Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
1.nap: Havanna
2.nap: Havanna
3.nap: Havanna-Vinales
4.nap: Vinales
5.nap: Soroa, Santa Clara
6.nap: Topes de Collantes, Trinidad
7.nap: Cienfuegos, Trinidad
8.nap: Camagüey
9.nap: Camagüey - Guardalavaca
10.-13.nap: Guardalavaca
14.nap: Vissza Havannába
15.nap: Búcsú
Kuba - összefoglaló
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


3. nap: Havanna - Vinales ( jan. 30. - hétfő)


 

 

Reggeli előtt rutinosként konstatáljuk az információs pultnál csomagjaik után kutattató turistákat. Már tudjuk: ez itt „abszolútlí normáll és mannyana” :)

 

Aztán délelőtt ismét kiderül, hogy nem egyszerű itt semmi. Még otthon lefoglaltunk és kifizettünk egy Hundai terepjárót. A voucerünk szerint a Cubacar irodát kell keresnünk, ami van is a Sevilla Hotel aljában. Első körben azt sem tudják, hogy lenne ilyen megrendelő, majd némi kavarás után egy puncibusz méretű fehér tragacs elé visznek, hogy ez az. Jelzem, hogy nem csak, hogy a csomagok, de 4 ember sem fér bele. Erre ide-oda jövés-menés kezdődik, ami szép lassan elhal. Hopp egy mojitó. Közben kiderül, hogy valaki felhívott bennünket a szobában, hogy itt az autónk, de 10 perc után elment. A lányok aztán kikövetkeztetik, hogy a pasi a Park National szállóból jött és elmennek oda ügyintézni. Ott némi kiabálás után elhajtják őket, mert ilyen autó nincs, de ha mi terepjárót szeretnénk, akkor fizessünk rá. Végül feladtuk és délre lett egy Hundai Sonatank, ami egy normális méretű városi autó, légkondival. Állítják, hogy a hegyekben sem lesz vele baj…..

 

Indulás előtt még beugrunk a közeli Corona szivargyárba, ami a hurrikán miatt bezárt, de a shopban tájékozódunk az árak felől. Irány a Pinar del Rio tartományban található Vinales.

 

Havannából azonban külön kaland kijutni. Tábla nincs és úgy tűnik még a helyi rendőr sem autózik sokat, mert senki nem ad egyértelmű felvilágosítást. A bérautó üzemanyag szintje vészesen alacsony, de az első kútban, amit találunk nincs „gazolina especial”. 2 órás kavarás után, - végre megtankolva (0.85 cuc/l) - egyik kétségbeesett kézzel-lábbal-spanyolul felett kérdésünkre egy úr visszakérdez : „do you speak english?” J Ekkora örömet! Sikerült kikeveredünk és elindultunk a Pinar del Rio felé az autópályának hívott képződményen, ami nem is olyan rossz, mint az amerikai útikönyvíró szerint. (No persze, mi pesti kátyúkhoz szoktunk.)

 

 

A pályán érezhető, hogy az átlag fizetésből nem telik benzinre, mert csak elvétve van jármű. Aztán hirtelen egy lerobbant autó mellől kiugrik elénk egy srác, aki magyarázza, hogy elvinnénk-e szervizbe? Mivel olvastuk, hogy Kubában a stopposokat pl. az állami autóknak kötelező felvenni és sokaknak ez az egyetlen közlekedési forma, így Pedro-t - az agronomust - felvettük. Egész jó értjük már a spanyol kiselőadást az út menti eukaliptusz és mangó erdőkről, valamint a dohánytermesztésről és fermentációról. A Cohiba-t mézzel, a Rómeó és Júlia-t és a Monte Christo-t csokival fermentálják. Megerősíti az útikönyvet, hogy a régió a legjobb dohány és kávétermő vidék. Ő egy dohány telepen dolgozik.

 

Az egyik falu előtt aztán hirtelen meglátjuk a Pedro főnökét, aki a telep vezetője. Pedro hálából felajánlja, hogy megmutatják az ültetvényt. Érdekes földeken járunk, tetszik nekünk, az autó is bírja. Mint megtudjuk Iván és Vilma (hurrikánok) pusztítása miatt a dohány 8 hónapos késében van, újra kellett ültetni. Ezért van zárva több szivargyár. Végig követjük a dohány útját a magtól, a szivarig. A dohányról 8-szor szüretelnek. A levél alja illatos, teteje erős. A külső takaró levélnek szánt növényt még a naptól is védik zöldszínű hálókkal. A növényből mire szivar lesz 135 kézi műveletet végeznek, 1,5 évig. A cigiben a levél erezete is benne van, ami a nikotin 95 %-át adja. Ezért egészségesebb szivarozni - állítja barátunk :)

 

Az előadás után kávézunk a farmon és mit ad isten előkerül néhány adó mentes szivar. Bizalmatlanok vagyunk, hiszen minden hivatalos helyről azt halljuk, hogy a hamisítványok minősége rossz. Kérdésemre azt válaszolják, hogy ezen ültetvények szolgáltatják be az államnak a dohányt, a különbség csak abban van, hogy mennyi pénz kerül az államhoz…. Eszembe jut tokaji nagyapám és a számtalan borász, aki a rendszerváltás előtt ugyan olyan, vagy jobb bort készített, mint a Borkombinát. Megnézzük a minőségi próbát is: kézben sodorva nem szemetel, de takarólevele sima, lélegzik, a szívandó végét fújva jól átjárható, a takaró levél nem sérült… Illata, zamat is renden volt, így úgy döntünk inkább a farmerek járjanak jól és veszünk 10-10 szivart fél áron.

 

 

Jó kedvűen indulunk tovább Vinales felé, ahol - amikor elénk tárul a panoráma - leseik az állunk. A Valle de Vinales-t (Vinales-völgy) 1999-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította és sokak szerint ez Kuba leglélegzetelállítóbb tája. Leginkább a dél kínai Csilin mészkőhegységhez hasonló, tűpárna vagy boglya (ún. mogote) alakú sziklák és hegyek labirintusa trópusi esőerdős környezetben. Még a kréta korszakban – 100 millió éve – egy földalatti folyó- rendszer szabdalta keresztül barlangokkal a mészkő hegységet. Az évmilliók alatt a barlangfalak beomlottak és a cseppkövekkel borított járatok a szabad ég alá kerültek, majd az időjárás tovább mélyítette őket. A talaj termékeny, a jellemző növény a dohány, ananász, királypálma, az erdőket broméliák és orchideák lakják. Döbbenetes kiránduló hely!

Vinales faluban 200 turista fér el a szállodákban és vannak magán szobák is, de szerencsére nem egy zsufi hely. A mi szállodánk a La Ermita nagyon dögös. Az egyik hegytetőről a völgyre néz, a látvány, a kert, a medence és a bár tökéletes. Az étterem teraszáról a lemenő napfényben csodálatos kilátás tárul elénk. A vacsi relatíve olcsó (45cuc 4 főre, leves, főétel, gyümi, koktél), de nem túl jó. Viszont a bárban a koktélok 2 cuc-ért kiválóak.

 


Fotógaléria: Vinales