Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
1.nap: Havanna
2.nap: Havanna
3.nap: Havanna-Vinales
4.nap: Vinales
5.nap: Soroa, Santa Clara
6.nap: Topes de Collantes, Trinidad
7.nap: Cienfuegos, Trinidad
8.nap: Camagüey
9.nap: Camagüey - Guardalavaca
10.-13.nap: Guardalavaca
14.nap: Vissza Havannába
15.nap: Búcsú
Kuba - összefoglaló
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


2006.02.01., 5.nap: Soroa és Santa Clara


Reggel 8-kor indulás Pinar del Rio-n keresztül Havanna felé. A pályán autón kívül minden van: autóstoppos emberek tömkelege, futó iskolások biciklin ülő tanár bácsival, szembe jövő ökrös szekér és odavezető út nélküli felüljárók. Mint anno az '50-es évek magyar tervgazdasága: az előírt felüljáró kész, csak nem lehet megközelíteni? :-)
Első megállóhelyünk a Havannától 95 km-re található "Kuba szivárványa": Soroa. Nevét Jean Pierre Soroaról, a 19. századi francia kávé ütetvényesről kapta, akinek egyik leszármazottja hozta létre ezt a parkot magán célzattal. A forradalom óta kedvelt, de nem zsúfolt kirándulóhely.
Látnivalók az epifitonokkal (fán lakó orchideák és broméliák) zsúfolt dzsungel, a 22 méter magas vízesés (Salto del Arco Iris, belépő: 3cuc/fő) csodás helyen. Télen ugyan kisebb vízhozammal, de így is látványos.


Az Orquidearo Soroa (Orchidea kutató és botanikuskert, belépő 3cuc/fő) - amelyet egy spanyol ügyvéd létesített az 1940-es években - 6000 dísznövénynek és 700 orchidea fajnak ad otthont. Gyönyörű park, óriási philodendronok, trópusi fák és pálmák. Csak egy orchidea ház volt megnézhető, de a hegyoldalban húzódó kert így is csodás!
A vízesés bejáratánál lévő étterem ugyanannak a láncnak a tulajdona, mint a vinalesi szálloda. Az étlap ugyanaz és ugyan olyan rossz (leves, tonhal saláta 26 cuc 4 főre).

Fotógaléria: Soroa

Délután 1-kor indultunk tovább. Havannán már rutinosan, 18 perc alatt, átverekszünk és elindulunk a Santa Clara felé tartó pályán.


A mai napon összesen 460 km után - a soroai 3 órás kitérővel együtt - du. 5-kor megérkeztünk Santa Clara-ba, a Los Caneyes szállóba. Tiszta nagy szobák, szép park, bungaló szerű kiépítés. Csak helyi vendégek voltak, bennünket a SZOT üdülők feelingjére emlékeztetett. A koktélok nagyon jók a medencénél lévő bárnál, de az asztalok tisztasága elég kétes. 1cuc borravalótól a pincér magyarul megtanulja a "köszönöm"-öt. Átmenő szállásnak jó, nyaralni nem. Később olvassuk, hogy a helyiek között nagyon kedvelt vállalati üdülő és a nászutasok kedvence. Pedig a városban semmi más nincs, mint a monumentális Che Guevara emlékhely. A forradalom emléke úgy látszik vonzza a lánglelkű nászutasokat.

A lemenő nap fényében megnéztük Che hatalmas emlékművét a monumentális "felvonulási" téren. Az emlékművet 1987-ben emelték bolíviai meggyilkolásának 20. évfordulójára, majd 1997-ben a titkos bolíviai tömegsírból kiemelt forradalmárok csontjaival együtt Che-t is újratemették itt. Fidel Castro 1997. október 17-én gyújtotta meg az örökmécsest. Egy volt keleti blokkból érkező magyarnak érdekes hangulatú és ellentmondásos hely. Miközben teljes a mentális ellenállásunk a kommunizmussal szemben, de maximálisan törvényszerűnek tartjuk a kubai forradalmat egy az USA bábjaként működő diktatúra ellen. Az más kérdés, hogy itt sem sikerült ebből valóban működő rendszert létrehozni.

Éttermet keresünk a vacsorához, de a város megismert része nagyon lepusztult és nagyon szocreál. Feladjuk a keresést. Abban maradtunk, hogy egy SZOT szállóban jól kell főzni, mert fellázadnak a dolgozó néptömegek, így visszamegyünk. Bejött az elv. A tökéletes svédasztalos vacsora közben az első kubai vörösbort és 7 éves rumot kóstolgatunk. A bor (San Christobal Merlot) a maga 18 cuc-os árával és korrekt asztali minőségével kicsit túlzás, de az öreg rum új távlatokat nyit. Jellegében szinte érett konyak, zseniális ital! (A teljes számla, italokkal 4 főre: 80 cuc)

Az éjszaka nyugodtan telik. Csak egyszer riadok fel egy éktelen magyar nyelvű üvöltésre, amint valakit egy ismeretlen hang takarodásra szólít fel. Félálomban csodálkozom, hogy más magyarok is vannak még itt...?

Fotógaléria: Santa Clara