Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Történelmi áttekintés
Baliról általában
1-2.nap: Megérkezés Hong Kongba
3. nap: Hong Kong
4. nap: Megérkezés Balira
5. nap: Java - Yogyakarta
6. nap: Java - Prambanan és utazás Bromóba
7. nap: Java - Bromo vulkántúra
8-14.nap: Bali
Hasznos infók
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Febr. 6., szombat: Java, Yogyakarta


Az óránk hajnal 4-kor csörög és már erősen kezdjük utálni a keléseket. Megfogadjuk, hogy legközelebb beiktatunk egy alvós napot, mert már egy hete nem aludtunk rendeset, az indulás előtt munka és a pakolás miatt. 5-kor már a reptérre robogunk.

1 óra repülés után - az 1 órával kevesebb időeltolódás okán - reggel 7-kor már a mikrobuszban ülünk és első jávai úti célunk felé zötykölődünk.

A Yogjakartába látogatók kihagyhatatlan célpontja Borobudur, a Világ legnagyobb buddhista építészeti emléke, amely kb. 40 km-re északnyugatra található a tartomány fővárosától. A látogatást nagy várakozás előzte meg előzetes olvasgatásunk után és nem csalódtunk! A Kambodzsai Angkorvat-ra emlékeztető nagyságú, monumentális történelmi emlék, de annál közel 500 évvel régebbi. Lenyűgöző hely!

A nyolcszintes piramis felülnézetből tulajdonképpen egy gigantikus, háromdimenziós, tantrikus mandala. Találóan sokan a "Buddhista tanítások kőbe vésett enciklopédiájának" tartják. A teraszos szentély a világmindenség misztikus megtestesítője, az Ég és a Föld szimbolikus összekapcsolása.

Borobudur-t Kr. u. 800 körül a Sailendra-dinasztia idejében építették több mint 75 éven át. A 34 méter magas, 123x123 méter alapterületű épülethez kb. 55 000 köbméter vulkáni követ használtak fel. Építésekor feltehetően egy tavon állt, a Mahajana buddhizmus gyakorta használt szimbólumaként, lótuszvirágként lebegve.

2 évszázaddal később, a buddhista királyság központja kelet-Jávára költözött 928 és 1006 között. Ennek oka feltehetően a Merapi vulkán kitörése lehetett, de ez vitatott. Az építményt - akár csak az egykori kambodzsai Angkort - a dzsungel rejtette el a következő évszázadok elől. A szakrális épületegyüttest Jáva angol megszállása alatt Thomas Stamford Raffles főhadnagy és főkormányzó találta meg 1814-ben. A restaurálást 1907-ben hollandok kezdték meg, de az Indonéz állam csak 1970-80 között fejezte be az UNESCO támogatásával, 25 millió dolláros költségvetéssel.

Neve valószínűleg a szanszkrit "Vihara Buddha Ur" kifejezésből ered, amelynek jelentése a "hegyen álló buddhista templom".
A szentélyben 504 Buddha szobor, 2672 dombormű található, amelyek buddhista tanításokat ábrázolnak. Az alsó 5 emeletnyi rész egy négyszögletes lépcsőzetes piramis, amelyen 3 kör alakú terasz áll, a tetején egy óriási sztupával. Ezek sorrendben az anyagi világ, a spirituális világ, és a megvilágosodás szimbólumai. Az egyes szinteken körbe futó utak összhossza 5 km, amelynek megtétele egyfajta zarándoklat, miközben az egykori hívők 9-szer kerülték meg a templomot. Állítólag térden csúszva...

A négyzetes teraszokon lévő domborművek ugyancsak szintenként eltérő üzenetet hordoznak. A legalsó 2 szint hétköznapi témákat mutat be, mint mezőgazdasági munkát, családi élet történéseit, táncosokat és háborús jeleneteket. A 3. szinten Buddha életének fontosabb eseményei, míg a legfelső két szinten buddhista filozófiai tanítások jelennek meg.

A kör alakú teraszok a szellemi világot testesítik meg. Ezeken számtalan sztupát találunk egy-egy életnagyságú Buddha szoborral. A legfelső teraszon lévő szobrokon egyre inkább az elmélyülés jeleit vehetjük észre. Az építmény tetején lévő 15 méter magas sztupa a Nirvána, a tökéletes megvilágosodás jelképe. Itt állítólag egy arany Buddha ült annak idején.

Érdekes élmény volt, ahogy az épületet látogató nagyszámú iskolás csoport érdeklődve vett körbe minket, még csoport képeket is készítettek velünk. Mások pedig - iskolai házi feladatként - angol nyelvű kérdéseket tettek fel nekünk látogatásunk célja és hogy létünk felől érdeklődve :).
(A belépőn túl helyi vezetőt kapunk, akinek borravalót illik adni 30 ezer rúpia összegben. Mi ezt csak utóbb megtudván 50 ezret adtunk. Kb. 1000Ft)

Fotógaléria: Jáva - Borobudur  


Borobudur közelében két kisebb buddhista szentélyt is megnézhetünk, ezek a Mendut és Pawon templomok, amelyeket szintén a 9. században építettek. Borodubur után ezek nehezen érvényesülnek, pedig érdekesek. Ezzel érdemes kezdeni inkább. A három építmény egy mértani vonalon fekszik és valószínűleg azonos szakrális funkciójuk volt, de pontos használatuk nem ismert.

Mendut a legrégibb a 3 templom közül. Feliratok tanulsága szerint 824-ben Indra király építette. 1836-ban fedezték fel és 1925-re állították helyre.
Pawon kis templomáról kevesebbet tudunk. Feltételezik, hogy halotti templomként, esetleg sírhelyként épült. Az épületből áradó harmónia és szimmetriája okán a történészek a jávai templomépítészet ékkövének tekintik.

Fotógaléria: Jáva - Pawon és Mendut  


Rövid helyi ebéd után utunkat Yogyakartában folytatjuk.
Yogyakarta Jáva déli részén található, az azonos nevű különleges régió központja. Az egyetlen, ún. gyarmatosítás előtti monarchia, tulajdonképpen szultánság, ahol a kormányzó maga a szultán. Jelentős kulturális, művészeti és egyetemi város. 1945 és 1949 között Indonézia fővárosa volt. Lakosainak száma meghaladja a 3 milliót. A batikolás művészeti központja.

A Majapahit Birodalom összeomlása után, az 1500-as évektől elejétől kezdve az egykoron hatalmas Mataram Szultánság fennhatósága alá tartozott. Székhelyét ma körülbelül 5 km-re délkeleti irányban, a Kotagede kerületben találunk. Ez a nyugodt kis városrész napjainkban Jáva ezüstiparának központja.

A mai Yogyakarta a hollandok által kikényszerített szerződés alapján lett a Mataram Szultánságtól független, amikor 1755-ben felosztották a szultánságot, kimondva az ún. Yogyakarta-ház önállóságát. Első uralkodója Pangeran Mangkubumi, teljes titulusában Őfelsége, az Univerzum Szultánja, a legfőbb Harcos, legkönyörületesebb Szolgája, Pappja, Kalifája és a Vallás Megőrzője. Az új főváros Yogyakarta 37 évig épült, központjában a Kraton-nal, a palotával.

1945-ben, a japán és holland megszállás elleni indonéz harcok alatt a szultán kinyilvánította, hogy csatlakozik az Indonéz Államhoz, amennyiben speciális előjogokat élvezve továbbra is irányítása alá tartozhat a tartomány. A megállapodást IX. Hamengkubuwono Szultán (1912 - 1988) kötötte, aki később pénzügyi és honvédelmi miniszteri pozíciót is betöltött Indonéziában. Halála után a kormányzat azonban ragaszkodott demokratikus választások lefolytatáshoz. Ekkor hangzott el fiának, a jogi diplomával rendelkező X. Hamengkubuwononak híres mondta: "Szultán lehetek, de nem lehetséges, hogy egyben demokrata is legyek." 1998-ban a tartományi képviselőház, dacolva a központi irányítással a szultánt kormányzónak választotta.
2006. május 27-én 6,3 erősségű földrengés rázta meg a várost, amelyben 5.782 ember halt meg, közel 40 ezer megsérült, és 600 ezren váltak hajléktalanná.

Első megállónk a Szultán palotája, a Kraton, amely név jelentése "a hely ahol az uralkodók élnek." A jávai filozófiában Kraton egyúttal az Univerzum középpontja. A palota szerkezetét is egyfajta filozofikus szimbólumnak szánták. A palota inkább érdekes, mint szép. Furcsa bepillantást enged egy ma is élő uralkodóház életébe. Egy sajátságos idős nénikét fogtunk ki idegenvezetőnek, aki monoton egyhangúsággal mutatja be pl. a 9. Szultán műanyag kanalát:-). (A belépőn túli borravaló szokásos mértéke 30 ezer rúpia, kb. 600Ft.)
A palota építéskor az iszlám mellett erősen hatottak a hagyományos jávai vallások és építészeti szokások. Más Iszlám hitű országokban ahhoz szoktunk, hogy kizárólag geometrikus és növényi formákat használhatnak díszítésként, itt viszont hindu istenekre emlékeztető fejeket, sárkányokat látunk több helyen. Kísérünk nem is értette az ezt firtató kérdésünket, hogy akkor ezt most tiltja a Korán, vagy sem?

Fotógaléria: Jáva - Yogyakarta Kraton  


Később a Kotagede negyedben folytatjuk. Ezüst manufaktúrákat látogatunk meg, ahol kb. a Kairói bazár kisebb ezüstműveseinek bódéit reméltük. Ehelyett az otthonról is ismerős, modern ezüst ékszerek tömegét találtuk, ráadásul az otthonival azonos árakon. Pedig a Világ ezüstiparának egyik központjában járunk. Később Balin szebbeket láttunk és olcsóbban. Pedig minden mással ez nem így van. Itt minden olcsóbb. Egy jobb helyi étteremben a menü 1000Ft körül kapható.

A Kotagede negyedben található a Mataram szultáni dinasztia alapítójának 500 éves sírja, illetve első Nagymecsetje, amelynek érdekessége, hogy a hindu-buddhista vallású építőmesterek egyedülálló módon vallásuk szerinti faragásokkal ékesítették a belső tereket. A temetőbe és a mecsetbe szombaton azonban nem léphettünk be. Nem úgy egy helyi fiatal pár, aki esküvői áldást szeretne. Így szigorúan mezítláb, egy hindu papnak tetsző öltözékben lévő vallási vezetővel bezárkóznak a még eredeti, hindu időkből származó kapu mögé.

Később vezetőnk egy helyi idős bácsikát mutat be, aki a Szultán megbízásából a Mataram Szultánság idejéből származó egyik temető és az első Mataram Szultán fiának, az 1500-as évekből származó játszóházának gondnoka. A testőrség a mai napig havonta, de véletlenszerűen ellenőrzi a helyeket. A játszóházban egy furcsa kő asztalba 3 méretű kőgolyó van beágyazva, amelyek közül a középsőt nekem két kézzel kell felemelnem, a nagyobbat meg sem próbálom. A gyerek állítólag tizenévesen ezeket dobálta, annyira erős volt.
A temetőben a Mataram szultánok leszármazottai, főleg a Yogyakartai Ház tagjai vannak eltemetve. Itt van pl. az előző 9. uralkodó egyik (7.) gyermeke, valamint az egyik lánya és veje. Nagyon megtisztelő volt, hogy beléphettünk, ami kísérőnknek és - ahogy mondták - "az európaitól nem megszokott nyitott érdeklődésünknek" volt köszönhető.

Fotógaléria: Jáva - Yogyakarta Kotagede negyed  


A nap gyorsan ment és kíváncsiságunk okán messze nem tudtuk teljesíteni a kitűzött tervet. Így kimaradt pl. Taman Sari legendás fürdő-koplexuma és Vízi Kastélya is, amely a szultáni család privát pihenő helye volt. A 17. század végén, Hamengku Buwono Mataram Szultánjának idejében építették portugál mesterek. A pihenő részeken túl templomot és nagyméretű fürdőkomplexumot láthattunk volna itt, illetve egy kiterjedt földalatti alagút rendszert, amely állítólag a déli tengerig kivezetett. A Sonobudoyo múzeum gazdag kiállítást mutat be batikolt kelmékből, a wayang-színházak fabábjaiból, maszkokból, szobrokból és gamelán hangszerekből. Az igazi attrakció azonban az ősi jávai tőr, az ún. kris kés gyűjtemény. Mi azonban ezt sem láttuk.

Este szállásunk a Hyatt Regency Yogyakarta, amelyet olyan jó áron kaptunk, hogy kicsit tartottam tőle. Ennél kellemesebb volt a meglepetés. Az egyik legjobb ár-értékarányú 5 csillagos szálloda életünkben. Dzsungelből kiszakított pálmaháznak beillő gyönyőrű park, golfpálya - a háttérben a Merapi vulkánnal - és remek medencerendszer várja a vendégeket. A személyzet udvarias és nagyon kellemes. Ha ezt tudjuk, akár 1-2 napot pihenni is maradhatunk volna, főleg a következő 2 nap megpróbáltatásit ismerve. A szállóban vacsorázunk, ahol a legdrágább étel 90.000 rp, ami kb. 1800 Ft. Mindezt olyan színvonalon, amihez itthon egy nullát kellene hozzárakni. Barátaink a masszázst is kipróbálták és hasonlóan nyilatkoztak róla.

Fotógaléria: Jáva - Hyatt Regency Yogyakarta