Quinta do Vallado
(Vilarinho dos Freires, 5050-364 Peso da Régua)
A birtok az egyik legidősebb a Douroban, 1716-ban alapította a Ferreira család, amely - a portói borban érdekelt külföldi cégek mellett - a kisszámú portugál dinasztiák legfontosabbika. Legendás képviselőjük Dona Antónia Adelaide Ferreira, aki nem csak a szőlőtermesztésért, de a vidék szociális és iskola rendszerének fejlesztéséért is sokat tett. Ükunokája - Joao Ferreira Álvares Ribeiro - beszélt nekünk róla, aki ma a birokot vezeti.
1993-ban a Ferreira Portwine House-t a család eladta a Sogrape Groupnak, és energiájukat - valamint az ebből származó pénzt - a Vallado birtok fejlesztésére és önálló brandként történő felépítésnek szentelték. Legfőbb szempont a birtokok és a szőlőtermesztés reformja volt, a legmagasabb minőség elérése érdekében. A régi, vegyes ültetvények helyett minden egyes területre az oda legmegfelelőbb fajtát telepítették, ezzel is optimalizálva az érési és szüreti időket. 50 hektárnyi szőlő életkora 6-15 év között van, míg közel 20Ha 80 évnél idősebb, amelyet még az eredeti Vallado birtokon tartottak meg.
Az általunk meglátogatott impozáns, de kicsit futurisztikus külsejű borászat és látogató központ 2009-ben került átadásra. Minden apró technológiai folyamat precízen és ötletesen végigondolt és kivitelezett. Különösen szimpatikus volt, az ősi helyi fajták fajtatiszta palackozásával kapcsolatos kísérletezés.
Kóstolási jegyzetek:
1. Branco 2013
Belépő szintű fehér, felvásárolt szőlőből. Rabigato, Viosinho, Arinto, Verdelho és 20% Moscatel.
Illata virágos-gyümölcsös és friss.
Kóstolva friss, üde és gyümölcsös, de egyszerű szerkezet. Lehetne több sav, de egyébként jól iható.
2. 100% Moscatel Galego Branco 2012
30 éves ültetvényről származó szőlő, amely jól viseli a hőséget. Erjesztés során egy picit héjon tartották.
Illata tipikus muskotály, némi citrusos hűvösséggel. A szerethetőbb, nem túlzóan parfümös stílus. Kóstolva egyensúlya kifejezetten jó, hosszú, friss, jó savakkal.
3. Vallado Tinto 2012
Belépőszintű vörös cüvée. Fajta összetétel: Touriga Franca (25%), Touriga Nacional (25%), Tinta Roriz (15%), Sousao (5%), 10% vegyes ültetvény, és további 20% 70 évnél idősebb szőlő vegyes ültetvényről.
Acélban erjedt, de 30%-a 3. és 4. töltésű francia hordóban érett.
Illata kifejezetten Tempranillosan gyümölcsös. Kóstolva egyszerűbb, kicsit tanninos gasztro bor.
4. Touriga Nacional 100% 2011
Acélban erjedt, majd 20 hónapot töltött 225 literes, francia, barrique hordóban.
Illatában koncentrált fekete gyümölcsök és eukaliptusz fedezető fel, virágos jegyekkel. Komplex, elegáns hűvösséggel.
Kóstolva még fiatal, jó szerkezettel, sok érett tanninnal. Kifejezetten hosszú, gyümölcsös bor, fűszeres ízvilággal. Nagy formátumú tétel.
5. Sousao 100% 2012
Nagyon örültem neki, hogy fajtatiszta, száraz iskolázásban is kóstolhattuk ezt a bort. Ahogy a fajtáknál írom is - bora erőteljesen sötét színű, sőt a legsötétebb portugál fajtának tartják. Nagyon magas természetes savtartalom jellemzi, ezért is népszerű a portói házasításokban, ahol a meleg miatt gyakoriak a savproblémák. Egyes vizsgálatok szerint, azonos viszonyok mellett, kétszer magasabb savtartalmat képes produkálni a többi hagyományos fajtához képest. Ízvilágában megjelenő mazsolás jegyek kiválóan illenek a portói stílushoz.
Hagyományosan lábbal taposták gránit kádakban, ahol 6 napig erjesztették, majd 20 hónapra francia új hordóba került.
Rendkívül sötét bor. Illatában a hordós jegyeken túl is gyümölcsbomba, dohányos, fűszeresen komplex jegyekkel.
Kóstolva izgalmas, nagyon hosszú, nagyon dögös savszerkezettel. Szinte vibrál! Még gyümölcs fázisba van, kíváncsi vagyok mivé fejlődik az a 3 palack, amit hazacipeltem.
6. Reserva Field Blend 2011
70%-a 80 évesnél idősebb ültetvényről származó, kb. 24 ősi vörös fajtából áll. 27%-a 15 éves Touriga Nacional és 3% Sousao. Minden egyes területről származó szőlő külön került feldolgozásra és erjesztésre, némelyik tétel hagyományosan lábbal taposva. A bor 70%-a francia új hordóban, míg a többi másodtöltésű hordóban érett 18 hónapig.
Komplex illatában, érett (de nem lekváros), valamint aszalt gyümölcsök (pl. füge, szilva) dominálnak, dohányos és csokoládés jegyekkel.
Struktúrája zseniális, nagyon jó savra épülő egyensúly jellemzi. Ásványos, hosszú, komplex és elegáns. Nem véletlenül kap rendre minden évjárata 93-96 pontot mindenkitől.
7. Adelaide Tinto 2011
Az üknagyiról elnevezett tétel 100%-a 80 évesnél idősebb vegyes ültetvényről származik, 4-500g/tőke terheléssel. Kb. 24 fajtából áll. A bor 20 hónapig francia új hordóban érett.
Illata rendkívül koncentrált és komplex. Van benne szilva, érett-aszalt gyümölcsök kavalkádja, dohány és ásványosság.
Kóstolva legszembetűnőbb jegye ásványossága és nagyon erőteljes szerkezete, sok, de érett tannin, jó sav. Már-már túlzottan is koncentrált, ami az elegancia rovására megy. Nehéz lenne 2 pohárral meginni. De kétségtelenül nagy bor!
8. Adelaide Vintage Port 2011
60%-a vegyes öreg ültetvényekről származik, 40%-a Touriga Nacional.
Illatában tiszta gyümölcs, leginkább fekete cseresznye, majd tea és dohány.
Egyensúlya és savkészlete nagyon jó, és nagyon hosszú.
Modern stílusú portói.
9. Tawny 40 éves
Áttetsző, borostyán színű bor.
Rendkívül komplex, aromáiban tea, bergamott, diós jegyek.
Kifejezetten üde, hosszú, nagyon jó savval. Egyszerűen állat!
10. Tawny 30 éves
Intenzív, különlegesen narancsszínű bor.
Illatában komplex, és meglepően narancsos karakterű.
Kóstolva nagyon hosszú, nagyon jó savval. Komplexitáson túl, üde, friss és végtelenül elegáns! Olyan, mint egy gyönyörű idős Tokaji Aszú, zseniális! A legjobb Port amit életemben ittam!
|
Fotógaléria: Quinta do Vallado
|
|
Fotógaléria: Portugál bortúra teljes fotógaléria
|