Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Történelmi áttekintő
A Kereszténység története Dél és Kelet-Anatóliában
Dél-kelet Anatólia egyéb hatalmai
1.-2. nap: Diyarbakir-Mardin
3.nap: Mardin - Tur Abdin - Sanliurfa
4.nap: Sanliurfa, Göbekli Tepe, Harran
5.nap: Atatürk gát, Nemrut-hegy (Kahta, Adiyaman)
6.nap: Gaziantep - Kappadókia
7.-10.nap: Kappadókia
11.-15.nap: Antalya
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


07.05. Gaziantep - KappadókiaMásnap reggel kb. 2 óra alatt értük el Gaziantep (korábbi nevén Antep; oszmán-törökül Ayintap) városát, amely az azonos nevű tartomány székhelye, az ország 6. legnagyobb városa. Focicsapatáról és pisztácia termeléséről is híres.

Szintén a Világ legrégebben folytonosan lakott települései közé tartozik. Az i.e. 18. században a Hettita Birodalom része, majd asszír, perzsa, makedón, római, bizánci, arab, szeldzsuk, mongol, mameluk kézen volt. I Szelim hódítása nyomán 1516 óta az Oszmán Birodalom része.

Látnivalói közül mi időhiány miatt a Világ egyik legjobb múzeumának tartott Archeológiai Múzeumot akartuk megnézni. Sajnos nem számoltunk a hétfői zárva tartással, így ide még vissza kell jönnünk. Leghíresebb leletei közé az Atatürk Gát projekt építésekor víz alá került, a mai Nizip városka mellet elterülő egykori Zeugma leletei tartoznak.

Zeugmát Nagy Sándor egyik tábornoka és a Szeleukida Birodalom későbbi alapítója I. Szeleukosz Nikatór alapította az i.e. 300-ban az Eufrátesz partján Seleucia néven. Fénykorában 80.000 lakost is számlált. Később a Kommagéne Királyság fennhatósága alá tartozott. I.sz. 64-ben rómaiak foglalták el és ekkora kapta a „hajóhíd” jelentésű Zeugma nevet. A selyem út mentén fekvő város a Perzsia felé vezető vízi út okán, valamint átkelési helyként is rendkívül fontos volt. I.sz. 256-ban I. Shapur szaszanida uralkodó elfoglalta és szinte teljesen lerombolta. Ezt még földrengés is követte, így egykori nagyságát sosem nyerte vissza.


Ásatások 1987-ben kezdődtek, amelyek i.sz. I. századbeli római villákat és épületeket tártak fel gazdag mozaik díszítéssel. Az anatóliai víztározó építésekor a leletmentési munkálatok fokozódtak, 1996-ban szintén mozaikos fürdőt és tornatermet, 1997-ben a gát falának építésekor egy nagy bronzkori temetőt tártak fel. 320 sírból közel 8000 kerámia edény került elő. 1998-’99 között a Gaziantepi Múzeum az utolsó erejével, még télen is a leletmentéssel foglalkozott. Ekkor találták meg a híres cigánylány mozaik (amelyet több kutató inkább Nagy Sándor képmásának tart) darabjait, illetve a világ legnagyobb 65.000 darabos antik pecsét lenyomat gyűjteményét. 1999-ben az alsóvárosrész egy épületéből Dionüszosz, Oceanus és Tethys mozaikjai kerültek elő. Végül pedig egy mozaik kövezet, amelyen a trójai háborúra vonatozó, valamint Achilles és Odüsszeusz ábrázolások voltak.

Gaziantepből 9 órányi autókázás után érkeztünk meg Kappadókiába.

Fotógaléria: Észak-Mezopotámia-Kappadókia teljes