Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
1.nap: Havanna
2.nap: Havanna
3.nap: Havanna-Vinales
4.nap: Vinales
5.nap: Soroa, Santa Clara
6.nap: Topes de Collantes, Trinidad
7.nap: Cienfuegos, Trinidad
8.nap: Camagüey
9.nap: Camagüey - Guardalavaca
10.-13.nap: Guardalavaca
14.nap: Vissza Havannába
15.nap: Búcsú
Kuba - összefoglaló
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


8. nap: Cienfuegos, Trinidad (február 3. - péntek)


 

 

 

 

 

Az all.incl. turista feelingből reggelre lett elegem :-) Zoli úgy döntött pihen egy napot, mi hárman viszont nem bírunk megülni a fenekünkön, ismét belecsapunk a lecsóba. Közben kiderült, hogy Zolinak egy fontos ügyben levelet kell írnia, így még dolgoztunk 11-ig (méreg drága Internet kártya vásárlás - 15 cuc/30 perc - majd nem egyszerű mail fiók nyitás, nyilatkozat küldés).

 

Utána a közeli (90 km) Cienfuegosba mentünk. Kb. 1,5 óra az út . Egész jó, egy-egy szakaszon viszont sok a kátyú, figyelmet igényel! Útközben felveszünk 2 stoppost, akik úticélunk felé tartanak. Az én 80-100-as tempóm és maga az autó is szokatlan lehet, mert szerintem halálfélelemben merednek végig a sebességmérőre J.

 

A 140 ezer lakosú város az azonos nevű öbölben található, amelyet Kolumbusz fedezett fel 2. útján 1494-ben. Magát a várost csak 1819-ben alapítják és később (1830) nevezik el Jose Cienfuegos tábornokról. A város és környéke jelentős francia hatás alatt állt, ugyanis amikor Napóleon eladja Louisana-t az USA-nak, sok francia telepes érkezik ide. A város életében ma is fontos a cukor export, de van itt hajógyár, halászat, cementgyár is. Szerencsére ebből és a 140 ezer lakosból sem sokat észlelünk. Leszámítva a feltűnően nagy ki és bejövő stoppos forgalmat.

 

A város legfőbb látnivalója a központban lévő José Marti Park, Kuba egyetlen diadalívével, amit a Spanyolországtól való függetlenség emlékére emeltek. Jelentősen távolabb parkolunk, ami utólag nem rossz, mert igen jókat sétálunk a viccesen számozott utcákon, a 64. és 56. Av. között. Szép, nyugodt hangulatú és barátságos város. Emberibb, mint Havanna és nyoma sincs turistának. Állítólag a francia behatás látható az épületeken, de rikító, nagyon színes változatban. A kapuk lenyűgözők, és nagyon sok jó állapotú amerikai autó fotózható.

 

A J. Marti Park körüli épületek is gyönyörűek, többségében felújítottak (Tomas Terry színház, Szeplőtlen Fogantatás-székesehegyáz, Kormánypalota). A park egyik sarkán természetesen hatalmas Che plakát vonzza tekintetünket.

 

Mivel igen meleg van és meg is éheztünk, a téren keresünk éttermet. Hangulatos helyekre akadtunk, ideális egy-egy jéghideg mojitóhoz. Viszont nincs kenyér, így szendvics nélkül maradtunk. Tervezzük, hogy lemegyünk a vízparti arisztokrata negyedhez, de Zoliért aggódva küldünk egy sms-t, hogy akar-e velünk jönni Trinidadba? Akart, így bár 1 napot is el lehetne tölteni itt, mi 4 óra után visszaindulunk.

Aki erre jár, annak ajánlom, hogy aludjon meg itt és innen menjen Trinidad felé.

 

 

Visszafelé Trinidadtól a lemenő napban búcsúzunk az utolsó koktélokkal. Közben munkatársaim a vietnámi új évet ünnepelve buliznak otthon és felhívtak egy köszöntőre. Az egészségükre ittam egy mojitót J.

 

Az all.incl. vacsi már 2. alkalommal is unalmas, de találunk egy tuti fokhagymás malacsültet a reform jegyében. Este 10-re kidöglött mindenki.

 

   

Fotógaléria: Trinidad
Fotógaléria: Cienfuegos