Mi fán terem a Cava?
Több mint 100 éve Katalónia alapvető és tradicionális itala a Cava nevű pezsgő, amely Barcelonában szinte minden utcasarkon kapható egy bárban, étteremben, vagy büfében.
Az első spanyol habzó borok készítése az 1850-es évekig nyúlik vissza. Az iparág alapítójának azonban Josep Raventós urat (a Codorníu birtok alapítóját) tekintjük, aki az 1860-as években, egy francia tanulmányutat követően döntött úgy, hogy a 15. század óta Penedesben, Sant Sadurní d'Anoia falu közelében lévő család birtokon pezsgőkészítésbe kezd. 1872-ben került palackba az első hagyományos palackos erjesztésű tétel, akkor még a Champagne-ra hajazó Champana, illetve katalánul Xampany néven. A névhasználatot az EU 1986-ban megtiltotta, ekkor kapta az ital a mai Cava nevet, melynek jelentése "pince". Katalónia - fejlett iparának köszönhetően - sokat adott a pezsgő készítés technológiájához világszinten is.
Az alapvető Cava fajták őshonosak. A leírások szerint a Macabeo - frissességet, gyümölcsösséget, a Parellada - eleganciát, palakérési jegyeket és komplexitást, a Xarel lo - aromát, teltséget és testet, valamint savszerkezetet visz házasításba. De készülhet Cava további fajtákból is. Többek között Pinot, Chardonnay, Malvazia, Trepat, Garnacha kerülhet bele.
A Cava-ra vonatkozó minőségi előírásokat törvény garantálja. Az öntözés tiltott, a maximális hozam 120q/ha, a mustkinyerés max. 66,66%. Szüretelni csak kézzel, 25Kg-os ládákba lehet, a fajtákat külön kell erjeszteni. A minimális seprőn tartás palackban 9 hónap, de a Reserva esetében ez legalább 15, a Gran Reserva esetében pedig 30 hónap. Nem ritkák azonban az 5-7 évig érlelt tételek sem.
A cukortartalom szerinti osztályozás:
- Brut Nature < 3 g/l
- Extra Brut 0-6 g/l
- Brut < 15 g/l
- Extra Seco 12-20 g/l
- Seco 17-35 g/l
- Semi seco 33-50 g/l
- Dulce > 50 g/l
|
Fotógaléria: Katalán bortúra teljes
|