Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Történelmi áttekintés
Baliról általában
1-2.nap: Megérkezés Hong Kongba
3. nap: Hong Kong
4. nap: Megérkezés Balira
5. nap: Java - Yogyakarta
6. nap: Java - Prambanan és utazás Bromóba
7. nap: Java - Bromo vulkántúra
8-14.nap: Bali
Hasznos infók
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Baliról általában


Bali Jáva szigetétől mindössze 3,2 kilométerre keletre, és az egyenlítőtől 8 fokkal délebbre található. Keletről ?nyugati irányban 153 km, észak-déli irányban 112 kilométer szélességű, területe 5633 km2 (kb. 10 Budapest méretű). Legmagasabb pontja a 3142 méter magas Gunung Agung nevű vulkán, mely utoljára 1963 márciusában tört ki. Szintén aktív még a 1717 m magas Gunung Batur.
Fővárosa Denpasar. Lakosainak száma kb. 3,5 millió fő. A lakosság 93%-a balinéz hindu, a legnagyobb kisebbséget pedig a muszlimok alkotják, akik egyre nagyobb számban érkeznek leginkább Jáváról a jövedelmező idegenforgalom miatt. A lakosok 2-3 nyelvet beszélnek, leggyakoribb a balinéz és az indonéz, de az angol is gyakori, sőt a német sem ritka.

Korábban a sziget gazdasága elsősorban mezőgazdaságra és halászatra épült, amíg a 60-as években ausztrál szörfösök és európai hippik fel nem fedezték maguknak a paradicsomi állapotú szigetet. A századfordulóra már az idegenforgalom adta a gazdaság alapjait, Bali Indonézia egyik legfejlettebb tartománya lett. Szuharto rezsimjének 1998-as bukását követően Indonézia szerte felerősödtek a szélsőségesebb iszlám nézetek, amelynek tetőfoka a 2002-es és 2005-ös turisták elleni terrorcselekmények voltak. Ezek jelentősen visszavetették az idegenforgalmat, de egy 2009-es adat szerint még így is több 2 millió turista érkezik a szigetre.

(2020 Update:
2010-ben mi még nem éreztük Balit irreálisan terheltnek, sőt koszosnak sem jobban, mint Ázsiát általában. Ami akkor még 2 millió turistát jelentett, az 2018-ra 6 millió főre emelkedett. És összetételében is jelentősen megnőtt a kínai turisták száma, akiknek ez relatíve rövid (Hong-Kongból kb. 5 óra) utazással elérhető. Nem akarok senkit leszólni, de a kínai turisták viselkedése közel sem egy angol nemesi család szintjét üti. Nem mintha egy átlag angol dokkmunkás, vagy minden magyar család is feltétlenül a tökéletes etikett és környezet tudatosság jegyében nyaralna, de a kínaiak számban és fizetőképességben szinte minden országot vernek a turizmus piacán. Sajnos úgy, hogy közben a kommunista rendszer 50 évnyi lemaradásban tartja polgárait nemzetközi szintű viselkedésben, (tisztelet a kivételnek). A világba kiszabaduló kínaiak sok helyen engem a 30 évvel ezelőtti magyar "Gorenje-turistákra", vagy éppen a '90-es évek pénzes, de erősen posztkommunista jellegű oroszok viselkedésére emlékeztetnek. Kedvencem volt egy egyiptomi korallzátony, ahol - a tucatnyi tiltó és kérő tábla ellenére - egy milliókat érő búvárcuccban feszítő orosz csapat simán végig gyalogolt a védett korallmezőn. Amikor a helyiek kézzel lábbal kérték őket, hogy ne tegyék, akkor az volt a válasz "kifizetjük!". :-(
Balin naponta közel 3800-4000 tonnányi hulladék keletkezik, aminek csak 60 százaléka kerül szeméttárolókba. A többi - főleg a környezeti katasztrófához közeli helyzetet okozó - egyszer használatos műanyag a tengerbe kerül. Ahogy az került eddig is, csak amikor a helyiek régen eldobták a bambusz, illetve gyékény edényeket, evőeszközöket az hamarosan lebomlott a trópusi környezetben. A műanyag viszont nem. A szokások és az ehhez idomuló szemétkezelés viszont nem változott. A probléma elérte az a szintet, amikor Bali tengerpartjait néhol 6 méteres sávban lebegő szemétszigetek vették körül 2015 után. Erről képeket ITT láthattok.

Szerencsére a helyi hatóságok is megelégelték a helyzetet és a 2018-ban az egész szigeten betiltották az egyszer használatos műanyagok használatát, mint pl. a hungarocell, a műanyag szívószál, pohár, vagy a műanyagzacskó. Wayan Koster kormányzó arra számít, hogy a tengeri műanyaghulladék 70 százalékát sikerül így megszüntetni. Erre van is esély, mert szakértők szerint a hulladék 80%-a helyben keletkezik, míg a maradék jellemzően Jáváról sodródik át.
2019-ben tárgyalások kezdődtek arról is, hogy minden turistát 10 USD összegű illetékkel terhelnek, amelyet kifejezetten a környezet védelmére fordítanak. Egyelőre nem tudom bevezették-e, de a magam részéről ennél nagyobb összeget is támogatnék. Egyszerűen nem kell egy ilyen pici helyre ennyi turistának menni, ha mégis, akkor azt meg kell fizetni. Tudom, hogy ez nem egy szociális megközelítés, de gondoljunk bele mit történne, ha a világ lakosságának még nagyobb része lerohanna egy-egy élőhelyet.)


A helyi lakosok többsége azonban továbbra is rizs, gyümölcs és zöldségek termesztéssel, valamint halászattal foglalkozik. Bali híres kézmű, illetve művészeti "iparáról", amelyek közül a batikolás, fa- és kőragás, ruhakészítés, valamint az ezüstművesség a legfontosabb.

A legismertebb idegenforgalmi városok közül Kuta elsősorban bulizós, hátizsákos fiatalokat vonzza. Sanur és Jimbaram az első magas kategóriájú szállodafejlesztések helyszíne, míg Nusa Dua egy újabb, zárt és őrzött, magasabb igényeket kiszolgáló szálloda övezet. Ubud ugyan kb. 20 percre van a tengerparttól, de a művészetek városa is több szállodát, vagy bérelhető privát villát kínál. Candi Dasa az utóbbi időkben egyre kedveltebb a dél-keleti üdülővárosok közül. A keleti, vagy északi parton is akad néhány, elsősorban a természet közeli, csendes, autentikus vidéki Bali hangulatra vágyó turistákat váró üdülővároska.

Bali időjárása az indonézzel azonos, trópusi monszun.

Időeltolódás Magyarországhoz képest télen +7 óra, nyáron +6 óra.

Bali történelmének elemei
Bali az indonéz szigetvilág nagyhatalmi történéseiben kis pont csupán. S talán pont emiatt őrizhetett meg sokat az iszlám előtti kultúrából és művészetekből. A kis szigeten a kínai és indiai kereskedők és értelmiségiek hatására a Kr. u. VII. századra elterjedt a hinduizmus.
Az első írásos emlék Sri Kesari Warmadewa buddhista királyról maradt fenn 914-ből az ún. Belanjong pilléren ("Prasasti Blanjong"), amely a déli Sanur városból származik. A felirat kétnyelvű, az indiai szanszkrit és ó-balinéz nyelven íródott. Ez az első írott bizonyíték, a közép-jávai Sanjaya dinasztiával való kapcsolatról. Sri Kesari királyt tekintik Warmadewa dinasztia alapítójának, amely több generáción keresztül virágzott. Egyik leghíresebb leszármazottja Udayana király.

Java mindig is nagy hatással volt az itteni hatalmi viszonyokra, de ez akkor vált a legerősebbé, amikor Mahendradatta, Airlangga jávai uralkodó (1019-1049) édesanyja Udayanához, Bali királyához ment feleségül. Ekkor sok jávai hindu Balira települt át.
Airlangga királysága alatt az udvar nyelve a jávai kawi lett. Ennek a korszaknak ékes építészeti hagyatéka a Tampaksiring melletti Gunung Kawi temploma. Airlangga halála után Bali ismét függetlenné vált.

Két évszázaddal később, 1284-ben ismét jávai uralkodó, a Singasari-dinasztiából származó Kertanegara lett a király. Rövid hatalmát a Baliról származó Pejeng-dinasztia követte, központja a mai Ubud volt. 1343-ban azonban nem tudtak ellenállni a terjeszkedő Majapahit-Birodalomnak, így Bali visszakerült Jáva ellenőrzése alá. A helytartó bizonyos Sri Aji Kresna Kepakisan alapított meg a Samprangan Királyságot, amely tulajdonképpen Majapahit hűbérese volt.

Azok a balinézek, akik a jávai hódítás elől az elszigetelt és távoli hegyvidékre menekültek, szinte a mai napig megőrizték ősi törvényeiket és szokásaikat. Ők a Bali Agák, azaz az "Eredeti Balinézek" - ahogyan önmagukat nevezik. Manapság Tenganan, illetve a Batur tó melletti Trunyan falvakban találhatjuk meg ezt a közösséget.

A Majapahit Birodalom összeomlása után a hindu - buddhista vallási és szellemi örökség, a kis sziget népeinek szellemhitével sajátosan ötvözve, a mai napig csak itt él tovább.
Balin a következő évszázadokban a hatalmat önálló, de belső viszályokkal és véres hatalomátvételekkel tarkított királyságok gyakorolták. Közülük a legfontosabb a Samprangan dinasztia leszármazottja, Dalem Ketut által az 1500-as évek legelején megalapított Gelgel Királyság, amely más néven, de gyakorlatilag a 20. századig fennmaradt. Hatalma csúcsán elfoglalta a Lombok és Sumbawa szigeteit is. A gyarmatosítás szele és belső viszályok által meggyengülve 1686-ban átvette a hatalmat a magát "Isten Király"-nak nevező Batu Renggong (ismert nevén Dewa Agung), aki a királyság központját Klungkung-ba helyezte át. A királyság ezen a néven 1950-ig formálisan is fennmaradt, amikor jogilag beolvadt az Indonéz államba.

Ezzel párhuzamosan létezett több önálló hercegség is Balin, amelyek uralkodói legtöbbször a hindu gyökerű raja (rádzsa) címet viselték. Ezek Mengwi (1690-1891), Tabanan (1400?-1950); Karangasem (1600?-1950); Jembrana (17.sz - 1950); Buleleng (1660-1950); Gianyar (17-sz.vége - 1950); Sukawati és Ubud (1713-1950); Pamecutan (17.sz. eleje -1950); Kasiman (1813-1950); Den pasar (1780-1946); Bangli (18.sz. vége-1950). Ezen kis "államok" hol békében, hol éppen háborúskodásban éltek egymás mellett és uralkodó dinasztiáik is gyakran keveredtek.
Fotógaléria: Bali teljes