Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Portugál bortörténelem
Portugál szőlő fajták
Portugália borvidékei
Alentejo
Porto és Douro-völgy
Bairrada
Dao
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Alentejo


Az Alentejo régió az ország borvidékeinek harmadát dél-portugáliai terület. Gregory V. Jones, a South Oregon University kutatója 2005-ben a világ klimatikus változásainak leginkább kitett borvidékei közé sorolta.

Megítélése korábban hasonló volt, mint a dél-francia tömegbor termő vidékeké, de az utóbbi években a befektetések és figyelem hatására asztali borokban is találunk kiemelkedőket.
Jellemzően száraz és meleg éghajlata a vörös fajtáknak kedvez, de vannak hűvösebb, hegyi területek, ahol a fehér szőlő is magas minőséget ad. A könnyed, gyümölcsös, jó ívású vörösökön kívül, néhány igazán nagyágyúval is találkozhatunk. Talajszerkezete változatos: a pala, rózsaszín márvány, gránit, mészkő, és agyagos talajok egyaránt előfordulnak.

A régió 8 meghatározott kistérségből áll: Portalegre, Borba, Redondo, Evora, Reguengos, Granja-Amareleja, Vidigueira és Moura.
Ezek közül Portalegre az északi Sao Mamede gránit hegyek északkeleti a lábánál fekszik, ahol a nagyobb csapadékmennyiség, különösen éjszaka hűvösebb hőmérsékletet, ami miatt az itteni borokat komplexitás és jó savszerkezet jellemez.
Borba, Évora, Redondo és Reguengos adja az igazán tipikus Alentejo-i karaktert, sima, gyümölcsös, jól iható vöröseivel. Granja-Amareleja, Moura és Vidigueira viszont nagyon meleg klímájával kihívást jelent.
Fehérek közül kiemelendő a jó savszerezettel rendelkező Antao Vaz, de az Arinto és a Roupeiro is említésre méltó. Az ugyancsak fehér Diagalves, Manteúdo, Perrum és Rabo de Ovelha elsősorban házasításokban fordul elő.
A vörös fajták közül az Aragonez (Tempranillo) a legszélesebb körben ültetett. Jól bírja a klímát, és leginkább itt érzi magát itthon a francia származású Alicante Bouschet. További gyakori fajták az Alfrocheiro, Castelao és Trincadeira, míg a Moreto, Tinta Caiada és Tinta Grossa inkább házasításokban fordul elő. Nemzetközi fajták közül a Syrah, illetve a Cabernet Sauvignon beérésével itt nem lehet panasz.
Fotógaléria: Portugál bortúra teljes fotógaléria  

Quinta do Esporao - borászat
(Reguengos de Monsaraz)1973-ban részben a Roquette család által alapított vállalkozás, akik 1989 óta 100%-os tulajdonosok. A családi vállalkozás birtokában van a Douro-völgyi Quinta Dos Murcas birtok is.
1973-ban az Alentejo borvidék ismeretlennek, de leginkább rosszhírűnek számított, amikor az alapító elhatározta, hogy forradalmasítja a helyi borkészítést és a legjobbat, a legismertebbet akarta megalkotni.
A közel 450ha nagyságú birtok Alentejo szívben, Reguengos de Monsaraz falu mellett, Evorához közel található, kb. 180km-re Lisszabontól.

A birtok az egyik legrégibb az országban, alapítása 1264-ig, első tulajdonosa az első portugál királyi házig vezethető vissza. Történelmében hemzsegtek a nemesek és a lovagok. A gazdag birtokosokra jól jellemző történet, hogy 1529-ben az Évora-i Székesegyházban Esporao kápolna néven, pápai engedéllyel építették meg az első reneszánsz stílusú építményt a városban.

194 autentikus helyi fajtával kísérleteznek, ebből 37 érdemben terem. Ezek közül a közel 40 éves vörös Touriga Nacional és a fehér Verdelho ültetvények nagyon magas minőséget érnek el. De otthonra talált a francia eredetű Alicante Bouschet is.
Ökológiai gazdálkodást folytatnak, közel 100 állandó alkalmazottnak adva munkát. 2013-ban elnyerték a "Green Project Awards" díjat a fenntartható mezőgazdasági termelési módszerek, és a 189 ősi fajta megismerése érdekben tett erőfeszítések okán.
A helyi ökoszisztéma rendkívül gazdag, a mediterrán tölgyerdőkön kívül, levendula ligetek, szárazföldi orchidea fajok is őshonosak. A 120 hektáros gát és tórendszer - az öntözés hátterén túl - számos emlősnek és madárfajnak jelent biztos menedéket. A birtok komoly olajfa ültetvénnyel, és díjnyertes olívaolaj termeléssel büszkélkedhet.
A borászat 2012-ben Alentejo tartomány legjobb borturizmusáért járó díját nyerte el, éttermét pedig világ 20 legjobb borétterme közé választották. Az itt kóstolt faszénen grillezett, vörös borban marinált polip életem legnagyobb lábasfejű élménye :).

Kóstolt tételek:

1. Verdelho 2013:
Illatában virágos, és kifejezetten szőlővirágra emlékeztet. A hűvösebbnek és csapadékosnak mondott tavaszi idő ellenére sincs problémánk az érettséggel, sőt - bár jó savúnak tartják a fajtát - de több savat várnánk el a tételtől. Pedig nem túlzó 13,5% alkohol mellé a 7g/l sav elegendőnek tűnhet. Talán a 2g/l körüli cukorral van bajunk.
Testes, kifejezetten hosszú és gyümölcsös bor citrusos, trópusi gyümölcsös jegyekkel. Lecsengésében ásványosságot mutat. (kb. 7 euro)

2. Esporao Reserva Branco 2012
4 fehér fajta : Arinto, Antao Vaz, Roupeiro, Semillion (30-30-30, 5%)
17 éves ültetvényről származik, gránit és agyagos talajról. 6 hónapig érlelték amerikai és francia barrique hordóban.
Illatában gyümölcsösség (pl. körte) keveredik határozott (de nem túlzó) hordós-fás fűszerességgel. Kóstolva jó szerkezet jellemzi elegendő savval (6.9g/l). A 14% alkohol itt nem túlzó, de a 2-3g/l maradék cukor több savval jobb lenne. Hosszú, lecsengésében kifejezetten ásványos. Kifogástalan, jó inni is. (kb. 10 euro)

3. Monte Velho 2012
A pincészet legnagyobb mennyiségben eladott, belépő szintű vörös bora. Összetétele változó, ebben az évjáratban Aragonez (Tempranillo), Trincadeira, Touriga Nacional és Syrah.
Túláradóan gyümölcsös (fekete és piros bogyós), lágy tannin, elegendő sav, nagyon jó ivású gasztrobor, és mindennapokra. (4 euro)

4. Esperao Reserva 2011, vörös
Aragones, Trincadeira, Alicante Bouschet és Cabernet Sauvignon (30-30-30% és 5%)
15 éves ültetvény, gránitos, agyagos talajról. 12 hónapig érett francia és amerikai hordókban majd további 1 évig palackban pihentették.
Illatában kifejezetten Tempranillo-s, szedres - fekete bogyós gyümölcsös, nagyon szép hordós jegyekkel. Kóstolva közepes test mellett pici savhiány, de érett, jó tannin szerkezet jellemzi. Rendkívül gazdag, gyümölcsös és komplex. (kb. 15 euro)

5. Touriga Nacional 2010
25 éves ültetvényről származik, 12 hónapig érett francia hordóban, majd további 1 évig palackban pihentették.
Sötét rubin színű, bíborba hajló bor. Illata rendkívül komplex, és izgalmas. Sok sötét bogyós gyümölcs mellett virágok (violának mondják ?), valamint bergamott és narancsvirág. Kóstolva telt, érett, sok, de érett-lágy tanninnal. Ízvilága komplex, fűszeres-gyümölcsös, csokoládé, kis pörkölt aromákkal. Kicsit több savval zseniális lenne, de így is nagyon jó! (kb. 25 euro)

6. Alicante Bouschet 2010
Az otthonra talált francia fajta, amelyről Jancis Robinson is azt mondta, hogy Alentejoban érzi magát otthon igazán! Az ültetvény 10 éves, mészköves, sziklás, agyagos talajon. 12 hónapig érett francia hordóban, majd további 1 évig palackban pihentették.
Festőszőlőnek megfelelően színe rendkívül sötét. Illata komplex, sötét bogyós gyümölcsökkel, fűszerekkel és dögös animalitással. Izgalmas és buja! Kóstolva koncentrált, brutális testtel, sok tanninnal, de nagyon jó savszerkezet tartja egyensúlyban. Ízvilágában is komplexitás érvényesül, erős gyümölcsösségre és ásványossága épülve. Tudom, hogy a pince hatás +5 pont, de ez egyértelműen 5 csillagos bor!


Kóstoltunk egy tételt a borászat Douro-völgyi birtokáról is:

7. Quinta dos Murcas Reserve 2008
100-380 méter magas, palás területen lévő, 40 éves átlag életkorú ültetvényről származó bor, amelyben Tinta Roriz, Tinta Amarela, Tinta Barroca, Touriga Nacional, Touriga Francesa, Sousao fajták találhatóak. Hagyományosan lábbal taposták, majd az erjesztést követően 12 hónapig érett francia és amerikai hordókban.
Amikor illatát megéreztük csapatunkból többen a katalán Priorat boraira asszociáltak. Rendkívül komplex, elegáns, amely a gyümölcsösségen túl vibrálóan ásványos. Kóstolva nagyon jó savszerkezet, ásványosság és komplexitás jellemzi. Nagyon hosszú és elegáns! Nekem 5 csillag!

Fotógaléria: Quinta do Esporao