Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
1.nap: Havanna
2.nap: Havanna
3.nap: Havanna-Vinales
4.nap: Vinales
5.nap: Soroa, Santa Clara
6.nap: Topes de Collantes, Trinidad
7.nap: Cienfuegos, Trinidad
8.nap: Camagüey
9.nap: Camagüey - Guardalavaca
10.-13.nap: Guardalavaca
14.nap: Vissza Havannába
15.nap: Búcsú
Kuba - összefoglaló
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


9. nap: Camagüey - Guardalavaca (február 4. - vasárnap)


 

 

 

Gyenge reggelit követően elállt az eső, de még mindig borongós időben sétáltunk.

A várost maga Diego Velázquez alapította 1514-ben. Sokat vártam tőle, hiszen egy mondás is azt mondja, ha valaki iszik a helyi jellegzetességnek számító hatalmas agyag korsókból (tinajone), akkor örökre beleszeret a városba és mindig visszatér.

Érződik, látszik az első spanyol koloniális városok hangulata, építészete, de fény hiányában nem a legszebb arcát mutatja. Kicsit lehangoltan sétálunk, pedig a városnak gyönyörű részei vannak. Útközben egy baptista templomból kiszűrődő zene és egy igazi 42 foggal vigyorgó néger srác dob fel a vasárnapi mise alkalmából. Kezet rázva és mosolyogva enged be bennünket a templomba, ahol a gyülekezet teljes zenekari kísérettel és a gospel latinos változatával imádja az Urat. Hihetetlen feelingje van!

 

A városban a Plaza San Juan de Dios (tér) kihagyhatatlan, filmszerűen eredeti állapotában és szépen felújítva várja a látogatókat.

 

Lementünk a helyi piacra is. Izgalmas volt betekinteni a hétvégi bevásárlási szokásokba és lehetőségeikbe. Láttunk helyi patikát is, ahol gyógyfüveket árultak mindenfajta bajra, ami a gyógyszerhiány miatt érthető. A piacon helyi peso-ban (1peso=kb. 10Ft) 1 a banán, 5-8 az ananász, 3-5 az édes burgonya. Vinalesben pont 25-ször ennyit fizettünk :)

 

 

Dél körül indulunk egy kis labirintus autózást követően tovább, már a tengerpart felé. 3 óra utazás (kb. 200 km) után érünk Holguin—ba (ejtsd: olgin). Az út végig felhős, de nem esik. A várost végig autóztuk, de nem jók a benyomások. Részben talán az idő miatt, részben Havanna, Trinidad és Cienfuegos után az egyébként valóban kedves koloniális stílusú házak már nem túl izgalmasak. A városban a guardalavaca-i 2 órás all. incl. turisták valószínűleg nem költenek sokat, mert se fagyit, se kávét nem kapunk sehol. Az emberek sem túl kedvesek.

Nem állítom, hogy elfogulatlan vagyok, így ha valaki a környéken pihen, azért érdemes bemenni. Sok épületet felújítanak, néhány év múlva gyönyörű lehet.

 

 

 

Innen kb. 1 óra (50 km) Guardalavaca (ejtsd: gardalabaca). Egy nem túl nagy és nem is zsúfolt 3 km hosszú csodálatos partszakasz vár minket néhány nap pihenésre, Varadero helyett.

Előzetes netes tájékozódás alapján a Brisas Guardalavaca Hotelben foglaltunk bungalót. A megérkezésünk nem volt túl gördülékeny, nem találtak hordárt – de ez nem is zavarta őket - így egyedül kóvályogtunk bőröndjeinkkel a parkban. Azért 10 nap után ez itt már nem zavart annyira. J

 

A szálló bungalós része inkább villa, és a neve is Villa Las Brisas. De valóban jobb, mint a szálló rész. (Tipikusan előre kell foglalni, mert ennek itt magasabb az ára.) A 3 szintes villában, hatalmas szobák, közepes bútor minőség várt bennünket, de első osztályú pálmás tengerparttal. A villáknak saját medence rendszere is van.

A villa rész külön éttermében a büfé-vacsora tökéletes volt (rákok, halak, grill ételek, saláták, gyümölcsök).

Ami engem idegesített, hogy a koktélokat itt is műanyag pohárban adják, de ennek az oka, hogy ne törd el a beachen.

 

Fotógaléria: Camagüey