Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Katalán szőlőfajták
Mi fán terem a Cava
Borvidékek és pincék
Bodegas Segura Viudas
Bodegas Raventós i Blanc
Bodegas Pares Balta
Clos Mogador
Clos de l Obac
Mas d En Gil
Bodegas Castell del Remei
Castell d Encus
Tomas Cusiné
Hotelek és éttermek
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Clos de l'Obac / Costers del Siurana


Camí Manyetes s/n
43737 Gratallops (Tarragona)
Tel: +34 977 83 92 76
www.costersdelsiurana.com

A borászat kert szomszédja a Clos Mogadornak, de így is késünk 45 percet. Vendéglátónk, aki egyben a tulajdonos nem veszi zokon. Elegáns, hosszú őszes-szőkés haj, határozott kiállás, és új-világi marketing stílus lengi körül - egyébként szórakoztató - előadását. Minden ízében marketing és sales profizmus sugárzik.

A borászat az első priorati fecskék közé tartozik, kifejezetten jó híre van. 1979-ben Carles Pastrana és Mariona Jarque hozták létre a két birtokot a Clos de l'Obac és a Miserere nevűt, majd megalapították a közeli Siurana folyó nevét átvéve a Costers del Siurana borászatot. Később kezdték el használni a borászatra a Clos de l'Obac nevet is, miután azonos nevű tételüket 1989-ben World Wine Guide a Világ 150 legjobb bora közé választotta.

Jelenlegi területeik az alábbiak:
- Clos de l'Obac: Gratallops környékén fekvő 8 ültetvény, 50 évnél idősebb Grenache és Carinena, továbbá Cabernet Sauvignon, Syrah, és Merlot fajtákkal
- Dolç de l'obac: 9 ültetvény Camp dels Espills környékén, ahol a szőlő jellemzően magas cukrot gyűjtve túlérik, amiatt az innen származó borok természetes maradékcukrot tartalmaznak.
- Miserere: Az ültetvény eredete Mas d'en Bruno néven a 13 századig nyúlik vissza. 40 évnél idősebb Grenache, Ull de Llebre (Tempranillo helyi neve), a legidősebb priorati Cabernet Sauvignon ültetvény, Merlot és Carinena található itt.
- Kyrie: Déli fekvésű ültetvény a Mas d'en Bruno alatt. Fehér szőlőkkel van betelepítve Grenache blanc, Macabeu, Xarel lo, és Alexandriai muskotály.

Boraikat a birtokokról külön szüretelik és ezen an éven hozzák forgalomba. A fő boruk a borászat nevét is viselő cuvée a Clos de l'Obac, amelynek összetétele állandó. Mindig a szükséges minőségű, de legalacsonyabb mennyiségű összetevő határozza meg az évi mennyiséget. A "maradék" a második borba kerül. A tételeket a megfelelő időpontban külön szüretelik, de érdekes módon acél tartályban együtt erjesztik. Ezt valahogy úgy kell elképzelni, hogy az adott szüreti tétel alacsony hőmérsékleten, nitrogén köpeny alatt, oxidációtól elzárva várja a további fajtákat, majd együtt indítják be az erjesztést. A kierjedt borok aztán a borászat nevét viselő míves, egyedi gyártású francia új kis fa hordóba kerülnek. Tökéletes marketing mindenhol!

Kóstolási sor:

Kyrie 2007: Grenache blanc, Macabeu, Xarel lo, és Alexandriai muskotály. Nagyon száraz év volt, amely évjáratból 2653 palack fehér tétel készült. 14% alkohol, 1,4 g/l maradék cukor mellett 6,6 g/l sav tartja egyensúlyban. Komplex, illatában és ízében is érett trópusi gyümölcsök, citrusok, nem túlzó fa. Nagy testű, krémes, remek savkészlettel. (Utólag az egyik legizgalmasabb tétele a pincészetnek a fehér bor kedvelő magyar száj számára.)

Miserere 2004: 27% Grenache, 27% Cabernet Sauvignon, 26% Tempranillo, 10% Merlot, 10% Carignan. Éves termés 21.140 üveg, 150 magnum. 14,5% alkohol, 5,4g/l sav, 4f/l maradék cukor. Nagyon meleg és száraz év volt. Illatában édeskés, pici égett gumival, ami inkább komplexitás, mint zavaró jegy. Kóstolva egyensúlya jó savakra épül, hosszú és ásványos. Túlérett piros bogyós gyümölcsös aromája zavarja eleganciáját.

Clos de l'Obac 2004: 50 évnél idősebb ültetvényről származó Grenache és Carinena, továbbá Cabernet Sauvignon, Syrah, és Merlot. 22119 palack és 251 magnum készült. 14,5% alkohol, 5,9g/l sav, 4g/l maradék cukor. Az évjáratot a tulajdonos a klímaváltozásként írja le, túl meleg és száraz. Az alapanyag túlérettsége nekünk zavaró. Illata édeskés, lekvárossággal, bár kakaós-csokoládés és ásványos jegyei szerethető komplexitás eredményeznek. A túlérettség mellett enyhe aldehides jegy árulkodik oxidációról. Struktúrája és egyensúlya jó, kordában kellene tartani a túlérést.

Clos de l'Obac 2002: A tulajdonos jobban kedveli ezt, az általa franciának mondott stílust, amit a hűvösebb év eredményezett. Télen -15 fok és hó is volt, ami itt teljesen szokatlan. 20.151 üveg és 200 magnum készült. 15% alkohol, 5,7g/l sav, 5 g /l maradék cukor. A bor stílusa nagyon szerethető. Elegáns, hosszú, jó savakra épülő egyensúly, érett-lágy tanninszerkezet. Ornamentikájában fekete bogyós gyümölcsök, és határozott ásványosság. Szeretjük!

Miserere 2007: Nagyon száraz év volt, amelyből 10.560 üveg és magnum készült. 16% alkohol, 5,6g/l sav, 5,6g/l maradék cukorral. Toszkán IGT-re, vagy Új-Világra hajazó stílus. Rengeteg fekete és piros bogyós gyümölcs, édes-érettség, de jó sav és ásványosság. Egyszerű érteni, jó inni.

Dolç de l'Obac 2004: 3478 üveg 500 ml palack és 200 üveg 750ml palack készült. A területre egyébként is jellemző a maradék cukor, az év is extrém meleg volt, de a fermentációt fagyasztással le is állították, hogy az alkohol ne növekedjen tovább. Így is 16% az alkohol, 6,1g/l sav és 80g/l cukor mellett. Édes, aszalt, kandírozott gyümölcsökre emlékeztető jegyek. Meglepően jó savérzet, hosszú és kifejezetten nem rossz, de nem stílusom.

Összességében örültünk, hogy ezt a fantasztikusan felépített, professzionálisan menedzselt és prezentált borászatot meglátogattuk, annak ellenére, hogy a borok stílusa nem állt szívünkhöz közel.

Fotógaléria: Clos de l'Obac