Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Szállás, közlekedés
Történelem
Kirándulások - Sultanahmet
Kirándulások - Eminönü
Kirándulások - Eyüp
Kirándulások - Beyoglu
Kirándulások - Besiktas, Edirnekapi
Kirándulások - Boszporusz, Rodostó
Kirándulások - Herceg-szigetek
Bazárok
Mit együnk?
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


BazárokIsztambulról az első gondolata a legtöbb embernek a Bazár. A kereskedelem mindig is erőssége volt a török népnek és fontos bevétele az Oszmán Birodalomnak is. A török kereskedők fontos közvetítők voltak Európa és Ázsia, valamint Afrika között.
A koncentrált kereskedőházak, piacok fontos bevételt jelentettek az egyháznak is, így gyakori, hogy a nagyobb dzsámi komplexumokban a fürdő, kórház, iskola, stb, mellé bazárt is építettek.

A legismertebb és legfontosabb, a Világ legnagyobb és legrégibb fedett bazárja, a Nagy Bazár (Kapali Carsi). A Sultanahmettől villamossal két megállóra, a Beyazit-nál található, a Yeni Ceriler Caddesi-n. Gyalog sem nagy távolság. Vasárnap kivételével minden nap 8.30-18.30 között van nyitva.
Közel 3600-4000 üzlet található itt, 60 utcán és 30 ezer négyzetméteren. A bazár helyén már a bizánci időkben is kereskedőházak voltak, de a 16.-17. században élte fénykorát. Az ide érkező egyre nagyobb számú karavánok áruinak védelme érdekében ugyanis szükségessé vált teljes befedése és bezárása. A bazáron belül 5 templomot, 7 kutat, 18 kaput találunk. Itt szinte mindig nagyobb a nyüzsgés, mint amit el tudok viselni, de történelmi és építészeti szemmel is érdekes, ezért kihagyhatatlan.

Sokkal kedvesebb és 105 üzletével átláthatóbb az Eminönü negyedben található Egyiptomi, vagy Fűszer Bazár (Misir Carsisi), ahová simán eltévedhetünk a Nagy Bazárból való kijutáskor és néhány utcán való tévelygés során. Menjünk arra, amerre lejtenek az utcák. 1663-ban épült, a második legnagyobb fedett bazár Isztambulban. Nevét onnan kapta, hogy kezdetben elsősorban az egyiptomi „birtokok” árui érkeztek ide Eminönü kikötőjéből, majd később fokozatosan a fűszerek és gyógynövények árusító helyévé vált. A mai napig ide özönlik Anatólia fűszer-, és gyógynövényeinek, valamint aszalt gyümölcseinek jelentős hányada. Ezen kívül a piacon főleg élelmiszert árulnak. Közöttük a legviccesebb a „Török viagra” néven hívott mézes csemege, amelyet aszalt gyümölcsökkel, olajos magvak keverékével nagy tömbökben árulnak.
Nyitva tartása hasonló a Nagy Bazáréhoz.

Ha gyors vásárlásra vágyunk, esetleg minőségi szőnyeget keresünk, akkor a legegyszerűbb választás a Kék Mecset komplexumához épített Arasta (Sipahi) Bazár felkeresése. Innen nyílik a Mozaik Múzeum is. Egy utcás, jól átlátható és nem zsúfolt.

Nem volt alkalmam megnézni, de találunk bazárt az Eyüp Dzsámi mellett, illetve híres az ún. Coopersmiths Bazár, amely a réz- és fémműves termékek lelőhelye.

Fotógaléria: Bazár