Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Nápoly
Vezúv-Herculaneum-Pompei
Sorrento - Positano
Amalfi
Ravello
Minori és Atrani
Capri
Szőlők és borok
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


A LUXUS SZIGETE: CAPRI


Mindkét utunk során elmentünk Capri szigetére. Első alkalommal menetrendszerinti járattal Sorrentóból hajóztunk. Mintegy 1 óra 10 perc zötyögés után kötöttünk ki a Marina Grandén.
2016-ban egy magán hajóval mentünk 1 napos kirándulásra Amalfiból, ami sokkal rugalmasabb szervezést tett lehetővé. Nem beszélve az Amalfi partvidék gyönyörű panorámájáról, illetve így kiköthettünk a Nerano-öböl, helyiek körében is nagyon népszerű étterménél, az Il Cantuccio-nál. Nehéz lenne eszményibb fekvésű családi éttermet találni, ahol az egyik helyi specialitás, a cukkinis házi tészta mindent vitt. Pedig a választék tökéletes halakból és tengeri herkentyűkből is. A hajóval érkezőket az étterem kis csónakja viszi partra.

A gyönyörök szigeteként is emlegetett Capri csodás fekvésére, adottságaira, mikroklímájára már az ókori rómaiak is felfigyeltek. Augustus császár is megállt itt egyiptomi útjáról visszafelé jövet i.e. 29-ben. Később az ellentmondásos életútu utóda, Tiberius, i.sz. 26-ban ide vonult vissza és papíron innen igazgatta a birodalmat utolsó éveiben. (Valójában - ha hinni lehet a történelmi feljegyzéseknek - idős korában sokkal inkább a már-már perverz élvezeteknek élt, mint a birodalom irányításának, amit a szenátusra hagyott. Erről egy érdekes cikket olvashatunk: ITT)

Tiberius nevéhez köthető a mai is látható Jupiter Villa és a Villa Jovis, illetve az egyik Tiberius villa helyén a 14. században épített Karthauzi Kolostor. Később a szigetet több fajta náció uralta az afrikai szaracénoktól, a normannokon és spanyol Anjou királyokon át, egészen az Ottomán Birodalomig. 1535-ben a Barbarossa néven emlegetett török admirális is megvetette itt a lábát és egy erődöt építtetett sziget tetején, Anacapriban.

A sziget mostani fénykorát akkor kezdte élni, amikor a 19. században angol és német utazók felfedezték és sokuknak kedvenc úti céljává, sőt lakhelyévé vált.

A sziget körüli hajókázás kötelező program, amelyhez helyben is bérelhetünk kisebb-nagyobb csónakokat, pénztárcánktól függően. Ezek átlagos időtartama 1-1,5 óra. Naptej, szélbiztos fejfedő és kis palack víz erősen ajánlott, a tavaszi és őszi napsütésben is. Megnézhetjük a barlangokkal tűzdelt sziklafalakat, az emblematikus Faraglioni-sziklákat, amelynek monumentális szikla kapuja alatt a szerelmesek a biztonság kedvéért megcsókolják egymást. Állítólag ez az örök szerelem kulcsa..., de én tapasztalatból mondom, hogy nem működik ;-).

Terveink között szerepelt a Kék-barlang (Grotta Azurra) megtekintése is. A hely érdekessége abból áll, hogy a fény egy keskeny víz alatti kürtőn keresztül jut be, ami a fénytöréseknek köszönhetően kék színnel tölti meg a barlangot. Idegenvezetőnk azonban elmondta, hogy mivel a japán útikönyvek szerint "ez az egyetlen látogatásra érdemes hely a szigeten", így órákat kellene sorban állni, hogy esélyünk legyen. Ezt 2006-ban súlyosbította a tény, hogy augusztus végén le kellett zárni a barlangot a látogatók elől, mert valamilyen toxikus anyag szennyezte be, amitől rosszul lett néhány csónakos és turista. A rendőrség szerint felmerült a szándékosság lehetősége is. 10 évvel később a november eleji hullámverés volt akkora, hogy nem lehetett megközelíteni a sziklákat.

Capri csodás fekvése ellenére is egy szemérmetlen "turista-birkáló hely". Zsúfolt utószezoni hétvége van, talán egy szerda lenne az ideális...? Tömeg és mindenhol az általam csak részben ismert, de avatottak szerint igazoltan menőnek számító, divatcégek butikjai, ahol egy-egy táska már "akár" 1000 eurótól is megkapható. Egy-egy nekem tetsző ing elérte a 150 ezer forintot. No kérem, ahol Jackie Kennedy, Rita Hayworth és Brigitte Bardot vásárolt magának kézzel készített szandált. Vagy itt van például Constanzo Ruocco boltja - Da Constanzo, Via Roma 49, Capri - ahol Sophia Loren lábáról vettek méretet és a lenyomatot azóta is vitrinben őrzik. Olvastam, hogy van valami szálloda is, ahová 2 évre előre kell foglalni.

El kell azonban ismerni, hogy a hely szép és mind a tavaszi, mint az őszi barangolás emlékezetes maradt a szigeten. Van olyan barátunk, aki - mindig szigorúan a nyári őrület után - itt bérel szobát egy kis panzióban és az eldugott sziklafalak tövében strandolnak. Feltehetően így lehet megismerni a sziget igazi arcát.

Anacapri, az Anti-Capri
Kihagyhatatlan a sziget tetején lévő Anacapri, amit akár Anti-Caprinak is nevezhetnénk. Ég és föld a különbség. A shoppingoló menőcsajok és menőcsávók lent maradtak és bár az útikönyv csak annyit ír róla, hogy "a sziget kisebbik városa", ennél azért jóval izgalmasabb hely. Emberibb, élhetőbb, kevésbé divat-egységsugarú és sokkal szebb a kilátás. Aki szeretne, innen egy kötélpályán felmehet a Barbarossa erődhöz is.


Mi inkább Axel Munthe lakóházát választottuk, a San Michele Villát. Munthe családja eredetileg flamand származású és csak a 16. században telepedtek le Svédországban. 1857-ben született Stockholmban. Tanulóévei Uppsalához, Montpellier-hez és Párizshoz kötik. Jean-Martin Charcot tanítványaként itt szerzett diplomát 1880-ban, 23 évesen. Innen indult el pályáján és hamarosan előkelő családok orvosa lett. Kevesen tudják róla, hogy segédkezett Louis Pasteurnek a veszettség elleni oltás fejlesztésében. Bár szülészet-nőgyógyászat témában diplomázott, de munkássága során egyre inkább a neurológiai és pszichiátriai esetek keltették fel az érdeklődését. Hitvallása volt, hogy a mentális problémák kezelésére - ha lehetett - nem gyógyszereket alkalmazott, hanem hipnózist, zeneterápiát és alternatív gyógymódokat.
1884-ben Nápolyba utazott, hogy a kolerajárvány áldozatainak nyújtson orvosi segítséget.


Egy vakációja során fedezte fel a nápolyi öbölben fekvő Capri szigetének - akkor még alig ismert - varázslatos szépségét és rátalált a sziget legmagasabb pontján fekvő kis falura, melynek kápolnája a San Michele nevet viselte. Egy szőlőlugasok és ciprusok övezte elhanyagolt ház éppen eladó volt és Munthe azonnal döntött: meg akarja építeni leendő otthonát, ahová a rohanó életből elvonulhat a természet csodavilágába. 1887-ben kezdte meg a felújítást, amelyben saját kezűleg is tevékenyen részt vett. A szükséges pénz előteremtése érdekében 1890-ben Rómában nyitott rendelőt, ingázva Róma és Capri között. Ügyfelei között a helyieken kívül egyre több külföldi méltóságot is találhatunk.

1892-ben a svéd királyi család, Viktória badeni koronahercegnő (a későbbi királyné) személyes orvosának nevezte ki. Kisebb-nagyobb megszakításokkal egészen a királyné 1930-ban bekövetkező haláláig orvosa volt. Viktória súlyos hörghurutban és feltehetően TBC-ben szenvedett, így Munthe ajánlására először 1910-ben, majd később rendszeresen Caprin töltötte a telet. Ez idő alatt gyakran vendége volt a San Michele villának, még közös koncerteket is szerveztek. Az a pletyka is felröppent, hogy szeretők voltak, de erre nincs bizonyíték. A királyi család minden esetre egy idő után nem repesett a kapcsolatért. Ebben az időszakban Munthe már második feleségével élt, az angol arisztokrata hölggyel, Hilda Pennington-Mellor-ral (1876-1967), akitől 2 fia született.

1919-ben egy szembetegség miatt szinte teljesen megvakult és fényérzékeny lett. Emiatt néhány évre vissza kellett költöznie Svédországba. Ez idő alatt vetette papírra leghíresebb könyvét, a "San Michele regényét", amelyet 45 nyelvre fordítottak le. Állítólag a XX. század egyik legtöbb példányban eladott könyve lett. Itthon Benedek Marcell fordításában jelent meg először 1934-ben, a Káldor Könyvkiadó Vállalat gondozásában.

Látását később egy műtéttel helyreállították, így még néhány évet Caprin tudott tölteni, mielőtt 1942-ben végleg visszatért Svédországba a királyi család vendégeként. A Stockholmi Palotában hunyt el 1949-ben, 91 évesen. Hamvait az Északi-tengerbe szórták. A házat a svéd államra hagyta, így azt ma egy svéd alapítvány üzemelteti múzeumként.
Az ember-, természet- és állatbarát, rendkívül művelt és humánus ember lakóházát érdekes hangulat lengi körül. Nem csak a villa története fantasztikus, hanem az elénk táruló panoráma is lenyűgöző. Csodás kertjében sétálva könnyű megérteni, hogy miért szeretett bele ebbe a helybe...

Anacapriban, a Munthe háztól visszafelé ismeretséget kötöttünk a Limoncello egyik helyi gyártójával, aki nem csak ezzel az érdekes és erős (32 fokos) citrom likőrrel, hanem citrom- és narancslével ízesített fehér csokival és - ami engem jobban érdekelt - citrom párlattal kápráztatott el bennünket.

Fotógaléria: Capri - Ravello - Yacht túra