jobb a kilátás, mint előző nap, aztán hirtelen ötlettől vezérelve (egyszer élünk vagy mi ?), az Intercontinental bárjában könnyű snack vacsora közben, Hong Kong sziget beesteledő fényeiben gyönyörködünk. A 19.30-as fény show már Star Avenue-n fogad bennünket, közvetlenül a parton.


Összbenyomás:
Utunk nem Hong Kongról szól, sőt így utólag ezt a 2 napot szívesebben töltöttem volna Indonéziában, de egyszer végül is látni kell. Nem vitatva, hogy az öböl (főleg esti) panorámája lenyűgöző, a város nem szép, ellenben van benne valami visszataszító :).
Viszont érdekes és izgalmas, ahol az egy városra jutó Rolls-Royce-ok aránya a legmagasabb a Világon. Ahol egy igen ronda panorámájú panel toronyban egy 50 m2-es lakás 10M HKG-ba (közel 250Mft) kerül. Ahol a luxus márkák boltjai világvárosokat megszégyenítő sűrűségben találhatóak, miközben bármilyen hamisítvány megvehető fillérekért az éjszakai piacokhoz hasonló helyeken. Ahol az a tanács, hogy rendes műszaki bolt 18 órakor bezár, tehát ami még este is világít és csalogat, ott vásárolni kockázatos. Ahol egyes utcákban középkori árusok között érezhetjük magunkat, ahol helyben varrják meg az elszakadt nadrágunkat 200 forintért. Ahol a világszínvonalú patika mellett helyi boltban árulják a nem tudjuk miket, de volt ott szárított polip, ismeretlen tengeri élőlény, tigris bajusz, bébi szarvas agancs, valamilyen állat fekete cuccal bevont nyelve.
A világkereskedelem egyik ütőere, a mérhetetlen gazdagság és szegénység ázsiai katyvasza.

A várost szeretők szerint, ha kiszakadunk az 5 milliós zsúfoltságból, és a Hong Konghoz tartozó számtalan sziget között kirándulunk, a helyi mezőgazdász és halász falvak között, akkor történeti, természeti csodákkal, és Hong Kong élhetőbb arcával találkozhatunk. Ez utóbbi nekünk nem sikerült, de talán meg visszajövünk.

Fotógaléria: Hong Kong