Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Katalán szőlőfajták
Mi fán terem a Cava
Borvidékek és pincék
Bodegas Segura Viudas
Bodegas Raventós i Blanc
Bodegas Pares Balta
Clos Mogador
Clos de l Obac
Mas d En Gil
Bodegas Castell del Remei
Castell d Encus
Tomas Cusiné
Hotelek és éttermek
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Mas d'En Gil


Finca Mas den Gil, s/n (km 4. Ctra. Falset a Bellmunt del Priorat)
43738 Bellmunt del Priorat (Tarragona)
Tel: +34 977 83 01 92
www.masdengil.com

Egy felejthetetlen ebéd után érkezünk meg a szomszéd falu felé véve az irányt a birtokra. A bekötő út elején kedves és lenyűgöző stílusú lány, Marta várt bennünket. Ő 4. generációt képviseli a borász családban. A dűlők között sétálunk be a lenyűgöző fekvésű birtokra.
A Pere Rovira - Marta édesapja - az ?50-es években borkereskedő céget alapított, majd innen indulva 1967-ben először Penedesben alapított borászatot. A 80-as években a birtok tovább bővült, majd 1998-ban döntenek úgy, hogy megvásárolják a mostani priorati birtok 80Ha-os alapját, amelyet további vásárlásokkal 2000-ben 125Ha-ra bővítettek. Ebből ma csak 45 Ha szőlőtermő terület, de van olíva, mandula, és mogyoró ültetvény is.
A délelőtti erős L'Obac-i marketing hangulat után Marta lenyűgöző természetességgel és hitelességgel beszél az ősi fajták, a terroir, az organikus művelés iránti elkötelezettségükről.

Kóstolási sor:

Coma Vella 2004:
La Coma a neve a központi szőlőültetvénynek, ahonnan kvázi a birtokbor kerül ki. Átlagosan 50 ezer palack készül évjáratonként. A bor alapja 35%-ban 12-40 éves Garnacha és 25% Carignena, amihez 30% Cabernet Savignon és 15% Syrah társul. A tétel 20%-a került új hordóba és 12 hónap hordós érlelést kapott, majd további 2 évet töltött palackban. A bor karaktere érett, de nem túlérett! Remek savszerkezetet és egyensúlyt mutat fel. Frissesség, elegancia, és ásványosság jellemzi.

Coma Vella 2007:
Kifejezetten száraz, meleg év volt. Összetételben szintén 60%-ban Garnacha és Carignena dominál, de ebben az évjáratban a Syrah dominánsabb a Cab. Sav. és Merlot mellett. Az összhatás kerekebb és érettebb, de minden más igaz, mint a 2004-es tételnél. Dögös bor!

Clos Fontá 2002:
Egyfajta dűlőválogatás a legjobb területekről, 18900 palack készült belőle. 55% Garnacha, 20% Carignena, 25% Cabernet Savignon. Esőssebb, hűvösebb év volt. A bor stílusa is hűvösebb, elegáns, remek savak és egyensúly, és határozott ásványosság jellemzi. Gyümölcsös jegyeiben piros bogyósok, főleg eper. Egyértelműen 5 csillagos kategória.

Clos Fontá 2006:
Marta elmondása szerint itt 70% Grenache, és a maradék 30% leginkább Carignena. Más web oldalak hozzák a szokásos nemzetközi fajta felsorolást, de a borászat web oldalán 2005 az utolsó tétel. 6 éves kora ellenére határozottan fiatal bor, robosztussággal, koncentrációval, és erőteljes ásványossággal. Zseniális darab!

Coma Blanca 2010:
Érdekes, hogy a száraz fehér bor a vörös sor végére került. Garnacha blanca és Macabeo fajták házasítása. Részben fában erjedt és 6 hónap hordós érlelést is kapott. 15% alkohol ellenére nagyon jó egyensúlyt mutat fel. Gazdag, komplex, fehér húsú őszibarackos jegyek, és ásványosság. A legjobb spanyol fehér, amit eddig ittam.

Gran Buig 2004:
Eddig csak 2 évjáratban készült a borászat csúcs Gran Reserva-ja 1998-ban és 2004-ben. Csak öreg (70-110 éves) ültetvényekről származó szőlőből készül, 60% Garnacha, 40% Carignena. A cél a terroir, a komplexitás, az erő, az elegancia egy egyensúlyban való bemutatása. A bor nagyon fiatal, hihetetlen koncentrációt, és nagyon erőteljes ásványosságot mutat. Alig 3000 palack készült belőle, ami a 160 eurós pince áron is látszik.

Fotógaléria: Mas d'En Gil