Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Katalán szőlőfajták
Mi fán terem a Cava
Borvidékek és pincék
Bodegas Segura Viudas
Bodegas Raventós i Blanc
Bodegas Pares Balta
Clos Mogador
Clos de l Obac
Mas d En Gil
Bodegas Castell del Remei
Castell d Encus
Tomas Cusiné
Hotelek és éttermek
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Castell d'Encus


Ctra. Tremp a Santa Engracia, km 5
25630 Talarn (Lleida)
Tel: +34 973 252 974
www.encus.org

A túrára készülve Jancis Robinson (MW) oldalán találtam egy cikket (http://www.jancisrobinson.com/articles/a201001041.html), amelyben egy spanyol rizlingről áradozik, ráadásul pont a Costers del Segre borvidékről. Egyértelműen felkerült a megcélzott borászatok listájára.

A birtok a borvidék legészakibb részén található, a Pireneusok déli elő-nyúlványain. Klímája esősebb, hűvösebb, de az alapítók a felmelegedéstől tartva az ültetvényeket 750-1000m(!) magasságig vitték fel. A területek fekvése és a panoráma is lélegzetelállító volt.

A 2001-ben alapított birtokon a 95Ha-ból 23 hektár terem. A fajták Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Petit Verdot, Sauvignon Blanc, Riesling, Semillon és Albarino. Őszintén megmondom, hogy nem örültem a sok nemzetközi fajtának, de kísérőnk egy agilis fiatal hölgy - aki a birtok borásza és értékesítési és marketing vezetője és mindenesen egyben - válasza logikus volt. Miszerint az autochton katalán fajták ezt a klímát nem viselik jól. Nem véletlen, hogy a hűvös-ködös Galícia hagyományos fehér fajtája, az Albarino került telepítésre. Cserébe viszont remek savakat tapasztaltunk minden tételnél.

A terület neve, "Santa Engracia" a 12. században itt élő szerzetesrendre utal, akik a számos helyen a környező sziklába faragott "erjesztőkádakban" készítettek bort. A máig létező technológia megragadta a birtokalapítók fantáziáját és több tétel sziklában erjedt. A szikla-kádak aljába korszerű leeresztő csapok vannak szerelve. Használat előtt meleg, citromsavas vízzel fertőtlenítik. A tételek spontán erjednek. Marketingnek sem rossz, de tényleg működni látszik. Hibát nem találtunk a tételekben, vendéglátónk szerint a megoldás az ásványos karaktert erősíti a borban.

Jelenleg 36 ezer palack bor készül évente, a cél mindössze 70 ezer.

Kóstolt tételek:

Ekam 2011:
Rajnai Rizling, kicsi Albarino-val. 5g cukor, 7,3 sav(!). Tiszta, intenzív virág illat és citrusok. Kóstolva gyönyörű savkészlete vibrál, friss, ízben is citrusos jegyek dominálnak. Hosszú és nagy potenciállak bír. 5 csillagos fehér! (16 euro)

Taleia 2010:
Savignon Blanc 95% és Semmilon. Szerencsére az illata nem az tolakodóan parfümös, hanem elegáns, tiszta és friss. Egyensúly kifogástalan, remek savkészlettel. Szép fahasználat. (A tételeke egy része acélban, másik része francia újfa hordóban erjedt) (16 euro)

Acusp 2010:
Mindössze 1000 palack készült az 1000 m-ről származó Pinot Noir-ból. A tétel barrique hordóban erjedt és érett. Illata komplex, piros bogyós gyümölcsös jegyekkel (eper, cseresznye), "pinós" fűszerességgel. Kóstolva elegáns, tiszta, friss, hosszú és ásványos, remek savkészlettel. Nagyon fiatal még, időt kér. (26 euro)

Thalarn 2010:
100% Syrah, amely részben a sziklában, részben tartályban és hordóban erjedt. Illatában intenzív fekete bogyós gyümölcsösség, nagyon gazdag, fűszeres, borsos karakter. Semmi túlérettség! Kóstolva remek savkészlet jellemzi (6g/l felett), határozott ásványossággal. Elegáns, nagyon fiatal, nagy ígéret. Többen az észak-Rhone völgyi Syrah stílushoz hasonlítottuk. (25 euró)

Quest 2009:
A borászat csúcsbora egy Bordeaux-blend (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot). Szintén részben sziklában, részben tartályban és hordóban erjedt tételekből. Először illatában pici zöldes jegyet észlelünk. Talán a Cabernet Sauvignon nem érik be itt rendesen? - találgatjuk. Ahogy melegszik szépen nyílik, komplex, fekete gyümölcsös karakterrel. Ízben már elsőre is sokkal szebb. Elegáns, jó struktúra, szép érett tanninnal, remek savkészletre épülő egyensúllyal. Nagy potenciál, de nem izgatott fel annyira, mint az előző Syrah.

Fotógaléria: Castell d'Encus