Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Katalán szőlőfajták
Mi fán terem a Cava
Borvidékek és pincék
Bodegas Segura Viudas
Bodegas Raventós i Blanc
Bodegas Pares Balta
Clos Mogador
Clos de l Obac
Mas d En Gil
Bodegas Castell del Remei
Castell d Encus
Tomas Cusiné
Hotelek és éttermek
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Bodegas Castell del Remei


25333 Castell del Remei (Lleida)
Tel: +34 973 580 200 / +34 973 580 632
www.castelldelremei.com

Kora reggel, igen csípős hidegben érkeztünk meg a Castell del Remei birtokra. Annyira fújt a hideg szél, hogy az ültevény látogatást a lehető legrövidebb sétára fogtuk. Az ültetvényen és a fajta összetételen is látszott, hogy nagyobb termelésre beállt birtokkal van dolgunk, számunkra a kelleténél több nemzetközi fajtával.

Az első dokumentum a birtokon történő szőlőültetvényekről és borkészítésről 1780-ból származik. A 19. században egy barcelonai fémgyáros család lett a tulajdonos, ezzel párhuzamosan sok ipari újítás és technológia került a borászatba. A technológiai terek fémszerkezete, a különböző sínes szállítási megoldások innovációra érzékeny tulajdonost sejtetnek. A borászat egyébként is egy csomó leggel rendelkezik. Katalóniában ők palackoztak először bort és használtak barrique hordót érlelésre, továbbá ők telepítettek először nemzetközi fajtákat, Cabernet Sauvignon-t Semillon Blanc-t. Az 1900-as évek elejétől kezdve számtalan nemzetközi versenyen és kiállítások szerepeltek. Mosolyogva vettük észre a magyar nyelvű 1907-es oklevelet a ?Budapesti Nemzetközi Sütő, Cukrász és Rokonipari Kiállítás?-ról. A birtok tulajdonosai a 60-as évekre kihaltak, 20 év alatt megállt a gazdálkodás. Az 1980-as években a Cusiné család vásárolta meg a birtokot és élesztette fel a borkészítést. (Mint később összeraktuk az utolsó borászunk Tomas Cusiné a család tagja, de nem értett egyet a borkészítési elvekkel és szakított a család ezen ágával.)

A birtok nagyon nagynak tűnik, de mindössze 140ha területről dolgoznak, aminek a fele saját, a másik fele pedig menedzselt birtok. A termelés összesen 800 ezer palack. A termőterület az átlagosan 250m tengerszint feletti magasságával a borvidék legalacsonyabbjának számít. A talaj ráadásul egy korábbi beltenger kiszáradásából adódón sós, emiatt az ültetetés előtt öntözéssel át kell mosni a termőréteget. Télen fagypont alatti hidegek, nyáron szárazság és hőség keseríti meg a szőlő életét. Az átlagos terméshozam 60q/Ha. Vörös fajták a Merlot, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Garnacha, Syrah, Pinot Noir. Fehérek közül Chardonnay, Sauvignon Blanc és Macabeo van telepítve.

Kóstolt tételek:

Blanc Planell 2011:
50% Macabeo, 50% Sauvignon Blanc acéltartályos erjesztéssel. Több mint tökéletes alapbor 4-5 eurós sávban. Illata egzotikus gyümölcsös (olyan új-zélandi érett sav. blanc). Technológiailag korrekt, tiszta, friss (5,7g/l savval), jó ivású bor, amelybe a Macabeo izgalmat csempész.

Oda Blanc 2010:
50% Chardonnay, 50% Macabeo, hordóban erjesztve, majd a 8 hónapos hordós érlelés során batonnage-t kapott. A tétel levegőt kér, illatában először kicsit sok a fa (édes-vaníliás-füstös), később trópusi gyümölcsös (ananász, banán) jegyek dominálnak. Kóstolva jó a savérzet és az egyensúly, ízvilágában is a trópusi gyümölcsök dominálnak. (8-9 euró)

Gotim Bru 2009:
35% Tempranillo, 30% garncaha, 20% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot, 5% Syrah. 10 hónapos érlelést kapott amerikai és francia hordóban. Ez számít az alap vörös bornak. Illata behízelgő, nagyon gyümölcsös, áradó eper, kár hogy lekváros és túlérett is. Kóstolva sajnos - miközben túlérett lekváros ízjegyeket mutat, mégis hamar kiszárad. Lecsengésében csak tapadó tannin marad, ami miatt behízelgő jegyei ellenére sem jó inni.

Oda 2008:
50% Merlot, 25% Cabernet Sauvignon,15% Tempranillo és 10% Syrah. 12 hónapig amerikai új és másodtöltésű francia hordóban érett. Illatában ásványosság és virágos, fűszeres jegyek mellett sajnos ismét a főtt-befőttes gyümölcs jegyek dominálnak. Egyensúlya és hosszúsága jó, lecsengésben ásványos, csokoládés, jam-es, de itt is a kelleténél jobban szárít a tannin.

1780 - 2006:
A birtok első borászati dokumentumának évét viselő csúcs tétel. 55% Cabernet Sauvignon, 20% Tempranillo, 15% Garnacha, 5% Merlot, és 5% Syrah. 18 hónapig új amerikai és francia hordóban érett, majd 2 éves palackos érlelést kapott. Annak ellenére hogy a nemzetközi fajták túlsúlyát a birtokon nem szeretjük, de ez a tétel kivívja elismerésünket. Illata komplex (füstös-fűszeres), hűvös-elegáns mentás fekete ribizlis beütéssel. Kóstolva jó savakra épülő egyensúlyt mutat, hosszú, remek ásványossággal, kakaós-kávés ízjegyekkel. A tannin itt is tapad kicsit, de lehet hogy még érlelendő. Talán ez a Cab. Sav. dominancia kerülendő?

Összességében technológiailag korrekt, hibátlan, de különösen nagy izgalmaz nem okozó tételeket kóstoltunk. Nem úgy, mint amikor kiderült, hogy Cérvoles nevű - általam 6 éve Barcelonában kóstolt és nagyon megkedvelt - kis borászat is a Castell del Remei tulajdonában áll. 1997-ben döntöttek úgy, hogy Les Garrigues körzetben, a Costers del Segre borvidék Priorattal és La Conca de Barbera-val határos déli szélén területekbe fektetnek. Az összetett talaj, a 700-750m magasságban lévő ültetvények különlegesen jó adottságot mutatnak és a DO legjobbjai közé tartoznak. Évi termelésük itteni viszonylatban nagyon kicsi, 80 ezer palack.

A Remei birtok egyébként zseniális éttermében meg is kóstoltuk a kínálatot, és a legjobbnak a Cérvoles 2006 tételt találtuk. Ez egyébként nem a csúcsboruk, de nem csak ár/érték arányban (20 euró körül) verhetetlen. Közel 30 éves ültetvényről származó 38% Tempranillo, 32% Cabernet Sauvignon, 18% Garnacha és 12% Merlot adják a bort. Illatában intenzív érett (de nem túl érett!) piros bogyós gyümölcsös, kakaós jegyek, ásványosság, és elegáns hordós jegyek. Nagyon jól integrálódott, érett tanninszerkezet, remek egyensúllyal és savszerkezettel. Hosszú és nagyon ásványos, elegáns, komplex. Egyértelműen 5 csillag!

A csúcs bor, a szelektált dűlőkből kikerülő Cérvoles Estrats 2005 közel 50% Cab. Sav. arányával nem tudta számunkra azt az izgalmat hozni, mint a Tempranillo alapú testvér, bár kétségtelenül nagy bor.

Fotógaléria: Castell del Remei