Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Portugál bortörténelem
Portugál szőlő fajták
Portugália borvidékei
Alentejo
Porto és Douro-völgy
Portói készítése és bortípusok
Sandeman
Taylor’s
Quinta Dos Murcas
Quinta do Vallado
Quinta do Seixo
Bairrada
Dao
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


SANDEMAN
(Vila Nova de Gaia)


A vállalkozást 1790-ben alapította George Sandeman, aki 300 fontból megvásárolta első pincéjét, majd 1795-ben kereskedelmi közvetítő házat hozott létre Cadiz-ban, 1811-ben pedig érlelőházat vásárolt Villa Nova de Gaia-ban.

1805-ben elsőként kezdett el jellegzetes logót használni hordóin. A GSC jel (George Sandeman & Co) hamarosan a minőség garanciája lett Európán kívül, Amerika, Afrika, Ázsia és Új-Zéland piacain is. Annyira, hogy a Sandeman - a világon az elsők között - 1877-ben hivatalosan is védjegy (First Trademark Registrations Act) lett.
A brandépítés korát megelőző profi, és tudatos marketing stratégia része volt. A kereskedelmi célú reklámkampányok még nagyon újak voltak, amikor a cég 1905-ben elindította akcióját, amely során 6 palack rendelése esetén házhoz vitték az árut.

A cég logója és arculata ma már más: a jellegzetes, arcát soha sem felfedő "Zorrós" figura, "A Don". Aki spanyol fekete "caballero"-s köpenyben (valójában a Coimbrai Egyetem diák viseletében), nagy kalappal a fején, egy kis poharat szorongat a kezében. A figurát 1928-ban George Massiot Brown alkotta meg, és kezdték el használni a kampányokban. Csak a korai '30-as években lett a márka logója is.

Sandeman név alatt spanyol Sherry, Jerezi Brandy, és Madeira is készül. Világszerte minden percben 21 palack Sandeman bort adnak el.

A céget 1980-ban a kanadai Seagram csoport vásárolta meg, majd 2002 júniusában a jelenlegi tulajdonos, a portugál Sogrape Group tulajdonába került. A "Sogrape Vinhos S.A"-t, Sociedade Comercial dos Vinhos de Mesa de Portugal néven 1942-ben alapította 15 barátjával Fernando van Zeller Guedes. Itt készült el a legismertebb, és ez eddig a nemzetközileg legsikeresebb portugál bormárka, a Mateus Rosé. A mai napig családi tulajdonban lévő vállalat szisztematikusan vásárolt fel tradicionális márkákat, illetve alapított borászatokat. Így a Sandemanon kívül az Offley és Ferreira (Porto), a Casa Ferreirinha (Douro), a Quinta dos Carvalhais (Dao), a Herdade do Peso (Alentejo), a Callabriga, Pena de Pato és Grao Vasco, a Gazela (Vinho Verde), és végül a Finca Flichman (Argentína) és Framingham (Új-Zéland) is a tulajdonában van.

Látogatásunk során professzionális vezetést kaptunk, a mai napig használatban lévő bemutató pincében, amelyet egyébként publikusan is látogathatunk vezetett túra keretében. Az ezt követő kóstoló körülményeiért, és színvonaláért is köszönettel tartozunk.


Kóstolási jegyzetek:

1. White port
Illata virágos, őszibarackos. Szájban sok aszalt gyümölcs kényeztet, de egyensúlya erősen a cukor felé billen, kevés a sav.

2. Ruby Reserve

Intenzív gyümölcsös illat.
Kóstolva első benyomás a tömény meggy, amelyet meglepően jó savakra épülő egyensúly követ. Nem az édesség dominál. Hosszú, és üde, lecsengésben kis tanninossággal.

3. Tawny Reserve

Fiatalosabb, pinot-s színvilág. Illatban dohány, csonthéjasok.
Kóstolva kifejezetten selymes, lágy tanninokkal. Hosszú, nagyon jó savval. Ásványos és aszalt gyümölcsös jegyek.

4. 20 éves Tawny

Kifejezett érett, világos borostyán szín, aranyba hajló reflexekkel.
Illata nagyon komplex és érett: tea, bergamott, narancs héj, csonthéjasok.
Kóstolva kifejezetten hosszú, nagyon jó savszerkezettel és lágy tanninokkal. Ízvilága rendkívül komplex: pörkölt csonthéjasok, füge. Kifejezetten elegáns és nagyon jó!

5. LBV 2008

4 év hordós érlelelés után palackozták ezt a sötét bíbor színű bort.
Illata kifejezetten merlot-ra emlékeztet, sok piros- fekete gyümölccsel és fűszerekkel.
Kóstolva extrém koncentrációt mutat. Sok gyümölcs, magas alkohol, de szerencsére sok sav tartja egyensúlyszerű állapotban. Hosszú, lecsengése tanninos. Szép ásványosságot mutat. Most még túl sok, és nagyon fiatal. Feltétlenül időt kér!


Fotógaléria: Sandeman  

Fotógaléria: Portugál bortúra teljes fotógaléria