Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Madeiráról általában
Történelem, földrajz
Hasznos információk
Borok a szigeten
Gasztronómia
Látnivalók: Funchal, Monte
Kirándulások a sziget belsejében
Körutazás a partvonalon
Levada-túrák és kirándulások
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
Borfesztivál-2007
Kis "Syrah"-alista kóstolás
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Furmintológia és Nagy Furmint-kör
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011 július
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Gasztronómiai élmények Madeirán


Mit együnk?

Madeirán nem lesz bajunk az étkezéssel. A piacok, boltok árai hazai jellegűek, így ha van konyhánk főzhetünk is, de az éttermek is megfizethetőek. Vannak elvitelre is főző "take away" éttermek, Funchalban olcsó ételbárok és megjelentek az olasz pizzériák, amelyek szintén kedvező árúak. Egy közepes kategóriájú helyi, vagy halétteremtől már inkább budapesti árakat várjunk. A főételek 7-25 euró között szóródnak.

 

Előételek közül ne hagyjuk ki - bár a legtöbb helyen szinte kérdés nélkül hozzák - a "bolo de caco"-t, ami egy kerek lapos agyagedényben sütött, pirított és fokhagymás vajjal megkent fehér kenyér. Eredetileg édes burgonya tésztából, ma már inkább fehérlisztből készül.

 

Meglepő módon az étlapokon gazdag a leves választék. Azt már nem állítom, hogy mind jó is. Tradicionális leves az "açorda", ami fehérkenyérből és tojásból készül, fokhagymával. Kifejezetten a mosogatólébe rakott reggelimaradékra asszociáltam e levest kóstolván. Van valamiféle bablevesük, ami ugyanez babbal. Találtunk néhány igen remek zöldségkrém levest, de a pálmát a "caldeirada de peixe" (egy krumplis, hagymás, paradicsomos tengeri hallé), illetve a hagymás paradicsomleves vitte el. Ez utóbbi gyermekeink kedvence lett.

 

Főfogások közül természetesen a mindenféle grillezett, vagy szószos halak és tengeri herkentyűk viszik a pálmát. Ezek közül ne hagyjuk ki az "Espada"-t, ami grillezve kicsit  neutrális ízű, roston banánnal, vagy boros, fokhagymás mártásokkal az igazi.

 

Halutálók számára csirke minden formában, főleg grillen, illetve marha húsok állnak rendelkezésre. Ebből az igazi különlegesség az "espetada", a babér-sóban pácolt marha, amit nyárson sütnek meg, majd a nyársat az asztal felé lógatják és arról lehet csemegézni. Aki nem szereti véresen, kérje nyugodtan átsütve, mert egyébként igazi médiumra képtelenek sütni. Mindenfajta egyéb steak-ek számtalan változatban ehetőek.

Finom étel a "cataplana", amit halból, rákból és csirkéből is készítenek. Ez egy lecsószerű, zöldséges egytálétel, észak-afrikai (édeskömény?) ízhatásokkal. Ahol mi ettük, ott lefedhető réztálban hozták és igen termetes adag volt.

Ritkábban találkozhatunk egyéb helyi ételekkel kecskéből, bárányból, vagy nyúlból. Van disznó is, de abban ritkábban utazunk.

Köretként sajnos gyakori az angolosan elég íztelen és túlfőtt bab, krumpli, sárgarépa és brokkoli, ezzel szemben kiváló a héjában sült édesburgonya és a különleges "milho frito" - fűszeres, kockára vágott és olajban kisütött kukorica puliszka (vagy mai divatosabb nevén polenta) - a leggyakoribb.

 

 

A 2007-es út során egy éteremben sem csalódtunk igazán, de kettőt ki is emelek. Az egyik a szállónktól néhány méterre lévő bájos családi panzió - a Villa Ventura - étterme. Zárt résszel is rendelkező, buja kertben lévő grill étterem, kedvező árakkal és kedves kiszolgálással. Gyermekeink örömére nagyon finom grill kolbászok is kaphatóak J. A panzió ugyan nem rendelkezik saját tengerparttal, de használhatja a 15 métere lévő Hotel Roca Mar tengerpartját, így jó választás lehet.

 

 

 

A másik a "Restaurante Casa de Abrigo do Poiso", ahogy neve is mutatja a Poiso-hágó közelében, 1812 m-en található, a Funchal - Ribeiro Frio - Camacha felé vezető három út találkozásánál. Kiváló vacsorázó hely visszafelé a kimerítő hegyi túrák után, kb. 30 percre autóval Funchaltól. Bájos, belső kandallós, tradicionális helyi étterem. A klasszikus helyi ételeken túl kiváló flambírozott választék a gombás marhától (bifé Poiso módra) kezdve - ami Dani kedvence lett - a flambírozott rákig, ami életem egyik legjobb választásának bizonyult. Termetes királyrákok flambírozva, madeirás-paradicsomos mártásban! A lányok inkább a cserépedényben gyöngyhagymával sült nyúlért és a flambírozott trópusi gyümölcsökért lelkesedtek.

2016-ban az alábbi éttermeket próbáltuk ki:
Chalet Vincente étterem (Estrada Monumental n.o 238 9000-100, Madeira, Funchal):
Séta távolságra van a Lido környéki szállodáktól. Hangulatos hely, határozottan jó borlappal és udvarias személyzettel. Láthatóan sok a törzsvendég a helyiek közül is. Asztalt érdemes foglalni. A grillezett tintahal az egyik legjobb, amit valah ettem. A grill polip grillezett ananásszal szintén jó választás. De van mindenfajta egyéb húsétel is. (2 főre 80 euró, ebből kaja 55).

Quebra Mar (Sao Vicente, tengerpart):
Az óceán parton álló körbe forgó étterem egy gagyi turista csapda. Az ételek csapnivalók voltak. Kifejezetten turista birkálós hely, buszos csoportokkal.

Gallo D'Oro (Estrada Monumental 147, 9004-532 Funchal, Madeira):
A Cliff Bay Hotelben lévő étterem épp frissen lett 2 Michelin csillagos, ráadásul az év legjobb portugál étterme címet is elnyerte 2016-ban. Tapasztalataim szerint ez nem mindig jár együtt feltétlenül tökéletes élménnyel. Van ahol a személyzet hordja irritálóan magasan az orrát, de van ahol az ételek minősége sem éri el az elvárt színvonalat. A Gallo D?Oro nem ilyen hely.
A személyzet kedves és segítőkész, de nem tolakodó és nem sok. A borválaszték remek, és nem mindennek van az ára elszállva. Talán nagyobb hangsúlyt lehetne fektetni a helyi borokra, de valószínűleg a helyi asztali borok még nem feltétlenül érik el a megfelelő színvonalat. Egy pohár kierőszakolt madeirai száraz verdelho nem volt ugyan rossz, de nem okozott maradandó élményt. Így maradtunk az észak portugál Alvarinho-nál, vörösben pedig egy-egy pohár különleges Ramisco és egy Douro völgyi száraz Tempranillo (ahogy itt hívják Tinta Roriz) volt főételünk kísérője.
Az ételek mindegyike, kreatív, innovatív, és nagyon szépen volt tálalva. Egyszerűen zseniális volt. Néhány íz impresszió: libamáj terrin golyó csokoládéban; zöld karalábés kusz-kusz, mangó krémmel és languszta; garnéla polentával, vízitorma krém, lime és tonkabab; korianderes szója leves tenger gyümölcseivel; fagyott reszelt kecskesajt fűszeres meggy ágyon; szopós malac pinea fenyőtű ágyon sütve; galamb sült kessudiós polentával és cékla variációkkal; és zseniális desszertek (pl. kávé és csokoládé különböző texturákban; kókusz és mandarinlekvár keksszel.)
A hely nem olcsó, a 4-6 fogásos menü ára 105-165 euro között van, ehhez jön a víz és bor. Könnyű a fejenként 200 eurót elérni.

Nameste Indian Restaurant (Rua Simplicio Passos Gouveia, Edificio Lido View, Bloco 1 RC, 9000-001 Funchal, Madeira):
Családi tulajdonban álló indiai étterem, közel a Lidohoz. Funchalban sok az indiai étterem, először gyanakodva méregettem őket, hogy miért is? Pedig az ok egyszerű. Az egykori portugál gyarmati Goa-ról sok indiai próbált szerencsét más - főleg afrikai - gyarmati országban. Amikor a gyarmatok önállósodtak nem lett egyszerű, sem biztonságos az élet, így sok család próbált szerencsét az anyaországban. Így az indiai gasztronómia tulajdonképpen helyinek számít.
Az étterem és a személyzet is barátságos, és segítőkész. Az ételek mennyisége és minősége is remek, sőt igazából sok. Jó ár/érték arány. (Ételek 2 főre 30-50 euró, borok 10-30 euró között)

Med Restaurant: (21, R. Simplício dos Passos Gouveia, 9004-565 Funchal, Portugália).
A Porto Santo hotel étterme, így egyik este ezt választottuk.
A személyzet kicsit nyúzottnak tűnt, és nem is voltak a toppon. Az előétel remek volt: rák krumpli csíkokban mély-sütve, édes chili szószos salátával, valamint Szent Jakab kagyló madeirás mártásban. A főételek azonban átlagosak, a köret íztelen, hal és rák túl főzött/sütött volt. Angol ízlésnek érdekes, európainak unalmas. Borokhoz nem értenek. (2 főre, 1 üveg borral 110 euro).

Alfama étterem (Hotel Eden Mar - Rua do Gorgulho, 2, Funchal, Madeira):
Ehhez is csak át kellett a parkon sétálnunk. Jó választásnak bizonyult. A személyzet kedves, vették az adást amikor azt kértük, hogy nem kérünk angol stílusú, íztelen szétfőtt zöldséget, és a chef nyugodtan használjon fűszereket.
Az előételek közül a fekete kagyló zöldborsos, kókusztejes, Madeira boros, vajas, fokhagymás szószban, valamint a rák petrezselymes, vajas Madeira mártásban egyszerűen fantasztikus volt. A főételek közül nekem a polip és tintahal cataplana (lecsó szerű egytálétel) jött be leginkább. (2 főre 1 üveg borral 90 euro)

További étteremajánlatok itt: http://www.madeiraguide.com/restaurants.php



Ha boltot keresünk, akkor az üdülőhelyeken igen gyakoriak a Mini Mercado-k, este 10-ig tartó nyitva tartással. Nagyobb üzletházakat, a Madeirán az utóbbi években divatossá váló plázákat is találhatunk. Ilyen lánc pl. a Modelo, amelyek közül mi a Caniço belvárosában (nem a tengerparti, hanem a fenti település!) lévőben jártunk, de Funchalban is többet találunk.

Madeira fotógaléria