Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Madeiráról általában
Történelem, földrajz
Hasznos információk
Borok a szigeten
Gasztronómia
Látnivalók: Funchal, Monte
Kirándulások a sziget belsejében
Körutazás a partvonalon
Levada-túrák és kirándulások
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Madeiráról általában, összbenyomás


Egy barátom indulás előtt azt mondta, hogy már a 3. napon azon fogom törni a fejem, hogy miként lehetne itt valami apartmanhoz jutni? Igaza lett!
Madeira rendívül sokszínű sziget. A dzsungel szélén lévő teraszos banánligetei, kis falvai bennünk Kubát idézték, csak jobb állapotban. (Bár találkoztunk itt is a szegénység jeleivel bőven.) Déli üdülőfalvai építészetükben az elegáns mediterrán tengerpartokra hasonlítanak, tagadhatatlan magas minőségű életérzetet keltve, csak éppen kertjeik szubtrópusiak. Az 1000 méter feletti fennsíkok tőzegmohával borított zöld rétjei Skócia, meredek rikítózöld, felhőkbe burkolózó sziklái és hegyei pedig Peru érzetét keltik az utazóban. De említhetném akár Új-Zéland hegyvidékét is, hisz gyermekeink úton-útszélen a Gyűrűk Ura film hangulatára asszociáltak.

A trópusihoz képest alacsonyabb átlag hőmérséklet mellett a sziget szélsőségektől mentes időjárással rendelkezik. Nincs monszun, szárazévszak, hőség, hideg, hurrikán, vagy tájfunokkal érintett időszak. A sziget egész évben virágzik, klímája ideális minden felső légúti betegség ellen. Nem véletlenül volt itt rendszeres gyógyüdülő a "mi" Sissi hercegnőnk is.
A lakosság kedves és alapvetően gondtalannak tűnnek az esetleges nehézségek ellenére is. Az infrastruktúra és szolgáltatási színvonal európai.
A sziget idegenforgalma - részben köszönhetően a sziklás óceánpart nehezen beépíthető voltának - egyelőre nem túlzó. Egyidejűleg 30.000 fő tud szállást találni. A helyiek szerint a tömegturizmus menjen a Kanári-szigetekre, míg a minőségi Madeirára.

Ezzel együtt is fontos leszögeznem, hogy Madeira árai alacsonyabbak a horvát tengerpart árainál! Ez persze az utóbbi időben nem nehéz, de eloszlatnám az "Európa legdrágább nyaralóhelye" kategóriát. Bolti áraik Budapesthez hasonlóak, a ruházat néhol olcsóbbnak tűnt. Hamar kialakult bennünk, hogy Madeira ideális élettér lehetne, ha az ember innen is működtethetné életét és munkáját. Erre nem csak mi jöttünk rá, a szigeten számottevő angol él, akik többnyire nyugdíjasok, de találkoztunk ideköltözött finn családokkal is. Utunk és tapasztalataink alapján bárkinek örömmel ajánlom nyaralása (telelése) helyéül Madeirát.

Összbenyomás update 2017:
Ismét hihetetlen élmény volt, amikor a -8 fokos előző éjszakákhoz képest egy szál zakóban szálltam le a gépről Funchalban.
A sziget továbbra is kedven helyeim egyike, és nagy örömmel laknék ott. 10 év alatt sokat fejlődött, de a földrajzi adottságok okán továbbra sem lehet túlépíteni. Bár többen voltak, mint előző februári élményeimben él, de ez a szilveszteri csúcsnak is köszönhető. Funchalt elhagyva, többnyire ugyan az a vidékies csend és nyugalom fogadott, leszámítva a kötelező célpontok turista buszait. A vendégek jelentős része angol és német nyugdíjas volt, kisebb arányban kirándulós fiatalokkal keverve.
Az árak nem nagyon változtak, legalábbis továbbra sem térnek el a hazai áraktól. Több cipőboltban járatunk, ahol 30-50 euró között olyan minőségű cipőket árultak, ami itthon 1,2-2-szer drágább. Az éttermi árakról majd a gasztro fejeztben írok friss információt.

Az időjárás indulásuk előtt végig száraz, napos, 20-24 fok közötti hőmérsékletet mutatott (este 14-16 fokkal). Ez december végére megváltozott, ami normális, hiszen a január az egyik legcsapadékosabb a szigeten. Az ott töltött 7 napunkból 1 kifejezetten esős és szeles volt, egy további fél napon még esett, de a többin napos és felhős időszakok keveredtek. Amikor sütött a nap, egy rövid ujjú ingben is melegem volt a botanikus kertben sétálva. Amikor fújt a szél a Szent Lőrinc foknál, akkor csak 5 percre dugtam ki az orrom a buszból.

Nagyon élveztem (a mostani -15 fokban, amikor ezt itthon írom meg még jobban) ezt a tavaszi (leginkább szeszélyes áprilisra hajazó) időjárást. Félértés ne essék: vidáman virágoztak a szálloda szabad kertjében az orchideák, a parkokban, kertekben, úton-útfélen a pozsgások, agavék, papagájvirágok, hibiszkuszok, bugenvillea-k, és még számtalan növény. Ami nekem hiányzott az a későbbi virágzású és emblematikus Szerelemvirág (Agapanthus), ami minden képeslap kötelező kelléke a szigeten. Később írok kedvenc levada túráimról, ami most nem igazán vonzott, nem volt alkalmas az idő a hegyi terepen. Volt egy kirándulásunk a Pico Arieiro csúcsra, de szakadt az eső, tombolt a szél, csak az ajándékboltig jutottunk. Időnket így 2 buszos kirándulás mellett a déli partok kellemes sétáival, borkóstolással, és a tenger gyümölcseire koncentráló vacsoráinkkal töltöttük. A funchali szilveszteri tűzijáték tartja a világrekordot, és a világ egyik leglátványosabb eseményének tartják. Nekünk is volt benne részünk, valóban lenyűgöző.

Összefoglalva: Továbbra is bármikor visszamennék a szigetre, de aki csak egyszer, vagy először választja úticéljául, annak sokkal inkább javasalom az április-májusi időszakot (virág őrülteknek!). A sziget nyáron is kellemes, mert itt nincs 30-35 fok feletti állandó hőség, de aki az óceánban akar fürdeni az leginkább augusztus - szeptemberben menjen. Aki télből nyárba, és a fehér homos tengerpartra vágyik az ne ide jöjjön. (Bár a közeli Porto Santo sziget kifejezetten csodás tengerpartjáról híres a nyári időszakban.) Ugyancsak hiába keresnénk ókori romokat, vagy csodaszámba menő régészeti leleteket. Madeira a tavasz és virág szeretők, a gasztronómia és borrajongók, valamint az aktív, kirándulásokat és gyalogtúrákat kedvelők ideális célpontja

Fotógaléria: Madeira teljes