Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Katalán szőlőfajták
Mi fán terem a Cava
Borvidékek és pincék
Bodegas Segura Viudas
Bodegas Raventós i Blanc
Bodegas Pares Balta
Clos Mogador
Clos de l Obac
Mas d En Gil
Bodegas Castell del Remei
Castell d Encus
Tomas Cusiné
Hotelek és éttermek
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Tomas Cusiné

Plaça Sant Sebastia, 13
25457 El Vilosell (Lleida)
Tel: +34 973 17 60 29
www.tomascusine.com

A birtok a korábban említett Cérvoleshez közel, a Costers del Segre borvidék Priorattal és La Conca de Barbera-val határos déli szélén terül el. S mint kiderült, nem csak a fekvés, hanem a család kapocs miatt sem véletlen a párhuzam. A Remei birtokot megvásárló Cusiné név nem a véletlen műve. A család egyik fia szállt ki a "tömegtermelő" vállalkozásból, hogy a saját feje után menve készítsen ?hitelesebb? bort. Ahogy hallottuk korábban - nem egyszerű figura, rögeszmés, következetes és szigorú ember, aki a családjával is összerúgta a port. Ezzel szemben egy fiatal, jó kiállású, jó stílusú embert találtunk, aki valóban hiteles. Nekünk meg szimpatikus is volt, aki a vasárnap délelőtt feláldozását is vállalta kedvünkért. Igaz, szakértőcsapatunk rászolgált a figyelemre, és apait-anyait beleadott az utolsó látogatásba.

Ahogy a weboldala fogalmaz: Thomas 2003-ban döntött úgy, hogy "szenvedélyét és tudását" egy új birtok megalapításába fekteti. No meg tőkéjét is, hiszen láthatóan volt mire építeni az EU-s támogatásokon túl is. Filozófiájában, technológiában, építészetben, végiggondolásban és marketingben is profi borászatot láthattunk. Egyelőre ugyan az útkeresés fázisában van, de hiteles. Árai is teljesen mértéktartóak.

A Sierra de la Llena folyó közelében lévő ültetvények 700-740 méteres magasságban fekszenek, példás rendben. A meleg miatt főleg északi és észak-keleti lejtőkön, ahol a talaj jellemzően meszes, máshol kavicsos, vagy agyagos. 29 Ha saját ültetvényen Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Garnacha, Carinena, Marselan, a fehérek közül pedig Chardonnay, Sauvignon Blanc fajtákkal. Szoros együttműködésben vásárolnak fel általuk kezelt területekről is, pl. Macabeo fajtát. Az éves volumen 200 ezer palack körül van.

A legfontosabb alapelv a fenolos érettség és a sav egyensúly fenntartása, a túlérettség elkerülése annak érdekében, hogy a borok a túlzott tanninoktól mentesek, elegánsak, összetettek, frissek és hosszabb élettartamúak legyenek.

Érdekes megoldásként ugyan 200Kg-os konténerekbe kézzel szüretelnek, de azonnal lehűtik a szőlőt és hidegen válogatják. Az erjesztés jellemzően hűtött acéltartályokban történik, de van fa kádas erjesztés is kisebb mennyiségben. A borok magas minőségű francia hordókban érnek.

Kóstolt tételek:

Auzells 2010:
41% macabeu, 18% chardonnay, 16% sauvignon blanc, 10% müller thurgau, 10% albarinyo, 3% riesling, 2% muscat. Meszes, agyagos talajról származik. A tétel 90%-a acéltartályban erjedt és batonnage-t kapott, míg 10% francia hordóban erjedt és érett. (12,6% alkohol) Illata komplex-gyümölcsös (trópusi gyümölcsök, körte, barack), virágos, mézes jegyekkel. Kóstolva jó savkészlet jellemzi, hosszú, érett gyümölcsös ízjegyekkel. Lecsengésében ásványos, de picit ráül a hordó vaníliás tósztossága, ami igazából ízlés kérdése, hogy kedveljük-e, mert nem sok, vagy tolakodó. Van benne elegancia és frissesség. 35.600 palack készült, ára 10 euro.

Finca Racons, Macabeu 2010:
Két pici, 0.44Ha 1917-es, 1,4Ha 1955-ös telepítésű ültetvényről származó különlegesség. Meszes-agyagos talaj. 500 literes francia hordóban erjedt és érett 16 fokon, majd 6 hónapig batonnage-t kapott. Szűretlen. 13,8% alkohol. Illata komplex, érett-mézes karakter, csonthéjasok (mandula), füstösség és hordós vanília. Kóstolva is nagyon komplex, ásványos, nagy test. Ízjegyeiben aszalt gyümölcsök, de lecsengésében sok a hordó kesernye, valamint az egyensúly is az alkohol felé billen. De kétségtelenül izgalmas, és érlelendő. (3.617 palack, 19 euro)

Llebre 2009:
Belépő vörös bor, 28% Tempranillo, 21% Merlot, 18% Cabernet sauvignon, 12% Garnatxa, 11% Carinena és 10% Syrah. Hűtött (22-24 C) acéltartályos erjesztés után 6 hónapig érett francia hordókban. 13,6% alkohol. Illatában irdatlan összetettségben érett gyümölcsök és egzotikus fűszerek. Kóstolva is első érzet a gyümölcsbomba, de ezen túl nagyon érett-meleg tanninszerkezet, jó arányok és savkészlet jellemzi. Hosszú, és nagyon jó inni! (62.000 palack, 7 euró)

Villosel 2008:
43% Tempranillo, 18% Syrah, 16% Cabernet sauvignon, 14% Merlot, 6% Samsó and 3% Garnatxa. Hűtött (22-24 C) acéltartályos erjesztés után 9 hónapig érett francia hordókban. 13,5% alkohol. Illata komplex, nagyon fűszeres, fekete bogyós gyümölcsös, kakaós jegyekkel. Kóstolva rendkívül gazdag (fűszeres-gyümölcsös karakter), érett-selymes tanninszerkezet, de nem ül rá a test. Hosszú, elegáns, nagyon jó savra épülő egyensúly. Remek! (132.000 palack, 10 euró)

Geol 2007:
A borászat jelenlegi csúcs bora. 45% Merlot, 35% Cabernet Sauvignon, 6% Marselan, 5% Cabernet Franc, 5% Syrah és 4% Carinyena. 45q/Ha átlagos terhelés, kövesebb, agyagos-meszes talajról. Hordóban erjedt-érett 14 hónapig és batonnage-t kapott. 14,9% alkohol. Illatában érett fekete gyümölcsök (szilva, szeder) dominálnak, kakaóval és hűvös-elegáns jegyekkel (cédrus, eukaliptusz). Kóstolva telt, de nagyon jó egyensúlyú, hosszú, remek savszerkezettel, érett és jól iható tanninnal. Ízjegyeiben fekete gyümölcsök dominálnak. Remek tétel, de stílusa nekem túlságosan is nemzetközi. (34.700 üveg, 16 euro)

Finca Comabarra 2009
720-740m magas, dél, dél-keleti fekvésű, nagyon köves-meszes talajú ültetvényről származó, részben öreg szőlőből készült kis szériás tétel. 50% Cabernet-Sauvignon, 25% Garnatxa, 25% Syrah. Illata komplex, gazdag, érett fekete bogyós gyümölcsös, virágos (pl. rózsás), de kicsit túlérett jegyekkel. Kóstolva telt, sok, de érett-puha tanninal. Jó savakra épülő egyensúly, és hosszúság. Komplex, nagy bor, de sokunknak pici elegancia hiányzik a túlérettség miatt. (30 euró)

Thomas meglátogatása után a főtéri Lo Lluis étterem Cava készletét számoltuk fel, és megettünk egy traktor felninyi paellát. Csapatunk elégedetten dörmögött annak ellenére, hogy estére egy szolid 14 fogásos, Michelin-csillagos menü várt ránk búcsúzóul.

Fotógaléria: Tomas Cusiné