Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
1.nap: Havanna
2.nap: Havanna
3.nap: Havanna-Vinales
4.nap: Vinales
5.nap: Soroa, Santa Clara
6.nap: Topes de Collantes, Trinidad
7.nap: Cienfuegos, Trinidad
8.nap: Camagüey
9.nap: Camagüey - Guardalavaca
10.-13.nap: Guardalavaca
14.nap: Vissza Havannába
15.nap: Búcsú
Kuba - összefoglaló
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Összefoglaló

Aki 2 hét, stabil 35 fokos, esőmentes all. inclusive láblógatásra vágyik, az ne ide jöjjön! Ezért a pénzért a karibi térségben Mexikó, Dominika, vagy a föld másik oldalán egy last minute maldív, thai, mauritius-i nyaralás stb. jobb választás lehet. Az emberekből itt hiányzik az Afrikában érezhető "nagyfehérember" feeling, de a távol-keleti kedvesen mosolygó, elnéző buddhista alapú udvariasság is. A kubaiak többsége – bár kedves és a maga módján segítőkész - gyarmatosító fehér magabiztossággal rendelkezik, aminek része a déli „manana” (majd holnap) hozzáállás, amin a szocializmus „nem az enyém, nem az én dolgom” mentalitása sokat ront. Tapasztalatunk szerint mindig az ment a leglassabban, ha nagy állami szervezetekkel (hotelek, autóbérlés, reptér) álltunk szemben. A gyorsító borravaló hasznos dolog. Ha viszont mástól és olyat kértünk, ami nem dolga, boldogan segített.

Kubában nincsenek tökéletes szolgáltatások és dubai luxus szállók. Nincsenek évezredes kultúrák, piramisok, letűnt civilizációk építészeti emlékei. Ebből a szempontból Thaiföld, Sri Lanka, India stb. nagyobb kaland. Majdnem minden hónapban ki lehet fogni esős-felhős napokat (február-márciusban a legalacsonyabb valószínűséggel).

Miért menjünk akkor Kubába? Kuba közel 500 éves gyarmati történelemmel, Amerika sokáig legfontosabb és leggazdagabb kikötőivel rendelkező országa. A leggazdagabb spanyol gyarmatosítók innen igázták le Dél-Amerika számos országát. Hatalmas vagyonok keletkeztek itt a hódításokból, a dohányból, rumból, cukorból, majd az amerikai szesztilalom idején a csempészetből. Ez nyomot, mégpedig lenyűgöző koloniális építészeti nyomot hagyott a városokban. A 20. sz. első fele, az amerikai behatás, a karibi luxus paradicsom feelingjét és infrastruktúráját teremtette meg. Ez így együtt lenyűgöző, de ehhez azonban erősen el kell vonatkoztatnunk az elhanyagoltságról, a nemtörődömségtől és pénztelenségtől.

Eközben Kuba természeti adottságai, nemzeti parkjai és tengerpartjai gyönyörűek. Az orchideák és broméliákban gazdag dzsungel veszélytelen, egyetlen komoly ragadozó, mérges pók, vagy kígyó sincs. Nyugodtan túrázhatunk, éppen mászhatunk sziklát, vagy merülhetünk a korallzátonyoknál.

Bérelhetünk autót és elindulhatunk, mert a rendszerből adódóan rend és biztonság van. És ott van a zene, a tánc. Első perctől megfog, látható és hallható a latin lüktetése. Láttunk öreg nénit, aki a botjával araszolt a téren, majd amikor elkezdte a zenekar, ritmusra csoszogott tovább, füligérő szájjal.

Kuba időutazás! Nem csak koloniál városai, vagy az utakon rohangáló (inkább szerelés alatt álló) 50 éves amerikai autócsodák, hanem politikai rendszere miatt is. A Szovjetunió és az USA játékszereként, minden történelmi szükségszerűsége és politikai hadszíntere ellenére a rendszer láthatóan nem működik. Egy magyar embernek, akinek emléke van erről, különösen érdekes keveréke ez a történelemnek, természeti és politikai egzotikumnak.

Kubát látni kellett és talán mondhatom, hogy így is látni kellett! Hogy láthatjuk-e másképpen majd … ?

Gyakorlati tanácsok:

Mi a legfontosabb Kubában ?
Türelem. Szerintünk azért élnek sokáig, mert miattad sem izgulnak. Te se izgulj! :-)
Minden fontos programpontnál (csomag megérkezés, repülés, autóbérlés) tartalékidővel számolj.

Utak, sebesség:
Pesti kátyúk mellett nem probléma. A pályán 100-140 km/h is lehet, de azért figyelni kell! A fő utakon 80-100 km/h. A Pinar del Rio - Santa Clara 460 km. megtehető 6 óra alatt a pályán. Más utakon azért 60 km/h átlaggal tervezzünk. Hegyi utakon (pl. Santa Clara – Trinidad) 30 km/óra az átlag.

Pénz, bank, bankkártya:
A két fizető eszköz (2006 februárban: 1 helyi peso = kb. 12 Ft; 1 konvertibilis peso CUC = kb. 250 Ft.) mindent drágít, mert külföldinek az Usd tilalom óta minden cuc-ért és legalább 1 cucért van. Ez gyakran 20 szoros árkülönbség. (lásd 1 fagyi helyieknek 12 Ft, neked cuc-ért 250 Ft.). Kártyával vagy nem tudtunk fizetni, vagy 10% goverment tax mindenhol. Euroval csak a reptéren tudtunk fizetni, mindent át kell váltani. Automaták is felszámítják a 10% sarcot, de ritkán vannak és jellemzően nem működnek. Az usd-t 10% átváltási díj sújtja, a többi valuta váltásával azonban nincs gond. Nekünk a svájci frank árfolyama tűnt a legjobbnak.

Étel, ital:
A langusztát ne hagyjuk ki, zseniális, de egyébként együk, ami van. Ne enni menjünk ide. Havannában egy jobb étteremben, vagy egy eldugott magán "casa particularban" is 20 cuc/fő-vel számolhatunk, igaz ez rákot jelent és általában sok egy főre. Vidéken ez pont a fele. Csirke, malac, marha ételek 4-8 cuc körül voltak. Igazi utcai koszosban nem voltunk, állítólag az jelentősen olcsóbb. Nagyobb benzinkutaknál tűrhető pizza (1-1,7 cuc), „utasellátós” sajtos-sonkás szendvics (0,8cuc) kapható. A helyi piacokon nagyon olcsó a gyümölcs.
A koktélok jó árban vannak 2-2,5 cuc az átlag, de max 4-ért ittunk. Számítsunk rá, hogy a rumot nem sajnálják, nem amatőr limonádé kedvelőknek való :-)
Borok, a jobb éttermekben és szállodákban kapható. A helyiek felejthetőek, de kiváló argentin és chilei borok vannak. (10-15 cuc)

Taxi:
A taxi olcsó, de Havannában csak bekapcsolt órával és hivatalos autóval menjük, vagy alkudjunk meg előre. Egy öreg autós városnézés kb. 1 óra 20-25 cuc.

Gyógyszer, higiénia:
Gyógyszer alapvetően nincs. Legyen nálunk láz- és fájdalom csillapító, antibiotikum, napégés elleni szer, sebfertőtlenítő (Betadin), hasmenés elleni szer (Smecta). A szállodák tisztaságával nem volt gond, de ha utazunk fertőtlenítő kendő hasznos dolog (pl. Bradoman)

Jó utat és jó kalandozást kívánunk !
Ha kérdésed lenne örömmel segítek mailben az info@miri.hu címen, vagy oszd meg véleményed Vendégkönyvemben.

Köszönöm a figyelmet !
2006. március 23.

Kárpáti Péter

Kuba Fotógaléria