Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
1.nap: Havanna
2.nap: Havanna
3.nap: Havanna-Vinales
4.nap: Vinales
5.nap: Soroa, Santa Clara
6.nap: Topes de Collantes, Trinidad
7.nap: Cienfuegos, Trinidad
8.nap: Camagüey
9.nap: Camagüey - Guardalavaca
10.-13.nap: Guardalavaca
14.nap: Vissza Havannába
15.nap: Búcsú
Kuba - összefoglaló
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


5. nap: Soroa, Santa Clara (február 1. - szerda)


 

Fotógaléria: Soroa

 

Reggel 8-kor indulás Pinar del Rio-n keresztül Havanna felé. A pályán autóstoppos emberek tömkelege, futó iskolások tanár bácsival biciklin, szembejövő ökrös szekér.

 

Első megállóhelyünk visszafelé, Havannától 95 km-re „Kuba szivárványa”: Soroa. Nevét Jean Pierre Soroaról, a 19. századi francia kávé ültetvényesről kapta, akinek egyik leszármazottja hozta létre a parkot magán célzattal. A forradalom óta kedvelt, de nem zsúfolt kirándulóhely.

 

Látnivalók: az epifitonokkal (fán lakó orchideák és broméliák) zsúfolt dzsungel, a 22 m magas vízesés (Salto del Arco Iris, belépő: 3cuc/fő) csodás helyen, télen kicsi vízhozammal, de így is látványos. Az Orquidearo Soroa (Orchidea kutató és botanikuskert, belépő 3cuc/fő) - amelyet egy spanyol ügyvéd létesített az 1940-es években - 6000 dísznövénynek és 700 orchidea fajnak ad otthont. Gyönyörű park, óriási philodendronok, trópusi fák és pálmák. Csak egy orchidea ház nézhető meg, de a hegyoldalban húzódó kert így is csodás!

 

A vízesés bejáratánál lévő étterem ugyanannak a láncnak a tulajdona, mint a vinalesi szálloda. Az étlap ugyanaz, és ugyan olyan rossz (leves, tonhal saláta 26 cuc 4 főre).

 

 

 

Du. 1-kor indultunk tovább. Havannán már rutinosan - 18 perc alatt - átverekszünk, és elindulunk a Santa Clara-ba tartó pályán. A mai napon összesen 460 km után – a soroai 3 órás kitérővel együtt - du. 5-kor megérkeztünk Santa Claraba a Los Caneyes szállóba. Tiszta nagy szobák, szép park, bungaló szerű kiépítés. Csak helyi vendégek, SZOT üdülő feeling. Koktélok nagyon jók a medencénél lévő bárnál, de az asztalok tisztasága elég kétes. 1 cuc borravalótól a pincér magyarul megtanulja a „köszönöm”-öt. Átmenő szállásnak jó, nyaralni nem. Később olvassuk, hogy a helyiek között nagyon kedvelt vállalati üdülő és a nászutasok kedvence. Pedig a városban semmi más nincs, mint a monumentális Che Guevara emlékhely. A forradalom emléke úgy látszik vonzza a lánglelkű nászutasokat.

 

 

 

A lemenő nap fényében megnéztük Che hatalmas emlékművét a monumentális "felvonulási" téren. Az emlékművet 1987-ben emelték Che bolíviai meggyilkolásának 20. évfordulójára, majd 1997-ben a titkos bolíviai tömegsírból kiemelt forradalmárok csontjaival együtt Che-t is újratemették itt. Fidel 1997. október 17-én gyújtotta meg az örökmécsest. Egy volt keleti blokkból érkező magyarnak érdekes hangulatú és ellentmondásos hely. Miközben teljes a mentális ellenállásunk a kommunizmussal szemben, addig egyre inkább törvényszerűnek tartjuk a kubai forradalmat egy az USA bábjaként működő diktatúra ellen.

 

Éttermet keresünk vacsorához, de a város megismert része nagyon lepusztult szocreal. Feladjuk a keresést. Abban maradtunk, hogy egy SZOT szállóban jól kell főzni, mert fellázadnak a dolgozó néptömegek, így visszamegyünk. Bejött az elv. Svédasztalos tökéletes vacsora közben, az első kubai vörösbort, és 7 éves rumot kóstolgatunk. A bor (San Christobal Merlot) a maga 18 cuc-os árával és átlagos korrekt asztali minőségével kicsit túlzás, de az öreg rum új távlatokat nyit. Jellegében szinte érett konyak, zseniális ital! (teljes számla, italokkal 4 főre: 80 cuc)

 

Az éjszaka nyugodtan telik, egyszer riadok fel éktelen magyar nyelvű üvöltésre, amint valakit egy ismeretlen hang takarodásra szólít fel. Félálomban csodálkozom, hogy magyarok is vannak még itt ….?

 

                                     


Fotógaléria: Soroa
Fotógaléria: Santa Clara