Clos Mogador
Cami Manyetes s/n, 43737 Gratallops (Tarragona)
Tel: +34 977 839 171
www.closmogador.com
Kora reggeli csípős hidegben (értsd 9 óra) érkeztünk a birtokra, ahol kezdeti bizonytalanság után, végül egy angolul beszélő fiatal hölgy, és maga Barbier úr felesége Isabelle Meyer, és a szőlőművelésben dolgozó fiuk autóba invitáltak bennünket, és dűlő túrával kezdtük a látogatást. Első benyomásunk Prioratról így rendkívül impresszívre sikeredett. A kanyargós szerpentinről elénk táruló gyönyörű völgyek, a hihetetlen teraszokon látható öreg ültetvények, és a talaj ránézésre is extrém volta már az első korty előtt is rajongóvá tett legtöbbünket. Az élő priorati legenda birtokai a legjobb fekvésekben vannak, egyik fénypontja a Manyetes, ahol 90%-ban öreg Carignena ültetvény található. Természetesen a bio és organikus szemlélet itt is alapvető érték. Mindenhol vadvirágok és piros pipacsok teszik felejthetetlenné az éppen zsendülő szőlősorok képét. A biodiverzifikáció jegyében az öreg szőlőtőkék, a mandula és az olíva egyszerre van jelen. Ez jótékony árnyékot is jelenthet a szőlő számára a perzselő napban, amelynek hatását a fekete palás közeg nyáron 40 fok felé emeli. Embertelen kézi munkának írják le kísérőink.
22Ha területük van, spanyol viszonylatban nagyon kicsinek számítanak. Emlékeim szerint 45.000 palack bort állítanak elő évente. 6Ha ültetvény 80 évnél idősebb Carinena az ominózus Manyetes dülőből. További vörös szőlőfajták Garnacha, Cabernet Sauvignont, Syrah, és Pinot Noir. Fehérek közül Garnacha Blanca, és érdekes kísérletként dél rhone-i fehér fajták Marsan, Roussane és Viognier van telepítve.
A kóstolásra megérkezett maga a priorati "Szepsy", René Barbier úr is. A kóstolt tételek:
Manyetes 2003
90% Carignan, Garnacha, Syrah. 8000 palack, 55 euró. A nagyon meleg, száraz palás ültetvényről származó szőlők fajtánként, az ideális szüret miatt külön-külön nyitott kis hordóban erjedtek. Majd később lezárva itt értek tovább 16 hónapig új és másod töltésű hordóban.
Illat és íz világában is a terroir dominál, némi fekete bogyós gyümölcs, egzotikus fűszerekkel, és virágos jegyekkel. De igazából ásvány és ásvány, ahogy egyikünk megjegyezte igazi "kő-juice". A bort remek sav, elegancia és komplexitás jellemzi. Szinte fiatalos, zseniális tétel! (Robert Parker 92p)
Clos Mogador 2008
46% Garnacha, 21% Carinena, 19% Cabernet Sauvignon, 14% Syrah. 30.000 palack, 56 euró.
A 80 évesnél idősebb grenache ültetvényről négyzetméterenként alig 2dl bor származik. 18 hónapig 300 literes új és másod töltésű hordóban érett.
Hűvösebb, esős év volt, emiatt a bor frissebb, karcsúbb - ahogy Barbier úr mondta. Nekünk egyértelműen elegánsabb is ettől. Persze ez a karcsúság hatalmas koncentrációt takar, ugyanis a 6-os sav fehér borban sem rossz otthon sem, de a bor egyértelműen egyensúlyban van. Elegancia, finesz, és ásványosság jellemzi a tételt, de a grenache gyümölcsössége, trüffel is felsejlik ebben a komplexitásban. Nagyon fiatal, 10-20 év potenciállal. (Robert Parker 96 pont)
Nelin 2008
A Rhone-völgyi fehér fajták (Marsanne, Roussanne, Viognier) és a Garnacha Blanca (54%), valamint a Macabeo, Pedro Ximenez, Escanyavelles, házasítás nem tűnik rossz iránynak a szélsőséges száraz-meleg fekvés miatt. 9000 palack készült. ára 25 euró. A bor illata komplex, gyümölcsös (szárított körte, gyömbér, citrusok), mézes-viaszos, benne némi hordós vaníliával. Kóstolva krémes, jó test, határozott ásványossággal. Összességében azért egyensúlyából hiányzik némi sav, annak ellenére, hogy a hűvösebb idő okán ez a bor frissebb, mint az átlagos évjáratok. Nincs mit tenni, fehér borban marad Somló és Tokaj. Annak ellenére, hogy a tétel Parkertől 92 pontot kapott.
|
Fotógaléria: Clos Mogador
|